PDA

View Full Version : procitajte ko zeli win7 Sp1 sa LOW svega :)

branoy
03-04-2012, 02:31 AM
Win7.SP1.IE9.lite.v4-IK

to nadjite na googlia, imam na pentuim 4 1gb rama, nikad nisam tamo uspeo instalirati win7, msm to mi je komp za zezu, ima zip i te stvari, pa za klave ga koristim najvise, znam da windows 7 trazi 1gb rama sam, ali ova verzija ce vas resiti muka, kad sam je instalirao , usao u taskbar da vidim koliko je rama pojela kad ono 364mb :) ... "zuvar" je 700mb mnogima za soft plugove i ostalo,, .. , poz

Ngino
03-04-2012, 09:18 AM
Jel to stvarno radi?
Zbog cega je lite?
Sta je izuzeto? Daj jos neki detalj iz iskustva...
Sta radi od softvera i plugova na njoj?

http://slikaiprilika.bandcamp.com/

Khan
03-04-2012, 09:47 AM
Lite verzije postoje od kad postoje i windows-i. To su custom kompilirane instalacije iz kojih je izbaceno sve sta ne treba, po misljenju kuvara. Obicno ima puno verzija sa razlicitim stepenom ogoljavanja. Neki ljudi to rade fenomenalno, a neki zajebu, usled nedovoljnog poznavanja OS, pa izbace serise i protokole koji se vezani za neki koji je ostao i naprave vise problema nego da instaliras celu mrcinu. Npr. ako je comp. samo za DAW, mozes da preinstaliras Win, bez mreze, WIFI, interneta, itd, itd, i time dobijes daleko laksi sistem, koji zna biti i brzi. Kod w98, w200 i w XP, ovo je bio kjuc savrsenog DAW-a, ali & je dosta drugacije kompiliran, pa moze doci do problema ako ti recimo treba neki update, koji nece hteti da se instalira ako si pocupao neke vezane procese. Sada su i HD-ovi ogromni, pa nema mnogo veze koliko je fizicko zauzece sistema. Do W7 sam uvek koristio 'lite' verzije, ali mi je to sada malo nepotrebno, fino moze sve da radi uz uobicajena tweak-ovanja. Treba da se proba, na nekom hd viska, pa ako je ok, ok je!

branoy
03-04-2012, 05:18 PM
bas tako kao sto Khan kaze, probajte, ako imate particiju viska, ja koristim full win7sp1 za daw jer mi je jak komp pa nemam potrebe za ove varijante koje malo zauzimaju memorije, pre svega sam mislio da ce dobro doci bas onima koji nemaju dual core , quad itd. pa nista ne kosta probati. znate kako vam nije bilo mrsko pre na Xp vrsiti tamo svaki delic optimizacije da bi dobili necega viska. ja je instalirao znate razlog zasto i vidim na 2ghz pentium 4 leti, samo nemogu aero posto je ati9200. treba jaca malo grafa.

Ad Fines
06-04-2012, 03:25 PM
samo 32 bit....ako dobro vidim.

Khan
06-04-2012, 08:21 PM
ima da se nadje i 64x.

kVu
11-04-2012, 06:32 AM
čemu to kad je sad vrednost ram memorije otprilike 500din po gigabajtu?

MHz
11-04-2012, 08:30 AM
Jel ima neko uputstva za tvikovanje standardne sedmice? Voleo bih da ubrzam rad ako ikako mogu..

branoy
11-04-2012, 03:19 PM
kVu nisi u pravu. paz nema veze koliko je cena memorije da je dzaba to ovde ne igra ulogu. zasto? pa zato ako win7 widi 3-4gb rama, a ako pravi org uzme sam u startu 1gb ostane ti 2-3gb, ali ako je ovako kao ovaj ostane ti jos jedno 700mb sto mnogo vredi kad su u pitanju 32 bitni windowsi. 64bit se nece pokrenuti ako nije i 64bit procesor, znaci ovaj ladno mogu na pentium 4, amd i to, a naravno i na novije.

Mhz probaj na google naci, nisam to trazio, nista ja to ne tweekujem, brz komp i onako, pa ne treba. al odgovorice ti vec neko i ovde ko je to radio.

