View Full Version : Sakijeva vezbaonica
Pozz,svima vidim kako se trudite da odradite prostorije.Da sad ne otvaram i ja novi temu da postavim ja ovde.Imam prostoriju gde vezbamo da sviramo,i hteli bi sad da odradimo u tu istu prostoriju za snimanje i miksanje.U toj sobi ima cak napravljena bina tako su moje kolege hteli da misle da su na neki koncert(hahah)i ima cak jedna teka za pice.Planiro sam ja licno da ispred bine da stavim debele zavese a u sredini prostorije da bude monitore.Sad me interesuje jer hocu sam da odradim absorder i basstrepas za coskeve,dali imate neke predloge kako da odradim sve to.U prostoriji ce se samo pevanje snima nista vise.Hvala svima
boggy
14-06-2012, 11:13 AM
Pozz,svima vidim kako se trudite da odradite prostorije.Da sad ne otvaram i ja novi temu......
Slobodno otvaraj novu temu, ona tema gde si poceo je namenjena panelima.
Eomsy
14-06-2012, 04:33 PM
Pozz,svima vidim kako se trudite da odradite prostorije.Da sad ne otvaram i ja novi temu da postavim ja ovde.Imam prostoriju gde vezbamo da sviramo,i hteli bi sad da odradimo u tu istu prostoriju za snimanje i miksanje.U toj sobi ima cak napravljena bina tako su moje kolege hteli da misle da su na neki koncert(hahah)i ima cak jedna teka za pice.Planiro sam ja licno da ispred bine da stavim debele zavese a u sredini prostorije da bude monitore.Sad me interesuje jer hocu sam da odradim absorder i basstrepas za coskeve,dali imate neke predloge kako da odradim sve to.U prostoriji ce se samo pevanje snima nista vise.Hvala svima
Kaj ti znači "TEKA" nasuprot bine? Jel to ormar ili ... ?
Eomsy
14-06-2012, 07:01 PM
Evo i teke
Koliko hoćete da vam vocal bude "pro" snimljen. Hoćete sound proof ili ... Koliko ozbiljno ?elite pristupiti projektu ( i sa koliko para ). To su samo neka pitanja koje si sami morate odgovoriti.
Netreba da bude proofi cisto da bude ok snimak vokala.A kasnije ako bude vise posla onda cu bolje sve da odradim ako nadjem dobru prosoriju.
Eomsy
14-06-2012, 08:05 PM
Netreba da bude proofi cisto da bude ok snimak vokala.A kasnije ako bude vise posla onda cu bolje sve da odradim ako nadjem dobru prosoriju.
E, sad. Koliko dobar mic imate za usnimavanje vokala, 'oće li hvatati vanjski svijet izvan zidova? U tom slučaju bi trebali neki vocal booth skombinirati, a u protivnom neki visoki i debeli paneli oko i iznad vokaliste bi uradili pristojan posao.
Umjesto zavjesa, ja bi postavio pomične panele od poda do stropa po sijeloj du?ini bine ...
Imam mic od neuman Tlm103,ja sam razmisljo isto da bude debeli paneli oko i iznad vokaliste.Samo me interesuje sad jer planiram te panele sam da napravim,dali ims neku skizu kako se prave ti paneli za prostoriju i za vokal?Jer kako sam sazno da moram u prosoriju u svako cose da imam i basstrap.
Eomsy
14-06-2012, 08:27 PM
Imam mic od neuman Tlm103,ja sam razmisljo isto da bude debeli paneli oko i iznad vokaliste.Samo me interesuje sad jer planiram te panele sam da napravim,dali ims neku skizu kako se prave ti paneli za prostoriju i za vokal?Jer kako sam sazno da moram u prosoriju u svako cose da imam i basstrap.
Mo?e? probati ne?to kao ?to sam ja napravio (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28238), samo ne treba biti toliko komplicirani paneli (ja sam htio da bude air gap u sredini panela), napravi ih od dasaka, popuni vunom, presvuči mikro tkaninom, stavi sve na kotače i VOZI :D ... jeftinije nejde :wink: ...
