Log in

View Full Version : Sta bi voleli da procitate u...

boggy
19-05-2012, 03:27 AM
... clanku u popularnom casopisu na temu novog akustickog dizajna.

:)

Potrebna mi je mala pomoc.
Pripremamo clanak za casopis, ali zbog ogranicenja prostora (2000 reci) bi se orijentisali samo na ono sto bi potencijalne citaoce zanimalo da procitaju ako bi imali casopis u rukama. Znaci, kakvi bi vasi predlozi bili, odnosno koja vam se pitanja motaju po glavi, na temu nekakvog novog akustickog dizajna, koji do sada niste videli, na koja bi zeleli da pronadjete odgovore u tom nasem clanku.

Ukratko, taj konkretan akusticki koncept je prilagodiv malim sobama, i drugi (hronoloski) koji je potpuno kompatibilan sa surround sound-om.

Hvala! :D

awacs
19-05-2012, 12:39 PM
u popularnom casopisu
Jel' ovo znači "časopis za široku populaciju" ili "poznati stručni časopis"?

Pozdrav,

Vasa

boggy
19-05-2012, 12:52 PM
Jel' ovo znači "časopis za ?iroku populaciju" ili "poznati stručni časopis"?

Pozdrav,

Vasa
Poznati strucni casopis.

awacs
20-05-2012, 01:41 AM
Znaci, kakvi bi vasi predlozi bili, odnosno koja vam se pitanja motaju po glavi, na temu nekakvog novog akustickog dizajna, koji do sada niste videli, na koja bi zeleli da pronadjete odgovore u tom nasem clanku.

Ukratko, taj konkretan akusticki koncept je prilagodiv malim sobama, i drugi (hronoloski) koji je potpuno kompatibilan sa surround sound-om.

Moj predlog novog akustičkog dizajna male sobe je obraćanje (velike) pažnje isključivo na bas opseg (<200Hz) i potpuno zanemarivanje ostatka spektra u akustičkom tretmanu (takoreći potpuno ukidanje "stabilizatora stereo slike" - absorbera, difuzora...). Koliko god to delovalo radikalno....

Pozdrav,

Vasa

boggy
20-05-2012, 08:06 AM
Moj predlog novog akustičkog dizajna male sobe je obraćanje (velike) pažnje isključivo na bas opseg (<200Hz) i potpuno zanemarivanje ostatka spektra u akustičkom tretmanu (takoreći potpuno ukidanje "stabilizatora stereo slike" - absorbera, difuzora...). Koliko god to delovalo radikalno....

Pozdrav,

Vasa
Razumem te potpuno, jedino je problem sto "potpuno zanemarivanje" dovodi do iznenadjujucih efekata, gde covekov sluh postaje ekstremno osetljiv na "nestabilnu stereo sliku"... posto maskiranja usled divljih bass frekvencija nema.... mi se, znaci, prilagodjavamo/adaptiramo veoma brzo i zaboravljamo sta nam je do sada smetalo, te ako nam opet nesto smeta, i dalje nema dobrog fokusa/koncentracije... Na kraju mozes takav princip da probas i da zakljucis sam, sve sto sam napisao (ili ne zakljucis)... mogu ti cak i pomoci u tome... jedino se slazem s tobom da je divljanje bass frekvencija, najveci problem u svakoj (maloj) sobi, ali daleko od toga da je jedini, i da kad resite njega da je sve posle lako, posto ste ziva bica, a ne masine, te treba na kraju imati prostor koji vam je prijatan, a SAMO sredjivanje bass frekvencija bez obzira na "stabilizaciju stereo slike", ne moze i ne mora da vodi ka sobi koja je udobna za ljude... a ozbiljno verujem da je neka udobnost ipak neophodna za (efikasan) kreativan rad ljudskih bica.

