View Full Version : Sintevi mi uzivo rade uzasno
Matya
25-03-2012, 03:15 AM
Moze mala pomoc i savet od bilo koga ko ima vise iskustva sa live vst a boga mi i VA sintevima.
Naime, smatram da imam i vise nego dovoljno iskustva i sa live situacijama, a i sa produkcijom prilicno, ali sam naisao na ''brickwall'' kada su u pitanju sintevi uzivo.
Cesto mi se javlja problem da nesto sto radi savrseno u studiju i u finalnom proizvodu pojma nema kada je live u pitanju...
Sa akusticnim instrumentima nemam nikakvih problema, ali me sintevi ubise!
Godinu dana sam koristio Korg Radias cijim sam zvukom bio prezadovoljan, ali me je takodje mucio uzivo.
Sada takodje kada sam napravio svoj sint LooneyLab DNA- ko nije upoznat neka cita kao DAW sa kontrolerima i vst instrumentima koji sada koristim za kompletnu produkciju koju radim u svom ateljeu, a nosim ga i na svirke.
Problema nema takodje sa akusticnim instrumentima, takoreci bilo cime sto je semplovano, ali moram reci da mi i Fm7 radi odlicno na svirkama.
Koristim svasta nesto, Albino, Sylenth, Nexus, Trillian, Omnisphere, Atmosphere, Korg Legacy itd...
Bilo da su lidovi, padovi, sekvenceri ili arpedjatori u pitanju sve zvuci toliko tanko i neubedljivo da me je sramota da koristim ono za sta je na prvom mestu namenjena sprava, moram da napomenem jos jednom da je isti problem bio i sa Radias-om.
Da napomenem jos jedno, cim stane matrica, svi ostali instrumenti sve na trenutak zazvuci bas kako bi trebalo, dovoljno je da uleti bubanj i nastaje drama!
Imam utisak da je fora uglavnom u efektima i stereo slici, kada je sve idealno postavljeno kada cujem podjednako dobro levu i desnu stranu i kada je sistem na kome radim idealan sve bude na mestu, ali je to veoma retko!
Da li imate kakvu ideju, da li se mozda slazete da je danas pokusaj izvedbe moderne elektronske muzike bez sidechain kompresora, brickwall limitera itd uzaludan...
Imam utisak da je i fora sto se vecina sinteva danas osljanja na presiroko postavljene efekte, dilej, reverb, horus itd, da ukoliko presete osusis ili im smanjis stereo polje i ne zalepis ih suludom kolicinom kompresora na kraju ne ostane nista...
Slican problem sam imao i sa Motifima, kod kuce sam padao u trans kako farbe zvuce, na svirci ga nema nigde, kao i mnogi vst reverbi, a i TC Helicon hardverski, koji ubijaju na snimku, na svirci cim dodje do poremecaja stereo slike jednostavno prestanu da postoje,a ako dodas tek onda nastaje problem!!!
Eto toliko, svaki savet je dobrodosao...
nikolaivanic
25-03-2012, 07:45 AM
Interesantno
probaj mono kompatibilnost kod svakog zvuka?
ako zelis ubedljiv zvuk, napravi mu prvo ubedljiv mono centar pa tek onda siri sliku, sa merom. Narocito lead zvukove, bass itd
ozbiljne klavijature cepaju i kada gurnes samo levi dzek, valjda naprave mono mix i teras mono bez problema
jbg
Svi su ti zvuci malo super kolosalni, pa kad naidju na osrednji PA, moze doci do problema. Probaj malo da ih skupis i osiromasis na masteru sa hi-pass, lo-pass, a verovatno ce negde na glavnoj rezonanci morati da se napravi mali notch. To bi trebalo da ti da malo vise kontrole.
Matya
25-03-2012, 01:48 PM
Tnx :)
Imam utisak da je i fora sto se vecina sinteva danas osljanja na presiroko postavljene efekte, dilej, reverb, horus itd, da ukoliko presete osusis ili im smanjis stereo polje i ne zalepis ih suludom kolicinom kompresora na kraju ne ostane nista...
Slican problem sam imao i sa Motifima, kod kuce sam padao u trans kako farbe zvuce, na svirci ga nema nigde, kao i mnogi vst reverbi, a i TC Helicon hardverski, koji ubijaju na snimku, na svirci cim dodje do poremecaja stereo slike jednostavno prestanu da postoje,a ako dodas tek onda nastaje problem!!!