Khan
11-04-2012, 04:00 PM
Jel ima neko uputstva za tvikovanje standardne sedmice? Voleo bih da ubrzam rad ako ikako mogu..
O nekim tweeak-ovanjima je razbacanim stilom pisalo po forumu, pogledaj. Ja se vec neko vreme nakanjujem da okacim jedan kompletan post o tome, samo da uhvatim malo daha, bice ovih dana.:wink:

MHz
11-04-2012, 05:57 PM
http://www.focusrite.com/answerbase/en/article.php?id=1071

Ima na ovoj stranici jo? toga.

Upravo okačio :)

Khan
11-04-2012, 11:58 PM
Evo okacio i ja! :wink: vidi novi sticky...

tomycrosound
12-04-2012, 06:20 AM
S obzirom da se radi o narodnoj verziji, to bi značilo reinstalaciju cijelog sistema ukoliko ?elim taj lite?
Vezano za temu, htio bih da ka?em kako mi se windowsi sve sporije podi?u..
Kad se dignu rade ok, ali dugo traje samo dizanje. Twekao sam ja odavno, pogasio servise i startup programčiće itd, dakle nije do tog..

Khan
12-04-2012, 07:22 AM
W lite moze da se nadje i kao kompletan instaler /u koji se moze neknadno staviti licenca pri reg., nije ovo smisljeno za narodnjake!/i kao tweak program za one koji nece da brljaju sa svojim reg brojem kod Microsofta. Vec rekoh, nekima se svidja, nekoma ne, nije mora u kontekstu DAW-a. Meni se W 7 negde i svidja iako je mrcina, u punom izdanju, a sve pre toga sam lite-ovao, i kleo se u ucinkovitost.
Sporost podizanja sistema moze imati razne razloge, ali ako probas s vremena na vreme razne programe, ako si menjao hardware s vremena na vreme, to se sve (informacije o)zapati u registriju, koji postaje sve deblji vremenom. Nije tako lose kao pre, ali m$. ekipa nije to odradila najbolje, pa vremenom dolazi do 'zamora sistema.' Jos kad dodas indexing, pa ne defrag hardove, pa restore points i naravno antiviruse i razne skenere, updatere koji divljaju na automatici, tamo negde u pozadini, dobijes odlican nacin kako da umrtvis dobar hardware.
Nekad je najbrze instalirati ponovo sve na cisto...

tomycrosound
12-04-2012, 08:10 AM
Izbjegavam "isprobavanje", rijetko kad dodame neki program, sve odradim kod fri?ke instalacije (2 cijela dana mi treba) i onda je to - to.
Isključen indexing, defragmentiram npr 1 u 2mj, restore isključen, antivirus nemam, defaultni isključen, updateovi isključeni, itd, itd..
Dugotrajan je proces od paljenja do pojave desktopa. Znači, onaj welcome potraje malo., nisam ?topao, al definitivno du?e nego prije.
Mo?e li se rije?it to bez reinstalacije?
inače, i5, 12gb

Khan
12-04-2012, 10:58 AM
o.k. nije ti uopste losa ideja sa merenjem vremena, da znamo tacno o cemu pricamo, znas kako to ide, sta je Claptonu brzo, Paku je klinicka smrt, :)
Evo npr. moja masina i5, 8GB RAM, nikakvo klokovanje:
DAW sistem, tweakovan: 52" :D:da:
Kucni, za sve ostalo: 5'55" :banghead::mad:
Pa sad ti vidi...
Mereno do trenutka kada je win u potpunosti podignut, do prestanka busy mouse cursora.

tomycrosound
12-04-2012, 05:41 PM
'vako:
Od pritiska gumba power
do pojave crnog ekrana "starting windows" - 25sec
plavi ekran welcome se pojavio na - 55sec
do pojave desktopa (dual monitor) 1,13
Mi? ne vrti ni?ta nakon toga.

Khan
12-04-2012, 10:21 PM
Pa dobro, to bas i nije toliko strasno?
Koliko zivaca hoces da izgubis zbog 10-15 sekundi boot vremena?
Mozes da pogledas u optimizacija sticky deo o startup programima, a mozes i da odvojis to vreme na kreativnu meditaciju... Sad se setih kako je cool, cekati na stare lampase da se zagreju...
Ozbiljno, ovo ne bih tretirao kao problem. Kod windowsa, kao i kod drugih stvari, brzina dizanja nije presudna, ako je moguce raditi dugo i pouzdano, onda je sve ok.:wink:
Naravno, nema niceg loseg u traganju za perfekcijom, idi po stavkama i vidi da li si nesto preskocio.

Tranzit
13-04-2012, 10:11 AM
Pa i nije vam neko sampionsko vrijeme. Kod mene, na zestoko tweakovanom audio win 7 64Bit, od pritiska Power On do pojave "mirnog" desktopa prodje samo 14 sekundi.