Toliko o tome, jedino.. doduse, nisi razumeo sta sam hteo ovim threadom :)

Ja vec imam (neki, svoj) novi akusticki dizajn (takav kakav jeste, kakav god bio) koga zelim da predstavim citaocima. Problem mi je mali slobodan prostor u casopisu te pitam clanove foruma sta bi njima bilo znacajno/zanimljivo da procitaju, posto je tema siroka i 2000 reci je daleko od dovoljnog da se sve opise. A sta ih ne zanima. Znaci... da li bi citaoc vise zeleo da procita o osnovnoj koncepciji, konstrukcione principe, nacine izrade, utiscima tokom rada u toj prostoriji.... itd i cega se vec nisam setio. Ja znam da opisem to nadugacko i nasiroko, jedino mi je problem sto nisam snimatelj niti producent... "ni nalik"... fokus interesovanja poznajem iz sasvim drugog ugla u smislu nepovezanih detalja ali mi nije blizak da bih u startu znao sta vas konkretno najvise zanima u takvim tekstovima. BTW, imam nekoliko tekstova napisanih za akusticare, i to je ok, ali to je potpuno drugi svet i tu ne moram da brinem o ovakvim pitanjima, s jedne strane nemam preterana ogranicenja u pogledu duzine teksta a sa druge strane ne moram da brinem da li citaoci znaju matematku, akustiku, fiziku i sta vec. Ako ne znaju moraju nauciti... da bi razumeli tekst. To u ovom slucaju nije namera, nego je cilj je da se dizajn sto vise priblizi krajnjim korisnicima sa 2000 reci i par ilustracija/slika.

Nisam siguran da sam razjasnio u potpunosti ali se dodatnim pitanjima to moze popraviti.

DaBear
20-05-2012, 08:31 AM
to bi onda trebalo da bude nesto vrlo uopsteno ali dovoljno interesantno da skrene paznju na probleme koji mogu da "vrebaju" u maloj sobi...a sa druge strane da navede potencijalne korisnike (producenti / muzicari) da se ozbiljnije pozabave problemom i naravno obrate nekome ko zna malo vise za (eventualnu) pomoc (tebi...):D

NLP
20-05-2012, 09:19 AM
Posve odvisno za koji tačno stručni časopis ide.
Nivoja stručnosti je mnogo, jedni nisu ba? toliko stručni nego vi?e komercijalni.
Primjeri: AES, ASA... tipovi ili MixMag, SOS...

boggy
20-05-2012, 09:28 AM
Posve odvisno za koji tačno stručni časopis ide.
Nivoja stručnosti je mnogo, jedni nisu baš toliko stručni nego više komercijalni.
Primjeri: AES, ASA... tipovi ili MixMag, SOS...
Resolution Magazine (http://www.resolutionmag.com/)

EDIT:
Mislim da sam to vec objasnio u prethodnom postu, nije usko specijalizovan casopis ili konferencija za akusticare (to smo vec uradili), nego je u pitanju casopis za krajnje korisnike akustike, snimatelje, producente, muzicare, audiofile...

EDIT2:
I nije tekst komercijalnog tipa, niti treba da bude, znaci nije oglas/reklama u pitanju... pre bi mogla da bude neka vrsta (edukativne) prezentacije.

NLP
20-05-2012, 10:11 AM
Pa onda im ka?i okolo pa na čo?e, kao ?to ti omogučava tih 2000 riječi.
Najbitnije je smiriti nizke frekvencije a onda su va?ne ?ive i zdrave prve refleksije i parket na podu:) daj im skicu svog principa, ETC... mo?da jo? da napomene? da ima več nekoliko kontrolnih koje koriste sličan princip i onda če ti ponestati prostora.

Pogledaj druge njihove člankove, sve i ni?ta.

boggy
20-05-2012, 10:38 AM
......
Pogledaj druge njihove člankove, sve i ni?ta.
Jesam.
Mislim da me nisi razumeo. Ne trazim ja od tebe da mi napises tekst, pa da mi sad ispricas kako bi ga ti napisao (da bi mi pomogao). NE, trazim pitanja na koje bi citaoc potencijalno OCEKIVAO odgovore u tom tekstu, da bi pokusao da odgovorim barem delimicno na njih.

NLP
20-05-2012, 11:39 AM
Da dobro, zato sam napisao ?to i je verovatno interesantno za čitaoce kod tvog principa:
"Najbitnije je smiriti nizke frekvencije a onda su va?ne ?ive i zdrave prve refleksije i parket na podu:) daj im skicu svog principa, ETC... mo?da jo? da napomene? da ima več nekoliko kontrolnih koje koriste sličan princip..."
Da to ne napi?e?, ne ka?e? ni?ta novo.

