Log in

View Full Version : mc crypt ref-60 amp aktivni monitori - valjaju li cemu?

dgojic
18-03-2012, 07:47 PM
Pozdrav
Već dosta vremena pratim ovaj forum ali sam se tek sad registrovao. Zanima me da li neko od vas ima ikakvog iskustva sa aktivnim monitorima iz naslova teme? Evo i linka do specifikacija:

http://www.conrad.at/ce/de/product/303089/MC-CRYPT-REF-60-AMP-AKTIV-MONITORBOXEN

Na?ao sam ove kutije za nekih 70-tak evra, navodno su neupotrebljavane. E sad, muči me to ?to na internetu ne mogu da pronađem ni?ta ?ivo o tim kutijama! Nikakvi reviews, oppinions upiti nisu dali rezultate. Inače sam dosta dugo jurio i ovde nahvaljene Microlab Solo 2, ali već ih dugo nema i ko zna da li će ih i kada biti i ?to je jo? va?nije, po kojoj ceni.

Monitori mi trebaju za kućnu produkciju, znači ni?ta ?to bi slu?ilo za neko pravljenje para. Shodno tome, po?to je hobi u pitanju, nemam nameru ni da dajem neke velike novce.

Dakle - da li ove kutije vrede ovih para, ili bi to bio proma?aj? Uzeti ili čekati neki polovan Solo 2? Mo?da imate neki treći savet?

Hvala svima na sugestijama i pomoći.

geminni
18-03-2012, 08:17 PM
Moje saznanje je to da ako pise "monitor" da to ne mozra u opste da znaci da su kutije predvidjene za studio. Pogotovu kod tako nekih no-name brendova kao taj Mc Crypt :)
Ja sam oduvek imao averziju prema plasticnim kutijama, u tom cenovnom rangu. Uvek postoji neka rezonanca pa dobosi zvuce bas kao kanta. Najbolje bi bilo da poslusas te kutije, ako mozes, pa uporedi sa nekim drugim kutijama. Po mogucnosti da ih poslusas u istoj prostoriji.
Sad, tu postoji brdo parametara koji su bitni za izbor monitora. Za 70-ak eura mozda moze da se nadje M-audio studio pro3. Radio sam njima i imaju izuzetno dobar tonski balans, stereo slika im je odlicna. Ne ocekuj od njih duboki bas :)
http://www.guitartrader.com/M-Audio-STUDIO-PRO-3-Powered-Monitor-Speakers-Pair-s?@tF

Slicni njima su Behringerovi mini monitori MS20. Imaju nesto dublji bas od prethodnih M-audia ali mi je kod njih srednji opseg malo povuceniji.
http://www.behringer.com/EN/Products/MS20.aspx

Cuo sam i Micro Lab solo 6-ce. E, to me je stvaro iznenadilo s obzirom da su pravljeni za PC trziste. Suo sam ih u jednom studiju i iznenadio se. Kolega koji je radio nanjima kaze da su u klasi Alesis monitor one zvucnika.
Njih eventulano mozes nabaviti polovne.

Moja preporuka je da je bolje imati dobar drveni dvosistemski zvucnik nego los, plastican 2.1 sistrem, sa wuferom, naravno mislim u istom cenovnom rangu. Bezi od PC 2.1 sistema ako zelis na tome raditi muziku. Lepo izgledaju, cak i fino zvuce na neko slusanje you tube-a i slicno ali vremenom ces skontati da bas sviram samo jedan ton i da postoji deo frekefencija koje fale izmedju wufera i satelita :mad:

dgojic
18-03-2012, 09:14 PM
Hvala Geminni na brzom odgovoru

Možda nisi dobro video ali ove MC Crypt su 2.0 a ne 2.1. Naravno o 2.1 sistemu nema ni govora, to ne bih ni uzimao u razmatranje za ovu namenu. Naravno, sve što si rekao stoji - o plastici, lošim rezonancama...

Ako neko ima iskustva konkretno sa ovim kutijama, bilo bi super da kaže kako to radi u praksi. Nažalost, ovo što sam ja našao nije u mom gradu tako da neko preslušavanje pre kupovine nije moguće.

Hvala.

Bockie
19-03-2012, 12:44 AM
70 evra...

Znaš kako, vezao si ruke sa tim da si u startu rekao da ne daješ ni dinar više, imajući u vidu da je to za kućno zezanje i nemaš nameru za profesionalno bavljenje...

