View Full Version : Anti phase
Petrenj
23-04-2012, 01:05 PM
Verovatno postoji tema gde se raspravljalo o ovome ali nisam nasao.
Elem...Koliko sam ja razumeo,kada,pustim pesmu koju sam snimio kroz,recimo waves Paz analyzer,signal bi trebao da bude u oviru levog i desnog kanala,to jest da ne prelazi u anti phase,sto i jeste tako.E sad moguce je da sam ja lose razumeo,jer kada pustim neke pesme stranih izvodjaca,dosta toga ide u anti phase.Da li bi neko mogao da mi jednostavnije to objasni?:)
Everbeatz
23-04-2012, 01:23 PM
dosta toga ide u 'antiphase'/out of phase(tzv correlation u negativnom delu) jer ih bas briga za mono kompatibilnost danas - sto je negde i normalno
Bockie
23-04-2012, 01:41 PM
Sa jedne strane, slažem se sa čika Everlastom, nije presudno voditi računa o mono-u...
Sa druge strane, mislim da to ipak nije samo zbog monoa ili normalnosti, dobro je da je snimak fazno što bolje složen, bar kada su fundamentalne stvari u pitanju, ritam, bas, vokal (grupa vokala, prateći vokali) ili slično.
Zašto?
Iako niko više ne emituje mono (osim gomile tv stanica kod nas), nemojte zaboraviti današnje sisteme ozvučenja i kući i po disko-klubovima i kolima. Praktično retko ko koristi "stari" (dobri) 2.0 sistem, sve su to neka 2.1, 5.1, 23.1-2 rešenja... U takvim okolnostima sve ispod 150-200Hz je praktično MONO. Ako je to fazno "zgužvano" - eto problema! Muljav bas, ne definisan low end, itd, a "tamo dole" nije samo kick i bass, već i gomila "repova" i fundamenta i vokala i nekih drugih zvukova ili instrumenta...
Ne treba se sad usredsređivati samo na to u toku rada, ja lično nisam ljubitelj tih plagova za analizu, pogotovo tih koji "žderu" više snage nego nešto korisno, ali sasvim je dovoljan običan "Phase scope" koji ima već skoro svaki DAW...
Treba ga držati upaljenog i povremeno "čekirati" šta se dogadja, ne samo na ukupnoj slici, već i po grupama ili između određenih grupa ili npr samo 2-3 elementa...
Dakle, upali dobri stari:
http://www.bias-inc.com/images06/productPages/masterPerfectionSuite/reveal/features/phasescope/off/phasescope-display.jpg
Petrenj
23-04-2012, 01:48 PM
pa i ja kontam da je tako nekako.
Evo kako to izgleda kod mene i ako su dosta stvari razbacane levo-desno
http://i43.tinypic.com/f8fva.jpg
Igranje sa fazama je svejedno mnogo efektnije ako pricamo o desavanjima makar preko 1kHz, ili 5kHz. Nizi deo spektra, kao sto Bockie napomenuo, mnogo brlja, lepse je uvek to drzati pod kontrolom u centru.
Everbeatz
23-04-2012, 09:03 PM
Igranje sa fazama je svejedno mnogo efektnije ako pricamo o desavanjima makar preko 1kHz, ili 5kHz. Nizi deo spektra, kao sto Bockie napomenuo, mnogo brlja, lepse je uvek to drzati pod kontrolom u centru.
bilo nekad, kad je vinil bio 'mama'
sad je druga situacija
moderno vreme, moderna muzika, koriscenje svih pogodnosti sterea, sto ce reci, sve moze stereo:wink:
meni ovako ide Znak ali ne cujem da me smara
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.