PDA

View Full Version : Youtube i audio

LAMPASH
13-04-2012, 12:15 AM
Do sada sam kacio klipove sa muzikom i imam plafon 480p. Sta je potrebno da uradim da bih imao veci kvalitet (HD)? Video mi je nebitan jer moji klipovi se sastoje uglavnom od par slicica, ali mi je bitan audio. U cem' je fazon?
pozz

branoy
13-04-2012, 12:37 AM
ja mislim da samo slika tj video ide preko 480p tj za hd, ton je maximala na 480 ako se ne varam, jer ne vidim hd 720p ton.

BlasterMaster
13-04-2012, 02:07 AM
fazon je u tome da kad radis klip, i krenes od pocetka, u programu ti pre pocetka editovanja da izbor templejta i ti odaberes full hd (1080p) rezolucija 1920x1080, ili ako hoces 720p pri eksportu (renderovanju) exportujes u toj rezoluciji... youtube sam prepozna koja je rezolucija i zato ne radi up-scaling pixela... sad i do programa je, u nekim programima recimo vegas 10 imas opciju direkt upload-to-youtube, u nekim starijim ne mozes recimo u avi da eksportujes itd itd... ako ti treba za konkretan primer javi
poz

LAMPASH
13-04-2012, 05:39 AM
fazon je u tome da kad radis klip, i krenes od pocetka, u programu ti pre pocetka editovanja da izbor templejta i ti odaberes full hd (1080p) rezolucija 1920x1080, ili ako hoces 720p pri eksportu (renderovanju) exportujes u toj rezoluciji... youtube sam prepozna koja je rezolucija i zato ne radi up-scaling pixela... sad i do programa je, u nekim programima recimo vegas 10 imas opciju direkt upload-to-youtube, u nekim starijim ne mozes recimo u avi da eksportujes itd itd... ako ti treba za konkretan primer javi
poz
Aha, a ja radio u windows movie makeru:D

Evo primera:

http://www.youtube.com/watch?v=JAQk8W3-8y4&feature=related

Pa koji video editor mi preporucujete? Slab sam sa poznavanjem istih.

BlasterMaster
13-04-2012, 01:13 PM
pa pravo da ti kazem buraz ja sam se pre machevao s tim, ako koristis mac onda Final Cut Pro je ne prevazidjen, posto ne znam dal ga ima i za win, a ja sam koristio narodnu verziju Sony Vegasa (cini mi se da je 11 poslednja) i ako si nekad radio u sony acid-u onda ces i u ovom raditi :) jer je skoro isti graficki interfejs, padajuci meniji skoro isti, ma isti djavo :)
Kapiram da ti treba najvise zbog editovanja pa sam ti zato ova dva preporucio, a ako ti vec treba neki sto uredjujes sam posebne graficke efekte tu vec ima nekolicina specijalizovanih programa (tima adobe premiere)

HeatMan
13-04-2012, 02:24 PM
skini sony vegas. izaberi da mu fajl bude 720p, 25fps.. ubaci sliku i zvuk u punoj rezoluciji. i fajl ce ti biti veliki ovisno od duzine fajla i kompleksnosti slike. ako kachish 1080p trajace ti sto godina..

AudioStorm
13-04-2012, 02:48 PM
Prosto trebas da koristis uzorke u spotu koji su visokog kvaliteta rezoluje.Ako si u ovom spotu koristio slike koje su loseg kvaliteta,tako ne mozes ocekivati da kad renderujes video on bude u 720p ili 1080p iako ti recimo Sony Vegas nudi tu opciju koju kasnije You Tube prepoznaje ali je naravno ne moze reprodukovati u HD rezoluciji jer ona to nije u sustini.

@Branoy Ne postoji 720p ili 1080p u audio domenu brate.To 720 i 1080 su oznake kojima se u zavisnosti nacina izcrtavanja slike dodaju slova p (progressive-izcrtava se linija po linija slike) ili i (interlaced-izcrtava se svaka druga linija a onda ostale) .720 I 1080 su vrijednosti u pixelima "visine" slike a sirina je 1280 i 1920.

Lampash - Koliko se meni cini tebi je zvuik iz ovog tvog uzorka sasvim ok.Ovo je Mp3 320Kbps jel tako ?

branoy
13-04-2012, 03:43 PM
audiostrom@ , pa to sam brother i rekao zar ne? ,niste dobro shvatili onda, msm audio ce u 720p ili 1080p i dalje ostati sa klipa 480p jer to je i najveca njegova kvaliteta do tog klipa. to pricam. sve preko ostalo je radi slike rezolucije u videu.
inace imam skystar2hd i znam kad nesto konvertujem, ili kad pravim te klipove bas sa pravim slikama visoke rezolucije il cak nesto namontiram. pozz:)

BlasterMaster
13-04-2012, 05:00 PM
cini mi se da se tu malo mesaju babe i zabe... kvalitet zvuka zavisi od toga u kom formatu eksportujes, a u svakom slucaju cini mi se da ju tjub po svojoj poslednjoj polisi ne pusta zvuk vise od 44100 - 192 tako da npr eksportovano u 48khz sam ju tjub presempluje na 44100. evo i tabela da ne bi doslo do zabune kako se moze exportovati...
11606

branoy
13-04-2012, 05:38 PM
480p 128 kbs, 720i1080 152kbs ?? sta pricam? to je necujna razlika, znaci samo je mozes osetiti ako je ubacis na rengen pa da vidis gde koji sinus bolji, ne zezajte se tim, a svi slusaju komp na one zvucnike od deset eu. i osetice kao HD razliku tona, oce al malo sutra!. da su stavili 320kbs pa ajde i nekako za HD. al razlika 22kbs ?? ako vas to tesi i uzivate u toj razlici svaka cast. ja kazem da sam samo na uho primetio razliku kad slusam nize formate 240 i 320, ako nema 480. dok na 480 je cd za to dole. a za ono gore napisao sam. aa 44100 ne treba ni objasnjavat.
sve to prcam za MPEG-4 AVC(h264). 3D me ne zanima.

