PDA

View Full Version : ideja u vezi live mix-a

SumAnuT
15-04-2012, 03:18 PM
Vec poodavno se razmisljam da uradim nesto, ali ne znam da li cu naici na poteskoce posle, pa me malo cim da to uradim ...

Naime ako imam recimo 10 kanala band, a imam mikser sa 32 kanala, nosim se mislju da dupliram kanale na dva layera i da jedan layer bude mix za monitore, a drugi layer na mix za house ... tako recimo ako pevac hoce vise midlova u monitoru, ne moram da saljem i vise midlova u house, tj. mnogo bih imao vise slobode u house mixu?

Takodje jedna od primena gde bi ovo bilo mozda i najkorisnije je da mogu da stavim kompresor na vokal u house, dok bi vokal u monitoru ostao nekompresovan, tako da pevac moze da cuje sta se zaista desava, a ne da slusa kompresovani signal ...

E sad, ne znam da li bih vremenom naleteo na neke probleme, jel neko probao da miksa ovako?

nikolaivanic
15-04-2012, 10:36 PM
ideja je ok, koristi se ponekad i za monitorizaciju pri snimanju u studiju.
Najbolja kontrola i jednog i drugog mixa, smor su 10 kablova za prelaz sa inserta jedne u line druge grupe... tu cusnes kompresor ako treba... cool

Khan
15-04-2012, 11:19 PM
To je normalan nacin. Kad god imas dovoljno kanala (i kablova), to je najpametniji pristup. Zahteva malo vise koncentracije, ali nema prob.! Upravo zato velike live konzole izgledaju kao duplirane studijske.

Arthur
16-04-2012, 12:14 AM
pa nije to baš osnovni razlog zašto se prave veliki front mixeri, pre će biti da se radi o pakovanju bizarnog broja kanala, pa i ponekad višestrukih postavki za festivale (svaki bend svoje kanale i sl).

A to o čemu sumanuti priča je jedno spontano otkrivanje rupe na saxiji (što je, bre, za pohvalu svakako) , i dosta se često koristi. Najlakše i najefikasnije je ovo raditi spliterima, kojih najčešće nema, a i ako ih ima, tu su zbog monitoring mixera. Drugi najlakši, a ujedno i najčešći način izvođenja ovoga je obična mikrofonska kablovska račva, tojest, XLR kabl koji izgleda kao "Y" kabl, samo što nisu raspodeljeni pinovi, nego paralelno vezani, tako da je dan ženski XRL ide na na dva muška XLR-a, koja oba puštaju identičan signal.

Treći, isto relativno popularan metod je preko direct outputa, ali mi se manje dojmi, jer puši ipak gain prvog kanala, i funkcionište već na linijskom nivou

Bockie
16-04-2012, 01:09 AM
najčešći način izvođenja ovoga je obična mikrofonska kablovska račva, tojest, XLR kabl koji izgleda kao "Y" kabl, samo što nisu raspodeljeni pinovi, nego paralelno vezani, tako da je dan ženski XRL ide na na dva muška XLR-a, koja oba puštaju identičan signal.

Ja bih voleo kada bi , recimo, cika Boggy ili neko ko je baš u elektronici, objasnio ovo tj, da li sme, šta će se desiti ako na nekoj od te dve mixete (praktično povezane takvim "Y" kablom) neko upali +48v, šta je sa impedansama ili količinom signala sa mikrofona jer je ipak "od izvora dva putića" a ne jedan...

...mislim, znam da se ovo radi, ali prosto ne mogu da verujem da nema nikakvih značajnijih posledica po zvuk ili opremu i da ljudi eto tako iz bezveze rokaju hiljade evra za 8 ili 16 kanala mic/splitere...:confused:

Arthur
16-04-2012, 02:13 AM
radi se realno, lično sam par puta tako radio, iako nemam svoje "račve".. i ne koristi se za kanale sa phantomima, uglavnom za vokale, na 58ici... e sad dal je signal na monitorima iole otišao u kurac, ne znam, ali se i ne žale.. vredi probati tu račvu u studijskim uslovima pa videti.. ali u praksi, funkcioniše

Arthur
16-04-2012, 02:15 AM
i ne vezuju se dve mixete, nego splituješ mikrofonski dolazni signal sa multikora sa jednog na dva kanala, kad ne postoji monitoring mixeta i splitter

SumAnuT
16-04-2012, 04:15 AM
Meni je relativno lako da dupliram signal jer koristim digitalne mixere, pa bih jedan analogni ulaz patchovao na dva kanala i problem resen ...

Arthur
16-04-2012, 05:21 AM
apsolutno. i jebeš mi sve, sad si i meni otkrio rupu na saxiji :) Dosta radim sa digitalcima, i nije mi palo na pamet.