PDA

View Full Version : Reaper i MIDI

kravadinka
26-05-2012, 06:57 PM
Reaper 4 - Pro Tools 10, to je za sada dobitna kombinacija.
Reaper je optimizovan za instrumente kao n?ta do sada, mo?e se potpuno iskopirati workflow, pona?anje i shortcut-i iz PT, plus je Reaper preuzeo dosta napredan i brz MIDI editor iz PT, desni click kao i u PT skoro da ne postoji.
Kasnije import u Pro Tools i mix idu standardno, tu i nema neke dileme.

DaBear
26-05-2012, 09:52 PM
Reaper 4 - Pro Tools 10, to je za sada dobitna kombinacija.
Reaper je optimizovan za instrumente kao n?ta do sada, mo?e se potpuno iskopirati workflow, pona?anje i shortcut-i iz PT, plus je Reaper preuzeo dosta napredan i brz MIDI editor iz PT, desni click kao i u PT skoro da ne postoji.
Kasnije import u Pro Tools i mix idu standardno, tu i nema neke dileme.

+10 !! I ja sam od skora "upregao" Reaper-a za virtual instruments..pogotovo one kojih nema u RTAS formatu (Sylenth..na primer!)

milos
30-05-2012, 12:36 AM
Logic je jedini sekvencer koji kod mene moze preziveti full opterecenje sa 20 Maschine instanci(radi testiranja) sa 64 buffer size latencom na Apogee Duet interfejsu.
Na PT 9.0.3 ,Live 8.3 i Studio One V 2.0.5 sam probao upola toliko instanci i na 512 buffer size i krcka sve zivo:)

Citao sam sve najbolje o efikasnoti Reapera prilikom pokretanja vise instrumenata i efekata.

fix3r
30-05-2012, 09:51 AM
Reaper je optimizovan za instrumente kao n?ta do sada

Interesantno... zadnji put kad sam probao demo Reaper-a na Mac-u (pre mozda godinu dana) raspao se sa nesto malo sintova i latencija je bila ocajna u poredjenju sa Logic-om. Brze bolje ga izbrisao. Mozda vredi probati ponovo? (mada ne vidim dobar razlog za prelazak sa Logic-a, ali to je druga tema).

kravadinka
04-06-2012, 08:30 PM
Trebalo bi svakako probati opet, Reaper jeste jednostavan veoma kada je inicijalni setup u pitanju, nema obilnih priprema kao za Pro Tools i ostale gigante, ali mo?da se potkrala neka gre?ka.

Ima dosta mesta na netu i forumima gde se priča za?to Reaper, a ne Pro Tools, Logic, Cubase, treba to malo prelistati.
Generalno, Reaper je jako brz, od samog podizanja, zatvaranja aplikacije, podizanja i zatvaranja projekata, sve je daleko br?e nego bilo koji drugi DAW.
U samom radu je veoma responzivan, svaki click ima svoj odgovor, Logic je tu najgori gde su dugmići i komande veoma mali, njihovo naciljavanje traje mnogo, a sam program je za moj subjektivni osećaj, a i jo? par ljudi sa kojima sam pričao, veoma je trom.
Iako je va?ilo za Reaper da izgleda lo?e i ne tako sređeno kada su u pitanju boje i kontrasti, verzija 4 je dosta dobra, kao i 3 u zavisnosti od navike. Pored toga sada ima mnogo ozbiljnih projekata sa temama i Reaper 4 mo?e izgledati milion svetlosnih godina daleko od pojedinih, postaviću slike dole.
onkretno, ja sam ga namestio da bude kopija Pro Tools-a i to je neki moj način rada, takođe mo?e se napraviti kao bilo koji drugi DAW, Action Menu je izvanredan.
Nema desnog click-a, bar ne kao u Cubase da bi se do?lo do najče?ćih alata, to je veliki plus.
Veoma je stabilan i veoma brzo napreduje, platiti sada 50 Eura za verziju 4, preko 5, pa sve do 5.99 je sramotno ne uraditi. Ja sam ga platio i pre nego sam počeo ozbiljno u njemu raditi.

Istina, nedostaje nekoliko značajnih i manje značajnih opcija, ali ima vremena. Dok AVID re?i osnovne probleme Reaper će ih prestići u nekim bitnim faktorima.
Da ne bude zabune, kupio sam i Pro Tools 10, neke stvari su nezamenjive, ali verujem sve manje i manje.

http://s13.postimage.org/73psleu8z/image.jpg (http://postimage.org/image/73psleu8z/) http://s13.postimage.org/6s8c8ndsz/image.jpg (http://postimage.org/image/6s8c8ndsz/) http://s13.postimage.org/m287fu9b7/image.jpg (http://postimage.org/image/m287fu9b7/)

idvi
05-06-2012, 01:54 PM
Reaper????
..ako se uspoređiva sa Cub onda upravo toliko i vrijedi.
Naravno to su moji dojmovi. Dali itko na njemu ozbiljno radio sa MID-jem.
Kad ga uhvati laik ima da mu glava pukne. Napr. midi mixer..nema ?anse da mu
sti?ava? ili pojaćva? traku--valjda treba "dodatno" pode?avanje ali ne stigo?e mi to pokazat jer ga po?aljoh direkt u ko?.:confused:
Jedan naj obićniji "Midi player" kad ga otvori? rade svi parametri u mixeru bez ikakvog pode?avanja..osim IN i Out.A za Cub neću ni govoriti.
Razuverute me.!

kravadinka
05-06-2012, 03:03 PM
Ne može se razuveriti neko ko to ne želi. :wink:
Da bi se shvatila nova platforma, mora se resetovati mozak, a ne ući u rad sa novim okruženjem sa starim navikama.

Ja radim MIDI u Reaper 4 i upravo mu je to glavna namena u mom setup-u.
Poređenje sa Cubase je pomalo neiskusno, jer Cubase je na sceni 15 godina duže i svakako da poseduje neke arhaične MIDI opcije koje će verovatno biti unete u Reaper, a možda i neće.
Poneta sa Reaper-om je da ima samo jednu vrstu trake-kanala, može u isto vreme biti midi, audio, aux, grupa, kako god i na taj način joj se pristupa.

Što se tiče brzine kojom se radi, Cubase je stari dinosaurus sa onim alatom na desnom click-u, to je već odavno prevaziđeno.
Već je bilo reči o ljudima koji prvi put koriste DAW, u tom slučaju Cubase ide u koš a Reaper je prilično logičan, upravo zbog jedne vrste traka, routing-a, izgleda i svih ostalih naprednih funkcija koje ga stavljaju ispred mnogih DAW-ova.

Uvek će postojati ljudi opterećeni cenom, pa će odmah baciti u koš nečiji rad i trud, a neće se ni potruditi da nauče nešto novo, ali zato imamo i 9 puta skuplji Cubase, za one koji hoće 9 puta kvalitetniji proizvod... :wink:

awacs
05-06-2012, 03:45 PM
Reaper????
..ako se uspoređiva sa Cub onda upravo toliko i vrijedi.
Naravno to su moji dojmovi. Dali itko na njemu ozbiljno radio sa MID-jem.
Kad ga uhvati laik ima da mu glava pukne. Napr. midi mixer..nema ?anse da mu
sti?ava? ili pojaćva? traku--valjda treba "dodatno" pode?avanje ali ne stigo?e mi to pokazat jer ga po?aljoh direkt u ko?.:confused:
Jedan naj obićniji "Midi player" kad ga otvori? rade svi parametri u mixeru bez ikakvog pode?avanja..osim IN i Out.A za Cub neću ni govoriti.
Razuverute me.!

Zna? kako ka?u: "ljubav je slepa". Zaljubljenom čoveku ne mo?e? da objasni? da mu je devojka kurva i da je zanima samo njegov novčanik.

Pozdrav,

Vasa

idvi
05-06-2012, 07:15 PM
Vjerujem da imate pravo..ali samo mi odgovorite:
a) kako da funkcionira midi mixer
b) gdje ubacivat txt u midi zapis i sihronizirat
c) gdje mu je napr. opcija da u list editoru čekiram "even tipes" i itd.
Znaći to su neke osnovne midi postavke..koje su mi pale na pamet.A ono bauljaš i bauljaš i sve ti je kompliciranije. A nisam baš beba..
Slicni programi u rangu Cuba (Cake,Tool, Logic (stari PC) ako si presao sa cuba na njih nisi trebao previše bauljat nekako je sve nadohvat.
Nisam protivnik inovacijama ali ako jedan sistem godinama funkcionira zašto izmišat novo već unaprijedit staro.
Znam da mehaničari kunu i psuju nove serije Merđana i vele da stari tipovi su 1000 puta bolji...jest da je potpuno novija tehnologija ali ona je unazadila Merđana..:(

idvi
05-06-2012, 07:25 PM
Recimo ako trebam neke brze preinake za midi GNMIDI je zakon
i za mene daleko napredniji nego reaper i razumljiviji itd.
Da se razumemo radi se samo o midi editiranju.
Ima nekih stvari koji mi smetaju u Cubu i tra?im adekvatno rije?enje
za midi edit ali do sada nisam prona?ao mu ravnog...na ?alost.

kravadinka
05-06-2012, 09:07 PM
Nisam protivnik inovacijama ali ako jedan sistem godinama funkcionira za?to izmi?at novo već unaprijedit staro.
Znam da mehaničari kunu i psuju nove serije Merđana i vele da stari tipovi su 1000 puta bolji...jest da je potpuno novija tehnologija ali ona je unazadila Merđana..:(

Sad mi je jasno sa kim pričam. :)
Nije za tebe Reaper u pravu si... :wink:

idvi
07-06-2012, 07:59 PM
Sad mi je jasno sa kim pričam. :)
Nije za tebe Reaper u pravu si... :wink:

Dobro Ok..ali ajd majke ti odgovori mi na pitanja..?
Nemoj ovo shvatit kao zeke-peka..stvarno me interesira.
Već kad si shvatio to ?to si shvatio..jednostavno odgovor..jel da?:rolleyes:

kravadinka
08-06-2012, 10:40 AM
Ne kažem da je sve novo bolje od onog starijeg, ali ta koncepcija o kojoj ti govoriš mi je poznata iz moje bliže okoline, svi koje znam da tako govore su neznalice i lenštine da sednu i nauče nešto novo što se pred njih stavlja. :wink:
Nisam neki ljubitelj Mercedesa, ali da ih je tehnologija unazadila samo zato što majstor Mika i majstor Žika ne umeju da ga poprave, potpuno je besmisleno.
Ako ništa drugo, Mercedes je u određenim inovacijama uvek prvi i te inovacije danas spašavaju živote ljudima, pre svega pojas na tri mesta kopčanja i tako redom, a reći da je kontejner sa 4 točka bolji od današnjih automobila je ravno ludilu i sa takvim osobama ne vredi pričati. :)

Cubase se odomaćio ovde kao i Golf II 1.6 D kad već pominješ automobile, ne znači da je loš, već da je prvenstveno bio svima dostupan i da su sve svi navikli na tu ideologiju, a onda je zbog toga postao i precenjen pa se slepo veruje i ne razmatra ništa drugo kao opcija.