Pre svega , uslovno rečeno, kad uzmam u obzir nekakvo iskustvo koje imam i činjenicu da sam radio u trgovini opremom, iole upotrebljiv monitor (pričamo o novom) nemaš ispod 300-400 evra komad. (Sad će me opljuvati bratija sa raznim krkovima i alezisima :D ,ali imam pravo da imam svoj stav)
Sve ispod je "eto rešenje, dok se ne snadješ", ali 70 evra ne može da plati ni čestite slušalice... :(

Svi ti "jeftini" monitori (neki su i pomenuti) koji su brendirani su NIŠTA DRUGO do PC zvučnici od 20-30€ sa imenom velikog brenda i koštaju 100-150€ i to je TOTALNO bacanje novca!

Ako te "tvoje" kutije koštaju toliko, "dobro" za iste znači ~ "eto rade"!

Tražiš mišljenje kako rade... A kako misliš da rade?
Ne, stvarno te pitam, verovatno si "obrnuo" malo po netu i video neke cene... :confused:

Može na njima da piše da su za svemirsku stanicu, jedna stara seoska (http://vukajlija.com/i-na-tarabi-pise-picka) počinje: "Piše i na tarabi pi%ka..."...:D
Izvini za poredjenje, ali eto, setih se, nemam loše namere...

Lepo se vidi da je ovo "kafanska" razglasna kutija "za na zid", verovatno je i "otporan na kišu"...:kesa:

Iskreno ti preporučujem da pogledaš Altec Lansing,:thumbsup: neki dobar 2.0, (samo da nije usb)

Svojevremeno sam na jednoj radio stanici gde sam bio urednik, iskamčio da se uloži u monitoring, medjutim, gazda "odrešio kesu", a sa tom cifrom kupio sam Alt.Lan 2.0 desktop zvučnike i bio EXTREMNO oduševljen, (cca 50€ u to vreme) i dobio potpuno upotrebljive "monitore" za radio program.

Pozdrav!

dgojic
19-03-2012, 08:45 AM
Big Bockie,

Sticajem okolnosti imam Altec Lansing slušalice AHP 524 već nekoliko godina i osim toga što je oplata sunđera počela da se cepka, one i dalje zvuče kao i prvog dana - veoma lepo! Delim tvoje mišljenje o Altec Lansing proizvodima, mislim da je to jedan od brendova gde stvarno dobiješ maksimum za uloženi novac (hint ATP 3) ali gde god da sam se zanimao za alternativu pravim studijskim monitorima, niko nigde nije spomenuo Alteca. Imaš li možda neki konkretan predlog za 2.0 model ove firme? Ponuda im je raznolika, daj mi neku sugestiju?

Hvala i pozdrav.

Bockie
19-03-2012, 09:11 AM
ali gde god da sam se zanimao za alternativu pravim studijskim monitorima, niko nigde nije spomenuo Alteca. Imaš li možda neki konkretan predlog za 2.0 model ove firme?

Pa nije za poredjenje sa "studio monitorima", ni blizu, druže, cifra je jaaako mala, ali i kao takvu je šteta baciti na neko smeće... Uzmi i to da neke dobre slušalice za monitoring koštaju ~ 150€... AKG, Beyer, AT, Senn...pa i više...

Altec...hmm...imaš one VS2720 (ili 2027 jbmlg), ne piše neki "muzički" brend na njima pa su oko 40€... (Comtrade?!?)

Ne znam...

Možda da probaš bar da se protegneš do nekih slušalica, ovde čuče ljudi koji tvrde da se tako ne može raditi, a ja tvrdim da može, i sada radim tako, na AT-ATH-M50 (oko 160 i koji €) i bolje je to nego neki PC desktop brendirani prdavci koji kurcu ne služe! Trenutno sam i ja bez monitora, baš iz razloga što neću da bacam pare,a nemam 600-700 evra za takvo ulaganje i pošto idem na neka mesta i radim, a ne znam uvek na šta ću naleteti, nosim "poznati zvuk" sa sobom!

Ali , to je samo moje iskustvo, vidi i šta ti drugi kažu...

Poz'

dgojic
19-03-2012, 10:16 AM
Hvala na ovim smernicama, definitivno su mi pomogle. Da vidimo da li će još neko imati neki predlog...
Pozz.

awacs
19-03-2012, 11:21 AM
Možda da probaš bar da se protegneš do nekih slušalica, ovde čuče ljudi koji tvrde da se tako ne može raditi, a ja tvrdim da može, i sada radim tako, na AT-ATH-M50 (oko 160 i koji €) i bolje je to nego neki PC desktop brendirani prdavci koji kurcu ne služe!

