View Full Version : Podesavanje efekata na pratecim vokalima In LIve
baltik79
21-03-2012, 09:29 PM
Imam TC Helicon Voice Live 2. Kako je po vama najbolje podesiti pratece vokale, mislim na kolicinu efekata (DLY,Revebr...) za svirke u zivo. Baziram se najvise na narodnu muziku.
Bockie
22-03-2012, 12:04 AM
Da ima "najbolje", svi bi bili isti... !! "Rad je upropastio majmuna" i stvorio čoveka...!
Pitaš nešto što je gotovo nemoguće odgovoriti, jer postoji jako puno promenljivih faktora!
Koji klub?!, koje ozvučenje?!, koja pesma?!, koja muzika?! i tako duuuugo dalje....
Kad si već izvadio "lepe" pare za vrlo dobar uredjaj, 'ajd' 'leba ti nauči ga i napravi svoj "set-up"...!!!
Please!!!
Jedno je generalno pravilo u LIVE-u koje sam spoznao tokom ovih godina, a to je "više efekta" u odnosu na klasičan studio mix...!!!
Dakle budi relativno slobodniji u efektima, "daj" ih više nego što misliš, ali i to je opet relativan pojam...jbg...
Mora se sprava proučiti, najiše sam pizdeo od ljudi koji kupuju relativno skup uredjaj i hoće 3 fabrička preseta da im zadovolje potrebe..:kesa: ... bullscat!!!!!
Sedi i klikći, kao na muzici koju voliš, pa za 1/3 (slobodno) više efekta i posle probavaj pa koriguj na tezgama, imaćeš presete npr: "30 ljudi u šupi" ; "100 ljudi u rupi" i "300 grla na svadbi" ili "rano je za tugu",...itd....!
Poz'
Matya
22-03-2012, 11:03 AM
Sa tim vokalistom ti je mnogo vece pitanje kako podesiti EQ na reverbu, na snimku radi ok, ali u live aplikacijama ga nema nigde, tek kad preteras i kada ga ima suvise cujes da je tu, na zalost nema neki bog zna kakav reverb... Nemoj da se salis da ides na mono izlaz kao vecina, napravices haos sa revebom i dilejom.
Skoro sam poceo da primenjujem Ducking efekat na reverbu imas ga i ti, fantasticno radi, ali frustrirajuce za podesiti za live upravo zbog razloga koje je Bockie naveo, ali kad izvalis spravu poigraj se sa tim, dobra je fora.
Prelistaj sve presete vidi na kojem ti se najvise svidjaju prostori pa prepisi, najkraci put za pocetak. Generalno i narodnjacima i nema mnogo Reverba tako da gledaj da bude kraci i ne preteruj. Ja dilej volim da rutujem kroz reverb da ga samo malo pobudi, tako da i ne radi kao zaseban efekat, ali ne verujem da ce ti to trebati za narodnjake.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.