Ne radim sa GM već skoro petnaest godina i ne mogu ti odgovoriti odmah na neka od tvojih pitanja, ali svakako da si hteo mogao si se raspitati na mesti gde ljudi o tome znaju više, Cockos Forums, Gearslutz i slično. :)
Mogao bih i sam da ti to pronađem za par minuta i postavim linkove, ali nisi zaslužio jer si lenj. ;)

idvi
08-06-2012, 11:51 AM
Ne kažem da je sve novo bolje od onog starijeg, ali ta koncepcija o kojoj ti govoriš mi je poznata iz moje bliže okoline, svi koje znam da tako govore su neznalice i lenštine da sednu i nauče nešto novo što se pred njih stavlja. :wink:
Nisam neki ljubitelj Mercedesa, ali da ih je tehnologija unazadila samo zato što majstor Mika i majstor Žika ne umeju da ga poprave, potpuno je besmisleno.
Ako ništa drugo, Mercedes je u određenim inovacijama uvek prvi i te inovacije danas spašavaju živote ljudima, pre svega pojas na tri mesta kopčanja i tako redom, a reći da je kontejner sa 4 točka bolji od današnjih automobila je ravno ludilu i sa takvim osobama ne vredi pričati. :)

Cubase se odomaćio ovde kao i Golf II 1.6 D kad već pominješ automobile, ne znači da je loš, već da je prvenstveno bio svima dostupan i da su sve svi navikli na tu ideologiju, a onda je zbog toga postao i precenjen pa se slepo veruje i ne razmatra ništa drugo kao opcija.

Ne radim sa GM već skoro petnaest godina i ne mogu ti odgovoriti odmah na neka od tvojih pitanja, ali svakako da si hteo mogao si se raspitati na mesti gde ljudi o tome znaju više, Cockos Forums, Gearslutz i slično. :)
Mogao bih i sam da ti to pronađem za par minuta i postavim linkove, ali nisi zaslužio jer si lenj. ;)

Oups:confused: odmah na nož jelda:rolleyes: Tek sad vidim da si ok takoje kako ti veliš..nazdravlje!
Moram priznati da me malo iznenadila ovakva žestina od tebe..cemu to?? koji razlog?
Zar samo zato što sam rekao NA pPOČETKU mog razmišljnja da je to MOJE mišljenje.
Bože mili..stvarno svega. Imam osjećaj da neznaš odgovore pa si odlućio se obrušit na mene.:)

awacs
08-06-2012, 02:38 PM
Vjerujem da imate pravo..ali samo mi odgovorite:
a) kako da funkcionira midi mixer
b) gdje ubacivat txt u midi zapis i sihronizirat
c) gdje mu je napr. opcija da u list editoru čekiram "even tipes" i itd.

RTFM (http://www.reaper.fm/userguide.php):

Crtl+F> MIDI volume
Ctrl+F> lyrics
Ctrl+F> event list

Samo dve stvari da napomenem: Reaper nije ni Cubase ni Pro Tools. A kapiram da je ova tema otvorena zbog ovog poslednjeg softvera koji sam naveo.

S te strane, Kravadinkino pominjanje Reapera ima smisla (pošto korisnicima Pro Toolsa može da olakša borbu sa virtuelnim instrumentima), a tvoje flame-ovanje istog baš i nema. Da ne pominjem to što i nije baš previše potkovano činjenicama (ili makar tvojim ličnim iskustvom, pošto i sam kažeš da si ga "poslao direkt u koš").

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
08-06-2012, 03:06 PM
Oups:confused: odmah na no? jelda:rolleyes: Tek sad vidim da si ok takoje kako ti veli?..nazdravlje!
Moram priznati da me malo iznenadila ovakva ?estina od tebe..cemu to?? koji razlog?
Zar samo zato ?to sam rekao NA pPOČETKU mog razmi?ljnja da je to MOJE mi?ljenje.
Bo?e mili..stvarno svega. Imam osjećaj da nezna? odgovore pa si odlućio se obru?it na mene.:)

Hehe, ne mogu da zamislim da ovi smajliji dr?e neki no?... ;)
Ma opu?teno, ja samo mislim da si malo lenj da potra?i? re?enje, pa ti je onda Reaper kriv i ode pravo u ko?. :)

Inače ba? tako, Pro Tools je kriminalan sa virtualnim instrumentima i Reaper je za sada najbolje re?enje jer se mo?e u velikoj meri klonirati workflow iz Pro Tools-a, a nadam se da će u PT11 to re?iti, priča se da će zbog 64 bit-a morati da pi?u software od starta i da će onda integrisati sve potrebno.
Ipak, mnogi sumnjaju da će AVID uspeti da stigne Cockos i ostale u tom offline printovanju instrumenata i optimizaciji sa njima, ali videćemo.
Ja sam platio desetku iako sam bio protiv toga, pre?li su od bezobraznih na mnogo bezobrazne, ali bilo je nekih poslova, plus svi su mi projekti u PT pa sam tako re?io, uzeću i jedanaesticu i ako do tada ne re?e ova pitanja Reaper će tako elegantno da bude glavni DAW. :)

Moritz
08-06-2012, 03:15 PM
@Kravadinka samo bih hteo da te ispravim u jednoj tvrdnji ( nekoliko puta ponovljenoj) oko Cubase i desnog klika sa alatima. Ne znam kada si poslednji put radio sa njim ali u C/N vec godinama u nazad imas sve moguce nacine odabiranja edit alata od (omrazenog ti :) ) desnog klika, odabiranja na samoj tastaturi do selektovanja misem na info baru projekta ( kao u PT ili Logic)
Samo htedoh to da dodam, bez namere da skrecem zanimljivu temu ili da pocinjem raspravu :)

Svaki DAW ima prednosti i mane, samo zavisi sta nam je stvar navike a sta zapravo zelimo da postignemo.

awacs
08-06-2012, 05:13 PM
Svaki DAW ima prednosti i mane, samo zavisi sta nam je stvar navike a sta zapravo zelimo da postignemo.

Samo malo da dosolim to ?to si napisao:

Ogromna većina DAW-ova koji se pominju na Rumskom i sličnim forumima je konfekcija. Tra?iti od Steinberga, Cockosa, AVIDa, Cakewalka, Abletona, FL ili Presonusa da ti re?i svaku situaciju u kojoj će? se eventualno naći je isto kao da uđe? u Benetonovu prodavnicu da tra?i? rudarski ?lem sa lampom.

Pozdrav,

Vasa

idvi
08-06-2012, 08:19 PM
RTFM (http://www.reaper.fm/userguide.php):

Crtl+F> MIDI volume
Ctrl+F> lyrics
Ctrl+F> event list

Samo dve stvari da napomenem: Reaper nije ni Cubase ni Pro Tools. A kapiram da je ova tema otvorena zbog ovog poslednjeg softvera koji sam naveo.

S te strane, Kravadinkino pominjanje Reapera ima smisla (po?to korisnicima Pro Toolsa mo?e da olak?a borbu sa virtuelnim instrumentima), a tvoje flame-ovanje istog ba? i nema. Da ne pominjem to ?to i nije ba? previ?e potkovano činjenicama (ili makar tvojim ličnim iskustvom, po?to i sam ka?e? da si ga "poslao direkt u ko?").

Pozdrav,

Vasa

Hvala na obja?njenju:rolleyes: Sad mi je sve jasno ko pekmez..i neću vi?e zadirat u ono ?to ne razumijem..:D Lepo ti se ja dr?im Cubasea i sve ok.:D

kravadinka
08-06-2012, 08:26 PM
Slažem se. Bilo je priče na DUC i Gearslutz o tome, svi su se oni definitivno opredelili za svoj deo kupaca, otuda ta ćutnja o tako lošem performance kada je Pro Tools u pitanju i virtualni instrumenti. Većina ozbiljnih Pro Tools korisnika su mnogo veliki igrači, ne pada im mnogo na pamet da se time zamaraju, ljudi snimaju sve uživo, a pored toga ako se i radi neko komponovanje i aranžiranje to radi neko drugi i to je obično Logic, dakle sve ima svoje, oni znaju ko im donosi najviše novca i kako koriste njihov software.
Problem je što meni Pro Tools odgovara, posebno midi editing koji je sada odličan, a u isto vreme živimo u vremenu i prostoru u kome živimo i moramo se služiti tim virtualnim instrumentima, zato ovolika panika oko toga.