Super si odradio.dali jos neko ima predloge ok tih panela?I kako da odradim ti paneli za moju celu prostoriju na zidove?
Koliko para?!
... mislim da su to več pitali...
Za pare niko me nista nije pito,ali do 500evra je maksimala.
oko para:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=329932&postcount=5
Za te pare neče? moči napraviti barem malko normalniju prostoriju za miksanje, za snimanje da je neka ajde de snimaonioca, bi i?lo.
Eto neka bude onda 1000evra
... iz izkustva samo za unutrašnju akustiku; za prostoriju od 30-40m3 treba samo za surov materijal oko 5000€ (+ cca. 1000 pa i više za problematičnije... i nekoliko manje za prostore koji imaju bolje proporcije stranica prostora i tako manje naglašene i međusobno podudarene resonantne frekvencije i njihove harmonike... i/ili da im basovi bježe jer nisu sve stene dosta rigidne...).
Govorim da se napravi akustički tretman pa da je dosta u redu, može da se i komplikuje. Prostorija bi mogla da bude i snimaonica i upotrebna za miks i akustika se može da se prilagođava.
To je veoma! odokativna procjena i važi za SLO cjene.
Imaš prostoriju od cca. 30m2 i cca. 75m3, znači više novca, ne baš proporcijalno... dok nije projekat nacrtan i napravljen teško je reči ali ajde neki kvazi orijentir zna bit.
Koliko na brzo gledam, tvoja prostorija je "srednje" komplikovana.
Rješava je relativno poveči volumen (a strop je veoma nizak), gledano sa stajališta, da se dandanas 90% radi u manjim prostorijama, ali ta veoma vrza ocjena "srednje" znači, da bi prostor na kraju bio značajno manji, nego ako bi bile proporcije i drugi faktori optimalniji...
Je li ti to što pomoglo?!
Ajd ovako kako onda da krenem sa projekat?Jer ta prosorija nije licno moja nego od mojih kolega jer nije bio plan da se odradio kao studio,ja sam njima odma reko da nije lako da se odradi akustika da bi to bilo kako treba.Sad se oni nadaju od mene da uradim bilo kako da bi bili kolko tolko zadovoljni da bi odradili snimanje miks i da bi mogli da vezbaju.Sad i ja licno neznam sta da radim i kako,a nevolim da ih uvredim posle ce da kazu da necu da odradim.Jer sam vec u planu da napravim za tu prostojiu 8 ramova za Absrober 1*1 10 ccm dublinje.
Ima? mogučnost ili da se dogovorite i pravite po fazama, sabirate financije i dograđivate (svakako po nekom osmi?ljenom planu kako i ?to) ili da se manite toga. Svakako ne mogu da oni od tebe da zahtjevaju da ima? zacrtan projekat a da nisi te struke.
Ako tako misle onda su nezrjeli te neiskusni i ionaku i ne misle da ulo?e neki min. novac u buduči "biznis".
Svaki bez vezan posao kojeg se odluči? da vodi? i da investira? nema ni?ta za par sto ili hiljadu ?, to je utopija. I ulo?ak kojeg sam orijentacijsko naveo je samo za goli materijal, bez stolarske obrade i posve DIY po jasno zacrtanim nacrtima. Bez toga ide ulo?ak dalje u nebo i po vi?e puta.
Razmiljsam nesto drugo,da oradim kako sam planiro da stavim ova 8 ako cose ramova koje sam napravio sam po zidovima a ispred Bine stavicu debelu zaveszu i u oba coska stavicu kamenuvunu po 2 komada jer je visoka prostorija 2.40 ,kad to odradim napravim snimak i pnda cu lepo da njima da kazem da nevalja snimak stavicu neki analyzer da vide frekvencije mada nemajju pojma oko toga jos bolje za mene.A ulizio sam do sad oko 400evra sam ja.Oni ulozili u prostorju da bi je sredili za vezbanje oko 1500evra.
Dobro.
Samo usput i ono postolje te teka ili bina nema što da traži u ozbiljnijoj kontrolni.
