View Full Version : Snimanje svirke sa mixetom na laptop POMOC
matroda
21-03-2012, 06:18 PM
Pozdrav...evo imam jedno pitanje.. znaci htjeli bi kao bend snimiti par stvari..Od oprema imamo aktivne zvucnike, bass binove i 16kanalnu mixetu..Sto nam sve treba ujedno i za live nastupe naravno..Sada bi snimili par pjesama, ali naravno da snimka bude sto kvalitetnija..Snimamo preko laptopa, audicity program.. Prvo smo probali sa cincevima pa sa kabelom (Main out na mikseti-Line in na laptopu) I zvuk nije bio bas kvalitetan..vokal je preglasan a bubnjevi pretihi (svi instrumenti su na kanalima) ..probali smo svasta namjestavat pojacali bubnjeve smanjili vokal ali opet isto..Dali nesto krivo radimo ili? Da probamo mozda snimat preko minidiska, culi smo da je mozda to bolja opcija? Ili je to vjerovatno sve do zvucne kartice i nemoze se dobit cist zvuk? Hvala na pomoci
Bockie
21-03-2012, 06:30 PM
Da bi se od svirke napravio upotrebljiv snimak, mora se snimati po kanalima. Moguče je snimiti samo 2 - out i da bude ,eto ok, ali veoma teško u klupskim oslovima i bez ozbiljnije opreme i odvojene režije (ili tonskih kola) itd...
Problem je što zvuk miksete prilagodjavate uslovima u klubu, razglasu i vama na bini a ne snimanju. Kada bi ste namestili "dobar" zvuk za snimak, velika je verovatnoča da biste imali probleme na nastupu u vidu raznih mikrofonija, zvuka koji ne izlazi dobro na ozvučenju, tihih vokala,bubnjeva itd....opšta papazjanija...
Ja se BAŠ time bavim, snimam tezge, ali imam mixer od 16 kanala koji može i da snimi tih 16 kanala u računar , pa kasnije možeš da miksaš, nezavisno od toga kakav mix imaš na tezgi, odnosno sa odvojenim miksom za tezgu...
Postoje i sada novije mixete, Presonus studiolive, Allen & Heath mixeri, Mackie i drugi. Cena je za 16 kanala oko 2000€... Pričam o mixerima koji su ujedno i "interfejsi" za DAW, uglavnom preko FireWire...!
Ostalo, se svodi na nabavku interfejsa (jedan je najčešće 8 kanala) pa tako sa uparena dva možda nešto, ali je to logistička noćna mora sa kablovima, prespajanjima...
Sve ostalo je gubljenje vremena, novca, živaca i rezultat je i dalje smeće...!
matroda
21-03-2012, 06:41 PM
Problem je ?to zvuk miksete prilagodjavate uslovima u klubu, razglasu i vama na bini a ne snimanju. Kada bi ste namestili "dobar" zvuk za snimak, velika je verovatnoča da biste imali probleme na nastupu u vidu raznih mikrofonija, zvuka koji ne izlazi dobro na ozvučenju, tihih vokala,bubnjeva itd....op?ta papazjanija...
Da to je istina to smo zamjetili..
Ja se BA? time bavim, snimam tezge, ali imam mixer od 16 kanala koji mo?e i da snimi tih 16 kanala u računar , pa kasnije mo?e? da miksa?, nezavisno od toga kakav mix ima? na tezgi, odnosno sa odvojenim miksom za tezgu...
Da, a mi ocito nemamo takvu mixetu koja snimi kanal po kanal..Nasa je: LD Systems PM16-2
Ali uglavnom prijatelj je bas sa svojim bendom snimo i dobili su cist solidan zvuk bas kakav je nama potreban, a snimali su sa cincevima i na minidisk..Ali je reko da su 3-4 sata namjestavali po mikseti da dobe zeljeni zvuk..
matroda
21-03-2012, 06:52 PM
evo ovo smo snimali u jednom prostor jos prije sa losijom opremom nego nasom..zvuk sam obradio bio je jos slabije kvalitete, ali zvucalo je puno bolje nego danas sa ovom boljom opremom... http://soundcloud.com/matroda/nakon-svih-ovih-godina/s-PaLVu
znaci da nam je ovakav zvuk stalno bilo bi cisto uredu za potrebe koje nam trebaju...ocito onda da je u postavkama na mixeti sve? glasnoca, visoki,niski,srednji? hvala na odgovorima
Bockie
21-03-2012, 06:55 PM
Da, pa minidisk je najmanje zaslužam za to! Ako je mix smeće, minidisk neće napraviti od toga nešto što to nije. Potpuno je svejedno na čega snimaš, u ovakvom slučaju...
Nema druge nego da dobro poznajete prostor u kom radite i da sedite satima,danima i nameštate zvuk...
A zato i kontam sve više da batalim ovo sve, jer se ljudi zadovolje ovakvim snimcima i boli ih ćošak...:wink:
Tiki the Boyler
22-03-2012, 01:33 PM
Moj Bockie... svi ćemo se mi prestati baviti bilo čim pametnim.
Za koju godinu ćemo sjediti za compom u svom virtuelnom svijetu i ?ivjeti virtuelni ?ivot u kom smo najljep?i, najbolji i najsposobniji za sve i... za koji čvrsto vjerujemo da je stvaran...
Na?alost.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.