Vezano za Cubase i desni click, što se mene tiče poenta je da se desnom rukom mišem selektuje deo trake-regiona, ili jedna pozicija, a onda levom rukom takođe samo jednim click-om obavi se potrebno, iseče, zalepi, iskopira i tako redom.
Do sada što sam naučio u Steinberg-u, mora da se selektuje alatka, pa onda odradi radnja, pa onda deselektuje alatka i tako sve u nedogled.
Molim te ispravi me ako grešim...

Evo pogledaj ovde na šta mislim:

http://www.youtube.com/watch?v=ZfFLCT11zpU
http://www.youtube.com/watch?v=92Q3q-omZMM

awacs
08-06-2012, 08:49 PM
...i neću više zadirat u ono što ne razumijem..:D Lepo ti se ja držim Cubasea i sve ok.:D

To si mogao i bez cele ove prdnjave koju si napravio :)

Pozdrav,

Vasa

Moritz
09-06-2012, 09:40 AM
Sla?em se. Bilo je priče na DUC i Gearslutz o tome, svi su se oni definitivno opredelili za svoj deo kupaca, otuda ta ćutnja o tako lo?em performance kada je Pro Tools u pitanju i virtualni instrumenti. Većina ozbiljnih Pro Tools korisnika su mnogo veliki igrači, ne pada im mnogo na pamet da se time zamaraju, ljudi snimaju sve u?ivo, a pored toga ako se i radi neko komponovanje i aran?iranje to radi neko drugi i to je obično Logic, dakle sve ima svoje, oni znaju ko im donosi najvi?e novca i kako koriste njihov software.
Problem je ?to meni Pro Tools odgovara, posebno midi editing koji je sada odličan, a u isto vreme ?ivimo u vremenu i prostoru u kome ?ivimo i moramo se slu?iti tim virtualnim instrumentima, zato ovolika panika oko toga.

Vezano za Cubase i desni click, ?to se mene tiče poenta je da se desnom rukom mi?em selektuje deo trake-regiona, ili jedna pozicija, a onda levom rukom takođe samo jednim click-om obavi se potrebno, iseče, zalepi, iskopira i tako redom.
Do sada ?to sam naučio u Steinberg-u, mora da se selektuje alatka, pa onda odradi radnja, pa onda deselektuje alatka i tako sve u nedogled.
Molim te ispravi me ako gre?im...

Evo pogledaj ovde na ?ta mislim:

http://www.youtube.com/watch?v=ZfFLCT11zpU
http://www.youtube.com/watch?v=92Q3q-omZMM

Znam na sta mislis, te jeste ranije bio problem ali sada mozes bez kliktanja desnim klikom da selektujes npr. iznad qwerty dela brojevi redom su ti alatke ( to je po defaultu) ali sve to moze da se promeni, ili ako drzis ctrl pa levi klik to je kako i makaze ...itd. Cubase i Nuendo imaju mogucnost ( kao i svi ozbiljni DAW) da se customizuju short-cuts, kao i da se naprave makroi da jednim klikom odradis nekoliko funksija istovremeno.

Kao sto je vec napisano, svako ima svoj nacin rada i prema tome bira sebi bolji DAW ( kao i prema budzetu)

Moritz
09-06-2012, 09:41 AM
samo malo da dosolim to ?to si napisao:

Ogromna većina daw-ova koji se pominju na rumskom i sličnim forumima je konfekcija. Tra?iti od steinberga, cockosa, avida, cakewalka, abletona, fl ili presonusa da ti re?i svaku situaciju u kojoj će? se eventualno naći je isto kao da uđe? u benetonovu prodavnicu da tra?i? rudarski ?lem sa lampom.

Pozdrav,

vasa

+1

idvi
09-06-2012, 10:40 AM
To si mogao i bez cele ove prdnjave koju si napravio :)

Pozdrav,

Vasa
:banghead::banghead: Ali ja jo? uvek nisam dobio odgovor kako DA funkcionira
midi mixer:rotfl::rotfl:
Dakle ne KAKO se otvara ..NE kako ga podesit već kako da funkcionira.
Dakle onako poljoprivredno> MIDI mixer kad mu pomićem one gumbiće gore dolje..ne trza ..ne ?ljaka..ne reagira. Za?to?? Jedno tri puta sam install i deinstal ćisto da sebe zaj.... ali nič.:wink::rolleyes:
To je bila poanta:da:

kravadinka
09-06-2012, 11:22 AM
Dobro, hajde sada lepo i polako objasni mi tačno šta želiš da postigneš, ali molim te budi jasniji da bih mogao da ti pomognem. :)

@Moritz
Sad su svi tu negde sa cenom, malo previše to sada košta kad se pogleda Reaper, osim nekih nedostataka koje ljudi iz Cockos-a jako brzo rešavaju i slušaju korisnike, zaista nema razloga davati 10 puta više za Pro Tools ili Cubase.
Znam da je kod nas malo patološka situacija pa kad se kaže Cubase svi misle da je free pa je to jako bitan faktor u ovakvim pričama, ali ako ćemo o realnosti gde se software plaća kao i svaki drugi proizvod, ljud u spoljnom svetui definitivno mnogo razmišljaju pre nego donesu odluku.
Znam da nije baš za ponos, ali ja sam platio i Pro Tools 10 i Reaper, Redmatica Keymap Pro kao vrhunski software, nadam se da će jednog dana sve u mom kompjuteru biti plaćeno.

awacs
09-06-2012, 12:50 PM
Čovek verovatno hoće standardne MIDI kontrole (Volume, Pan, trt-mrt) na kanalu. Insert FX >> VST >> ReaControlMIDI (Cockos). Pa Enable sve šta hoće, pa tako redom... Ne znam šta tu ima da "ne funkcionira", osim ako nije dobro podešeno (ili nije Enable-ovano)? Makar mene sa Kontaktom nije zezalo sad kad sam probao (pošto inače ne koristim MIDI Volume, Pan i tako to...)

Sad, da li je to "komforno" i user friendly"? Pa naravno da nije, ali to je cena ideje da svaki kanal može da bude i STEREO i MONO i audio i MIDI i Instrument Track i FX Return i Folder i to u isto vreme, da sve može da se šalje svuda i da kontroliše bilo šta. Odnosno, to je cena softvera koji nije baš čista "konfekcija".

Uostalom, zašto je toliko teško napraviti Template pa krenuti od njega? A kome je teško i navikao je na nešto drugo, pa ko mu brani da radi u tom programu na koji je navikao??? Šta mu je sad Cockos kriv što ne razmišlja isto kao on???

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
09-06-2012, 04:39 PM
Da, da, vidiš nisam to nikad koristio na taj način, taj midi mixer je veoma neprecizan, ima pokret od 1 do 127 i ne može da se poredi sa audio mixerom kad su sitni pomeraji u pitanju, što je i logično, ako simuliramo violinistu, odakle njemu na violini Pan i Volume, ima čovek Expression i to je to, kasnije kao i u realnom svetu sve na mixeru. A Expression se svakako programira...

Aj sad ovako, ja na svaki kanal stavljam novi Kontakt i sve ostale multi instrumente pa ne znam, ali zar Reaper mixer ne šalje i ne prima midi kanale takođe, šta se dešava ako se na osam kanala svira midi i svi se šalju na deveti u Kontakt multikanalno, jel to čovek reče da mu ne radi?
Nisam kod kuće pa ne mogu sam da probam.
Inače ReaControl je vrlo lepo rešenje, prvi plugin u lancu, sa njim se sve lepo kontroliše, nije baš i da nije elegantno.

Kad smo kod elegancije i navike, tražim da transponujem sve kanale odjednom i posle sat vremena traženja alata za to pritisnem Shift+0 i automatski svi kanali odu gore za polustepen, midi, audio, šta god. Nakon toga (kod mene) Shift+Alt+3 za Consolidate i to je ro.
Brain reset before starting a new DAW!

awacs
09-06-2012, 05:27 PM
Otvaram novu temu da vi?e ne bismo off-topicovali u onoj drugoj (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41525&page=2). U to ime ne bi bilo lo?e da moderatori prebace tamo?nje off-topic postove ovamo (i da ih izedituju).

Aj sad ovako, ja na svaki kanal stavljam novi Kontakt i sve ostale multi instrumente pa ne znam, ali zar Reaper mixer ne ?alje i ne prima midi kanale takođe, ?ta se de?ava ako se na osam kanala svira midi i svi se ?alju na deveti u Kontakt multikanalno, jel to čovek reče da mu ne radi?

Pa vidi?, sad ni ja nisam načisto ?ta mu ne radi, valjda će nam objasniti. Iskreno se nadam da se nije naljutio ili pomislio da neko ima ne?to protiv njega.

Inače, mo?e da se radi tako kako ti radi?, mo?e i "tradicionalno" (MIDI Track + Instrument track). U ovom drugom slučaju MIDI se ?alje preko SEND-a, i naravno xyz MIDI trackova mo?e da se ?alje u isti VSTi. Dobra stvar (za koju nisam siguran da je moguća u PT i Steinbergu) je ?to istim MIDI trackom mo?e? simultano da kontroli?e? vi?e virtuelnih instrumenata (samo kreira? nove sendove na tom MIDI tracku).

Brain reset before starting a new DAW!

Ja?ta!!! Ko nije spreman na reset verovatno mu novi softver i nije toliko nu?an.