Na kraju krajeva o bilo kakvom principu se radi ili se drugačije priča o akustici, bilo gdje ?to čitam kada se radi o manje poučenim čitaocima; svi bi ?eljeli imati ekspres recept kako da sa čim manje para ozbiljno srede nizke frekvencije u malim prostorima, kakvi su to čudesni bas trapovi, detajlni nacrti, pozicioniranje, pa da ih bude čim manje a da prave čudo, da im ne zauzima prostor i/ili kvari izgled... je li ima? taj recept?!
Onda kako se projektuju difuzori u specifičnom prostoru i njihova pozicija.
Te onda ?to sve dobivaju sa tim principom, prednosti, slabosti...

Ne znam ?to bi drugo moglo biti jo? interesantno i ?to bi mogli vi?e očekivati.

Sve to bi se dalo ugurati u 2000 riječi ako ima? eksplicitne odgovore i bez bilo kakvog balasta; bilo jednom u tom i tom gradu sunčanog dana i do?ao jedan čovjek do mene da mu postavim najbolje ?to mo?e... kao ?to je riječ kod ostalih njihovih članaka.
Video sam opise akustičkih dizajnova, kad odkloni? balast i u manje nego 2000 riječi ali bez univerzalnih eksplicitnih odgovora jer ih nemaju a to i sam zna?.

Eto ne znam drugo ?to da ti pametno savjetujem.

boggy
20-05-2012, 12:03 PM
.........
... svi bi željeli imati ekspres recept kako da sa čim manje para ozbiljno srede nizke frekvencije u malim prostorima, kakvi su to čudesni bas trapovi, detajlni nacrti, pozicioniranje, pa da ih bude čim manje a da prave čudo, da im ne zauzima prostor i/ili kvari izgled... je li imaš taj recept?!
.........
Da, ovo je on topic sto si napisao... Doduse, to je pre forumska "polemika" ali se slazem... da, to sto si nabrojao, su najcesca (laicka) pitanja koja se postavljaju na lako dostupnim medijima kao sto je javni internet forum, gde se nece placati odgovor, odnosno gde clanove ne kosta nista da postavljaju bilo kakva pitanja, kao sto one druge clanove ne zulja nista da im odgovaraju kako god im dune, bez nekog kriterijuma, na osnovu samo sopstvenog osecaja odgovornosti....

Ovo je ipak (samo stampani) casopis, koga moras kupiti ako zelis da ga procitas. Online (pdf, html) verzije nema.

EDIT:

Hocu da kazem da ako clanovi imaju obavezu da plate odgovor za postavljeno pitanje, takva se pitanja ne bi tako cesto postavljala, a verujem da bi se i kvalitet odgovora drasticno povecao... u ovom slucaju citaoci ipak ocekuju kvalitetan odgovor u casopisu, inace ga ne bi kupovali, ali ocekujem da nisu nerazumni da bi bacali svoj novac na odgovore na sopstvena nerazumna pitanja, mada isto tako ocekujem da ima i takvih.

vakatt
20-05-2012, 12:04 PM
Čitaoce bi vjerovatno zanimalo i poređenje tog novog modela sa onim koji su već ustaljeni, ili barem dovoljno reklamirani da se smatraju standardom (RFZ , LEDE, ESS ) . Tako bi mo?da manje edukovanim čitaocima bilo jasnije o čemu se radi, a ono ?to svakog sigurno zanima je poređenje sa ovim modelima sa aspekta "kolko para tolko muzike" , dakle da li je taj novi model bolji od pomenutih jer daje vi?e za manje novca, ili je prilagođeniji manjim prostorijama, ili ne?to treće. (naravno , ovdje je bitno ne preći granicu reklamiranja, tj. cilj nije da se neko ubjedi da je "na? način bolji" nego prosto da se ljudi malo zaintrigiraju )
Takođe bi meni bilo zanimljivo otkud inspiracija za novi model, pretpostavljam da je re?enje nastalo kao odgovor na neki konkretan problem ili vi?e sličnih slučajeva.

