Log in

View Full Version : Popravak mikrofona (pomoć)

Danilo S
18-03-2012, 08:59 PM
Sinoć na svirci kada sam se pakovao Audio Technica 2020, koja se slučajno našla na mom stolu usljed nekakve trampe, pri razmontiranju stola je pala sa oko 2 m visine. Probah ju odmah i nije radila. Čim sam došao kući, đavo mi nije dao mira i morao sam ju otvoriti. Uspio sam namještajući prstima kabliće od pinova do ploče konektovati na ploču tako da dobijem ulazni signal. Dakle, glava je ispravna. Sada bih trebao zamjeniti te kabliće od pinova do ploče, jer sam stare prilično oštetio i previše skratio. BTW mikrofon iako izgleda kvalitetno s vana (s obzirom na cijenu), unutra izgleda prilično jeftino.

E sad, kakve kablove treba da nađem i gdje i kako se oni leme. Normalno kao i mikrofonski npr. ili ima nekakav poseban metod? Ako neko ima iskustva s ovim, neka bude ljubazan neka ga podjeli.

Hvala i pozdrav

Bockie
19-03-2012, 01:51 AM
Vidim da se "kiseli" tema...

U osnovi, ako si skljuvio kako,šta i gde treba da lemiš, moj savet je da ne koristiš neku "govedju" lemilicu, odnosno koristi neku "olovku" sa "malo" snage, i kad lemiš, nemoj dugo "držati" lem...

Dakle, "pipkanje" ~ tek,tek, da zatopi i to je to, sklanjaj...

poz'

Danilo S
19-03-2012, 11:24 AM
Hvala Bockie. Jedino mi jo? uvijek nije jasno kakvi to kablovi trebaju biti unutra, koaksijalni, obični itd. Npr. planiram ih izvući iz mikrofonskog, jel to ok?

Bockie
19-03-2012, 12:50 PM
Hvala Bockie. Jedino mi jo? uvijek nije jasno kakvi to kablovi trebaju biti unutra, koaksijalni, obični itd. Npr. planiram ih izvući iz mikrofonskog, jel to ok?

Pa kao ?to je bilo već unutra. Ja nisam stručan za ovo, ali pretpostavljam da bi parice iz klasičnog mikrofonskog kabla mogle da se stave...

Kapo
19-03-2012, 07:56 PM
Hvala Bockie. Jedino mi jo? uvijek nije jasno kakvi to kablovi trebaju biti unutra, koaksijalni, obi?ni itd. Npr. planiram ih izvu?i iz mikrofonskog, jel to ok?

Meni se desila slicna stvar... i ja sam ih izvukao iz mikrofonskog kabla....
Evo i dan danas mi sve ok radi...
Pozz

akordeonista
20-03-2012, 03:21 PM
Da ne otvaram novu temu, zna li neko da li je, i kako, moguce ugraditi standardni muski XLR na mikrofon Sennheriser MD441, stariji model. Na ovom komadu je onaj tropinski ulaz sa navrtajem (izgleda kao sto sam nekad vidjao na nekim gramofonima) a voleo bih ako je moguce to zameniti za XLR ulaz.
Znate li nekog ko je to radio ili radi?

akordeonista
23-03-2012, 06:38 PM
Zar niko bas?

OFF
23-03-2012, 09:25 PM
Da ne otvaram novu temu, zna li neko da li je, i kako, moguce ugraditi standardni muski XLR na mikrofon Sennheriser MD441, stariji model. Na ovom komadu je onaj tropinski ulaz sa navrtajem (izgleda kao sto sam nekad vidjao na nekim gramofonima) a voleo bih ako je moguce to zameniti za XLR ulaz.
Znate li nekog ko je to radio ili radi?

ja sam sve svoje sennheisere prepravio na XLR..... bez problema... radio mi je drugar koji mi inace odrzava studio.... jedino je malo nezgodno fizicki ubudziti u mislim 441, a u 421 staje lakse (samo se izvadi onaj filter, koji meni i ne treba)...

akordeonista
24-03-2012, 10:59 AM
Pa o tome i razmisljam, da li moze fizicki da se ubudzi...
Pada mi jos na pamet i mini XLR, kao na onim AKG i slicnim pilotima, mada bi najprakticnije bilo kad bi mogao da se ubudzi standardni XLR! Mozes li da mi posaljes broj telefona tog drugara koji ti je to radio?

bubu
07-07-2012, 03:24 PM
Imam jedan elektretski mikrofon koji ne radi. Ne znam iskrneo ?ta mu je to?no. Kako da provjerim jel ispravna kapsula? Da prvo vidim jel mo?da ona oti?la. Radi se ina?e o Sony ECM-21 elektretskom kondezatorskom mikrofonu.

ghostarbeiter
07-07-2012, 05:29 PM
Ne mogu da nađem sad taj Sony, al kapiram da je neki "consumer" ...
Jesi probao sa sve?om baterijom? Kakav mu je konektor? Jel mo?e da se napaja fantomom?

Ako je baterija dobra i nema neke prekide u vezama (kabl, konektori unutra) - moj savet je: baci ga. Takvih mikrofona ima na tone i zaista nisu ni?ta posebno. Kapsule tog kvaliteta se kupuju za oko 1? u prodavnicama el. komponenata.

Istini za volju, ja sam pravio sasvim upotrebljive sprave, samo dodajući ljudski preamp na te jeftine elektretske kapsule, ali to se isplati samo kada radi? za sebe, a nema? nijedan pravi kondenzator. Sa AudioTehnikama, AKG i ostalim za oko 100?, većini ljudi se takav trud verovatno ne isplati ...

bubu
08-07-2012, 10:19 AM
Ma znam da se ne isplati ali to bih htio ovako malo sam isprobavati/uciti pa zato pitam. Al da, nije to neki mikrofon i dosta je star. Na?o sam manual za njega al ne pise nista pametno. Probao sam s novom baterijom, jedna zicica je bila odlemljena pa sam to zalemio nazad al i dalje nista. Ili je do kapsule, FET-a ili do onog nekog malog ?uda (valjd neki transformator koliko sam skuzio, bar tako izgleda). Jel znas mozda gdje se mogu nabaviti takve kapsule?

ghostarbeiter
08-07-2012, 02:36 PM
Aha, ima i mali trafo u izlazu.

Ako si zalemio gde treba to ?to je bilo otkačeno, onda je verovatno ili FET ili kapsula ... Jesi probao da izmeri? napon na raznim mestima - npr. da isprati? kablove sa + pola baterije i vidi? da li sve sledeće tačke imaju napon? I vidi da li ima napona na FETu ...
Kapsule i FETove potra?i u prodavnicama elektronskih komponenata.
Zavisi gde se nalazi?, u Srbiji ih ima nekoliko koje dr?e i jedno i drugo. U Hrvatskoj znam samo za Chipoteku u Zagrebu.

Da ne krademo dalje thread, ako te stvarno zanima da se igra?, npravićemo novu temu

poz.