View Full Version : preporucite
vlajkovic
03-06-2012, 02:33 PM
Pozdrav svima na forumu!
Potrebno mi je par preporuka/saveta, sta je po vasem misljenju bolja varijanta.
U pitanju je ozvucavanje gudackog kvinteta za zive svirke.
Violine i viola imaju dve opcije, neke low budzet pick up-ove, i male stipaljke tipa Beta 98H ili Samson HM40P.
Violoncelo je vec druga prica... da li ici na gore pomenute ili slicne varijante ili
uzeti neki mikrofon pa usmeriti u instrument. Imam preporuku da bi Sure SM57 zavrsio posao... sto bi bilo i finansijski isplativo.
Sto se miksete tice, imamo mali Behringer Xenyx 1202
Uz ovo gore, bio bih vam zahvalan za preporuku nekog audio interfejsa (usb) ili zvucne karte, pa da mozemo i probe da snimamo, vise zbog sebe i kreativnog ludila koje iskoci tu i tamo :wink:
awacs
03-06-2012, 05:45 PM
Potrebno mi je par preporuka/saveta, sta je po vasem misljenju bolja varijanta.
U pitanju je ozvucavanje gudackog kvinteta za zive svirke.
Moja preporuka/savet je da angažujete vlastitog ton majstora, odnosno čoveka koji će biti unapred upoznat sa repertoarom i koji bi bio šesti (stalni) član orkestra.
Što se mikrofona tiče - kupite one koje možete da priuštite. Jedino što ne bi valjalo da pomislite da će ti mikrofoni (koji god bili - od pickupa do SM57) sami po sebi napraviti zvuk gudačkog kvinteta.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Uzgred, nisi napomenuo koji instrument je peti? Viola, čelo, kontrabas?
P.P.S. Važnije od mikrofona (pa i ton majstora) je da rešite vlastiti monitoring.
04-06-2012, 01:32 PM
Violoncelo je vec druga prica... da li ici na gore pomenute ili slicne varijante ili
uzeti neki mikrofon pa usmeriti u instrument. Imam preporuku da bi Sure SM57 zavrsio posao... sto bi bilo i finansijski isplativo.
peti instrument je čelo...SM57 su mi preporučili upravo za čelo.
"mikrofoni koje mo?emo da priu?timo" je malo ?irok pojam, slo?ićes se?
Nisam siguran ?ta smatra? pod vlastiti monitoring, akustični smo, godine ?kolovanja i sviranja su za nama, tako da se dobro slu?amo u iole pristojnim uslovima.
Ako misli? na monitoring u smislu scenskih monitora, to je druga priča i uglavnom je obezbedjeno od strane organizatora koje god varijante nastupa.
Ni?ta neće napraviti zvuk gudača ako sami nisu ok... :)
awacs
04-06-2012, 04:39 PM
"mikrofoni koje možemo da priuštimo" je malo širok pojam, složićes se?
Da, nisam bio baš jasan (tako biva kad čovek hoće da priča sažeto :)). Cela misao glasi:
Smatram nepristojnim da nekome ko ima jasnu i ozbiljnu svest o tome kako bi trebalo da zvuči njegov vlastiti instrument preporučujem bilo koji mikrofon. Sve to zato što gajim veliko poštovanje prema ljudima koji su razvijali svoje znanje (i sluh) tokom silnih godina školovanja. Dakle, trebalo bi da probate nekolicinu tih varijanti koje si već naveo, pa da onda kupite "ono što možete da priuštite" (tj. ono što je najmanje loše u odnosu na cenu).
Evo, relativno skoro je bila jedna diskusija o ozvučavanju violine:
www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40193 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40193)
Nisam siguran šta smatraš pod vlastiti monitoring, akustični smo, godine školovanja i sviranja su za nama, tako da se dobro slušamo u iole pristojnim uslovima.
Pa sad, "iole pristojni uslovi" su takođe širok pojam :wink: Upravo mi prolazi kroz glavu nekakav koktel u holu Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde su svirali Gudači Svetog Đorđa (ako se dobro sećam). Mislim, odličan orkestar, osim što su u tom slučaju zvučali kao malo bolje usviran bend nekog dobrovoljnog vatrogasnog društva. U nedostatku boljeg objašnjenja to sam pripisao ometanju od strane publike (žamoru koji proizvodi svoj falš "dron") i nevoljama koje svaki razglas unosi u (akustički) loš prostor - pojačavanje pojedinih alikvota, itd... pa kad se sve to spoji sa malim orkestrom u kom nema nijednog temperovanog instrumenta... mislim, o svemu tome sigurno znaš više nego ja.