Eto toliko, svaki savet je dobrodosao...
ja sam zbunjen...... godinama vec sviram motife i nikad nisam imao problema, ni na probama na krs zvucnicima ni na velikim ozvucenjima.... mislim, ne pricam sad da je motif najbolji ovo, ono, vec kako zvuci u kad sredjujem farbe, to na svirci izadje..... napominjem samo da nije elektronska muzika, vec imam ziv bubanj u bendu....
i da..... najlosije mi na razglasu izlaze farbe koje sredjujem na studijskim monitorima (jednim, nije bitno kojim :)).......
treba videti na cemu ti to slusas u kuci i o kakvim PA sistemima pricas
Matya
25-03-2012, 10:29 PM
Pardon nisam se dobro odrazio, mislio sam na fabricke presete u Motifu, naravno da kada sredis i prolagodis svirci zvuci kako treba, sprava je mrak!!! I ne naravno svi preseti uglavnom siroki sintevi koju ovde pominjemo, jer je rec o elektronskoj muzici.
Monitori
Mackie Hr824
Fostex 6301B
U svakom drugom klubu je drugo ozvucenje to ne mogu da navedem, monitori na svirkama su iz D-Lite serije. Nego sve ovo je totalni off topic... Ja presete ne mogu da namestam na razglasnim zvucnicima, sorry, i rekoh da su sintevi savrseni dok nema ostatka koji ih pojede...
Matya
25-03-2012, 11:13 PM
A da i jedan update sa danasnje svirke, isao sam samo L kanal iz karte, takodje je sve bilo prilicno tiho i u ok prostoru, takoreci sve je zvucalo skoro idealno, osim sto je naravno nestalo pola magije zbog mono signala, odnosno nestala je skupoca, al jbg mozda ja mnogo ocekujem... Usrani klavir je klavir, njega zabodes, malo ofarbas i znas ili ne znas da sviras on uvek radi, stereo, mono, hal, kompresor, samo mu menjas karakter, ovo su mnogo kompleksnije stvari, mnogo veci opseg tonova, dosta se oslanjaju na dilej i reverb, ne valja prostorija i nema resenja...
darkstar
26-03-2012, 06:00 PM
Eh Matya druze ...
ZNam tacno o cemu govoris.
Upali neki EQ na klavijaturi ... dizi polako 1,5 khz .. i javi mi utiske :) Dalje ces skapirati sam.
p.s. Ovo je SAMO ISKLJUCIVO za live...
Matya
26-03-2012, 06:29 PM
Thanx Darkstar, vec sam poceo da mislim da sam lud :banghead:
nikolaivanic
26-03-2012, 06:37 PM
A da i jedan update sa danasnje svirke, isao sam samo L kanal iz karte, takodje je sve bilo prilicno tiho i u ok prostoru, takoreci sve je zvucalo skoro idealno, osim sto je naravno nestalo pola magije zbog mono signala, odnosno nestala je skupoca, al jbg mozda ja mnogo ocekujem... Usrani klavir je klavir, njega zabodes, malo ofarbas i znas ili ne znas da sviras on uvek radi, stereo, mono, hal, kompresor, samo mu menjas karakter, ovo su mnogo kompleksnije stvari, mnogo veci opseg tonova, dosta se oslanjaju na dilej i reverb, ne valja prostorija i nema resenja...
procitaj moj prethodni post...
za svirku, doradis zvukove, napravis dobar MONO centar a onda farbas, ne previse.. u stereo halove itd
Matya
26-03-2012, 07:00 PM
Procitao, hvala, yato sam i probao mono da vidim sta se desava
wladymeer
26-03-2012, 09:52 PM
A jel postoji način da napraviš "zbirni" mono kao što se uvek radi za levi output na klavijaturi?
Matya
27-03-2012, 02:03 AM
Moze da se nabaci plug in, probacu i to, al ode sva lepota kad ode u mono...
Ma ima još nešto s live situacijama!
U večini situacija su razglasni sistemi spojeni po principu "daj taj neki kabel pa s njim iz toga u to". Nitko ne pazi jesu li kablovi u pravilnim polaritetima. Pa onda još kad naletiš na pojačala u bridge modu spojena strujnim kablovima umjesto zvučničkih... svega ima...
Zatim ima još nešto - razglas svira prema publici a tvoj monitor prema tebi. Ako se dogodi da ti spoje monitor u nekoj točki (bilo prema pojačalu, od pojačala prema monitoru...) u kontra fazu, onda tvoj monitor zapravo svira prema publici. Odvlači zvuk od tebe a ne da ga svira prema tebi. Tebi treba duplo više da ga poglasniš, a comb filtering totalno uništi zvuk koji čuješ...