MHz
13-04-2012, 10:21 AM
Pa i nije vam neko sampionsko vrijeme. Kod mene, na zestoko tweakovanom audio win 7 64Bit, od pritiska Power On do pojave "mirnog" desktopa prodje samo 14 sekundi.
Daj nam instrukcije pa da i mi imamo bootup od 14s, da ne bude kako si prvi post iskoristio samo da bi nam se pohvalio..

Tranzit
13-04-2012, 10:33 AM
Hahahaha... ama jok, kakva hvala, nisam ja od tih a i premator sam da mi treba tapsanje po ramenu.
Win 7 64Bit je tweakovan prije instalacije i oteto mu je sve sto nema veze sa audiom (pocevsi od IE pa do ... nemam pojma ni ja vise dokle). Instaliran je na SSD Sata 3. Sve je na i7 2600k na 4.6GHz i 16GB RAMa, a sve se to cuje vrlo, vrlo tiho... nema larme... ama pravo da ti kazem i ne cuje se. Ne znam sta bih ti otkrio kao tajnu jer je i nema. U sustini samo konsekventno bogaljenje windowsa na dobrom hardveru.

Khan
13-04-2012, 11:10 AM
SSD odradjuje tih 14" vise nego bilo kakvo tweak-ovanje... ( A i cpu ti je kanda zverskiji od spomenutih!) Nisu one cifre bile zbog hvaljenja, nego cisto, da imamo neku referencu za brzo, sporo. Lepse je trositi vreme i zivce na muziku. Svakako dobar post, evo sad znamo koliko je vremenski 'super brzo'!

Tranzit
13-04-2012, 11:17 AM
Isto tako sam i ja shvatio sve ovo pisanje o brzini podizanja i... tacno je da je taj SSD Sata3 najzasluzniji za to ama nije sam, ima i tweakovanje svog velikog udjela jer za sistem koji nije tweakovan i koji se podize isto sa SSD Sata3, to vrijeme je dvostruko, negdje oko 32 sekunde. Mada... sve u svemu... i nije ta brzina podizanja nekakvo mjerilo pa mislim da joj i ne treba davati posebnu vaznost. Najvaznija je stabilnost i kompatibilnost u radu a za koliko se dize (da izvines) i za koliko se spusta... to je marginalni faktor. CPU jeste u redu mada ce biti vjerovatno vec sutra zamijenjen sa i7 2700k, nije neki skok ali me interesuje koliko ji stvarni dobitak, mada i ovaj odradjuje posao potpuno (do sad nisam uspio ni sa kakvim opterecenjem, mislim na audio aplikacije, da ga bar zakocim i to na najnizim latencama sa RME AIO).

branoy
13-04-2012, 03:47 PM
cim se vi gospodo "peglate" :D ne mogu da verujem!! brojite sekunde od podizanja do desktopa :O :DDDD nema dalje. meni je to svejedno. jer kompijuter palim kad ustanem, pritisnem dugme ON i ja polako u kupatilo na umivanje i sve to po redu. kad se vratim, ceka pasword, ukucam i rad moze poceti :D@... iako je i u mene brz komp ja to ne gledam.

MHz
13-04-2012, 06:29 PM
cim se vi gospodo "peglate" :D ne mogu da verujem!! brojite sekunde od podizanja do desktopa :O :DDDD nema dalje. meni je to svejedno. jer kompijuter palim kad ustanem, pritisnem dugme ON i ja polako u kupatilo na umivanje i sve to po redu. kad se vratim, ceka pasword, ukucam i rad moze poceti :D@... iako je i u mene brz komp ja to ne gledam. Komp palim kad odem u studio, a voleo bih da, kada nekoga snimam, mogu da restartujem ili upalim komp što brže. Kućni komp je druga priča,identično kao ti, ON pa umivanje :)

branoy
13-04-2012, 07:40 PM
ma kad nekog snimas sto se duze restartuje visa tebi pauza, gledaj to s pozitivne strane :D ja bi volio kad nekog snimam da se pokvari na 1dan, pa da mu kazem dodji nastavljamo sutra jer desi mi se da kazem u sebi eh da mozemo sutra nastavit nisam sad bas nesto raspolozen, il se nisam jos razbudio hahah. nigde bukvalno ne zurim. kome se zuri preko noci da nesto napravi, uspe msm tako brzo i padne u vecini slucajeva. kontas. haha .