boggy
20-05-2012, 12:09 PM
Čitaoce bi vjerovatno zanimalo i poređenje tog novog modela sa onim koji su već ustaljeni, ili barem dovoljno reklamirani da se smatraju standardom (RFZ , LEDE, ESS ) . Tako bi možda manje edukovanim čitaocima bilo jasnije o čemu se radi, a ono što svakog sigurno zanima je poređenje sa ovim modelima sa aspekta "kolko para tolko muzike" , dakle da li je taj novi model bolji od pomenutih jer daje više za manje novca, ili je prilagođeniji manjim prostorijama, ili nešto treće. (naravno , ovdje je bitno ne preći granicu reklamiranja, tj. cilj nije da se neko ubjedi da je "naš način bolji" nego prosto da se ljudi malo zaintrigiraju )

Hvala!

Takođe bi meni bilo zanimljivo otkud inspiracija za novi model, pretpostavljam da je rešenje nastalo kao odgovor na neki konkretan problem ili više sličnih slučajeva.
Ukratko:
U pitanju je problem akustickog tretmana kontrolne sobe male zapremine, koji je tokom procvata muzicke produkcije u proslom veku, ostao (s razlogom) potpuno zapostavljen. Doslo je vreme da se pozabavimo tom problematikom, da se ta problematika ne bi bavila (s) nama (u bilo kom smislu).

Hvala jos jednom.

Zanima me i dalje, sta ostali clanovi misle na ovu temu.

awacs
22-05-2012, 12:23 AM
Toliko o tome, jedino.. doduse, nisi razumeo sta sam hteo ovim threadom :)

Ja vec imam (neki, svoj) novi akusticki dizajn (takav kakav jeste, kakav god bio) koga zelim da predstavim citaocima.

E jebiga, onda si lepo mogao da napi?e? "Kako da predstavim MyRoom koncept?" umesto da gađa? toliko izokola :).

E sad, moj spisak odgovora koje bih voleo da dobijem u tekstu (kratak spisak, dve stavke): Da li MyRoom podrazumeva mogućnost prirodnog svetla? Mo?e li da se otvori prozor? Znam da zvuči glupo, ali svako ko je proveo vi?e od par dana u (maloj) re?iji bez dnevnog svetla makar podsvesno počinje da čezne za istim. Ili drugačije rečeno: "koji su nu?ni kompromisi između zvučnog i organskog komfora u malim prostorijama?"

Pozdrav,

Vasa

boggy
22-05-2012, 12:46 AM
E jebiga, onda si lepo mogao da napi?e? "Kako da predstavim MyRoom koncept?" umesto da gađa? toliko izokola :).

Pa... nije nista izokola, jer citajuci druge tekstove, mogu da zakljucim kako treba nesto da predstavim. Nisam zeleo tim putem...

E sad, moj spisak odgovora koje bih voleo da dobijem u tekstu (kratak spisak, dve stavke): Da li MyRoom podrazumeva mogućnost prirodnog svetla? Mo?e li da se otvori prozor?

Da i da.

Znam da zvuči glupo, ali svako ko je proveo vi?e od par dana u (maloj) re?iji bez dnevnog svetla makar podsvesno počinje da čezne za istim. Ili drugačije rečeno: "koji su nu?ni kompromisi između zvučnog i organskog komfora u malim prostorijama?"

Najveci kompromisi su pretpostavke koje unosi postojeci prostor koji se sredjuje, ali sam koncept nema ogranicenja tog tipa dok su reflektivne povrsine prozora simetricne.

Hvala na sugestijama.

Ima li jos ko kakav predlog?

Reinhardt
24-05-2012, 12:25 PM
..Da li MyRoom podrazumeva mogućnost prirodnog svetla? Mo?e li da se otvori prozor? Znam da zvuči glupo, ali svako ko je proveo vi?e od par dana u (maloj) re?iji bez dnevnog svetla makar podsvesno počinje da čezne za istim. Ili drugačije rečeno: "koji su nu?ni kompromisi između zvučnog i organskog komfora u malim prostorijama?"

Pozdrav,

Vasa

Ova pitanja bi i ja postavio.. i ne, ne zvuče glupo jer pitanje prirodnog svijetla (sa funkcionalnom estetikom) je IMHO vrlo va?no.

