View Full Version : Pravopis!
spidermusic
27-03-2012, 08:17 PM
Iako ovo nije bas tema koja se odnosi na tematiku foruma, ipak, ne bi bilo na odmet napomenuti, s obzirom da se na forumu svi izrazavamo u pisanom obliku, i neka osnovna pravopisna pravila koja se najcesce, pa i nehoticno krse:
1. Sve negacije koje idu uz glagole pisu se odvojeno, tipa: ne radim, ne pisem, ne snimam itd, osim negacija necu, nisam, nemoj i nemam, koje se pisu zajedno.
2. Sve negacije koje idu uz ostale vrste reci pisu se zajedno, tipa: neobavezno, neistinito, nesmotreno, nelagodno, neznalica, nemastina, neznanje itd.
3. Recca naj koja ukazuje na superlativ nekog prideva pise se uvek zajedno sa tim pridevom, tipa: najlepsi, najjasniji, najpametniji, najbolji itd.
Tema nije pokrenuta sa namerom da se iko od forumasa oseti prozvanim ili uvredjenim, vec sa namerom da nam forum izgleda lepse i urednije. Dopuna teme je, takodje, pozeljna.
Bockie
27-03-2012, 09:13 PM
Sigurno da grešaka kod mene ima, ali generalno se baš trudim da obratim pažnju na ovo, i neka si otvorio temu...:thumbsup:
Takodje se trudim da polako počnem da menjam strane novo-kovanice koje nisu suvo vezane za tehničke stvari i koje je glupo ili nemoguće menjati, a za koje imamo odavno normalne reči. Pa i "softver" je reč i ne mora se pisati u engleskom obliku. Kažem, radim na tome...:)
Isto tako, već sam pisao o ovome, goomila ljudi stalno piše "nebi" za "ne bi"...! Baš taj slučaj je neverovatno učestao...!
Ngino
27-03-2012, 09:41 PM
Podrzavam, veoma bitno!
http://slikaiprilika.bandcamp.com/
Danilo S
27-03-2012, 10:24 PM
Ne mam ni?ta protiv. Ovo je dosada naj bolja tema na forumu!!! :)
?ala, naravno. Podr?avam.
Iako ovo nije bas tema koja se odnosi na tematiku foruma, ipak, ne bi bilo na odmet napomenuti, s obzirom da se na forumu svi izrazavamo u pisanom obliku, i neka osnovna pravopisna pravila koja se najcesce, pa i nehoticno krse:
1. Sve negacije koje idu uz glagole pisu se odvojeno, tipa: ne radim, ne pisem, ne snimam itd, osim negacija necu, nisam, nemoj i nemam, koje se pisu zajedno.
2. Sve negacije koje idu uz ostale vrste reci pisu se zajedno, tipa: neobavezno, neistinito, nesmotreno, nelagodno, neznalica, nemastina, neznanje itd.
3. Recica naj koja ukazuje na superlativ nekog prideva pise se uvek zajedno sa tim pridevom, tipa: najlepsi, najjasniji, najpametniji, najbolji itd.
Tema nije pokrenuta sa namerom da se iko od forumasa oseti prozvanim ili uvredjenim, vec sa namerom da nam forum izgleda lepse i urednije. Dopuna teme je, takodje, pozeljna.
Ajde, kad si već ovo pokrenuo, nađi negde ta slova sa kukicama, jer ovako si proma?io temu već u startu. Uz to, "naj" nije ni potok ni rečica.
Danilo S
27-03-2012, 10:41 PM
Kvačice podržavam takođe. Htjedoh reći ali se predomislih. Nije red da mlađi pametuju :)
Bockie
27-03-2012, 11:44 PM
Burazer "napisao" alatkicu od 300 i kusur kilobajta, kod mene stoji u "start up"-u, pa ne mora svaki put da se startuje ručno... ..a mož' i tako...:D
http://dl.dropbox.com/u/2806767/YUcharacters.exe
ctrl+alt+c=č
ctrl+alt+x=ć
ctrl+alt+s=š
ctrl+alt+d=đ
ctrl+alt+z=ž
i isto to sa šift za velika:
shift+ctrl+alt+c=Č
itd...
Ovako na prvi pogled je kompleksno, ali kad pišeš brže i uopšte vremenom (1 dan..?) se navikne...i radi odlično!
A i sve je bolje od 'qwertz" postavke...
Ok, evo, problem rešen, ajmo dalje...
awacs
28-03-2012, 02:53 PM
Ajde, kad si već ovo pokrenuo, nađi negde ta slova sa kukicama
Tek pre neki dan sam saznao da se to pismo bez kukica zove "ćelavica" (ustvari "celavica" :wink:).