I onda se u tu cijelu pizdariju upetljaju zvukovi koji su na rubu mono kompatibilnosti. Pa zašto večina klavijatura ima taj neki "nije za studio ali na svirci razvaljuje" renome! Zato jer su zapravo već filtrirani i suženi da ne rade probleme fazno i dinamički. Prolaze kroz razglas. A VST synthevi ne.
Idealna stvar bila bi filtrirati te soundove. Ili još ekstremnije, rastaviti ih u MidSide pa na licu mjesta bit u stanju stišavati Side komponentu ili ju malo ekstremnije highpassati...
wladymeer
27-03-2012, 03:37 PM
Iskreno, možda ću ispasti smešan sa sledećom rečenicom, ali nisam siguran koliko uopšte ima smisla uživo ići stereo - nije baš da svi koji dodju stoje na sredini? Štaviše, načuo sam da house DJevi "sviraju" mono i to mi ima skroz logike.
darkstar
27-03-2012, 11:04 PM
Eq, eq i SAMO EQ.
Verujte mi, za to sluze probe ...
Kazem verujte mi, jer sam lupao glavu GODINAMA.
Matya
28-03-2012, 02:08 AM
Darkstar, u pravu si, falilo je srednjaka na svemu, resen problem, za sada, i malo sam skupio stereo sliku na presetima koji su razbacani na sve strane, hvala puno svima!!!!
slowstar
06-06-2012, 12:03 AM
preko 30 godina sviram na raaaznim koncertima i sa raznim ozvucenjima, a poslednjih 15 godina i na jako, jako dobrim (EAW, MARTIN, MEYER, JBL...)
Nesto sam shvatio:
Zaboravite na stereo svi koji svirate klavijature u zivo!!!
(Izuzetak je stereo tepih - "pad" koji je malko mutan, to nekako i moze) i jos nesto, zaboravite na tzv. "smiley" EQ, samo "njonja" saundovi izlaze dobro, inace ce gitarista i pevac da vas "pojedu" ako sound engineer ne pazi, sto se desava u vecini slucajeva...
Bockie
06-06-2012, 12:28 AM
Čika Slobo, jel to samo kod nas ovuda tako ili stvarno dođe i Sade i Toto i ko još ne, i sviraju mono???
Stvarno pitam...:confused:
dvuckovic
06-06-2012, 07:55 AM
U svakom stranom rideru koji sam vidjeo, sintevi su stereo.
Dule A
06-06-2012, 11:37 AM
a ja sam svaki put kada si ti radio (dvuckovic) FOH bio zadovoljan kako mi sintevi zvuče..... stereo-naravno.....
naravno da foh inžinjer ima veliku odgovornost da precizno postavi instrumente i po planovima i frekventno i dinamički ali, ako to sve izvede i ako su naravno aranžmani muzike koja se svira, pametni, ne vidim problem da stereo instrumenti ostanu stereo........
stoji naravno da je veoma važna ekvilizacija..... u bendu u kom sviram (V.Georgiev), sint strukture su jasno iznad basa, ako se ne varam standardni hi pass filter je na 160 pa u odnosu na prostor - korigovan.....(vazno je da isti hi pass izvodjac cuje i iz monitora) ..... boje koje treba da ujedu jesu pazljivo *njokave* .... a dejo je uvek izlazio na kraj da veliki broj instrumenata ukroti i da napravi super zvuk..... poslednjih meseci buzge takođe bez problema svaki put napravi dobar zvuk.... tako da .....eto iz mog iskustva, dobar inžinjer, dobri aranžmani i dobar bend.... i ne postoje ograničenja tipa - zaboravite mono.... naprotiv.....
naravno ultra-širok stereo klavir iz romplera, sa U ekvilajzerom - neće izaći a može da smeta....
mislim da su aranzmani zaista ključni .... za bilo koji stil muzike.....i kako ih svirači izvode...
ljudi koji sviraju jedni preko drugih, koji se u istim frekventnim spektrima muče da nadjačaju jedan drugog, nespretne kombinacije kik/bas paterna sa levom rukom klavijatura kao i odsustvo preciznog tajma, česta su pojava u domaćem gigovanju i ne pomažu ni najskuplji sintovi, ekvilajzeri, naravno ni inžinjeri......
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.