PDA

View Full Version : dyc drveni stalci za monitore

babilon33
12-04-2012, 12:07 AM
imam prijatelja umjetnika, koji radi sa drvetom. pa mi je palo na pamet da mi izradi stalke od istog. Imam Adam A7x (9,2kg) i sada stoji na stolu na Sonitus Aponno A7 (http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=121&art=6481) spu?vi.

E sad zanima me od kojeg drveta bi preporučili da stalci budu?
on mislim najče?će koristi bukvu:=)

Dali je pametna ideja da ih napunim pijeskom?

dali je pametna ideja da im napravimo ?iljke?

svaki savjet i slično su dobro do?li da ih uputim majstoru.

isto tako i slike nekih lijepih stalaka:=)

TheBraco
12-04-2012, 09:23 AM
ja sam metalne punio pijeskom a drvene sam napravio iz punog drva ( hrastove grede iz kuće stare 60ak godina ). Ni?ta prepametno ploča ( također od daske isto toliko stare iz iste kuće :)) gore i dole na gornju sam stavio komad spu?ve one piramidalne i na to Alesis MK II. Nisam uređivao grede samo za?tita jer meni nekako izgleda dobro to staro drvo ( a i u studiu imam nesakrivene grede ).

Eomsy
12-04-2012, 02:19 PM
Ajde malo baci oko na ovaj thread (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823&highlight=podno%9Eje+za+zvu%26%23269%3Bnike) ... a ovo su ti moji (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=308990&postcount=644) stalci ...

BlasterMaster
12-04-2012, 04:16 PM
evo posto covek zeli od drveta da napomenem i par stvari posto sam i ja izradjivao od drveta iako generalno mislim da su celicni/aluminijumski najbolja solucija...
ovo sto pitas oko punjenja peskom, to se radi samo sa shupljom cevi (stangli, profil) da ne bi dolazilo do nekog uvetu primetnijeg rezoniranja metala, da se ne cuje kao gelender u zgradi :). da se razumemo, to rezoniranje postolja nikad ne moze da se iskljuci u potpunosti, ali se tezi svodjenjem na minimum. popunjavanje peskom dovodi i do povecanja ukupne tezine/mase pa to utice i na stabilnost, reakcionu silu na kretanje napred nazad membrane zvucnika itd itd... dakle drvo ne punis peskom jer bi to radio od pune suve grede....
za izradu od drveta trebao bi da nadjes sto gusce-tvrdje drvo, sta znam neka hrastovina, orahovina... ja posto ovde ni normalnu gredu ne mozes da nadjes sam morao da idem cini mi se bukova greda 10x10cm koju sam kod majstora na strugu uradio da presek bude krug... za ploce na kojima stoje kutije sam iso 4cm najgusci medijapan , za podnozje sam spajao dve ploce zbog tezine(deblji nisam mogao da nadjem, a objasnicu zasto sam isao medijapanom a ne drvenom daskom)... svako uzima mere za sebe, meni na svakom stalku stoje po dve kutije, gledao sam da centralna uspravna osa zvucnika prolazi i kroz centar stuba (posto ima dva stuba na svakom stalku)
poenta zasto sam koristio medijapan je zato da bi taj stalak bio sto vise akusticno mrtav, spoj izmedju greda i povrsine mora da bude chep+lepak+holsraf jer u suprotnom bi se tokom godina udaranja zvucnika sve to rasklimalo samo od sebe... a medijapan mozes ubodnom burgijom da obradis - da izdubis mesto za "chep spoj" bez da tokom vremena ispuca ili sta vec... kada se ukove greda sa cepom u plocu, koristi se i lepak, tutkal ili koji vec, i onda mora da odstoji bar jedno dan-dva stegnuto (meni je to majstor radio pa je imao neke masinske stege) i tek kad se to osusilo je kroz svaki spoj usrafio holsraf za drvo koji je donekle i povecao cvrstinu (pa se cak i na lupkanje od drvo osetilo) kasnije sam iz 2 puta na kompresoru naneo osnovu za drvo (neka u beloj boji) naravno uz smirglanje, i posle sam isto na kompresoru uradio crni piano lak finish i bio sam zadovoljan ishodom iako planiram da kad budem imao sredstava i vremena odradim celicne standove. ako treba uploadovacu nacrt. pri izradi mora da se pazi i kakve su povrsine, izbegava se da postoje recimo paralelne povrsine izmedju stubova da ne bi dolazilo do harmonika, ja sam iso na kruzi presek, i naravno dzaba ti sve to ako ispod tih standova stoji recimo laminat ili neka nedovoljno tvrda podloga... najbolji test mi je bio kad sam pozicionirao stalke, kuckao sam i zvuk je bogami bio najpriblizniji kuckanju o mermer :) nema nikakvog zvonjenja, i ja ih jedva pomerim a kamo li zvucnik, u svakom slucaju radi bolje nego da su mi ostali na stolu...

BlasterMaster
12-04-2012, 05:03 PM
Evo na brzinu sam skicirao da bi shvatio kako to izgleda i pre spajanja, na druoj i trecoj slici se vidi kako izgleda taj chep spoj (to vec pri spajanju treba da bude cvrst spoj znaci majstor ne sme da se zezne da bude preveliki ili premali cep)
11599

11600

11601

NLP
16-04-2012, 04:23 PM
Bez ?iljka, jer se prenosi vibracija i sa njima, bez mekane pjene jer zvučnik ide tamo amo 3 Newtonov zakon akcija/reakcija (zabrljane nizke frekvencije - transienti i jo? ?to?ta).
Gumice. Ako ima entuzijasta onda izračunajte konstrukciju i izaberite gumu primjerne čvrstoče...