PDA

View Full Version : Efikasnost, ugao, SPL...?

OFF
30-05-2012, 11:38 PM
Postavio sam slicno pitanje ranije, ali je proslo nezapazeno (mozda je glupo :) )

Moze li neko da mi objasni pojam - domet zvucnika (live)

Ono sto znam - Imamo deklarisanu efikasnost (1w/1m)..... u zavisnosti od snage i jos nekih stvari imamo max SPL (1m)......

Da li je onda marketinski trik (KV audio, Verse.....) i slicni popularni komaktni sistemi koji mogu da 'pokriju 400 ljudi i imaju jako veliki domet.

Da li se krije podatak o usmerenosti (ako su driveri usmereniji, dalje dobacujemo)? Ili se svesno zanemaruje?

Postoji li neka varijanta ravnomernije disperzije, gde nece prvih par redova slusalaca da ostanu bez usiju da bi se doseglo do 30, 40m..........

Ili zvuk ne opada sa kvadratom rastojanja? :)

SumAnuT
31-05-2012, 06:23 PM
line array :p

mozda neki delay sistem, zavisi od prostora ...

Arthur
31-05-2012, 08:00 PM
pa kad je veći line array sistem i šira bina, prvi redovi su van ose ionako, uglavnom. Pakao počinje na nekom 5-10m, gde je već ipak pristojnije jer nije toliko fizički blizu. Nemaju line arrayevi za cilj da bude tiše ovima napred, nego da imaju kako-tako linearniju spektralnu sliku, visoke i sl.

SumAnuT
31-05-2012, 11:36 PM
Niski i srednji ne slabe toliko, tj. ne upija ih publika, a visoki su rasporedjeni po publici ravnomerno, da ovima iz prvih redova ne probija usi.

A line array is a loudspeaker system that is made up of a number of loudspeaker elements coupled together in a line segment to create a near-line source of sound. The distance between adjacent drivers is close enough that they constructively interfere with each other to send sound waves farther than traditional horn-loaded loudspeakers, and with a more evenly distributed sound output pattern.

OFF
03-06-2012, 08:20 PM
Ok...mada nisam mislio na to....

Pitanje je uglavnom bilo upuceno na ove moderne kompaktne sisteme.... koji su fenomenalni u prospektima..... spakujes razlas za 1000 ljudi u juga i cepas....

KV2, verse, mali gabariti, veliki SPL....... ali, kakva je realna pokrivna moc toga? Da li oni dalje dobacuju zato sto su usmereniji? ili nekom magijom imaju manje slabljenje?

Treger
12-06-2012, 11:20 PM
Koliko se secam nekih stvari u line aray sistemima dolazi do couplovanja (spajanja)frekvencija do god je razmak izmedju elemenata manji od talasne duzine frek. posle dolazi do komba,a kv2(vhd)ide na pricu tackastog zvuka koji bi trebalo da ravnomernije baca zvuk po prostoru,a i koliko sam video(nisam cuo) oni sve pakuju u horne i srednje i visoke ali sve to treba cuti u praksi :)