Log in

View Full Version : Midi isti, a duplo manji tempo

Mogli
30-03-2012, 07:02 PM
Znaci midi ima tempo 180, a meni treba 90, a da bpm ostane isti.
To sam nekad znao kad sam bio mlad i imao atari, ali sam zaboravio. Zna li neko?:)

Matya
30-03-2012, 07:46 PM
Pretpostavljam da je cubase ili nuendo, nisam probao ali imam dve ideje...

Na midi traci gde je siber za volume, pan itd... imas dugmence na kojem bi trebalo po defaultu da stoji nota. Klikni na njega i trebalo bi da se pretvori u sati?, tako da od tog trenutka ta traka ne prati tempo i mozes da ga menjas i on nebi trebalo da utice na tu traku, i samo stavis tempo 90, ali ako budes hteo da menjas bpm ne znam kako bi to resio.

Druga je da samo promenis tempo na 90 i izaberes time stretch pointer misa, ako znas na sta mislim, ne znam kako se to zove... I razvuces midi traku na duplo vise barova, ako je poslednji bar bio 100 razvuci ga do 200.

Taj pointer misa ili tool izaberes tako sto kliknes desnim klikom na mis, izadju ti tools-i i izaberes onaj prvi tool, strelicu, uz pointer misa ce ti se pojaviti sati?, ako ne onda ponovi jos jednom proces dok se ne pojavi ba? sati?.

Izvini sto nejasno pisem, ali nije mi Cubase sada blizu da bih ti jasnije objasnio, nadam se da sam bio od pomoci... :)

Khan
30-03-2012, 09:22 PM
To sam nekad znao kad sam bio mlad i imao atari, ali sam zaboravio. Zna li neko?:)
Kakvih je cudesnih opcija za midi bilo u pro24, neverovatno da nikome nije zafalilo, cesto se setim tako necega, ubijem se kopajuci po cubendu i ili nema, ili je 100* komplikovanije!

manem78
30-03-2012, 09:28 PM
1000x komplikovanije! :banghead:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40540

Mogli
30-03-2012, 09:41 PM
Hvala brate moj po midiju, na opsirnom objasnjenju, ali to postoji u opciji Midi/Logical Preset/Standard set1/double tempo, i uradio je to kako sam hteo. Znas, imam problema sa starim midi fajlovima koje sam nekada radio, koji su bili precizno uradjeni, a sad kad ih otvaram u Nuendu, kao da su pali sa marsa. Ako je brzina bila ta i ta...one note, tackice prvo kasne, pa sve vise i vise, da na kraju opste nisu ni blizu linija takta (bara)... i vise ne mogu da iskoristim neke stvari koje sam ranije radio bas zbog toga jer ne mogu da ih uklopim u tempo u Nuendu. Nije mi jasno kako taj tempo nije isti svuda i sad i pre 20 godina.:shock:

Matya
30-03-2012, 09:53 PM
Super, sad i ja znam, meni se to skoro isto desilo sa midi fajlom koji sam skinuo sa neta, Jimmy Nail Aint no doubt, sve u raspadu, ali je coveku trebala samo audio matrica pa sam samo poslagao VSTi i exportovao, nisam prepravljao, nemam pojma koja je to fora...

Khan
30-03-2012, 11:09 PM
Zbrkano je tu mnogo vise od samih taktova, ako su stari projekti. Desetine hiljada pisama nisu bile dovoljne stainbergu da nesto uradi po tom pitanju, predpostavimo, zato sto ne znaju- toliko cestih krpeza, promena... Jedini nacin da, skoro, sve bude prebaceno u novu verziju je da se ide generacijski- cubase2-3.7-5-sx-4-5-... Cak su jedno vreme dozvoljavali besplatan download punih radnih verzija starije generacije programa, upravo zbog ovog problema! OK, to je cool, ali nije cool sto problem bas i nije resen.
No, sve se to moze prebaciti 'rucno' preko sys-ex, samo se pusti sa atarija ili starog compa, midi unakrst, sync, ispravni kanali i sys-ex filteri off, stari projekat u punom sjaju, bez dodatnog zezanja!