View Full Version : Gitare u mixu
espmilosj
30-04-2012, 10:05 PM
Pozdrav svima! Imam jedno mozda dummy pitanje, ali nikako ne mogu pronaci konkretan odgovor na forumima. Zeleo bih da nasnimim pesmu koja ima dve razlicite ritam gitarske deonice. Vidim da se uglavnom predlaze snimanje po dve gitare za svaku deonicu. Onda se dve iste gitare pan-uju na 90-95% levo i desno a preostale dve na 50-60% levo-desno... Ono sto mi nikako nije jasno je da ako zelim da nasnimim istu deonicu dva puta, bez obzira koliko dobro navezbao, postojace neka odstupanja u duzini trajanja nota i sl. To je narocito izrazeno u delovima koji nemaju otvorene akorde, nego vise vuku ka leed-u. Ako prosto napravim double track, konacan utisak je ponovo mono i nema tu sirinu kao dve nasnimljene gitare. Da li postoji mozda neki "for dummies" clanak koji daje vise objasnjenja o ovome, ili koji su vasi predlozi?
Hvala!
Nemania
01-05-2012, 12:02 AM
Pozdrav svima! Imam jedno mozda dummy pitanje, ali nikako ne mogu pronaci konkretan odgovor na forumima. Zeleo bih da nasnimim pesmu koja ima dve razlicite ritam gitarske deonice. Vidim da se uglavnom predlaze snimanje po dve gitare za svaku deonicu. Onda se dve iste gitare pan-uju na 90-95% levo i desno a preostale dve na 50-60% levo-desno... Ono sto mi nikako nije jasno je da ako zelim da nasnimim istu deonicu dva puta, bez obzira koliko dobro navezbao, postojace neka odstupanja u duzini trajanja nota i sl. To je narocito izrazeno u delovima koji nemaju otvorene akorde, nego vise vuku ka leed-u. Ako prosto napravim double track, konacan utisak je ponovo mono i nema tu sirinu kao dve nasnimljene gitare. Da li postoji mozda neki "for dummies" clanak koji daje vise objasnjenja o ovome, ili koji su vasi predlozi?
Hvala!
Ako radis u Cubaseu, odradis sledece: Na jednoj traci nasnimis gitaru, onda ides "duble track", dalje, na prvoj traci podesis panorame npr na 80Left, a na drugoj 80R. E sada, kada u cubase-u kliknes na traku na levoj strani (levom prozoru) monitora se pojavi kao jedan mali satic (ispod panorama), dakle selektujes prvu traku (prostim klikom na nju) i onda taj sat na prvoj traci podesis npr na -15, selektujes drugu traku i na drugoj ga podesis (+)15. I dobio si stereo siroku sliku. Pozdrav
Arthur
01-05-2012, 12:20 AM
Ako radis u Cubaseu, odradis sledece: Na jednoj traci nasnimis gitaru, onda ides "duble track", dalje, na prvoj traci podesis panorame npr na 80Left, a na drugoj 80R. E sada, kada u cubase-u kliknes na traku na levoj strani (levom prozoru) monitora se pojavi kao jedan mali satic (ispod panorama), dakle selektujes prvu traku (prostim klikom na nju) i onda taj sat na prvoj traci podesis npr na -15, selektujes drugu traku i na drugoj ga podesis (+)15. I dobio si stereo siroku sliku. Pozdrav
...i potencijalno kontrafazni snimak. Lepo ti odsviraj rucno 2-4 tejka po deonici (minimum jedna ruka po strani), i potrudi se da to bude sto preciznije, ili edituj do neke mere, i dobices mocne ritam gitare, veoma siroke u mixu
MUzzY
01-05-2012, 12:54 AM
Malo drugaciji EQ za levi i desni kanal takodje nije na odmet :)
...i potencijalno kontrafazni snimak. Lepo ti odsviraj rucno 2-4 tejka po deonici (minimum jedna ruka po strani), i potrudi se da to bude sto preciznije, ili edituj do neke mere, i dobices mocne ritam gitare, veoma siroke u mixu
Da, apsolutno! kopiranjem trake, sve i uz mali delay i da izbegnes fazne probleme, to je taj isti tejk. Dobijas isti efekat kao da si svirao kroz obican stereo chorus. Ako je to cilj, sviraj kroz chorus!
