View Full Version : Mastering:Wavelab ili Cubase??
Pitanje postavljam jer sam primjetio razliku u korist Wavelaba.
Sa potpuno istim plugovima..istim presetima..istim redosljedom itd..
dobijem razlićite rezultate..koji su razlićiti na uho i kad ih anliziram.
Zanimaju me va?a iskustva.?
dadson
15-04-2012, 12:30 PM
I ja sam primjetio razliku u korist WaveLab-a. E sad da li je placebo u pitanju ili razlike stvarno ima, u to nisam 100% siguran.
Arthur
15-04-2012, 02:13 PM
uradite kontrafazni test (isti fajl isti setting plugova pa obrnite fazu i slušajte), pa nam javite. Ja se kanim preći na Cubase iz prosto praktičnih razloga, wavelab me nervira već lagano
I ja sam primjetio razliku u korist WaveLab-a. E sad da li je placebo u pitanju ili razlike stvarno ima, u to nisam 100% siguran.
Cini mi se da nije placebo..ma sto cini siguran sam...
Dakle master Wavelab> render> peek maximum 0,501 podi?em gain da bude -0,01> save 16bit >fin
Cubase> svi isti pluginovi preseti ..dakle da ne duljim potpuno isto..save max peak -0,721 drugi kanal -0,621 podi?em gain da budu -0,01 i pazi ovo ti?e je i to osjetno a isti postupak ista prića.tnaći u cubu već kod rendera izgubi se jaćina signala ili ?ta ti ga znam.
I mene je to začudilo jer mi nema logike..???
Dakle u wavelabu je master probitaćniji ?to ujedno i bude jaći.
Cini mi se da nije placebo..ma sto cini siguran sam...
Dakle master Wavelab> render> peek maximum 0,501 podi?em gain da bude -0,01> save 16bit >fin
Cubase> svi isti pluginovi preseti ..dakle da ne duljim potpuno isto..save max peak -0,721 drugi kanal -0,621 podi?em gain da budu -0,01 i pazi ovo ti?e je i to osjetno a isti postupak ista prića.tnaći u cubu već kod rendera izgubi se jaćina signala ili ?ta ti ga znam.
I mene je to začudilo jer mi nema logike..???
Dakle u wavelabu je master probitaćniji ?to ujedno i bude jaći.
kakva su podesavanja programa...npr za PAN law?
Surfer
15-04-2012, 08:51 PM
uradite kontrafazni test (isti fajl isti setting plugova pa obrnite fazu i slušajte), pa nam javite. Ja se kanim preći na Cubase iz prosto praktičnih razloga, wavelab me nervira već lagano
Naravno da nema razlike između Wavelaba i Cubase-a u soundu kao što ga ne bi bilo niti da usporedite CUbase, Logic, Wavelab, SOundforge ili bilo što drugo.
Kao što Arthur kaže okrenete fazu i bingo.
Upravo sam napravio test, stavio dva plugina, isti preset na kompresoru i isti preset na ekvilajzeru, eksportirao file iz Wavelaba bez ditheringa i eksportirao iz Cubase-a bez ditheringa.
Morao sam namjestiti wave-ove jer ih nisam eksportirao sa iste pozicije, pa kad sam gledao file-ove i zumirao da ih bolje namjestim odmah sam našao da je jedan file stvarno glasniji od drugog.
Međutim, to sam samo ja jedan file više zumirao od drugoga pa je izgledao da je glasniji.
Ali onda kad sam ih isto zumirao, bili su isto glasni po izgledu.
Onda sam stavio PAZ metar i izmjerio identične peakove na jednom i drugom fajlu.
Ali još uvijek sam imao problem da kad okrenem fazu, i dalje čujem dio zvuka.
Sad sam već počeo razmišljati da stvarno nešto tu ne valja, ali sam onda otišao provjeriti koliko točno su namješteni fajlovi i zumirao do kraja i pomaknuo drugi fajl valjda par samplova, stisnuo play i dobio tišinu.
Nula.
Dakle, nema nikakve razlike između mastera iz Wavelaba i Cubase-a, jedino što postoji je human error.
P.S. Što se tiče praktičnih razloga, iako oduvijek koristim samo Wavelab počeo me isto živcirati jer npr. ne prepoznaje nek file formate koje Cubase najnormalnije svira
I ja sam prilicno siguran da je placibo. Iz sujevernih razloga na kraju ipak, sve proverim u Wlabu...
Arthur
16-04-2012, 12:01 AM
ja sam sa wlabom počeo još davno, dok nije moglo u Cubase da se menja raspored pluginova gore dole levo desno. Sad me već nervira jer mi dođe nekad da kad pripizdim limiter, ipak čačnem tu i tamo neki deo pesme clip gainom, ili da eventualno raspoedelim delove pesme po kanalima nekim različito ofarbanim i sl. Što je kolko sam skontao, i inače masterdžijska praksa..
da eventualno raspoedelim delove pesme po kanalima nekim različito ofarbanim i sl. ?to je kolko sam skontao, i inače masterd?ijska praksa..
Radi? li mastering samo za projekte koje si miksao ili...?
Na podforumu Audio Produkcija - Osnove postavih jedan miks za koji će mi uskoro trebati mastering. Upravo je taj slučaj gde pesma ima dva prilično različita dela, pa će i mastering morati da se radi odvojeno.
dadson
16-04-2012, 09:41 AM
uradite kontrafazni test (isti fajl isti setting plugova pa obrnite fazu i slu?ajte), pa nam javite. Ja se kanim preći na Cubase iz prosto praktičnih razloga, wavelab me nervira već lagano
Da, nulira se. Ipak placebo.
Arthur
16-04-2012, 11:36 AM
Radim mastering i mix samo za projekte koje mi plaćaju, ili su mi baš interesantni i želim pomoći bendu
Radim mastering i mix samo za projekte koje mi plaćaju, ili su mi ba? interesantni i ?elim pomoći bendu
Meni treba mastering za ovu jednu i u skoroj budućnosti (nadam se) jo? dosta pesama. Ako si zainteresovan da radi? javi mi cene na PM.
radim to u sekvenceru, jerbo mnogo stvari moze da se s*ebe sa mixa i jako je dobro sa dobro postavljenim parametrima limitera raditi neke sitne korekcije.. tu vec i 0.1db pravi razliku.. meni se recimo cesto desi da mi treba maaaalo low shelvinga na drum traci obzirom da je limiter pojede ako recimo hoci malo brzi attack na istom.. itd... u sv. slucaju mislim da je bacanje limitera na 90% zavrsen mix prava stvar
Everbeatz
23-04-2012, 01:33 PM
Cubase ispred Wavelab-a...u mom slucaju..
Mada odkad sam presao na Reaper on mi sluzi i za mix i za mastering
quake2
23-04-2012, 09:05 PM
Ajd neka proba neko ovakav test.Isti projekat od npm 30-tak traka exportovati onakav kakav je... i kao drugi fajl isto sa npm ugasenim eq-om na nekom instrumentu gde nije bilo bas ultra radikalnih intervencija.Znaci imamo dva fajla za koja sigurno znamo da nisu isti.Probajte tu test sa okrenutim fazama:wink:....kod mene je bila tisina....i od tada vise verujem svome uvetu nego ovom testu sa fazama.
Mika Technika
28-04-2012, 03:44 AM
Forever Wavelab!
Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 on ICS 4.0.4
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.