View Full Version : Pad-ovi na Akai Mpk61 (mali sensitive)
Vocalist
15-04-2012, 02:17 AM
Pozdrav svima, ja sam nov, pa se nadam da tema vec ne postoji vezana za ono sto mene muci. Naime, treba za koji dan da odaberem jedan midi controller i posle mnogo biranja pala je odluka na Akai MPK 61. E sad, mene zanima da li neko ko vec koristi ovaj model ima problema sa pad-ovima na istoj, (da li moram prilikom svakog udarca da "izlomim prste" da bih dobio pristojan zvuk).
To je za sad ono sto me najvise brine, citajuci sa raznih foruma, uglavnom se ljudi zale na to. E sad nadjeno je neko resenje kako bi pad-ovi davali veci sensitive, ali je meni suvise rizicno da ovo radim sam, ali ako bas moram uradicu.
Evo postavljam snimak gde se resava problem sa ne tako sensitive pad-ovima.
Ako neko ima neko bolje resenje i iskustva sa ovim, bio bih mu veoma zahvalan.
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/_mI4SutQJpQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
BlasterMaster
15-04-2012, 03:52 AM
poz i dobrodosao
padovi na akaiu umeju da budu a bit tricky ali sa druge strane ljudi koji su se na njih navikli ne prihvataju ostale pa to ti je... trebao bi da proveris da li su padovi radjeni na istom principu kao na mpc-u jer je paznja pri izradi bila naklonjena i istrajnosti i posle dugometraznog cukanja prstima...tako da mpc korisnici tvrde da su rock-hard, i da ce se pre izguliti guma od udaranja nego sto ce se sami pad senzori pokvariti...
slican problem je bio i na onim korg nano kontrolerima, postoji tema na forumu sa skoro slicnim tutorijalom, pretrazi i to sigurno ce ti se nesto razjasniti...
imaj u vidu da ako bas oces zvuk do kraja pri udaru (max velocity) da i imas to dugme/opciju tako da i na najmanji dodir dobijas najvecu jacinu (kod vecine 127 db)...
i mozda najbitnije, imaj u vidu da tom prepravkom automatski gubis fabricku garanciju, tako da neki nepozeljni kvar u toj situaciji ili buducnosti ne podleze garanciji...
pozdrav
Vocalist
15-04-2012, 05:20 PM
poz i dobrodosao
padovi na akaiu umeju da budu a bit tricky ali sa druge strane ljudi koji su se na njih navikli ne prihvataju ostale pa to ti je... trebao bi da proveris da li su padovi radjeni na istom principu kao na mpc-u jer je paznja pri izradi bila naklonjena i istrajnosti i posle dugometraznog cukanja prstima...tako da mpc korisnici tvrde da su rock-hard, i da ce se pre izguliti guma od udaranja nego sto ce se sami pad senzori pokvariti...
slican problem je bio i na onim korg nano kontrolerima, postoji tema na forumu sa skoro slicnim tutorijalom, pretrazi i to sigurno ce ti se nesto razjasniti...
imaj u vidu da ako bas oces zvuk do kraja pri udaru (max velocity) da i imas to dugme/opciju tako da i na najmanji dodir dobijas najvecu jacinu (kod vecine 127 db)...
i mozda najbitnije, imaj u vidu da tom prepravkom automatski gubis fabricku garanciju, tako da neki nepozeljni kvar u toj situaciji ili buducnosti ne podleze garanciji...
pozdrav
Onda sam mozda malo i bez razloga zabrinut, U svakom slucaju hvala, pocetnik sam sto se tice koriscenja midi controllera. Ovo za garanciju sam znao, pa sam zato i postavio bas pitanje, da li vredi ovoliko rizikovati.
Controller stize sledece nedelje, pa cu da vidim . Hvala..
hofmann
08-07-2012, 11:08 PM
druze ja imam akai mpk 49, trebalo bi da su isti padovi kao i na toj klavijaturi koju bi ti uzeo.
Mogu samo da ti kazem da su krs nevidjeni.
Prvo nije to samo senzitiviti koji je onako poprilicno jadan, npr ne bi mogao da odlupas neki ritam sa dinamikom kakvom si zeleo.
Vec je glavni problem sto su pedovi strasno tvrdi i zaista moras da bijes po njima. npr. da bi dobio udarac maksimalne jacine (127) ponekad pomislim da cu polomiti klavijaturu na pola a da ne pricam sto prsti bole ludilo.
moja preporuka ti je da uzmes odvojeno klavijaturu od pedova.
Inace dirke su vrhunske, osetljivost i aftertouch odlicno radi kao i slajderi i transport bar koji mozes da osposobis u cubaseu,nuendu ili bilo kom drugom programu.
Kada bi postojala samo klavijatura bez pedova odma bih je menjao :)
hofmann
08-07-2012, 11:12 PM
odlican video, moracu da probam. jer ovako ne vredi.
hofmann
21-11-2012, 12:08 PM
mozda malo kasno ali evo bolje ikad nego nikad.
Probao sam i zaista pomaze. Zapravo pedovi su se preporodili kao i moji prsti.
Definitivno napravi ovo, a za garanciju ne brini jer uvek mozes da skines dodatni sloj samolepljive trake (ja sam koristio onu sivu armiranu traku) i da izgleda kao da nije ni otvarana. Pritom nisam primetio da negde postoji ona garantna nalepnica koju moras pocepati da bi otvorio kontroler.
Rhino
21-11-2012, 12:20 PM
Padovi kao na mpc-u sam gotovo siguran da nisu na mpk modelu. Prije ce bit da su kao na mpd-u a to je totalni krs kao sto covjek rece iznad..
Srdan Durden
22-11-2012, 10:38 AM
Meni kontra.. na Mpk61 kako god zabodem cepam do maximuma, a nije mi ukljuceno dugme za max velocity.. Za slabije, moram da ih pipkam.. Slazem se da su losi, tesko je izudarati zeljenu dinamiku...
Pade mi sad na pamet, da li se neko mozda igrao sa onim softverom sto ide uz nijh, cini mi se, nisam siguran, da je tamo moglo da se podesava osetljivost padova... ja ih svakako ne koristim precesto, tako da nisam ulazio preterano u problematiku.
hofmann
27-11-2012, 11:05 AM
to mozes da namestis i bez programa.
Kod mene na mpk 49 ides
dugme global -> i tu imas pad sens, pad curve i pad tresh. Gde poslednja dva najbolje opisuju ove pedove :rotfl:
Tu imas da podesis kako ti odgovara donekle.
inace mpd 18 npr koji je njohov najjevtiniji model ima jako dobre i osetljive pedove, ali nema MIDI samo USB.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.