PDA

View Full Version : Problem:Buka iz kucista

LAMPASH
02-04-2012, 01:51 PM
dakle ovako, imam komp koji je postao jako bucan, fanovi na 'ladnjacima polako postaju sve bucniji. Prostorija u kojoj snimam je 5x6m, tako da mi mikrofon (audio technica at2020) solidno kupi taj noise.:banghead: Gluvu sobu nemam :), pa me zanima kako da se resim tog suma. Da li je moguce nekako zvucno izolovati kuciste ili postoji neko jednostavnije resenje?
Pozdrav!

Filip_
02-04-2012, 03:19 PM
Hmm najjednostavnije (bez menjanja komponenti)...pluta i sundjer? Pazljivo iseceni i zalepljeni...stiropor je odlican, ali i odlican toplotni izlolator pa nije bas dobar izbor...

Khan
02-04-2012, 03:56 PM
Iduci put biraj silent komponente, a do tada, pre nego krenes sa plutom i sundjerom, zameni sve fenove na compu. To je potrosna roba, najgoreg kvaliteta, (oem ugradni), ne samo da urlaju posle 6 meseci, nego mogu da ubiju cpu i graficku. Sto su bucnijilosije rade. Bilo koja pc prcvarnica ima fenove, to je jeftino, izmeris velicine i zamenis, pa si miran jos neko vreme. Ima i skupljih fenova, dodje na isto, samo malo duze traju i bolje rasipaju vazduh. Pazi da ne udavis previse dovod vazduha sa sundjerom, da ne pocne da se pregreva. Mozda i neka vrsta izolacione kutije, koja ide preko kucista SAMO dok sa snima. Ima puno pristupa i ideja. Ukucaj na gug silent pc. Poz.

diviner
02-04-2012, 06:11 PM
Pluta i sundjer ili bilo koji izolacioni materijal nema smisla, posto ti nece mnogo utisati komp (vec sam pisao na par mjesta da je to tek zavrsni "udarac" koji zadajes buci, nakon sto obratis paznju na samu tisinu izvora buke).

Pogledaj koji ventilatori, hladnjaci generisu najvise buke pa se javi ovdje. Ako je to procesor, nije lose investirati u neki od relativno jeftinih kulera (recimo hyper tx3 i slicne).

LAMPASH
03-04-2012, 06:30 PM
Pluta i sundjer ili bilo koji izolacioni materijal nema smisla, posto ti nece mnogo utisati komp (vec sam pisao na par mjesta da je to tek zavrsni "udarac" koji zadajes buci, nakon sto obratis paznju na samu tisinu izvora buke).

Pogledaj koji ventilatori, hladnjaci generisu najvise buke pa se javi ovdje. Ako je to procesor, nije lose investirati u neki od relativno jeftinih kulera (recimo hyper tx3 i slicne).

Ma najvise se cuje ventilator na grafickoj, ali imam resenje za to, skinucu je i koristiti inegrisanu grafiku:) A sto se tice kulera na CPU, ajde videcu da nabavim neki ultratih, toga bar ima, a tu je i ventilator u napajanju. Znaci da se ne petljam sa izolacionim materijalima (pluta, stiropor, sundjer)?

Khan
03-04-2012, 06:57 PM
Jednostavno pravilo za fan, kad budes birao, sto veci i sporij i= manje buke, a tkdj. i ucinak. Ako ti integrisana ne baguje, super. Ako imas dobro napajanje, zamena fena je vrlo isplativa, a intervencija je 10min. i par srafova...

Treger
03-04-2012, 11:51 PM
Uzmi skini fan sa grafe i ocisti ga... isto i sa fanom na napajanju nije neka fizika,imas plasticni osigurac koji nesmes da polomis nadjes ulje podmazes i kao nov,a ako si resio da menjas uzmi noktua fanove,tihi su dosta :D a i skupi :D

Nemania
09-04-2012, 08:09 PM
I ja sam imao problema sa bukom..Najace je bilo napajanje, tj njegov ventilator iako chiftecovo, zatim ventilator (koji nije ni za k) procesora intel i5 2500k..
Kako sam resio problem-kupio sam NOCTUA ventilatore koji su mi drasticno smanjili buku, racunar jedva da se cuje..cuje se samo tihi huk..Dakle zamenjen je ventilator na samom napajanju Noctuom. Pored toga dokupio sam i fan kontroler Zalman kojim kontrolisem ostale ventilatore u kucistu marke Xilence, posle Noctue jedni od boljih (sto se tice buke) (zakacicu neku sliku kompa da vidis kako izgleda taj zalman).
Noctue su dosta skupi ventilatori-tipa ako je neka dvanestica 500-600din noctua ti je 1800-1900din..To je austriski proizvod sa radnom garanciom od 150000 h (dok ostali daju samo 50000) i 5 godina!!! Zaista su skoro pa necujni. Ovi Xilence su kinezi, ali po meni bolji od coolermastera, thermaltake i sl..ali ipak od noctue mnogo daleko, pa planiram i njih zameniti noctuom u skorije vreme, mada sada fino rade posao.
Dalje, kada montiras ventilatore, nemoj ih srafiti metalnim srafovima, vec gumama koje se npr uz Noctue dobijaju, da nebi dolazilo do vibracija..Kupi grafiku sa pasivnim hladjenjem..imas neke graficke za 2500-3000din (meni licno grafika nije toliko bitna).