Pozdrav,

Vasa

idvi
09-06-2012, 07:41 PM
Da nebih govorio ovako u vjetar..moram ga instalirat pa ću da
onda da korak po korak objasnim ?to me nervira kod njega.
Ili ću se posramit svoje rasprave:D..na tu temu..ili kolege koji me
smatraju početnikom koji i nezna ?ta trabunja:rolleyes:
Makar mislim da sam vrlo jasan..bar mislim..jer da se pročita moj prvi post u ovoj temi (ili drugi) svatilo bi se da pomalo ironiziram. Za?to?
Pa pobogu naveo sam da otvori bez vezne soft midi editore pa i playere i ako imaju "klasičn"i midi MIDI mixer rade od prve...a u njega NE.
Vjerujem da ne treba navodit koji je to "klasični" mixer.
ALI...moram popnovit gradivo pa ću da javim.:da::wink:

kravadinka
09-06-2012, 10:31 PM
Lepo si rekao, bezvezni midi software. :wink: To i jeste njihov domen.
Samo ti fino pređi iz 1874. u 2012. godinu i u?ivaj, kome jo? treba ta midi starudija.
To ?to tra?i? mo?e da se odradi, ali ako misli? da je isto onako kao u Cubase za?to onda gleda? na drugu stranu, dr?i se svoga konja i radi kako ti odgovara.
Ako ?eli? da napreduje? fino poslu?a pa malo nateraj sebe da promeni? sistem rada, mo?da ti se dopadne. :)

idvi
10-06-2012, 12:33 PM
Samo ti fino pređi iz 1874. u 2012. godinu i uživaj, kome još treba ta midi starudija.
To što tražiš može da se odradi, ali ako misliš da je isto onako kao u Cubase zašto onda gledaš na drugu stranu, drži se svoga konja i radi kako ti odgovara.
Ako želiš da napreduješ fino posluša pa malo nateraj sebe da promeniš sistem rada, možda ti se dopadne. :)
:confused::confused::confused: opet neko uvjeravanje u nešto...prijatelju možda i nebi bio bahat da se lićno poznamo:)... ali neka ostane ovako.
Ja upravo s ovakvima kao ti (pozitvno) razgovaram na tom nivou.Jer kad neko trabunja o nećemu i to primjetim ja se spuštam na njegov nivo.
Kad se krene sa tvrdnjom da u Cubu "problematićni desni klik" vidi se da lik nije ni približno proučio niti pozna "prastari" kako ti veliš 1874 DAW.
A živo ga interesira nešto novo i revolucionarno...a nema veze ni o onome od čega je sve i počelo.
I opet meni se nameće da se bavim nečim što je prastari sistem...a ne pitaš se možda ..zašto? A to nije ni bitno niti te treba zanimati već ako se držimo teme a to je:
ZAŠTO mislite da je Reaper nešto revolucionarno..i ne navađat dubokumne rijeći i misli..kad se vidi da je to samo pročitano iz tutorijala.. a kad se pita za praksu onda se baulja i napada da se izvučeš iz svog..nije bitno.
Zašto napad na mene ako pitam a kako da profunkcionira midi MIXER u Reapu.
:):):):)
Tako bi izgledao odgovor da se ponašam kao ti..:D:D:D:wink:

kravadinka
10-06-2012, 04:52 PM
Mnogo si naporan i tvrdoglav, vadi? reči iz konteksta, vidi? napad tamo gde ga nema, pita? za savet, a u isto vreme ne slu?a? i tvrdoglavo dr?i? do svoga koje i ne razume? ba? najbolje, jednom rečju, ?kolski primer forumske svađalice...
Ako ?eli? da pia? ne?to, izvoli pitaj i ja ću ti rado odgovoriti kao ?to sam ti gore i napisao, batali me tog Balkanskog forumatanja...

idvi
10-06-2012, 05:05 PM
Mnogo si naporan i tvrdoglav, vadiš reči iz konteksta, vidiš napad tamo gde ga nema, pitaš za savet, a u isto vreme ne slušaš i tvrdoglavo držiš do svoga koje i ne razumeš baš najbolje, jednom rečju, školski primer forumske svađalice...
Ako želiš da piaš nešto, izvoli pitaj i ja ću ti rado odgovoriti kao što sam ti gore i napisao, batali me tog Balkanskog forumatanja...
Dobro molim te lijepo ajde mi odgovori na moje pitanje!
Dali si sad zadovoljan formom ili smo opet po tvome na Balkanu??
Veliš forumske svađalice ..otkud ti to??? Znaći jedan od onih za koje smješkovi ništa ne znaće.??
Mislim da bi tu prste mogao imati već sada i moderator.Zar zbog Jednog mog kritičnog osvrta na Reaper da me se naziva "forumskom svađalicom" i u primisli zločestim Balkancem??!
"Kravadinka" sad više niti ne stavlja smješke dok moji postovi obiluje istima što po naravnoučenjem znaći ublažavanje možebitnog shvaćanja kao napad na nećiju osobnost.
Hvala!

awacs
10-06-2012, 06:12 PM
Dobro molim te lijepo ajde mi odgovori na moje pitanje!
Dali si sad zadovoljan formom ili smo opet po tvome na Balkanu??
Veliš forumske svađalice ..otkud ti to??? Znaći jedan od onih za koje smješkovi ništa ne znaće.??

Aman, čoveče, prvo postavi pitanje tako da ga neko razume, pa tek onda traži odgovor na njega :shock::confused:!

Evo ti još jedna varijanta (pored one koju sam već pomenuo par postova ranije):

Prvi korak - Izaberi MIDI Track kom hoćeš da dodeliš MIDI Volume/Pan umesto Audio Volume/Pan-a. Onda izaberi padajući meni "Track", pa uradi kao na slici:

http://www.rumski.com/forum/%3Ca%20href=http://imageshack.us/photo/my-images/850/midifadepan.png/%20target=_blank%3E[IMG]http://img850.imageshack.us/img850/1529/midifadepan.th.pnghttp://img850.imageshack.us/img850/1529/midifadepan.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/850/midifadepan.png/)

Pa onda na istom tom tracku klikneš I/O (routing) digme i podesiš ovako:

http://img189.imageshack.us/img189/6005/midiroutingcopy.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/189/midiroutingcopy.png/)

Obrati pažnju na ono što je zaokruženo narandžastom elipsom (a i na sve ostalo). I eto. Jel' jednostavno? Nije. Da li može? Može. Da li funkcioniše? Da. A zašto je sve tako kako jeste obrazložio sam pre par postova.

Pozdrav,

Vasa

idvi
10-06-2012, 06:20 PM
Reaper ima super ocijene na raznim forumima i Reviews stranicama i niti u primisli
ne sumnjam da se radi o dobrom software-u.
Po?to godinama radim u Nuend-Cubase sa kratkim odmakom na Cake i Logic ukljućio sam se u raspravu te isprobao "onako blic" Reaper. Na prvu loptu mi nije sjeo jer radi drugačijim načinom nego Cub. te sam i "samoironično" komentirao ?to sam i potkrjepio smje?kima i ostalim "alatima" koji upućuju moguće negativne
reakcije.
I jo? uvijek me interesira ocijene onih koji su mo?da uspoređivali Cub i Reaper.
Po?to momentalno radim većino sa midi-jem (i zarađujem kruh-hleb) naravno da me to i prvo interesiralo..a i u njegovoj recenziji pi?e da je izuzetno jak u midi editu. E po?to ga pokrenuh naravno da sam kao prvo krenuo odatle i uzeo opcije iz Cuba koje me i dr?e na njemu. I do?iveo ?to sam do?iveo...da mi nije sjeo.
E zato i moje pitanje znalcima koji su potro?ili svoje vrijeme da podjele.
Hvala!

idvi
10-06-2012, 07:15 PM
Aman, čoveče, prvo postavi pitanje tako da ga neko razume, pa tek onda tra?i odgovor na njega :shock::confused:!

Evo ti jo? jedna varijanta (pored one koju sam već pomenuo par postova ranije):

Prvi korak - Izaberi MIDI Track kom hoće? da dodeli? MIDI Volume/Pan umesto Audio Volume/Pan-a. Onda izaberi padajući meni "Track", pa uradi kao na slici:

http://www.rumski.com/forum/%3Ca%20href=http://imageshack.us/photo/my-images/850/midifadepan.png/%20target=_blank%3E[IMG]http://img850.imageshack.us/img850/1529/midifadepan.th.pnghttp://img850.imageshack.us/img850/1529/midifadepan.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/850/midifadepan.png/)

Pa onda na istom tom tracku klikne? I/O (routing) digme i podesi? ovako:

http://img189.imageshack.us/img189/6005/midiroutingcopy.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/189/midiroutingcopy.png/)

Obrati pa?nju na ono ?to je zaokru?eno narand?astom elipsom (a i na sve ostalo). I eto. Jel' jednostavno? Nije. Da li mo?e? Mo?e. Da li funkcioni?e? Da. A za?to je sve tako kako jeste obrazlo?io sam pre par postova.

Pozdrav,

Vasa

Hvala na trudu ..već je i bilo tako pode?eno..najvjerojatnije neka gre?ka u samom softu??
Imam Reaper portable 4.22
Sve podesim po "protokolu" ali ne reagira klizni potenciometar radi ali na mixeru niti radi indikator (na tom kanalu) niti on reagira.!??
I jo? jedno pitanje ..recimo ako to radi ai ima? 15 traka kako jednim potezom
da sve trake budu aktivirane? Recimo kao u Cubu.. Selekt sve trake>odabere? Out ?ift+alt> klik i gotovo. Moram priznat da me rad s njime vratio u stvarnost..da sam zaglupio:da:
jo? jednom hvala na trudu.:)
Pozdrav

awacs
10-06-2012, 07:40 PM
I jo? uvijek me interesira ocijene onih koji su mo?da uspoređivali Cub i Reaper.

