View Full Version : CD baby, tunecore i sl.
VladaNS
07-05-2012, 03:11 PM
Jel ima neko iskustva sa njihovim servisima?
Cini mi se da ovo nije losa solucija. Pre 10ak dana mi je izdavac ponudio ugovor po kojem oni uzimaju 80% od prodaje albuma sa digitalnih platformi... To je bas puno. Ovi sajtovi uzimaju ispod 10%.
E sad me zanima koliko su pouzdani i kako transferisu novac u Srbiju. Da li mogu da mi isplate direktno na moj devizni racun u Intesa banci npr? I ako tako ne moze, kako drugacije?
CD baby prilikom prijavljivanja ima opciju "Serbia" a tunecore nema....
Podelite iskustva :wink:
AudioStorm
07-05-2012, 10:00 PM
Prvo koji ti to izdavac trazi 80 procenata od prodatog treka/singla/albuma??
Svi labeli vezani za elektronsku muziku i ne samo za nju,rade fifti-fifti !
Drugo,sto se tice ovih servisa,imas ih na gomile,ove sto si nabrojao su samo oni pri vrhu,i funkcionisu tako sto placas upload treka/remix EP/albuma po njihovom cjenovniku,ne znam kako to nisi vidio.
Mislim da jedan song kosta od 5-8 dolara a album u zavisnosti od popularnosti izvodjaca od 20 dolara pa na dalje ...e tek onda ti daju taj procenat.
Dalje,imas ti sajtova koji nista ne naplacuju vec uzimaju 15 procenata od prodaje,ali su jako manje poznati i samim tim prilicno ograniceni!Sto se tice placanja,mislim da se moze kesh slivati na tvoj international account bez problema,samo treba prodati mjuz !
Kakvu muziku radis,treba to da bude ultra komercijalno da se moze ocekivati da pocne i da kaplje a kamoli neke pare !
U svakom slucaju,dobar je trid,nek si ga otvorio i mislim da se moze golilu toga ovdje iznijeti i izvuci dosta korisnih stvari u vezi te cyber prodaje a provjericu jos koji su to servisi jer nisam kuci ...
Pozdravcina :)
VladaNS
08-05-2012, 04:20 PM
Evo gde ja mislim da nastaje problem.
Lako je prijaviti se na te servise i platiti im uslugu. Oni će naravno materijal koji si im dostavio okačiti na itunes, amazon i druge sajtove. Ali ne znam kako će ti novac isplatiti.
Naime, svi ti web sajtovi isplaćuju na 3 nacina:
- Paypalom
- Čekom
- Direktno na tekući devizni račun
I sa sva 3 načina postoji problem. Paypal na?alost nemamo. Tu bi re?enje eventualno bilo da se otvori račun u recimo Mađarskoj, onda da ti oni izdaju internet karticu pa da se preko nje prijavi? na paypal. Ali problem je ?to na? Zakon o deviznom poslovanju ne dozvoljava da na?i građani otvaraju račune u inostranstvu (mada ruku na srce to ne mogu ni da otkriju). A za podizanje novca morao bi da ides u Segedin npr. Plaćanje čekom se odnosi samo na USA a izgleda i plaćanje direktno na račun. To mislim iz razloga ?to pored broja deviznog računa mora? da im prijavi? i routing number, a to imaju samo računi američkih banaka. I kako onda da mi isplate zaradu? :cry:
jerryrain
15-05-2012, 04:10 PM
ne znam otkud ti te informacije za cek ali svakako nisu tacne... Tunecore moze da isplati cek, kao i mnogi drugi slicni servisi i taj cek ces bez problema unovciti u nasim bankama (potrebno je samo da odstoji u banci odredjeno vreme)
DaBear
17-05-2012, 05:58 PM
Takodje, netreba zaboraviti da veliki broj tih "prodavaca" ceka da se nakupi neka manja svot ($50, na primer) PRE nego izvrse uplatu !!
Navodno, ne isplati im se da svaki cas uplacuju po $0.99..jet ih to kosta!
Bilo je dosta ljudi sa foruma koji su imali izdanja po Beatportu i slicnima...niko do sad nije prijavio kako je isla uplata i koliko je para neko zaradio !!
Znam , moze da bude blam i sramota, ali bi bila jako korisna informacija !!
wladymeer
17-05-2012, 09:41 PM
Nije baš 100% povezano ali radio sam za jednu kanadsku firmu posao u okviru gaming industrije i isplaćivali su honorar čekom koji sam najnormalnije unovčio u Banci Intesa. Mislim da se čeka od 3 do 5 dana na proveru.
Takodje, kada smo izdali album u inostranstvu tamo 2004te, isto nam je stigao ček koji smo bez problema unovčili.
alavuk
17-05-2012, 09:56 PM
mislim da intesa i nlb nemaju tih problema sa inostranim cekovima/uplatama ...
dacko
18-05-2012, 08:11 AM
Obzirom da prvi put ?elim da objavim materijal na jednom od ovih sajtova, i nije mi toliko u fokusu zarada, vi?e mi je pitanje same promocije...
Koji servis po vama vi?e nudi za određenu pretplatu?
Da li oni uop?te bilo ?ta rade po pitanju promocije ili je to potpuno moj deo?
Ako sam dobro shvatio njihov posao je samo da proguraju materijal na iTunes, Amazon, Napster... da mo?e tamo da se kupi online download izdanje?
alavuk
18-05-2012, 09:28 AM
ako ti je do promocije predji na bandcamp i sam "spamuj" forume , sajtove , fb grupe /strane , twittovanje ... saljes promo dj-evima i sl. tj odredjenim ljudima/magazinima ... prodavnice ko prodavnice , ne rade nikakvu promociju , vis e su kako supermarket dodjes i kupis sta ti treba ...
DaBear
18-05-2012, 09:38 AM
SSP = shameless self promotion !!
NIKO ne promovise nista (dok ne pocne puno da se prodaje!!)
Svi ti servisi su zatrpani muzikom koja stize svakodnevno u hiljadama..njima je najveca zarada u naplacivanju tog malog fee-ja (koji kad se pomnozi sa hiljadama pesma dnevno koje "objavljuju" je u stvari super zarada!) - a ako se nesto jos i proda..uraaa!!!
Tako da nemoj da ocekujes nista od neke promocije (od njih).
Takodje - verovatno te niko nece ni primetiti u moru..pardon, okeanu izdanja..ukoliko nema necega da ljudima / kupcima skrene paznju..
Treba puno rada, puno pesama, (dobrih pesama) da se polako napravi neki krug koji prati (tvoja) izdanja i kupuje ih...
dacko
18-05-2012, 01:49 PM
Hm da. Tako sam i mislio.
A naravno da ni ne očekujem da ću postati Zdravko Čolić odjednom. :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.