Nekad je to pisanje kukica zaista bilo pakao (prvo sa prilagođenim ASCII fontovima, a ni "YUSCII" CP852 i CP1250/51 nisu bili baš savršeni). Ali danas kad je UTF-8 svuda (od email programa, preko mobilnih telefona do Rumskog foruma) stvarno ne kapiram izbegavanje tih znakova. I stvarno mi je interesantno da ljudima nije problem da podese BIOS, latenciju, VST foldere, da očiste Win registry, štatijaznam... ali im je problem da podese operativni sistem kako bi mogli da kucaju pet jebenih slova :confused:. Mislim, u Windowsima postoji ona akcija "add input language", jel' da? A i Mac ima sličnu foru, koliko sam čitao...
Pozdrav,
Vasa
Mene recimo mrzi da kucam kukice, godinama kucam bez njih i savrseno dobro se snalazim i razumem kad neko kuca bez kukica kao recimo ja :)
Nije problem da se kuca sa kvačicama i kukicama, ali me smara iz nekog samo meni razloga. Odnosno jedan od razloga je taj, što kad promenim tastaturu na srpski z i y zamene mesta, a neretko kucam i engleski i srpski paralelno sa više ljudi, a jezivo sam naviknut na raspored z i y koji se rotiraju kad se tastatura promeni.
Everbeatz
28-03-2012, 03:08 PM
i obavezno dithering pri prelasku sa velikih slova na male:D
Rhino
28-03-2012, 03:08 PM
Mene recimo mrzi da kucam kukice, godinama kucam bez njih i savrseno dobro se snalazim i razumem kad neko kuca bez kukica kao recimo ja :)
Nije problem da se kuca sa kvačicama i kukicama, ali me smara iz nekog samo meni razloga. Odnosno jedan od razloga je taj, ?to kad promenim tastaturu na srpski z i y zamene mesta, a neretko kucam i engleski i srpski paralelno sa vi?e ljudi, a jezivo sam naviknut na raspored z i y koji se rotiraju kad se tastatura promeni.
Potpuno, ali potuno ista stvar!
Danilo S
28-03-2012, 03:28 PM
Ja npr. uvijek imam "serbian latin" tastaturu. Jo? od prvog računara.
vasko
28-03-2012, 04:14 PM
i olovkom pisem celavicu
spidermusic
28-03-2012, 04:51 PM
Pisanje fontovima kojima raspolazemo nije greska, ali je greska ne sastavljati i ne razdvajati reci koje po pravopisu treba pisati ISPRAVNO. Hvala svima koji citaju i komentarisu ovu temu, a posebno onima koji pisu ISPRAVNO.
Znak, potrudicu se da postupim po tvojoj preporuci. Vidi se da si vrsan znalac. :)
SumAnuT
28-03-2012, 05:00 PM
Gledam pre neki dan tv i kaze tadic- sta vama fali ovde da obavljate bolje svoj posao? :)
Pisanje fontovima kojima raspolazemo nije greska, ali je greska ne sastavljati i ne razdvajati reci koje po pravopisu treba pisati ISPRAVNO. Hvala svima koji citaju i komentarisu ovu temu, a posebno onima koji pisu ISPRAVNO.
Po meni je gre?ka pisati da ti se sviđa bas gitara ako ti se sviđa ba? gitara.
Znak, potrudicu se da postupim po tvojoj preporuci. Vidi se da si vrsan znalac. :)
Nisam neki vrstan poznavalac. Zato nikad ne ispravljam ničiji pravopis na forumu, izuzetak je jedino kad neko pokrene temu o pravopisu.
spidermusic
28-03-2012, 05:18 PM
Ne ispravljam ni ja nicije pisanije, samo skrecem paznju da je lepo pisati ispravno i to je sve.
awacs
28-03-2012, 05:30 PM
Lepo je i pišati ispravno.
Pozdrav,
Vasa
Ne ispravljam ni ja nicije pisanije, samo skrecem paznju da je lepo pisati ispravno i to je sve.
Ne zameri, ?alim se malo. Radije bih pametovao o muzici, ali u ovoj oblasti sam jači, pa jedva dočekah priliku da malo popujem.
Eto, DaBear oće namerno da pi?e pogre?no, zna kako treba ali voli da pi?e "neznam", "nemo?e", itd. I ?ta da mu radi?... Nek pi?e kako mu volja.
Lepo je i pi?ati ispravno.
Pozdrav,
Vasa
:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Neka piše i kuca ko kako hoće, ali kao što na osnovu odela, izgleda, tj. urednosti i govornog stila, usput i manira donosimo utiske o nekom čoveku po prvom suočavanju uživo, tako je u ovom virtuelnom okruženju sve prethodno suženo samo na ono što se prepoznaje po karakteristici pročitanog teksta.
Opet, razlozi za pismeno ili nepismeno izražavanje na Internetu su razni, i kao što ni nekome koga ne poznaješ u gradskom autobusu nećeš reći: "Molim te, ne psuj, to nije kulturno", tako se i ovde podrazumeva da se na tuđe "celavice" nećeš obazirati, jer one spadaju u slobodu izražavanja kao i one psovke u busu.
