View Full Version : "Najgluvlja" soba na svijetu
Danilo S
04-04-2012, 08:59 PM
Naučnici napravili "gluvu sobu" u kojoj čovek poludi posle 45 minuta!!!
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/315639/Naucnici-napravili-gluvu-sobu-u-kojoj-covek-poludi-posle-45-minuta
Bockie
05-04-2012, 01:00 AM
Ovo nije ništa spektakularno.
Svaka ovakva soba, posle dužeg boravka može izazvati posledice.
Pričam to i sa stanovištva toga da imam lekara u porodici, i da sam malo čitao stvari na ovu temu.
Pre svega, zdravstveni problemi (naravno to varira od osobe do osobe) se svode na "srdačne", odnosno kardiovaskularne, pa još dužim boravkom i na psihu!
Naime, čuješ rodjeno srce, sistolni ritam, a s'obzirom da je kontrolisan podsvesno, izaziva koliziju sa svešću koja postaje konstantno svesna svakog otkucaja i rada istog i svega ostalog...
Radio Novi Sad je u studiju "Radio drame" imao "gluvu sobu" (često pobrkan termin sa studiom za snimanje) sa trouglastom izolacijom dužine (visine) 40 cm i veličine oko 4kvm površine...!
Tada su mi inženjeri govorili da se tu ne sme boraviti duže od pola sata, a osećaj je zaista čudan! :shock:
Bio sam oko deset minuta unutra, i bezmalo čuo sopstveni krvotok (strujanje krvi, vrlo čudan šum), rad srca, i veoma razgovetno i funkcije želudca, rođenih creva i ostalih fizioloških sistema, i posle izvesnog vremena jedino je čoveku na pameti je da mora da izadje, ako nema nekog drugog posla unutra, govora, izvodjenja nekog "zadatka", 'obzirom na lošu ili odsustvo ventilacije u takvom prostoru.
Na žalost, kao i sve u ovoj zemlji, soba je prilično uništena, kada sam bio tamo već je nekoliko "trouglova" otpalo,(oko 1998. godine) a kasnije sam bio negde oko 2003-4. i bila je oko 40% ruinirana... Mislim da je sada nekakav magacin...:kesa:...!
Arthur
05-04-2012, 04:46 AM
ima i na ETF Beograd, "gluva" soba, takođe se koristi za ispitivanja, merenja, i obuku studenada. Takođe se savetuje da se ne zadržava duže od 30min. Ko god da je bio, nije se lepo proveo
... te ?ute vjesti...
Inače ima toga nekoliko, u velikim dimenzijama dakako, ne od par 10 kubika, jer takve sobe ne mogu biti posve gluve u veoma nizkim regijama:
http://www.oobject.com/category/anechoic-chamber-architecture/
:)
Danilo S
05-04-2012, 12:45 PM
Pa za ovu kažu da je "najgluvlja" :) Naravno, poznato je da je jedna od karakteristika kvalitetne gluve sobe da duži boravak bez sluški izaziva posljedice. Za ovu kažu da je "najgluvlja". Žuta vijest ili ne mislio sam da će nekome biti interesantna.
Pa eto; interesantno je.
:D
a ta na etfu mare,bio ja pa nista mi nije vidisaa#$# AAAAAAaAAAAAAAAAA
hahhha cuje se kapilarni krvni sistem
a jedna od najgluvljih kod nas je bila u svilajncu za ispitivanja pri ei nishu, al se za vreme rata uselila petoclana izbeglicka porodica. i neka je ako mogu da disu tamo
jerryrain
06-04-2012, 09:27 AM
i BIA ima gluvu sobu ;)
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:224523-Tajne-sobe-eksperata-BIA
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.