View Full Version : Ray Kurzweil o Kurzweil-u i kako je pocelo
Moritz
23-05-2012, 09:32 PM
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HpfPyOD1Gks
Synclavier
25-05-2012, 01:29 AM
Da... Ima link i na zvanicnom Kurzweil sajtu, zanimljivo "stivo" za pogledati.
Inace, cela prica me je vratila u vreme prve polovine osamdesetih na koje imam samo lepe asocijacije, makar sam tad bio bas klinja...:D Lepo vreme i za zivot, a bogami i za muzicku industriju, kada se dobro radilo (i zaradjivalo), a nisu se prodavale bas totalne banalnosti :da: Verovatno i zato sto tada jos uvek nije mogao bas svako da se "bavi" muzikom, a cela produkcijska oprema je dozivela pravi "kvantni" skok sto se odmah odrazilo na kvalitet albuma koji su se tada objavljivali (i kreativno i tehnoloski), da sad ne nabrajam, to je vec neka druga tema.
Kurzweil K250, Fairlight CMI II, NED Synclavier II, E-MU Emulator II, svi su se nekako pojavili "u par godina" i doneli novi zvuk i kreativne mogucnosti. Pri tom svi su ozbiljno, dugo i temeljno razvijani od timova koje su vodili erudite i tehnoloski vizionari poput Ray Kurzweil-a, pravljeni solidno i za dugu upotrebu, bas suprotno od danasnjih kineskih standarda i logike trzista :rolleyes: Da ne pominjem NASA-in upliv u NED Synclavier sto se tice patenata i komponenti koje su samo koju godinu ranije bile dostupne samo ministarstvu odbrane SAD. Naravno, to se odrazilo i na cenu :wink:.
Dan danas se secam casopisa "Trend", koji mi je uz "Racunare" i jos ponesto, u eri bez interneta sluzio da, kao klinja gladan znanja, pratim trendove u audio-video-racunarskoj tehnologiji. U jednom broju iz 1985 bio je i duzi clanak o Ray Kurzweil-u i K250, osnovama primenjenih tehnologija i prvim utiscima nekih od vrhunskih muzicara (Lyle Mays, Steve Wonder,...). Malo je reci da sam clanak procitao vise puta potpuno fasciniran sadrzinom...:D Uzgred, uspem li da nekad i negde pronadjem taj prastari broj, obecavam da cu ga skenirati i podeliti sa svim kolegama :).
Moritz
25-05-2012, 09:50 AM
Citam tvoj post i premotavam moj licni dozivljaj tog vremena...da, upravo kako si napisao, jedno potpuno drugo vizionarsko vreme muzike i tehnologije i drugaciji sistem vrednosti ( posebno trzista).
Mozda bas zato volim Kurzweil sintove, sto su mi spona sa tim vremenom kada sam bio klinac u srednjoj skoli, i tada mi je dosao pod ruke prospekt o K2000...reci cu samo da mu se izlizala boja koliko sam ga citao i nosio sa sobom...do momenta kada sam prvi put zasvirao to "nevidjeno cudo tehnologije "onog vremena samo godinu dana kasnije, taj dozivljeni osecaj mi se vise nikada nije ponovio ni sa jednom spravom do danas.
darkstar
25-05-2012, 04:06 PM
The grass was greener
The light was brighter
With friends surrounded
The nights of wonder
Prijatelji, sta drugo reci ....
Moritz
25-05-2012, 10:11 PM
The grass was greener
The light was brighter
With friends surrounded
The nights of wonder
Prijatelji, sta drugo reci ....
High Hopes ...
Bravo za komentar :)
Synclavier
28-05-2012, 01:31 AM
High Hopes ...
Bravo za komentar :)
A, i Kurz na celom tom albumu svira "sve u sesnaes' "... :wink:
Moritz
28-05-2012, 08:51 AM
Kao i na svim ostalim albumima pocev od Delicate Sound of Thunder pa na ovamo
Cak na samom omotu ( barem na ploci pise) da Wright svira K250 :)
Synclavier
28-05-2012, 12:04 PM
Kao i na svim ostalim albumima pocev od Delicate Sound of Thunder pa na ovamo
Cak na samom omotu ( barem na ploci pise) da Wright svira K250 :)
U stvari vec od "A Mometary Lapse of Reason" koriste ga i Wright (koji je "uskocio" pred kraj snimanja) i Carin...:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.