LAMPASH
13-04-2012, 09:04 PM
Koliko sam shvatio, dakle za AUDIO mi ne treba nista vise od 480p ako mi je wav 44100? To sam i pitao u prvom postu, video kvalitet me ne zanima.

LAMPASH
13-04-2012, 09:08 PM
480p 128 kbs, 720i1080 152kbs ?? sta pricam? to je necujna razlika, znaci samo je mozes osetiti ako je ubacis na rengen pa da vidis gde koji sinus bolji, ne zezajte se tim, a svi slusaju komp na one zvucnike od deset eu. i osetice kao HD razliku tona, oce al malo sutra!. da su stavili 320kbs pa ajde i nekako za HD. al razlika 22kbs ?? ako vas to tesi i uzivate u toj razlici svaka cast. ja kazem da sam samo na uho primetio razliku kad slusam nize formate 240 i 320, ako nema 480. dok na 480 je cd za to dole. a za ono gore napisao sam. aa 44100 ne treba ni objasnjavat.
sve to prcam za MPEG-4 AVC(h264). 3D me ne zanima.
STA, na YT je plafon 152Kbs???

branoy
13-04-2012, 10:30 PM
jebiga kad ja pricam vi se pravite pametni, ne slusate sta stvarno pricam!! pa mislim da youtube i nije zamisljen da ima kvalitetu studijskog tona po minuti 10-15mb. svako ko nesto radi ozbiljno i hoce nekome da to posalje da cuje uploaduje mu kvalitetan snimak na neki upload s paswordom i da nekome link ili preko neceg npr skype posalje da cuje. sve ostalo je zabava i kosta. meni je sasvim dosta od youtuba to sto sad daje. ne treba mi vise. dzaba je!! ..
i da probaj http://vimeo.com/ , deluje mi ozbiljnije , a kakav je njemu kvalitet potrazi kod njih. poz

Ngino
14-04-2012, 12:47 AM
`ajte konkretno!
Npr. lupam, sta je ovde uploudovano da ovako zvuci?
Kakav video sa kakvim audiom?

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/nNTyfVh3nmU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

http://slikaiprilika.bandcamp.com/

BlasterMaster
14-04-2012, 01:49 AM
posto je vevo u pitanju mislim da se razlikuje od obicnog uploada, ko zna sta se tu muva, mada ovo je sa vevo sajta/bloga:

"...VEVO engineers are also music nerds. The very first place we focused on when improving stream quality was the stereo audio. The audio codec we use is AAC. We?ve upped our audio bitrates across the board, with the default being 128 kbps. I personally noticed a lot more kick in the bass. Depending on the bandwidth available to you, the audio could upgrade itself to 192kbps. For low bandwidth and mobile users, the audio bitrate may drop to 64kbps."

disco violence
14-04-2012, 09:57 AM
`ajte konkretno!
Npr. lupam, sta je ovde uploudovano da ovako zvuci?
Kakav video sa kakvim audiom?

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/nNTyfVh3nmU" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

http://slikaiprilika.bandcamp.com/
Dole u desnom uglu ima? onaj točkić(drugo dugme sleva na desno) slu?i da promeni? kvalitet videa koji gleda?,na njemu vidi? koji je maksimalan kvalitet videa koji je uploadovan,sve ispod tog kvaliteta youtube daje kao opciju za korisnike sa slabijom brzinom interneta,jer je hd snimak dosta zahtevniji za gledanje.Audio je ovde verovatno 192kbps ?to je sasvim dovoljno za HD.Evo jednog dobrog između gomile lo?ih tutorijala na youtubeu ?to se tiče renderovanja hd videa u sony vegasu <a href="%3Ciframe%20width=" 560"="" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5dh5VTjY_fY" frameborder="0" allowfullscreen="">"><a href="%3Ciframe%20width=" 560"="" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5dh5VTjY_fY" frameborder="0" allowfullscreen=""><iframe src="http://www.youtube.com/embed/5dh5VTjY_fY" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

disco violence
14-04-2012, 10:33 AM
Sada sam skontao da je ustvari download helper podesen da automatski skida video u mp4 formatu,pa brisem stari post.

BlasterMaster
14-04-2012, 12:49 PM
da li konvertuje u mp4 - da ! do sad koliko sam skidao sa ju tjuba i spotove i audio, u programu za skidanje (jDownloader) mi uvek kad ucitam video prepozna moguce fileove za download:

video - flv, webm, i mp4
audio - tmp (koji se pri skidanju konvertuje u mp3)

za video najbolja rezolucija je u mp4 uvek, i jedino u njoj sa ju tjuba je 1080p...

evo i kako izgleda ovaj Usherov spot kad mi izbaci moguce skidanje sa youtuba:

11614

disco violence
18-04-2012, 11:31 AM
Kad smo kod audija namenjenog za video, hoću da okačim jedan HD video moje domaće radinosti.Audio koji koristim u Vegasu je u wav formatu 16bit 44100kHz.Interesuje me na koliko kHz da eksportujem audio za ovaj video? Idem na mp3 192, ali me interesuje da li 44100 ili 48100 pošto vidim da mnogi eksportuju audio za video na 48100.Mislim da bi u mom slučaju bilo logično 44100 s obzirom da je wav koji je u projektu na 44100.Da li može neko da mi malo razjasni ovo.Hvala.