Khan
24-05-2012, 01:19 PM
Mislim da bi prakticna aplikacija i analiza pro/contra bila bitna za ovakav clanak, bas zato sto se radi o vrsti sada vec masovnih malih studija, koji uglavnom pate iz ovog ili onog razloga, koji se pretvorio u problem iz jednostavnog ne poznavanja materije, ili vere u reklame prodavaca. Upravo tu bi, mislim, tvoja pomoc bila dragocena. Siguran sam da teoretsku osnovu mozes da 'ubrzas'. Akusticari ce razumeti i na osnovu asocijacija, a ostalima ni 200.000 ne bi bilo dovoljno! Poz!

boggy
24-05-2012, 02:19 PM
Mislim da bi prakticna aplikacija i analiza pro/contra bila bitna za ovakav clanak, bas zato sto se radi o vrsti sada vec masovnih malih studija, koji uglavnom pate iz ovog ili onog razloga, koji se pretvorio u problem iz jednostavnog ne poznavanja materije, ili vere u reklame prodavaca. Upravo tu bi, mislim, tvoja pomoc bila dragocena.

Hm... vec sam imao taj problem. Nije (realno i prakticno) moguce uporedjivati MyRoom Design ni sa cim. Cega god do sada da se dohvatis, kao preduslov ima veliku sobu (LEDE, RFZ, N-E...)
Ako krenem da uporedjujem sa bilo kojim od njih, reci ce mi (vec jesu) da nijedan od nabrojanih i nije namenjen maloj sobi, te da uporedjujem babe i zabe, pogotovo ako "ljubitelji" arhaicnog i konfuznog LEDE dizajna osete da MyRoom mozda ima osnova da zvuci bolje (cak i u velikoj sobi, naravno). Tako da i to treba pazljivo uraditi.

Evo, svaki pokusaj da sa NAGURA neki od poznatih principa proporcionalnim smanjivanjem (skaliranjem) dizajna iz velike pocetne sobe u dosta manju, je uvek bio osudjen na propast. Jedan od razloga je cesto i neznanje samog dizajnera (entuzijaste ili ne), da recimo zadnji "zid" u LEDE nije "live" u celom radnom opsegu (ne sme biti cigla ili beton)... itd... da se ne rasplinjujem.

Usput, to je jedan od razloga zasto sam bio primoran da "presavijem tabak" i krenem iz pocetka.

Siguran sam da teoretsku osnovu mozes da 'ubrzas'. Akusticari ce razumeti i na osnovu asocijacija, a ostalima ni 200.000 ne bi bilo dovoljno! Poz!
Nemam uopste potrebu da informisem akusticare, dizajn je vec publikovan u naucnim krugovima i u Srbiji i internacionalno.

"Ostali" su, zapravo, jedini razlog pisanja i objavljivanja ovog teksta, a ima samo 2000 reci... plus fotografija i par ilustracija.

A 200.000 reci? Nisam siguran posle koliko desetina reci bi zaspali, ako bi POCEO tekst koji ima prostora od 200.000 reci, tako da to svakako nije opcija.

awacs
24-05-2012, 04:04 PM
Ako krenem da uporedjujem sa bilo kojim od njih, reci ce mi (vec jesu) da nijedan od nabrojanih i nije namenjen maloj sobi, te da uporedjujem babe i zabe, pogotovo ako "ljubitelji" arhaicnog i konfuznog LEDE dizajna osete da MyRoom mozda ima osnova da zvuci bolje (cak i u velikoj sobi, naravno). Tako da i to treba pazljivo uraditi.

To je samo pitanje formulacije (ili bar organizacije teksta). Ne mora da se krene od poređenja dizajn? kao takvih, mo?e da se krene od poređenja malih i velikih prostora, i od različitih prioriteta (problema) u njima. To su već stvari koje mogu da se porede. Pa je onda i poređenje tretmana tih prostora logično. I tako redom... Ne ka?em da treba da napi?ete takav tekst, ali tekst sa takvim početkom bih sigurno pročitao do kraja.