Može da se odradi postolje ali onda ima druge svrhe i drugačije je napravljeno, i postoje postolja za bubnjeve ali opet su posve drugačije napravljena inače bubnjevi na takvom uzdignutom podu dobivaju efekat koji verovatno nije zaželjen.
I šank nije ok... ali o tom po tom.
Ma ja dasam na njihovo mesto ja bi sve drugacie odradio,ali necu da njima kvarim sad celu prostoriju.
Ako je to samo snimaonica onda mo?e dosta da se uradi za manje para i mo?e da se prilagodi postolje i ?ank a u miks/kontrolnoj sobi to je druga priča.
Snimace se samo pevanje nista vise.Azasto je problem oko miks/kontrol u isti prostoriji?
Eomsy
21-06-2012, 02:09 PM
Snimace se samo pevanje nista vise.Azasto je problem oko miks/kontrol u isti prostoriji?
U control room je najbitnija simetrija, pa stoga je to u ovoj prostoriji te?ko (ali nije nemoguće) za napraviti. Jedna od mogućih ideja bi bila pregraditi "teku" u nastavku od zida do zida (znači zid od poda do stropa - vi?e love treba), dobiti nekakvo predsoblje za skidanje,opu?tanje i sl ili rastaviti tu teku ... I mo?da pozicionirati mix pult prema bini po centralnoj osi ... A akustika?! Ako ima? neke veze sa nekim građevinarom da dobije? "povoljnije" građevinarski materijal (vunu, daske, letve i sl.) dalo bi se ?to?ta napraviti, no kako ti je NLP savjetovao, mo?da je bolje da radite po etapama, odnosno da napravite plan ?to biste htjeli, pa krenete sa izgradnjom bass trapova, absorbera i cloudova kako će biti love :grin: ...
Razmisljo sam da cak da stavim gde je teka Debelu zavesu,da bi koliko tolko mogo da miksam.
Eomsy
21-06-2012, 04:40 PM
Razmisljo sam da cak da stavim gde je teka Debelu zavesu,da bi koliko tolko mogo da miksam.
A koliko bi te ta "debela zavjesa" ko?tala da stavi? ispred bine i opozadi (kod teke)? To je ipak 8,5 metara sa 2,5 metara visine?! Makar će ti ovdje reć da je bolja solucija vuna :wink: ...
Pa ako je teka kao leđna povr?ina kad bi se miksalo, ta povr?ina ima svoj namjen, tako je kod večine studijskih dizajnova. Izza leđa su absorberi, difuzori sa nekim namjenom a ne ?ank.
Dalo bi se improvizirati i napraviti da je i ?ank i funkcionalnost ali to je pone?to para, truda i akustičkog znanja.
Ajd ovako,imate tu skizu od mene kako bi vi to odradili ako bude sve ok pa cu tako korak po korak da odradim,jer sutra idem tamo da bi stavljo ramove koje sam odradio za absordere i normalno debelu zavesu isperd bine da bije zatvorioi hocu u coskovima da stavim kamnu vunu ali bez ramova,jer neznam kako bi odradio sa ramove da bi na nesto licelo.
Saki pa to ti je briljantna ideja!
Samo ne znam tko da se sa tim ozbiljno bavi i da če ti to i besplatno nacrtati:)
Mnogo realnije (i ako je ?elja dovoljno velika) je da uzme? literaturu u ruke.
Recimo par linkova, koji imaju dosta sa?ete informacije:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=24
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=32
Jedan zgodan, dobro dokumentiran DIY primjer:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239
... pročačkaj i ostale sticky-je.
E onda počni sa pitanjima, ako ti ne?to neče biti jasno ili nije zauzeto u tim linkovima.
Eomsy
22-06-2012, 02:24 PM
... i da če ti to i besplatno nacrtati:)
... pročačkaj i ostale sticky-je.
E onda počni sa pitanjima, ako ti ne?to neče biti jasno ili nije zauzeto u tim linkovima.
:thumbsup:
Kupio sam knjigu za studio akustika!!!!
Knjiga je na nemackom jeziku knjiga ima naslov Studio Akustik napiso je je neki andreas friesecke.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.