Geronimo
09-04-2012, 09:35 PM
dakle ovako, imam komp koji je postao jako bucan, fanovi na 'ladnjacima polako postaju sve bucniji. Prostorija u kojoj snimam je 5x6m, tako da mi mikrofon (audio technica at2020) solidno kupi taj noise.:banghead: Gluvu sobu nemam :), pa me zanima kako da se resim tog suma. Da li je moguce nekako zvucno izolovati kuciste ili postoji neko jednostavnije resenje?
Pozdrav!

Sta ja da kazem koji imam poweredge 2950 ?!?! Posto imas obican PC samo promeni fenove i time ces malo smanjiti sum. Sto se tice snimanja sa mikrofonom mozes svoje vokale i pratece da snimis u toj prostoriji i da platis neko vreme u profi studiju na recimo m149, u87 ili u57. Prvo sto ces imati totalno izolovanu sobu, drugo sto ces moci da biras mikrofone po tvome karakteru glasa, trece sto ces imati jako dobar lanac/chain pri unsimavanju, pod uslovom da taj studio zna sta radi. Gledaj da trazis studije koji imaju pomenute mikrofone i dosta dobrih analognih pred pojacala kao i AD/DA konvertore poput Lynx, Apogee, Avid itd.

Svuces lepo svoj miks sa pilotima i snimas jedan po jedan ne gubeci vreme.8-)

Khan
09-04-2012, 10:17 PM
A gde je tu merak rada iz svoje sobe?:)

To je generalno pametan nacin rada za ozbiljne projekte i kada je licni studio vrlo pristojan.

LAMPASH
10-04-2012, 08:05 PM
I ja sam imao problema sa bukom..Najace je bilo napajanje, tj njegov ventilator iako chiftecovo, zatim ventilator (koji nije ni za k) procesora intel i5 2500k..
Kako sam resio problem-kupio sam NOCTUA ventilatore koji su mi drasticno smanjili buku, racunar jedva da se cuje..cuje se samo tihi huk..Dakle zamenjen je ventilator na samom napajanju Noctuom. Pored toga dokupio sam i fan kontroler Zalman kojim kontrolisem ostale ventilatore u kucistu marke Xilence, posle Noctue jedni od boljih (sto se tice buke) (zakacicu neku sliku kompa da vidis kako izgleda taj zalman).
Noctue su dosta skupi ventilatori-tipa ako je neka dvanestica 500-600din noctua ti je 1800-1900din..To je austriski proizvod sa radnom garanciom od 150000 h (dok ostali daju samo 50000) i 5 godina!!! Zaista su skoro pa necujni. Ovi Xilence su kinezi, ali po meni bolji od coolermastera, thermaltake i sl..ali ipak od noctue mnogo daleko, pa planiram i njih zameniti noctuom u skorije vreme, mada sada fino rade posao.
Dalje, kada montiras ventilatore, nemoj ih srafiti metalnim srafovima, vec gumama koje se npr uz Noctue dobijaju, da nebi dolazilo do vibracija..Kupi grafiku sa pasivnim hladjenjem..imas neke graficke za 2500-3000din (meni licno grafika nije toliko bitna).
Nemanja, ima li tih Noctue fanova da se nabave u Pozarevcu? Ako ima gde? Trebace mi sada samo za CPU i napajanje.
Pozdrav!

Nemania
10-04-2012, 09:45 PM
Nemanja, ima li tih Noctue fanova da se nabave u Pozarevcu? Ako ima gde? Trebace mi sada samo za CPU i napajanje.
Pozdrav!

Trenutno ih nema po prodavnicama, ne znam sto, ali rekose da bi trebalo da ih bude u skorije vreme..Ja sam sasvim slucajno u oglasima naleteo na jednu 12 (novu) za napajanje..A sto se tice CPU morao sam nesto da budzim, tj da uzimam thermaltake hladnjak a ventilator noctuin jer mi je kuciste rackmount 4u pa originalni kompletni hladnjaci noctuini ne mogu da stanu jer su svi mahom sa kulerima od 12 ili 14cm u prevodu visine oko 15cm, a iskreno i mrzelo me je da skidam plocu jer su svi njihovi hladnjaci univerzalni , za sve sockete, pa se mora skidati ploca da bi se moglo ugraditi podnozje za hladnjak. E sada ako imas obicno midi ili big tower mozes staviti i originalni kompletan noctua hladnjak sa ventilatorom, a ako ti je kuciste manjih dimenzija..preporuka (ako imas intela) da kupis hladnjak thermaltake x3 koji je fabricki napravljen za intela i ne mora se skidati ploca prilikom ugradnje.. Dakle, kupis thermaltake x3 (oko 2000din), skines njegov originalni kuler i ugradis noctuinu osmicu..

Khan
10-04-2012, 10:37 PM
SilverStone ima dobre i tihe fanove, neki coolermasteri tkdj. evo linka gde-sta ima:
http://www.pcberza.rs/komponente/hladjenje-ventilatori/407/
Mnoge prodavnice nemaju nista protiv slanja kurirom, pitaj, skoro sam nesto kupio iz N.S., posto u BG, naravno, nema, stiglo odma', no prob!:D

ZeleniZub
12-04-2012, 12:33 PM
Thermaltake i SilverStone nikako, imao sam ih, dok nisam prije neki dan zamjenio za Noctua ventove.U pitanju su: NH-U12P SE2 za proc. i dva NF-P12 za kuciste. 6 god. garancije na sve.Stavio sve na 900 rpm i tisina. Preporuka.