Kao ?to i sam ka?e? - Zorica i ti se u ovom konkretnom slučaju ne obraćate stručnoj nego korisničkoj javnosti. Samo se dr?ite onih pet novinarskih "W" i jednog kreativnog "H" i super :). Ovo mi je u poslednje vreme mantra:

I keep six honest serving-men
(They taught me all I knew);
Their names are What and Why and When
And How and Where and Who.

(Rudyard Kipling)

Pun pozdrav, podr?ka i sve ?to sleduje,

Vasa

Plishani
24-05-2012, 05:29 PM
Voleo bih da pročitam koliko ću prostora "izgubiti" na konstrukciju, voleo bih da saznam da li je moguće izgraditi takvu sobu na "uradi sam" način, koliko su slo?eni akustički principi na kojima se zasniva (jezikom popularne nauke), koje proračune mogu sam da uradim, a za koje mi je potrebna stručna pomoć...
Čitaocima je potrebno objasniti za?to se uop?te upu?tati u izgradnju sobe i za?to je, kada se već eventualno odlučio da to uradi, bolje da gradnja bude utemeljena na "My Room" principima.
Mislim da poredjenja sa ostalim tipovima soba treba da budu svedena na minimum, da bi se izbegao eventualni "rat" pristalica jednih ili drugih.
Pozdrav i podr?ka.
Branko

boggy
24-05-2012, 05:55 PM
To je samo pitanje formulacije (ili bar organizacije teksta). Ne mora da se krene od poređenja dizajn? kao takvih, mo?e da se krene od poređenja malih i velikih prostora, i od različitih prioriteta (problema) u njima. To su već stvari koje mogu da se porede. Pa je onda i poređenje tretmana tih prostora logično. I tako redom... Ne ka?em da treba da napi?ete takav tekst, ali tekst sa takvim početkom bih sigurno pročitao do kraja.

Jasno, samo sam Khanovo "pro/contra" protumacio kao izbor izmedju opcija... te sam napomenuo da tih opcija bas ni nema. A sto se tice malih i velikih prostorija... hm.. to nisu opcije, odnosno obicno ljudi nemaju izbora. Ali se moze napisati koje su osnovne razlike izmedju velikih i malih soba, i zasto je malu sobu teze srediti od velike, navodjenjem objektivnih razloga.

Kao ?to i sam ka?e? - Zorica i ti se u ovom konkretnom slučaju ne obraćate stručnoj nego korisničkoj javnosti. Samo se dr?ite onih pet novinarskih "W" i jednog kreativnog "H" i super :). Ovo mi je u poslednje vreme mantra:

I keep six honest serving-men
(They taught me all I knew);
Their names are What and Why and When
And How and Where and Who.

(Rudyard Kipling)

Pun pozdrav, podr?ka i sve ?to sleduje,

Vasa
Hvala!

boggy
24-05-2012, 06:57 PM
Mislim da je cak i ovde dobro navesti neke konkretnije odgovore bez ulaska u detalje, da bi video ima li sustinskih nejasnoca ili neslaganja.
Voleo bih da pročitam koliko ću prostora "izgubiti" na konstrukciju,

"Izgubice" se onoliko prostora koliko je neophodno, da bi se smirili svi cujni aksijalni sobni modovi ispod 150Hz, i obezbedila intenzivna difuzija iznad 1kHz. Koliki ce taj prostor biti na kraju zavisi od konkretne prostorije, znanja akusticara i raspolozivog budzeta. Za neku informaciju, moze se racunati na minimalno, recimo, 30cm od svakog zida (60cm od sirine i duzine, i 30cm od visine)...uz specifican nacin dizajna, ukljucivanjem i sirokopojasnih rezonantnih apsorbera. S druge strane moze se primeniti i Newell-ov nacin tretmana apsorptivnih zidova u N-E dizajnu, a to je drugi nacin realizacije... sa drugim utroskom slobodnog prostora. Tim putem moze se lako izgubiti i 2m po sirini i po duzini, i metar do metar i po od visine.
S obzirom na cenu prostora, ovo moze biti tema za cak i neku diskusiju i racunicu, jedino ne znam koliko je to, sad, na ovom nivou (predstavljanje novog akustickog dizajna) neophodno uraditi, posto su to samo, recimo, dva razlicita nacina realizacije istog principa.

voleo bih da saznam da li je moguće izgraditi takvu sobu na "uradi sam" način,

Moguce je izgraditi sobu sam (Do-It-Yourself), ako je covek spretan u koriscenju alata, drvenim konstrukcijama, tapaciranju, stolarskom zanatu itd, i ako ima gotov projekat i podrsku.

koliko su složeni akustički principi na kojima se zasniva (jezikom popularne nauke), koje proračune mogu sam da uradim, a za koje mi je potrebna stručna pomoć...

