Log in

View Full Version : Razlika u signalu gitara. Pomoc potrebna!

Elf
28-04-2012, 01:25 PM
Kazite mi molim vas u cemu u ovoj situaciji moze da bude problem.

Dve razlicite gitare, jedna Ibanez RGA Prestige, a druga LTD Viper 400, na obe EMG 81, nove baterije na obe,iste zice na obe, a razlika u signalu oko 2-2.5 dB u korist Ibaneza.
Cuje se i bez snimanja i merenja da Ibanez bolje rezonuje i da ima vise basa jer je skala 25.5", a Viper 24,75". Da li je moguce da je tolika razlika u signalu samo zbog drugacije konstrukcije gitare?

Da li iko ima nekakav odgovor na ovu "misteriju"?

Hvala svima unapred! :wink:

Khan
28-04-2012, 05:13 PM
Da, tako je, vec si sam rekao. Drvo tela, vrata, metod uklapanja, vrsta nut-a i bridge-a, skala, sve to i te kako utice i na boju i na intenzitet vibracija koje magneti treba da pojacaju i malo ekviliziraju. Jako je tesko izvrsiti totalnu disekciju i reci sta tacno koji elemenat gitare radi finalnom zvuku, zbog potpune uzajamne zavisnosti celog organizma. Upravo zbog toga, svi znaju da prave gitare, a retko ko da je napravi! Nema jedne tajne formule za uspeh, sve zajedno je tajna!

Khan
28-04-2012, 05:22 PM
Uzgred, output meren u db je samo jos jedna osobina instrumenta, nema veze sa kvalitetom.

Elf
28-04-2012, 07:22 PM
Hvala ti na potvrdi, to je to sto sam i mislio.
I naravno, svirljivost je razlicita...u korist LTD-a! :-)

vakatt
29-04-2012, 07:11 PM
Mozda razdaljina izmedju zica i magneta ?

LAMPASH
29-04-2012, 07:26 PM
Mozda razdaljina izmedju zica i magneta ?
Pa ne verujem da bi bas zbog toga samo razlika bila 2.5dB.

MUzzY
29-04-2012, 10:26 PM
Mozda je nesto i do preampa na EMG-u?

HeatMan
30-04-2012, 03:31 PM
Pa ne verujem da bi bas zbog toga samo razlika bila 2.5dB.

moze biti. moze biti hiljadu stvari.. da su magneti (ako su isti) iz razlichitih serija i da neki ima vishe namotaja.. naravno, drvo radi posao, sedla, nulti prag, vrat, pa i sami pragovi.. dva ista modela ne mogu zvuchati isto.. stara stvar..

sam sam se uverio u to, i razlika nije jedva chujna nego je ochigledna.. zamenom nuta na neki kvalitetniji graphtech ili zamenom sedla moze se dobiti veci output i "deblji" ton sa vishe sustaina..

chak i opruge za kobilicu doprinose zvuku.. i to ne samo koliko ih ima, nego i od kog su metala..

ako zelish da zvuche shto slichnije, probaj sa dizanjem i spushtanjem magneta, ali pazi na frekventni odziv i na intonaciju..

mada opet, ne znam zashto bi zeleo da imash dve iste gitare?

poz

LAMPASH
30-04-2012, 07:09 PM
mada opet, ne znam zashto bi zeleo da imash dve iste gitare?

I ja se to pitam:confused:
mozda se eto nekim slucajem nasle te 2 dzitre kod Elfa.

Elf
02-05-2012, 01:18 PM
Ljudi, ja ne znam kako ste zakljucili da je zelim da imam dve iste gitare? :confused:

Sve sam jasno napisao u pitanju i dobio od svih prilicno jasne odgovore,samo mi opet nije jasno odakle vam ideja o 2 iste gitare, kad su gitare razlicite i to lepo i pise...