Ovakvo poređenje potežem namerno, jer bez obzira na neko opšte pravo, ipak, smatram da neodmereno i nepromišljeno korišćenje (pisanog) jezika ostavlja problematičan trag, koji je samo naizgled bezazleniji nego neka izgovorena, pogana ili već kako "uprljana" reč. Naravno, ima i ljudi koji se ne obaziru, jer su načisto sa svojom iskrenošću, i tako je izražavaju. Međutim, šta ćemo sa zlonamernima?
Evo šta hoću da kažem....
Mi živimo u vremenu površnosti, zamena teza i relativizovanja vrednosti: vernici su fundamentalisti, globalisti nisu pobožni, bogati su uspešni, a oni van šou-biza su ili dosadni, zaostali i glupi. Sve te poruke i anti-poruke serviraju nam se (i) jezikom, i istim tim jezikom prosleđuju do sledećih žrtava. Konkretno, mislim na one koji rečenicu ne počinju velikim slovom, a događaj pišu "event", na one koji hvala kucaju hwala, i iskrena osećanja oponašaju raznim "lajkovima", jer tobože web ima svoja jezička pravila, koja se pozivaju na principe univerzalizma i svima prepoznatljive vizuelne simbolike.
Ako je tako, zbog čega onda lepo sve ne pišu na engleskom? Nego kombiniju 90% domaće, 10% strano? Mislim, nijedan Englez ili već ko takav tekst ne bi razumeo, i onda je jedino objašnjenje da je reč o svesnom samo-obeležavanju, kojim se zabada prst u oko onima koji čuvaju svoj (nacionalni) jezik pismenošću i poštovanjem pravila. Ne kažem da je to uvek slučaj, ali znam puno Novosađana koji se za tzv. "autonomašku" ideju, između ostalog, bore i tako - namernim friziranjem srpskog jezika.
Reč je o ekstremnim primerima koje poznajem lično. Sa njima sam pio pivo, da ne kažem gledao se u oči i pričao o milion životnih stvari, da bi tek onda formirao mišljenje o njihovim namerama i stvarnoj ličnosti. Jezik na Internetu i ono što pročitamo, pak, tuđe su i oči i gestikulacija, te je i mogućnost za pogrešnim tumačenjem drugih veća.
Trik pitanja gube smisao. Predrasude su ovde brže.
Kada želiš da postaviš pitanje, postavljaš ga sa JEL, a ne sa JER.
Kada želiš nešto da objasniš, objašnjavaš sa JER, a ne sa JEL.
zoezoe
21-04-2014, 02:04 PM
Ако желите да решите језичке недоумице, ево неких корисних линкова:
http://www.pitajtelektora.com (http://www.pitajtelektora.com/)
<cite class="_Dd">http://jezikofil.rs/
http://www.opismenise.com/
</cite>
zoezoe
18-07-2014, 02:11 PM
Pisanje odrične rečce NE uz imenice, prideve, glagole:
www.pitajtelektora.com/?p=1087 (http://www.rumski.com/forum/www.pitajtelektora.com/?p=1087)
VladaNS
18-07-2014, 05:58 PM
Nije problem u razumevanju onog ?to je napisano bez kukica i kvačica već da postepeno kvarimo svoj jezik time ?to ih ne pi?emo. Nove generacije olovku nisu podigle zbog računara i kad prestano da se slu?e slovima sopstvenog jezika na kraju će ga i zaboraviti.
psionic
19-07-2014, 03:54 AM
Nije problem u razumevanju onog ?to je napisano bez kukica i kvačica već da postepeno kvarimo svoj jezik time ?to ih ne pi?emo. Nove generacije olovku nisu podigle zbog računara i kad prestano da se slu?e slovima sopstvenog jezika na kraju će ga i zaboraviti.
Ma sta ce ti kvacice :) Ево, може и ово, нема квачица :rotfl:
Nije problem zarez ili kvačica na "ć", problem je op?ta nepismenost!
Kao dru?tvo smo totalno posrnuli, pa razni polupismeni i nepismeni čobani donose va?ne odluke, menjaju pravopis kako su oni navikli u svom selu i tako dalje... Najgore je ?to se takvi čobani nalaze na rukovodećim funkcijama, ?to privatnih firmi, ?to dru?tvenih i iako nisu pročitali dve knjige u svom ?ivotu, donose va?ne odluke čak i u domenu kulture (tu ih ima mo?da i najvi?e - mislim - neće da "padne avion" ako se donese lo?a odluka, jel tako :banghead: )
To ?to se na forumu pojavljuju pravopisne gre?ke nije iznenađujuće, ali neke su stvarno... onako! Da se čovek dobro zamisli...
alavuk
19-07-2014, 09:35 AM
u poslednje vreme mnogo avi(J)ona pada , tako da ... али се согласувам со македонците и русите дека треба да го сакате својот јазик и писмото . :)
spartakus
20-07-2014, 03:12 PM
Da se ogradim,cesto na poslu koristim kompjuter i pisem na brzinu da me ne spazi sef ili sefica pa se zajebem..strasno se plasim sefice...:banghead:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.