Ne znam koliko su ljudima slozeni, najiskrenije, meni nisu. MyRoom Design se zasniva na kaskadnom spajanju slojeva akustickog tretmana u (prostorno) aksijalno orijentisani lanac, slicno kao kaskadno spajanje filtera i efekata u produkciji, pri tom postujuci, naravno, redosled(!) i usaglasenost akustickih impedansi izmedju pojedinih slojeva.
Proracune mozes uraditi sam do granica koliko je tvoje znanje. MyRoom princip je skup zahteva i kriterijuma po kojima se definisu granice za proracune i dizajn.

Nije bilo ambicija da se sam postupak dizajna i proracuna opisuje (posto to niko pre nas nije radio), jer se ocekuje da dizajner to vec zna.

Takodje se nisam zeleo uplitati u nacin realizacije, upravo zato sto sve to zavisi zavisi od konkretnih potreba, velicine konkretne prostorije, znanja dizajnera, ali i budzeta kojim studio raspolaze. Na kraju i ja sam mogu to uraditi na barem dva prilicno razlicita nacina (realizacije), ako ne i tri.

Čitaocima je potrebno objasniti zašto se uopšte upuštati u izgradnju sobe i zašto je, kada se već eventualno odlučio da to uradi, bolje da gradnja bude utemeljena na "My Room" principima.

Kratki razlog bi mogao biti "zato sto moze..." :D a detaljnije moze da se kaze:
Osnovni razlog je sto se moze mala soba (ne manja od odredjenih dimenzija), na ovaj nacin, dovesti do zadovoljavanja EBU, AES ili ITU kriterijuma za sobe za kriticko slusanje.

Pri tom postoje i druge karakteristike sobe, koje nisu opisane u navedenim dokumentima, a znacajne su u audio produkciji. Kao sto su manji zamor posle duzeg rada, brzo navikavanje na prostor, odlicna translacija miksa, udobnost u radu, olaksana koncentracija itd.

Takodje postoji i uniformnost akustickog tretmana u svim pravcima, ne samo levo-desno, nego i napred-nazad, tako da, pored Massenburg-ovog Blackbird studija, predstavlja jedini dokumentovani dizajn upotrebljiv za surround, bez preteranih kompromisa.

Mislim da poredjenja sa ostalim tipovima soba treba da budu svedena na minimum, da bi se izbegao eventualni "rat" pristalica jednih ili drugih.

S ovim se slazem u potpunosti.

Pozdrav i podrška.
Branko
Hvala!

NLP
24-05-2012, 10:02 PM
Lepo napisano8-)
... ne zaboravi na onaj japanski dizajn one kontrolne i ona je surround orijentisana i malko slična.

boggy
24-05-2012, 10:09 PM
... ne zaboravi na onaj japanski dizajn one kontrolne i ona je surround orijentisana i malko slična.
Hm... da, samo mislim (sada) da ima prioritetnijih stvari da se ubace u 2000 reci. Svakako hvala na sugestiji, sigurno ce biti u nekom tekstu koji nije orijentisan na korisnike, kasnije.