Iskreno, nikad nisam poku?avao da ih poredim :ups: Steinberg sam počeo da koristim negde 1988. dok je jo? bio aktuelan Pro 24 pa sam onda pre?ao na Cubase, sve to pre nego ?to se pojavio Cubase Audio (i sve to na Atariju 1040). Kad sam pre?ao na PC otkrio sam Cakewalk (prosto je bio stabilniji), pa sam potpuno zanemario Steinberg kao firmu (mada uvek imam spremne instalacije "za ne daj Bo?e da mi zatrebaju" i umem da se snađem ako zatreba).

Sve u svemu, pro?ao sam toliko radnih okru?enja (od analogne trake do svega ovoga ?to danas postoji) da sam shvatio da čovek mo?e da se snađe u svakom od njih pod uslovom da je otvoren za potpuno nov način razmi?ljanja.

E sad, za?to meni kao matorcu to ne pada toliko te?ko kao tebi (a rekao bih da si malo mlađi od mene)...? Beats me.

Pozdrav,

Vasa

awacs
10-06-2012, 08:02 PM
Hvala na trudu ..već je i bilo tako pode?eno..najvjerojatnije neka gre?ka u samom softu??

Vidi?, ja kad mi ne?to ne polazi za rukom prvo pomislim da je gre?ka u meni :ups: U slučaju Reapera puno puta je bilo ba? tako (kao ?to je i Kravadinka već pomenuo).

Imam Reaper portable 4.22
Sve podesim po "protokolu" ali ne reagira klizni potenciometar radi ali na mixeru niti radi indikator (na tom kanalu) niti on reagira.!??

I ovi snapshotovi su sa 4.22 (dodu?e nije portable). Siguran si da si na SEND-u aktivirao ono MIDI dugme (koje sam zaokru?io, po?to po defaultu nije aktivno)? I da ti je SEND pode?en Post Fade i da je pojačan? I da je MIDI kanal taj-i-taj?

I jo? jedno pitanje ..recimo ako to radi ai ima? 15 traka kako jednim potezom
da sve trake budu aktivirane? Recimo kao u Cubu.. Selekt sve trake>odabere? Out ?ift+alt> klik i gotovo.

Nije mi ba? jasno ?ta ti znači "da sve trake budu aktivirane"? ?ta da bude aktivirano na trakama? ?ta hoće? da postigne?? Onako narodski rečeno.

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
10-06-2012, 09:20 PM
Evo ti dva video snimka kako se to radi, prvi će? verovatno okarakterisati kao te?i, drugi kao lak?i ako se to upoređuje sa Cubase.
Daleko je od toga da je nezgodno, a jo? dalje da je nemoguće.

http://www.youtube.com/watch?v=al_gn75SaH8

http://www.youtube.com/watch?v=B55rYvMwCyc

Kod Steinberg-a su sva re?enja napravljena tako kao da su pala iz vedra neba, korisnik se ne unosi u to ?ta zapravo radi, nego koristi već unapred naučene funkcije.
Pro Tools i Reaper imaju klasičnu postavku puta signala kao ?to je to u svakom studiju već vi?e od 50 godina unazad.
E tako i u ovom slučaju, ti tra?i? MIDI mixer, a ustvari ovde je sve vrlo logično, radi se o slanju i primanju signala, ovde je to midi.
Dakle ide se na Send - Receive i signal se sa ?eljenog kanala po?alje na drugi ?eljeni kanal i to je ceo posao, veoma je logično i lako, samo treba resetovati mozak pre upotrebe.

Evo ti i smajli... :D
:wink:

idvi
11-06-2012, 09:32 AM
Vidiš, ja kad mi nešto ne polazi za rukom prvo pomislim da je greška u meni :ups: U slučaju Reapera puno puta je bilo baš tako (kao što je i Kravadinka već pomenuo).

I ovi snapshotovi su sa 4.22 (doduše nije portable). Siguran si da si na SEND-u aktivirao ono MIDI dugme (koje sam zaokružio, pošto po defaultu nije aktivno)? I da ti je SEND podešen Post Fade i da je pojačan? I da je MIDI kanal taj-i-taj?

Nije mi baš jasno šta ti znači "da sve trake budu aktivirane"? Šta da bude aktivirano na trakama? Šta hoćeš da postigneš? Onako narodski rečeno.

Pozdrav,

Vasa

Da se ne držim ko pijan plota tog MIDI MIXERA moram da objasnim.
Kad idem u avanturu sa nekim novo-starim softwareom i želim ga
iskusit i usporedit sa ovim kojim radim (CUB) idem od najbanlnijeg pa
prema složenijem. Pošto midi editiranje mi je (u zadnje vrijeme) primarno
krećem od njega. Otvaram midi file u dotićnom softu i krećem:
A) posle podešavanja opcija drivera, portova i ostalih kemija
prvo otvaram ilti importujem midi file. I kao prvo idem na njegov midi mixer
zbog razloga jer me u Cubu iritira da kod otvaranja mixera svi kanali (trake )
su na 0 ALI on radi moram sve trake podignut (radi indikator ili Meters kak hoćeš).
http://imageshack.us/photo/my-images/401/mixerv.jpg/

Napominjem u radu NIKAD ni ne pomislim da imam mixer..ali to mi je neki ritual.
E kod Reapera mi to iz prve nije radilo iz tebi znanih razloga..:)

B) Slijedeći korak mi je OUT routing i njegova manipulacija.
Dakle u CUB-u importujem midi file koji ima (napr) 10 traka (Channels)
po defaultu "Output Routing" je (napr) E-DSP MIDI Port
a ja bi htio (napr) Microsoft GS Wavetable...
i to bih htio u jednom koraku da ućinim ALI za sve trake (channele)
U Cubu imaš opciju "ALL selected Shift+Alt+Click".
http://imageshack.us/photo/my-images/7/selecttw.jpg/

I to nisam iz prve prokljuvao u Reaperu.
C) I meni vrlo važna opcija je "List editor" u Cubu..i slijedeća opcija
"Event type mask" napr. kad čekiraš "Event types" txt i list editu
ti je izlistan samo Text ..a i pomoću filtera (list edit)
imaš i dodatne mogućnosti.
http://imageshack.us/photo/my-images/268/listedit.jpg/

To nisam pronašao u Reaperu..a i priznajem nisam se ni potrudio
zbog kalvarije u A i B koracima.:ups::da:
Pozdrav!

kravadinka
11-06-2012, 09:49 AM
To što ti radiš možeš odraditi u Reaper-u, ali to ne bih preporučio, jer njemu fale neke MIDI opcije tog tipa i još uvek se ne zna hoće li ih integrisati ili neće, sve u zavisnosti koliko ljudi ih bude tražilo.
Cubase je stara platforma i kad je rad sa prastarim GM i te će se neke stvari odraditi elegantnije na njemu, verovatno.
Ali Reaper je jedna sasvim drugačija živuljka, mnogo modernija i bez presije da poseduje sve ono što Cubase mora od svog postanja, jer Reaper postoji tek par godina.
Zbog toga oni nemaju nikakvu obavezu prema ranijim korisnicima i prema svom kodu da se i dalje drže nekih prastarih rešenja kao Cubase tih MIDI opcija ili Pro Tools Real Time Audio Suite, onda TDM i svega ostalog što ih (kako oni kažu) koči da integrišu nove mogućnosti i opcije koje postoje u mlađim DAW-ovima već neko vreme.

Ja sam ti rekao najdobronamernije, ako ti GM nije sam po sebi cilj, onda ti Reaper nudi mnogo naprednih opcija uz veoma stabilan i konkretan rad u kome iskorišćavaš maksimum svoje mašine, plus veoma mlad i svež kod, što se vidi u učitavanju plugin-ova koga nema i podizanja softvera za 8 sekundi, da ne govorim sve to u instalaciji od 6.4 mb.

To što ti nazivaš prostim MIDI mixerom i opcijama koje postoje već dvadeset godina u nazad, pa kako ih nema u Reaper-u, sasvim je logično. Te opcije su nekada bile must have, a danas i ne baš.
Cubase ih je zadržao jer je to deo njihovog heritage-a, plus još jedna od stavki da zarade više para, a opet Reaper je nastao u nekom drugom vremenu gde se GM i ne pominje. Svakako u njemu postoje te mogućnosti, ali nisu primarne.
Pa Cubase je i počeo sa tim MIDI mixerom, nije ni postojao audio mixer, odmah ti je jasni zašto je taj MIDI mixer u Cubase na tako vidljivom mestu.
U Pro Tools-u je on deo jednog jedinog audio mixer-a, što je možda i najelegantnije rešenje.