A za onu vrstu snimka ryth-git-sve-prsti-od-muda, /skjuz maj french/, obavezno vise pravih tejkova, upravo te mikro razlike daju debljinu i magiju snimku. Ima producenata koji bez 4 tejka ryth gitare ne mixaju ... Malo vezbe, malo editinga, (jbg., razlika je imati ritmicke greske i fine imperfekcije) i to je to!
Ostalo po vec iznetim odlicnim savetima. Moze se covek igrati i sa razlicitim cabinetima po kanalima i duzinom dly/rev. zna dati dobre rezultate.
espmilosj
01-05-2012, 09:01 AM
Ljudi hvala na odgovorima... :-) Ja radim u ProTools-u ali mislim da to nema veze jer princip moze da se primeni na sve programe. Prosto kopiranje i pomeranje trake par milisekundi ipak dovodi do antifaze, tj. barem tako analizer pokazuje, ipak preostaje mi da malo preciznije sve to odsviram. Razmisljao sam i o nabavci DI-a i reampa, pa da onda taj DI ponovo reampujem ali sa drugacijim polozajem mikrofona na prm... Ali ne znam da li bi to nesto promenilo... U svakom slucaju hvala na brzim odgovorima!
Arthur
01-05-2012, 09:49 AM
Ne bi ti reamp pomogao, stagod radio, i dalje ce to biti isti tejk. Veruj mi, ovo radim svaki dan.. samo svirka.. ako si vec u protoolsu, elastic audio bi ti puno pomogao u sredjivanju tejkova
espmilosj
01-05-2012, 10:26 AM
Ne bi ti reamp pomogao, stagod radio, i dalje ce to biti isti tejk. Veruj mi, ovo radim svaki dan.. samo svirka.. ako si vec u protoolsu, elastic audio bi ti puno pomogao u sredjivanju tejkova
Da predpostavio sam da ne bi pomoglo... Ostaje mi da preciznije odsviram i upoznam se bolje sa Elastic Audio opcijom, posto sam jos uvek pocetnik u koriscenju proTools-a...
Everbeatz
01-05-2012, 04:19 PM
Hvala!
Da, kopiranje istog take-a i delay/reamp/itd nece pomoci, mada kad nema drugog se i to radi
Kao sto je vec pomenuto - nasnimi vise take-ova, sa sto preciznijim sviranjem (tight), ponovni stim nakon svakog take-a takodje se radi - i bas ta mikro 'odstupanja' tj nepreciznosti su ono sto je zapravo i cilj i daje efekta kad se pan-uju trake...mada kad je previse 'razlabavljeno' zvucace uzas :)
Pored toga se radi i vise take-ova sa ne preterano velikim high gain-om nego nekoliko 'crunch style' distorzija koje prave 'veliki gitarski sound' kad se lejeruju
Ne stedi i na FXima - reverb, delay, pitch shifting, itd
poz
Ako te ne mrzi da kopaš, domaćin sajta se kroz par intervjua osvrće na "stereo vs double-tracking":
www.stevelukather.net
espmilosj
01-05-2012, 07:08 PM
Ako te ne mrzi da kopa?, doma?in sajta se kroz par intervjua osvr?e na "stereo vs double-tracking":
www.stevelukather.net (http://www.stevelukather.net)
Hvala druze, sad cu bas da procackam malo ove intervjue!:)
espmilosj
01-05-2012, 11:32 PM
http://soundcloud.com/milosjovanovic87/kilswitch-engaged_ros
Za sada sam nasnimio 2 gitare, koje sviraju istu deonicu, pan hard L i R... Bas je MIDI kao i bubanj...Nisu dodavani nikakvi efekti i sl, samo raw snimak. Deluje nekako muddy, a taj utisak se jos vise pojacava kada dosnimim jos jednu gitaru koja svira drugu deonicu i panujem nekih 60%...
MUzzY
02-05-2012, 05:24 AM
Preglasan je bubanj. Za ovakvu muziku se gitare panuju full L. R (dodatni lejeri mogu uze da se panuju). Poradi na zvuku same gitare. Meni se cini da je ona veliki problem.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.