NLP
24-05-2012, 10:38 PM
Jeste da ima? pravo.
Ali da napomenem za neupučene čitaoce, da ne misle da te "zezam", da su japanci to smislili 2008 godine, 2 godine kasnije nego ?to su Boggy i Zorica zamislili svoj MyRoom dizajn.
Iz cca. 60 godina stereo akustičkih dizajnova i "must have" Initial Time Delay Gap-a" koje koriste RFZ&LEDE sobe (osim Hidley N-E, RRZ, ESS, Moulton room, Massenburgove, Svana acoustic, te japanske zamisli, FDRZ dizajna i jo? bi se ne?to na?lo) su B&Z sagledali od akustičkih dogmi (akustički dizajneri puni teoretskog znanja i zloupotrebljavanja rutine ne vide ?ume od drveča...) i primenili veoma zanimiv i dobar koncept u najgore akustičke misli; male prostorije! a za veče itekako nema ograničenja za?to ne MyRoom.
Nagomilalo se eksperimenata, saznanja i sličnog te da su nam psihoakustički stvarno potrebne prve refleksije kod soba za kritičko slu?anje ali dakako mora da su primjerno kontrolisane.
Svakako nakon ?to se odradi koliko mo?e efektivan specifički bastraping u specifičkoj prostoriji.

Shot
06-06-2012, 02:42 PM
Opisati sve u članku od 2000 riječi je vrlo nezahvalno. To je kao pisanje šalabahtera - samo pišeš natuknice i nadaš se da ćeš to kasnije razumjeti! hehe!

Mislim da moraš probati razmišljati koja je to populacija koji čitaju Resolution Magazine i njima se prilagoditi. To su uglavnom ljudi koji već podosta znaju o produkciji, a vjerovatno su onda u životu i malo vremena proveli i po osnovama akustike. Dakle, možeš potpuno izbaciti sve što bi eventualno bilo vezano uz odgovor "zašto je akustika bitna/dobra/poželjna... bla bla". To je čitateljima tog magazina jasno.
Zatim idi od one pretpostavke da večina njih zna za ove poznate koncepte (LEDE, RFZ, ESS itd...), i da otprilike znaju kako apsorpcija i difuzija funkcioniraju. Ne znaju možda istresti iz glave odmah sve formule i računice, al znaju neke osnove kao to da je masa ta koja zaustavlja zvuk, da obična tkanina neće apsorbirati 200 hz i da kartoni od jaja nisu dobra stvar. Razumiješ na što ciljam.
Probaj objasniti ukratko što je fora MyRoom Designa - jel to kompletno nova koncepcija koju klijentov dizajner akustike treba proučiti pa primjeniti na klijentovoj prostoriji, ili je to kompilacija pravila iz svih ostalih (poznatih) koncepata i kako ta pravila primjeniti, jel to instant rješenje kakvo im prodaju Auralex i slični... daj odgovor na "što je to?".
Zatim napiši malo o tome koji su parametri prostorije potrebni i koje su to prednosti tvog koncepta u odnosu na (sad lupam randomly) RFZ ili druge...
Pa malo objasni koliko je kompleksan račun za dizajn akustike po MyRoom Design principu... jel to ljudi mogu sami ili im to stručnjaci moraju raditi. Ili ako je odgovor ovdje polovičan, onda koliko su ljudi sami u stanju to računati i do koje mjere mogu sami ostvariti rezultate.
Zatim se naravno nameče i priča o ciframa - koliko implementacija ovakvog koncepta u praksi košta...
I u zaključku još malo istakni prednosti tvog koncepta ako se primjenjuje na prostore malog volumena.
Možeš također probati napraviti neku malu tablicu "pros&cons" koja se u pripremi može staviti uz glavni tekst gdje još u natuknicama istakneš što su prednosti MyRoom Designa a što su nedostaci (izmisliš nedostatke ako nisi u stanju objektivno ih pobrojati - napiši da ne valja za velike koncertne hale! hahaha!)

Da ja sad to čitam, mene bi prvenstveno zanimao jedan suvisao tekst kao predstavljane koncepta, a malo manje bi me palilo čitati formule i detaljne specifikacije materijala koji se pri tome koriste. Ako bi me taj tekst zainteresirao onda bi išao dalje googlat.
Možda za one koje interesira više o svemu tome možeš na svom sajtu posebno napraviti Q&A stranicu sa puno detaljnijim odgovorima na standardna pitanja koja si taj čitatelj nakon pročitanog članka od samo 2000 riječi može postaviti. Pa onda stavi na dno teksta taj link i ljudi će umjesto googlanja dolaziti direktno na tvoj web po odgovore.

I na kraju... svatko svoga konja jaše - ti jašeš svog i dobro ga ishvali! Reklamiraš se! Boli te dupe!