Sve te rapsrave oko DAW-ova su u nekoj manjoj meri opravdane, ali samo u manjoj meri, dok se sve ostalo može svesti pod ono da li je ispravno da se kaže Irak ili Iran. Istinito je i jedno i drugo, samo se budale svađaju oko toga.
Ali Reaper košta samo frakciju jednog Cubase, a ni iz daleka nije lošiji generalno, nedostaju mu nbeke opcije, ali zato pojedine stvari poseduje a da ih nema nijedan drugi DAW.
Dalje je sve u stavu, da li si (ti, bilo ko) opterećen cenom ili nisi...

idvi
11-06-2012, 10:17 AM
Samo ti fino pređi iz 1874. u 2012. godinu i u?ivaj, kome jo? treba ta midi starudija.
To ?to tra?i? mo?e da se odradi, ali ako misli? da je isto onako kao u Cubase za?to onda gleda? na drugu stranu, dr?i se svoga konja i radi kako ti odgovara.
Ako ?eli? da napreduje? fino poslu?a pa malo nateraj sebe da promeni? sistem rada, mo?da ti se dopadne. :)

Htio bih jo? nadodati..zaboravio sam na bezvezni midi soft staviti"bezvezni".
JER nisu bezvezni..ima ih koji za ovu vrstu posla su sami vrh.
Recim GNMID.Za brzo i točno editovanje midija..ubacivanje textova ..renderiranje u razne formate (kar itd)
A ono tko jo? radi s midijem ..rekao bih da..ali na moje veselje sve vi?e i vi?e.
OMB mo?e da sviri "Live" ali elegantnije mu je na file pa si izabere neki instrument ..ko u bendu:D:D
Fajlovi na burzi (berzi) velika većina su ?rot ?rotova..nemaju pan...velocity lo? itd itd. I kad jedan lik ima Rolanda..drugi Ketrona..teći neko čudo onda nastaje ču?pajz. E tu treba pode?avanja a njima se neda...
I nebi vjerovao kako u tom slućaju odlićno dođe MIDI mixer..."bezvezni".
Napr. GNMID koji ima opciju render za većinu synta..a sučelje ono puff:shock:
Ili recimo MIDIPLAYER (ime) otvori midi file u mixeru i SVE radi sam mixer pode?en po volumenu pan itd. a ono "bezvezni".
http://imageshack.us/photo/my-images/515/mixer2q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/6/gnmid.jpg/
Znam da to nije TEMA ovde ali samo sam htio razjasnit 1878:D:wink:

idvi
11-06-2012, 10:35 AM
To ?to ti radi? mo?e? odraditi u Reaper-u, ali to ne bih preporučio, jer njemu fale neke MIDI opcije tog tipa i jo? uvek se ne zna hoće li ih integrisati ili neće, sve u zavisnosti koliko ljudi ih bude tra?ilo.
Cubase je stara platforma i kad je rad sa prastarim GM i te će se neke stvari odraditi elegantnije na njemu, verovatno.
Ali Reaper je jedna sasvim drugačija ?ivuljka, mnogo modernija i bez presije da poseduje sve ono ?to Cubase mora od svog postanja, jer Reaper postoji tek par godina.
Zbog toga oni nemaju nikakvu obavezu prema ranijim korisnicima i prema svom kodu da se i dalje dr?e nekih prastarih re?enja kao Cubase tih MIDI opcija ili Pro Tools Real Time Audio Suite, onda TDM i svega ostalog ?to ih (kako oni ka?u) koči da integri?u nove mogućnosti i opcije koje postoje u mlađim DAW-ovima već neko vreme.

Ja sam ti rekao najdobronamernije, ako ti GM nije sam po sebi cilj, onda ti Reaper nudi mnogo naprednih opcija uz veoma stabilan i konkretan rad u kome iskori?ćava? maksimum svoje ma?ine, plus veoma mlad i sve? kod, ?to se vidi u učitavanju plugin-ova koga nema i podizanja softvera za 8 sekundi, da ne govorim sve to u instalaciji od 6.4 mb.

To ?to ti naziva? prostim MIDI mixerom i opcijama koje postoje već dvadeset godina u nazad, pa kako ih nema u Reaper-u, sasvim je logično. Te opcije su nekada bile must have, a danas i ne ba?.
Cubase ih je zadr?ao jer je to deo njihovog heritage-a, plus jo? jedna od stavki da zarade vi?e para, a opet Reaper je nastao u nekom drugom vremenu gde se GM i ne pominje. Svakako u njemu postoje te mogućnosti, ali nisu primarne.
Pa Cubase je i počeo sa tim MIDI mixerom, nije ni postojao audio mixer, odmah ti je jasni za?to je taj MIDI mixer u Cubase na tako vidljivom mestu.
U Pro Tools-u je on deo jednog jedinog audio mixer-a, ?to je mo?da i najelegantnije re?enje.

Sve te rapsrave oko DAW-ova su u nekoj manjoj meri opravdane, ali samo u manjoj meri, dok se sve ostalo mo?e svesti pod ono da li je ispravno da se ka?e Irak ili Iran. Istinito je i jedno i drugo, samo se budale svađaju oko toga.
Ali Reaper ko?ta samo frakciju jednog Cubase, a ni iz daleka nije lo?iji generalno, nedostaju mu nbeke opcije, ali zato pojedine stvari poseduje a da ih nema nijedan drugi DAW.
Dalje je sve u stavu, da li si (ti, bilo ko) opterećen cenom ili nisi...

Nemoj se ljutit ali vidim da ti dugo nisi bio u CUBU..ili sam te krivo razumeo..
MIDI mixer u CUBU nije odvojen niti vidljiv ako ga ne ukljući?...i ima? opciju da ga vidi? i da ga nevidi?:) i da gleda? njega i audio mixer i instrumen mixer itd.
Da i prona?o gre?ku u Reaperu...tj kolega...sve je u ~~~:banghead:
Ovim se povlaćim u svoje CUB okru?enje i ?elim vam sreću:)
Pozdrav!

kravadinka
11-06-2012, 12:29 PM
Htio bih jo? nadodati..zaboravio sam na bezvezni midi soft staviti"bezvezni".
JER nisu bezvezni..ima ih koji za ovu vrstu posla su sami vrh.
Recim GNMID.Za brzo i točno editovanje midija..ubacivanje textova ..renderiranje u razne formate (kar itd)
A ono tko jo? radi s midijem ..rekao bih da..ali na moje veselje sve vi?e i vi?e.
OMB mo?e da sviri "Live" ali elegantnije mu je na file pa si izabere neki instrument ..ko u bendu:D:D
Fajlovi na burzi (berzi) velika većina su ?rot ?rotova..nemaju pan...velocity lo? itd itd. I kad jedan lik ima Rolanda..drugi Ketrona..teći neko čudo onda nastaje ču?pajz. E tu treba pode?avanja a njima se neda...
I nebi vjerovao kako u tom slućaju odlićno dođe MIDI mixer..."bezvezni".
Napr. GNMID koji ima opciju render za većinu synta..a sučelje ono puff:shock:
Ili recimo MIDIPLAYER (ime) otvori midi file u mixeru i SVE radi sam mixer pode?en po volumenu pan itd. a ono "bezvezni".
http://imageshack.us/photo/my-images/515/mixer2q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/6/gnmid.jpg/
Znam da to nije TEMA ovde ali samo sam htio razjasnit 1878:D:wink:

A ti si znači taj trovač ?to poma?e ovim pu?tačima midi fajlova?! :banghead:
Tebi ne treba pomoći oko tog bezveznog posla, da sam znao ranije mogao bi da dobije? samo smajli! :wink:
Trebalo bi te staviti u istu grupu kao i pirateriju, pa zabraniti da glasno govori? na forumu, hahaha... :rotfl:

Everbeatz
11-06-2012, 12:31 PM
:D:D:D

http://www.learnamericanenglishonline.com/images/boy%20at%20movies%20eat%20popcorn.jpg

idvi
11-06-2012, 01:28 PM
A ti si znači taj trovač što pomaže ovim puštačima midi fajlova?! :banghead:
Tebi ne treba pomoći oko tog bezveznog posla, da sam znao ranije mogao bi da dobiješ samo smajli! :wink:
Trebalo bi te staviti u istu grupu kao i pirateriju, pa zabraniti da glasno govoriš na forumu, hahaha... :rotfl:

A zanima me cega li si ti trovač :banghead::banghead:
Il si zamišljaš da si možda neki lumen u glazbi:D:D
Ti meni više licis na onog ..neznam mu ime iz filma "Parada" ..:rotfl:
Kao ono... sve lepo kad me niko ne vidi i nezna ..mogu da pametujem..da brišem ljude..i opet da pametujem..samo nemoj bre, da ti se kojim slucajem necije dupe ne priblizi:rotfl::D
A da sam tooo znao ranije..preporucio bih te za Paradu u Splitu..tamo negdje blizu Torcide ..ha ha :) Pa da vidiš razvaljotine..eh i ja bih tebi dodjelio samo smješka...ali ti sigurno nebi bio s time zadovoljan:):):)

awacs
11-06-2012, 01:31 PM
B) Slijedeći korak mi je OUT routing i njegova manipulacija.
Dakle u CUB-u importujem midi file koji ima (napr) 10 traka (Channels)
po defaultu "Output Routing" je (napr) E-DSP MIDI Port
a ja bi htio (napr) Microsoft GS Wavetable...
i to bih htio u jednom koraku da ućinim ALI za sve trake (channele)
U Cubu imaš opciju "ALL selected Shift+Alt+Click".
http://imageshack.us/photo/my-images/7/selecttw.jpg/

Pa ako je TO problem... :shock::confused:: selektuješ sve te trake koje hoćeš, klikneš desnim mišem na I/O "dugme" na bilo kojoj od njih i izabereš MIDI Output ka GM "spravi" koju hoćeš :D. Naravno pre toga Enable-uješ sve te GM instrumente pod Dropdown Menu > Options > Preferences > MIDI Devices. I pritom ne moraš da se cimaš ni sa kakvim Sendovima, podešavanjima, linkovanjem :rotfl: Sve odmah radi bez ikakvih podešavanja.

http://img341.imageshack.us/img341/4300/12106293.png (http://imageshack.us/photo/my-images/341/12106293.png/)

C) I meni vrlo važna opcija je "List editor" u Cubu..i slijedeća opcija
"Event type mask" napr. kad čekiraš "Event types" txt i list editu
ti je izlistan samo Text ..a i pomoću filtera (list edit)
imaš i dodatne mogućnosti.
http://imageshack.us/photo/my-images/268/listedit.jpg/

U MIDI Editoru: Dropdown Menu View > Mode: Event List, pa U Event List Editoru klikneš dugme Filter:

http://img545.imageshack.us/img545/9937/eventsw.png (http://imageshack.us/photo/my-images/545/eventsw.png/)

E, baš me nasmeja, ja mislio da imaš neku ozbiljnu muku :wink: A lepo rekoh da je lako odgovoriti na jasno postavljeno pitanje :)

Pozdrav,

Vasa

P.S. Pošto si već rekao ono što sam i sam znao (da ćeš svakako ostati na Cubaseu) sve ovo zapravo pišem zbog ostalih članova. Tebi pak (bez ikakve ironije) želim srećan rad u Cubase-u, pošto svako treba da radi kako mu duša ište.