Može da se radi na slušalicama, ALI:

1. OPET su potrebni "nekakvi" zvučnici, čisto za proveru miksa u uslovima "realne" akustike.

2. Potrebno je jedno privikavanje više. Kad promeniš zvučnike u svojoj sobi (studiju :wink:), treba da se navikneš na njih, ali je bar uticaj sobe na zvuk ostao isti. Kod slušalica - prvo treba da se navikneš na zvuk konkretnog modela PLUS da naučiš da radiš bez ikakvog uticaja sobe.

3. Neke ljude (među koje i sam spadam) slušalice jako zamaraju. Ono što je interesantno: mada i zvučnike i sluške slušam prilično tiho i na istoj subjektivnoj snazi, slušalice mi mnogo više pospešuju lučenje ušne masti (bljak:cry:).

Na kraju krajeva, pošto čovek kaže da mu bavljenje zvukom nije profesija, najlogičniji savet bi bio: radi na istom onome na čemu inače slušaš muziku. Odnosno - kupi nešto na čemu će muzika koju slušaš zvučati "očekivano", pa onda radi na tome. Ili, rečeno na treći način: ne opterećuj se time da li se nešto zove "monitor" ili prosto "zvučnik".

Pozdrav,

Vasa

dgojic
19-03-2012, 11:51 AM
Vaso

Ovo poslednje što si rekao svakako ima smisla. Nekoliko pesama sam do sada miksovao na slušalicama, pomenuo sam ih gore. Onda sam rezultat uvek preslušavao na bar još 3-4 različite postavke, počevši od mojih HI-Fi kutija, preko kompjuterskih zvučnika na poslu i ćerkinog 2.1 Blueberry sistema. I tu naletim na ''bombu'' - miks se na svakoj od tih postavki drastično različito čuje! Negde su basovi muljavi, negde visoki štrče, negde su srednji problem... Dok kod ''normalne'' muzike to nije slučaj - sve pesme se približno slično čuju na različitim sistemima - hoću reći odnos u spektru od basa do visokih tonova. A ovako kako ja radim, na sluškama se čuje super a kad miks pustim na pojačalu i kutijama - katastrofa!!! Dakle problem je u nemanju referentne tačke odakle bi se krenulo sa ''očekivanim'' rezultatom.

Bockie
19-03-2012, 12:44 PM
Jeste, trebaju "nekakvi" zvučnici, ali ne i "nikakvi"...:wink:

Do tada, ako čovek tra?i ne?to iole "referentno" , moj je stav da je bolje imati dobre slu?ke nego neupotrebljivo đubre od kutija...:wink:

slowstar
24-03-2012, 09:34 PM
Sto se monitora tice, treba cuti svakako, jer je JEDINA ISPRAVNA REFERENCA uvo slusaoca, a nikako "papiri" - medjutim, kada sam otisao na link i pogledao, shvatio sam da se radi o tipicnim zvucnicima za komp, ili za kafic, tako da je naslov "monitor" isto kao kada bih na yugo ili wartburg nakacio znak BENTLEY-a ili Rollsa, papir, tj. plastika trpi sve.
Na osnovu licnog iskustva sam shvatio (a slusao sam mnoooogo) da su najbolje zvuceci monitori koje sam cuo - naravno za te novce - monitori ESI NEAR 8 EXPERIENCE, koji kostaju okoli 330 eura. Veoma je tesko naci bolje i tacnije (mislim tu pre svega na "translaciju" a ne na sam opsti zvuk) za manje od recimo 900 eura. Otidite do prodavca u Svetogorsku, pa se sami uverite. Licno sam ih kupio pet minuta posto sam ih cuo, miksao mnogo sati muzike na njima, i nisam se ni malo pokajao, naprotiv, kupicu i njihove nove "petice" sa ribbon visokotoncem, cim stignu, toliko imam poverenja u tu (Nemacka, ali made in PRC) firmu.
All the best!

dgojic
28-03-2012, 06:50 PM
Izvinjavam se što nisam odgovorio ranije na post iznad.
Ovo mi je definitivno pomoglo da se odlučim da ne eksperimentišem puno, već da se oslonim na mišljenja ljudi koji imaju puno više iskustva od mene, kao i na proizvode čija se ''krštenica'' može naći na bar nekoliko internet strana.
Thanks again.