Ako misliš na monitoring u smislu scenskih monitora, to je druga priča i uglavnom je obezbedjeno od strane organizatora koje god varijante nastupa.
Mislim na vlastiti monitoring, a prevashodno na "in-ear" slušalice. Istina je da organizatori obezbeđuju scenske monitore, ali nešto se mislim - zašto bi ljudi koji su već uložili silno vreme i energiju u vlastito školovanje (a vala i podosta para u instrumente) štedeli na nekakvoj opremi koja bi trebalo da im sačuva ono što su uz svu muku stekli :confused:? Intonaciju, artikulaciju, dinamiku, sve te stvari koje vas odvajaju od onih kojima je "tezga" krajnji i jedini cilj.
Ništa neće napraviti zvuk gudača ako sami nisu ok... :)
To se ne dovodi u pitanje, kao što nijednog momemta nisam pomislio da vas petoro niste "više nego OK". Ali ja nisam pričao "zvuku gudača" nego o zvuku "gudačkog kvinteta" (orkestra):
1. Po mom mišljenju gudački kvintet (kao uostalom i svaki orkestar) je zapravo jedan veliki instrument. Što bi rekli tonski inženjeri: "izvor zvuka".
2. Idealan način da "uhvatiš zvuk" tog velikog instrumenta je da postaviš stereo mikrofon (ili par mikrofona) u tačku u kojoj se taj zvuk sabira na zadovoljavajući način, ukoliko su akustički uslovi "više nego pristojni".
3. Problem sa ozvučavanjem orkestara putem razglasa je u tome što mikrofoni mahom moraju da se postave toliko blizu pojedinačnih instrumenata da oni nužno postaju samostalni subjekti, a ne delovi velikog instrumenta/orkestra. Takoreći, postoji razlika između "pet gudačkih instrumenata" i "gudačkog kvinteta". Posao ton majstora je da od tih pojedinačnih (tačkastih) izvora zvuka napravi zajednički zvuk, zato mislim da je važno imati svog stalnog ton majstora.
4. Vaš posao je da svirate "savršeno", a ne "iole pristojno"... a "iole pristojni uslovi" UVEK vode izvođača da svira SAMO "iole pristojno", tojest shodno uslovima. Dobro, možda ćete se prvih par puta truditi da budete bolji od uslova u kojima svirate, ali vlastiti kriterijumi su jako kvarljiva roba a tezge su prilično agresivan mikroorganizam.
Mnogo sam se raskenjao, dosta je bilo.
Pozdrav,
Vasa
vlajkovic
15-07-2012, 10:49 AM
Vaso jos kad bi svi bili tako razumni,citaj znali, kao ti....gde bi nam kraj bio!
Uz komentar na " Va? posao je da svirate "savr?eno..." a posao tonca je da ga radi najbolje sto moze...ali to bi me sad odvuklo u off..(uz potpuno razumevanje uslova rada i situacije) :)
ma slazem se sa svim o cemu pricas...
sto se tice te diskusije koju pominjes, taj AKG C411, jeste dobar u smislu jak je, daje slobodu kretanja, sto je nama jako bitno, ali kao i svaki pick up mnogo farba zvuk...
sto se tice in ear monitoringa, imali smo prilika da isprobamo AKG, Sure i Sennheiser, konkretnih modela ne mog da se setim sada..- nemam pojma iskreno koji je od tih bolji ili losiji,u trenutku kada smo to isprobavali , ono sto su nam slali u usi nikako nije bio pristojan zvuk..tako da ce to morati ponovo da se organizuje...
Svakako hvala na vremenu i misli!
nikolaivanic
15-07-2012, 12:35 PM
Bubice za instrumente ce resiti problem, najbolje kupite jednu pristojnog kvaliteta i isprobajte je na svim instrumentima. Po meni, bice dobra i za celo. podrazumevam kondenzatorske zbog frekventnog raspona i tranzijenata.
Sa surkom ce celo da zvuci pomalo mutavo", mislim da je uzbudljivije da to bude takodje cond, od dinamickih nista ispod Senheisera 421/441
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.