P.P.S. @Everlast: :thumbsup::thumbsup:

Jan
12-06-2012, 02:30 AM
Mali offtopic:)

Kravadinka, koji je to skin za Reaper na onim slikama koje si okacio na prvoj strani cini mi se? Ja pokusao raznje njegove skinove, ali se nekako uvek vratim na defaultni, deluje mi najpreglednije

kravadinka
12-06-2012, 09:00 AM
Tema se zove DAW Analog Modern 1.
Realno je tako kako ka?e?, ja često napravim sebi ugođaj u trenucima dokonosti i posle nekog vremena se vratim na V4 temu, preglednost je solidna i kontrasti su izdr?ivi, sve je u samo dve-tri boje i nijanse bez čega bi tek bio haos.

Mo?e? da proba? Default Analog 1.6.1, to je Reaper 4 tema ali u drugačijim bojama, jako lepo izgleda i sve ostaje na svom mestu kao na originalnoj.

Jan
12-06-2012, 12:48 PM
Tema se zove DAW Analog Modern 1.
Realno je tako kako ka?e?, ja često napravim sebi ugođaj u trenucima dokonosti i posle nekog vremena se vratim na V4 temu, preglednost je solidna i kontrasti su izdr?ivi, sve je u samo dve-tri boje i nijanse bez čega bi tek bio haos.

Mo?e? da proba? Default Analog 1.6.1, to je Reaper 4 tema ali u drugačijim bojama, jako lepo izgleda i sve ostaje na svom mestu kao na originalnoj.

O da, Default Analog je lepa tema, hvala.
Probao sam onu PT9 temu, malo mi je konfuzna, i ako se odlično snalazim u samom Pro Toolsu... S obzirom da sam dugogodi?nji Cubase user takođe, probao sam i onu Shoelace temu koju svi hvale, i meh :), lak?e mi je da radim na default Reaper temi... Ali to ?to ka?e?, ovde se Cubase odomaćio... Svi projekti iz Srbije mi uvek sti?u u Cubendu, a kad dobijam projekte iz USA uvek su pro tools projekti, tako da jo? uvek nemam vremena da potpuno migriram na Reaper, jer sam uvek tanak sa rokovima... Ali ono malo ?to sam radio sa njim, sve je logično, brzo, stabilno, brzo, sviđa mi se onaj njegov interni bridge za pluginove, deluje mi da sve radi ultra stabilno, sviđa mi se ?to je sve brzo, koncept jedne trake za sve tipove (audio, midi, grupa), i jel sam rekao već da je neverovatno brz? :D

idvi
12-06-2012, 07:20 PM
Evo da budem dosljedan...SORRY:ups: za Repair!!
U pravu ste..vrlo vrlo..dobar. Dao sam si vremena..a i
sve je bila krivica u verziji koju mi prijatelj dao..(Portable~~)
Ova radi bez prijekorno...ali moram priznati da i moja brzopletost
i zaljubljenost u Cubendo je kumovao dosta tome.
Još jednom sorry!..za moja zamorne rasprave.:ups::ups::D
Pozdrav!

kravadinka
12-06-2012, 09:00 PM
Možda čak najočigledniji primer neinformisanosti ljudi kada je Reaper u pitanju je taj da se skidaju krekovane verzije iako Reaper bez ograničenja radi u originalnom izdanju skinutom sa sajta.
Da dodam i to da je velika neupućenost naših ljudi i nepoštovanje prema autorima softvera, toliko da se ne udostoje da bar pročitaju šta autori kažu na svom sajtu, pa hajde posle toga iako odluče da skinu narodnu verziju, bar su pročitali šta je autor hteo da kaže.
Tako bi lakše saznali da su autori Reaper-a dali an slobodu svojim korisnicima da plate ili ne plate, pa koliko ko ima obraza i skrupula.
Nevezano za bilo koga, onako uopšte...

Jan, sve te teme koje kopiraju neki drugi software su loše, nema to smisla. Ovo što sada koristim je kranje zanimljivo, dosta se brzo radi, boje i kontrasti su ok, sve je do ukusa.
Inače, ako već radiš projekte koji ti stižu u Cubase i Pro Tools, tebi Reaper ne treba osim ako ne radiš i sam sa mnogo virtualnih instrumenata.
Mix u Reaper-u je dobra stvar, ipak Pro Tools tu drži neki nivo u lakoći rada, mada je sve to manje više stvar navike.
Videćemo koliko će AVID biti profesionalan, software im je fantastičan u mnogo segmenata tu nema govora, ali ukoliko ne slušaju korisnike Reaper će svakako prosperirati, bar od mene.

Jan
13-06-2012, 03:25 AM
Ma skoro smo radili neki dosta zahtevan aranžman u Cubase 5-ici, i kad smo prepunili Kontant, klasika nakon punih 3 gb rama (a imam 8 giga), Cubase se zakucao... Reko dobro, ajde JBridge... Probamo jednu, najnoviju verziju za koju kažu da je bagovita, sve cool na trenutke, op Jbrdige kreš, kažem ništa, restartujemo Cubase, otvorimo opet projekat, JBridge-ovani kontakt prazan, bez ijednog instrumenta, reko možda nisam sejvovao, ubacimo opet sve instrumente CTRL+S, posle nekog vremena opet Jbrdige crash, otvorimo opet projekat, opet jb-ovani Kontakt prazan... Probamo sa starijom verzijom jb-a, i isto...

A u x64 reaperu bih bez problema koristio sve x64 plaginove pa i Kontakt i ne bi bilo tih problema...

Plus probao sam ga i za miks, meni je ono sve glatko i fantastično... Da ne pričam koliko sam oduševljen njegovim timestreč algoritmima, plus ona fora ALT+širenje i skupljanje waveform-a za strečovanje, carski.

Plus čini mi se da sam reaperov bridge radi odlično, tako da mislim da bih bez problema koristio i x86 plugins u x64 verziji...

Tako da ozbiljno se spremam da migriram na Reaper... Jer ja od softvera samo tražim da bude, stabilan i brz i da dobro radi sa plaginovima... Na ostale stvari ću da se adaptiram, a čini mi se da je Reaper najoptimizovaniji

kravadinka
13-06-2012, 10:03 AM
Ma samo izbaci? midi iz Cubase, zapi?e? koji su instrumenti, importuje? u Reaper, na svaki kanal po Kontakt bez problema i to je svega desetak minuta posla, ali dalje radi? kao na oblaku.

Jan
13-06-2012, 01:25 PM
Ma samo izbaci? midi iz Cubase, zapi?e? koji su instrumenti, importuje? u Reaper, na svaki kanal po Kontakt bez problema i to je svega desetak minuta posla, ali dalje radi? kao na oblaku.

Na svaki kanal po kontakt?
Jel to znaci da u Reaperu, ne mogu nekoliko kanala da posaljem na jedan kontakt pa da u samom kontaktu rutujem ulaze i izlaze?

awacs
13-06-2012, 02:19 PM
Jel to znaci da u Reaperu, ne mogu nekoliko kanala da posaljem na jedan kontakt pa da u samom kontaktu rutujem ulaze i izlaze?

Naravno da možeš. Možeš čak i isti MIDI track da pošalješ na više raznih VSTi.

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
13-06-2012, 07:06 PM
Ma možeš naravno, nego ja to nikad ne radim zbog brzine, nego svaki kanal novi Kontakt, razlika u iskorišćenju procesora je minimalna, a ne drndaš se sa midi kanalima i routingom.
Meni se dogodi nekad da stavim i 7 Kontakt instanci i sve stoji na trideseak posto, a moja mašina je relaitvno stara.

amaterius
17-09-2012, 02:57 PM
pročitav?i dosta hvala u Reaperu i nekim, za mene nerije?enim , problemima u cubaseu poku?ao sam s tim al...
ne znam ga ni upalit a kamoli ne?to drugo
na?o sam neke tutoriale ali đaba
zna li mo?da ima li neka osnovna uputstva barem za početak na na?em jeziku
također me zanima koji vst rade s tim
jel 2, 3 ili sam vst
mo?e li otvoriti npr halion one ili groove iz cubasea
nadam se da mi mo?e neko u par rijeći reči odakle da počnem
naime ne treba mi za record već samo da mogu napraviti pjesmu , exp u midi ili već ne?to ?to mogu u studiu otvoriti s nekim drugom programom. Record eventualmo samo na pc preko mikrofona tek za info kako pjesma treba ići
thnx

kravadinka
17-09-2012, 05:20 PM
Bilo je reči o tome da je glavna stvar resetovati se i ne tra?iti po navici stvari iz DAW-a a koji si navikao.
Reaper je jako jednostavan i logičan, ali ako dolazi? iz Cubase-a, logično je da si zbunjen kao na drugoj planeti.

Potra?i tutorial Kenny Gioia Reaper 3, to je isto manje-vi?e, on jako lepo obja?njava od samog početka, pa i dolazi do nekih detalja naprednijih...

Počni sa ovim

http://www.youtube.com/watch?v=jq9K3piFwzE

amaterius
17-09-2012, 06:29 PM
skontao sam da je nebo i zemlja al sad prvo moram vidjeti kako importirati trake (midi)napravljene u cubaseu i kolko sam skužio ez drum ne šljaka a ni groove iz cubasea tako da mi ostaje tek windovsov zvuk.
drugo što sam ovako na brzaka primjetio je da učitam 4 midi kanala i svira ih wavetable a sve počinje krčati kao da sam ubio ram s tim , dalje importirane midi staze vizualno jesu quantizirane ali kanali kao da nisu usklađeni
još xy stvari gdje se ne mogu snaći
pokušat ću s tutorialima koje si stavio pa ću vidjeti
inaće stavio sam 32 bit jer su mi pluginovi takvi pa sad...
kolko sam skužio ni halion one iz c5 ne radi tak da u stvari niš iz c5 ne mogu koristiti a onda mi uglavnom preostaju pretežno winsovi zvukovi u midiju
no svakako thnx
još je pak jedna stvar da se tutoriali baziraju u principu na audio trakama a meni je sad bitniji onaj midi i rad s vsti

kravadinka
17-09-2012, 07:45 PM
Samo polako, postoji procedura koju moraš ispratiti...

Pre svega namesti driver svoje zvučne karte, latency, samplerate i Plugins path da bi mogao uopšte da radiš.
Onda pročitaj uputstvo koje možeš da skineš sa sajta, pregledaj sve što ima od tutorijala i onda lagano.

Svi VST i AU pluginovi će najnormalnije raditi, ali Halion One je isključivo deo Cubase i ne možeš očekivati da on radi van svog softvera.
Imaš gomilu drugih koje možeš koristiti na isti nači, samo se malo poigraj...

Ipak, vidim da ti o svemu ovome znaš prilično malo pa ćeš morati pre svega naučiti osnovne pojmove, ali i to moraš sam, niko ti ne može napraviti prečicu do znanja...

psionic
20-09-2012, 02:51 AM
Jbt sta god da otvorim - Reaper vs nesto... I kravadinka vodi rec :rotfl:
Ej bre kravadinka, jesi ti bre neki Reaperov placenik, pa podbadas ljude da predju sa Cubasea :rotfl::rotfl::rotfl:

E sad ovako:
Reaper je i meni krckao, mislim da treba da se stavi ASIO proces na veci nivo, a ne na default ? Popeo sam mu prioritet i sad ne krcka na manjim latencijama, kako stoji kod vas, bas me zanima ?

White Tie mi se mnogo svideo - tema je dobra - ali menja funkciju mojih famoznih foldera :grin: . Sada su BUSevi, sto mi je logicnije. Tema tretira foldere na sasvim drugaciji nacin i prikazuje ih u oba miksera (TCP I MCP) kao BUS. E sad, jos da ugrade i obican FOLDER traku... :rotfl:

Ono sto je ozbiljna falinka Cubasea i sto vuku kao to neko nasledje je taj njihov prokleti engine! Sada i mnogo neozbiljniji programi imaju odabir raznih algoritama (sync interpolation, bicubic, svasta nesto...) on je takav kakav je i to je to. A negde sam u testovima citao da je najgori sto se tog audio enginea tice. Zato i radim konacni mix u Sonaru, ali se pomalo igram ovih dana sa Reaperom... Realno - tupe ga mnogo ponekad oko jednostavnih stvari, ali zato moze da odradi nesto sto drugi nikad nece. Ili ce da bude komplikovano, a mocno, ili jednostavno, a... Pa sad, ko kako voli...

BTW, Cubase i nije tako skup, ako si vec kupio predhodnu verziju... Ne mnogo vise od Reapera. A DEMO Reapera te tera da cekas 10 sekundi. NECU BRE DA CEKAM, OCU ODMA A ZA BEZ PARA... Ne dam im pare dok ne implementiraju FOLDERE :rotfl:

Jan
20-09-2012, 03:33 AM
Realno, Reaper je program za DAW geek-ove, sve mozes da prilagodis sebi kako hoces tralala... Ja se i dalje sigurnuje osecam na steinbergu ali guram sebe da radim na Reaperu... Tako da danas sam se nesto vratio da odradim u Cubase i prvi put sam se osetio kao na stranom terenu jer vec danima guram samo Reaper, i bio je prijatelj pored mene koji radi iskljucivo u Reaperu, a ja gadjam neke precice i akcije kao da sam u Reaperu, i on kaze: "Gotovo, prebacio si se na Reaper", mozda je istina :S Videcemo jos neki period...
Jedino sto mi se zaista cini da je Cubase daleko bolji za midi programming od Reapera, mada videcemo i to da li je tako

psionic
20-09-2012, 03:36 AM
[QUOTE=Jan;334109]Realno, Reaper je program za DAW geek-ove...

Haha, eto ovako sam bio zapoceo jednu od recenica, pa obrisao :) Jeste, bas to - DAW geek program :)

Tu frku za prebacivanje sa jednog na drugi program sam i ja imao sa Cubendom i Sonarom.. I dan danas, pritisnem numpad 1 umesto ctrl+home, u sonaru, ali sve se to da prilagoditi jedno drugome... Namesti reaper na poznate shortcutove ili obrnuto i uzivaj :)

kravadinka
20-09-2012, 08:49 AM
A neee, samo sam pokušavao da pomognem... :wink:
Realno, običan korisnik nema pojma šta znače neke od opcija, pa bi bilo lepo da postoji neka LIGHT MODE varijanta za Preferences gde će sve biti slikovito, na primer Low Latency Crackling ON - OFF, pa pod tim sakriveno od korisnika gomila nekih sitnica koje se same zakače i otkače. :D

Šalu na stranu, iza Steinberg-a stoji Yamaha, iza Sonar-a Rolannd, Pro Tools-a AVID, a Cockos je koliko znam neka skupina od par ljudi koji nešto prčkaju pomalo i prave to što prave, ako sam sve to dobro razumeo.

Kako bilo, ljudi su dali domaći zadatak velikim imenima za mnogo šta, lično čekam Pro Tools 11 da vidim hoće li napisati code From Ground Up ili će i dalje da nam prodaju bezvezariju, ali gledajući neke osobine Reaper-a, mislim da nema šanse da ih stignu, kao i Steinberg, to su teška imena, sa godinama u nazad neke svoje tradicije koje se slepo drže, dinosaurusi koji teško manevrišu baš zbog toga.

A što se tiče izgleda, kontrasti se svakako moraju poboljšati za lakše raspoznavanje, ali i originalna tema može da izgleda jako svedeno i uredno.

idvi
21-09-2012, 08:24 AM
Realno, Reaper je program za DAW geek-ove, sve mozes da prilagodis sebi kako hoces tralala... Ja se i dalje sigurnuje osecam na steinbergu ali guram sebe da radim na Reaperu... Tako da danas sam se nesto vratio da odradim u Cubase i prvi put sam se osetio kao na stranom terenu jer vec danima guram samo Reaper, i bio je prijatelj pored mene koji radi iskljucivo u Reaperu, a ja gadjam neke precice i akcije kao da sam u Reaperu, i on kaze: "Gotovo, prebacio si se na Reaper", mozda je istina :S Videcemo jos neki period...
Jedino sto mi se zaista cini da je Cubase daleko bolji za midi programming od Reapera, mada videcemo i to da li je tako

Koliko sam samo cipelarenja doživio zbog te izjave na početku ovog foruma:rolleyes:
..Zanima me dali ćeš i ti sad nadrapat..ili samo određeni likovi..ćak sam i nazvan Balkancem a ja u EU:rolleyes::da: (Mada jaoo si ga nama):banghead::rotfl:

..ne želim ironizirat temu ali bio sam ipak u najmanju ruku proglašen neznalicom ..svađalicom itd..ali ja to nisam..vjerujte mi. I googlajući naiđoh na hrpu ovakivih textova "Reaper's MIDI completely sucks." naravno i onih pozitivnih...eh malo da se rasteretim nisam jedini...i u belom svetu ima takvih "istomišljenika":):)

kravadinka
21-09-2012, 08:31 PM
ćak sam i nazvan Balkancem a ja u EU:rolleyes::da: (Mada jaoo si ga nama):banghead::rotfl:

Hehe, pa to nema veze sa geografskim polo?ajem i političkim uređenjem, vi?e je to stanje svesti... :wink:

Cubase je odličan za midi programing, a Reaper zaostaje u par detalja, recimo crtanje u CC i PC lanes je malo morbidno i neprecizno ponekad, mada se ne sećam kako je to bilo u Cubase, dok je sve ostalo veoma slično.
Za moj pojam Pro Tools za sada ima najbolji midi editor, na?alost optimizacija sa VI je katastrofalna, otud priča o Reaper-u...

idvi
23-09-2012, 12:43 PM
Hehe, pa to nema veze sa geografskim polo?ajem i političkim uređenjem, vi?e je to stanje svesti... :wink:

...potego me za jezik...odakle ti na umu Balkan...ja ga u pravilu ni ne poznam niti neznam kaj bi to trebalo znacit???
Recimo usporedba kao napr. Sicilijanac ili Bednjanac ili Dobovljanac ili Pu?canac ili Čučerjanac itd itd...a tebe je samo Balkanac jedinica mjere za neke stvari???
Ja ipak mislim da je on duboko u tebi ma tko on bio (Balkanac):wink:

psionic
29-09-2012, 07:56 PM
(Mada jaoo si ga nama)

Sta ovo znaci ? Ako udjemo u EU naebasmo ga nacisto, mislis ? Ili - ni nama ovde u EU ne cveta cvece ?
Aj manite me vise tih prica.

OVDE JE UZASNO... TAMO JE BOLJE... TACKA. Ban kick i zakljucavanje teme, ko se usudi da tvrdi drugacije.

(:rotfl:)

izvin'te za mali off, ali najsmesnije mi je kad neko ko je osamdesetih ili devedesetih otisao odavde (bilo ko, ko ovako govori, ne mislim pojedinacno ni na koga) daje misljenje kako tamo nije dobro - nemajuci pojma na koje dno smo mi pali u medjuvremenu :shock: