View Full Version : Rockwool absorberi u bedroom studiu?
bornaa
08-03-2012, 11:43 AM
isprike moderatorima ako je ovo vec pitano, al htio cut opet pak neki friski input posto sam proče?ljo kroz gomilu threadova vec :)
soba u kojoj zivim/spavam mi je ujedno i studio i slozio bi tu dosta broadband absorbera od kamene vune (preciznije...rockwool-ov Steprock C).
moje pitanje je da li iko ima kakva saznanja o stetnosti po zdravlje takve kombinacije iliti spavati u istoj prostoriji gdje su ti absorberi? ima li ko kakva iskustva? savjete?
eto, hvala unaprijed :hug:
boggy
08-03-2012, 12:06 PM
isprike moderatorima ako je ovo vec pitano, al htio cut opet pak neki friski input posto sam proče?ljo kroz gomilu threadova vec :)
soba u kojoj zivim/spavam mi je ujedno i studio i slozio bi tu dosta broadband absorbera od kamene vune (preciznije...rockwool-ov Steprock C).
moje pitanje je da li iko ima kakva saznanja o stetnosti po zdravlje takve kombinacije iliti spavati u istoj prostoriji gdje su ti absorberi? ima li ko kakva iskustva? savjete?
eto, hvala unaprijed :hug:
Svakako treba izbegavati spavanje u sobi u kojoj imas apsorbere... makar i ne bili od kamene vune... nezdrava je bilo kakva prasina... bez obzira na poreklo, organsko ili neorgansko,....
bornaa
08-03-2012, 05:05 PM
dakle nista od diy akustickog tretmana dok ne nadjem posebnu sobu, jel? a neka posebna, nepropustajuca tkanina?
VladaNS
08-03-2012, 05:42 PM
Slazem se sa Boggy-jem. Ali ja recimo u spavacoj sobi imam bass trapove koji su od kamene vune i problem sam (nadam se) resio tako sto sam ih sa svih strana oblozio sa azmafonom. Na taj nacim sam sprecio da se trune a i azmafon tu pomaze kao absorber visokih frekvi :wink:
boggy
08-03-2012, 06:14 PM
ni azmafon nije zdrav za spavacu sobu....
nikolaivanic
08-03-2012, 06:35 PM
Ako to mora biti u bedroom studio...
zivot nije idealan, treba se prilagoditi :wink:
probaj sa prirodnim materijalima razlicite gustine, napr prirodna vuna, smotane sinteticke jambolije, staru cebad .. to ce sve upijati zvuk, bice bolje nego bez
icega
preko stavis zastitnu tkaninu kao na zvucnicima i to je to
boggy
08-03-2012, 07:23 PM
.....
probaj sa prirodnim materijalima...
:rolleyes:
Nadam se da ti niko u familiji ne radi u pamucnoj industriji...
... razlicite gustine, napr prirodna vuna, smotane sinteticke jambolije, staru cebad .. to ce sve upijati zvuk, bice bolje nego bez
icega
preko stavis zastitnu tkaninu kao na zvucnicima i to je to
pobiti visoke i ostaviti bass da divlja? Sjajan "savet" si dao... i jos poznata bajka "bice bolje nego bez icega".... samo kad bi drugacije uvek bilo i bolje...
Ljudi ne salite se sa zdravljem... stalno spavanje u (akusticki tretiranom) studiju ne savetujem ni najgorem neprijatelju.
bornaa
08-03-2012, 09:32 PM
pobiti visoke i ostaviti bass da divlja? Sjajan "savet" si dao... i jos poznata bajka "bice bolje nego bez icega".... samo kad bi drugacije uvek bilo i bolje...
pa sta nije najgora prazna soba? meni je tu jeka ko u pecini pošto nemam nikakvog namještaja pa nema sta da upija nego sve samo odzvanja.
a sta ne bi mogo stavit neku manje propusnu tkaninu/materijal...zrtvovati kolicinu apsorbcije za zdravlje? cito tu na forumu da ljudi cak motaju vunu u plastiku i stvar u nekoj mjeri sljaka.
ACOLIUS
08-03-2012, 10:15 PM
Ljudi ne salite se sa zdravljem... stalno spavanje u (akusticki tretiranom) studiju ne savetujem ni najgorem neprijatelju.
Svi ti apsorberi se ponasaju kao veliki usisivaci prasine, a ne samo proizvodjaci iste...
nikolaivanic
08-03-2012, 11:03 PM
:rolleyes:
Nadam se da ti niko u familiji ne radi u pamucnoj industriji...
pa nece covek da se valja u pamucnoj prasini?
... ima vec krevet koji je jedan veliki absorber:)
jos nekoliko takvih povrsina smanjice refleksije...
Sasvim dovoljno za pristojan bedroom remix:rotfl:
ionako se rasteze prica o Skrilexu, majstoru produkcije iz hotelskih soba?
nije puritanski al ne skodi:wink:
bornaa
14-03-2012, 10:27 AM
a daj recite....jel bi azmafon bio bolja alternativa? (da, znam sta je bogi reko, ali od dva zla da izaberem manje jel)
nikolaivanic
15-03-2012, 05:15 PM
a daj recite....jel bi azmafon bio bolja alternativa? (da, znam sta je bogi reko, ali od dva zla da izaberem manje jel)
Ako ces da se trujes, to moras sam:rotfl:
Procitaj ceo thread ponovo, sve ce biti jasno... btw, azmafon je presovani pamuk ili slicno, daleko prijatniji od mineralne vune. Al ima i prasine tj sitnijih cestica u njemu pa vidi kako to da resis
Ako umotaš bilo kakvu vunu u primernu npr. mikrotkaninu + kakvu zaštitu kao gradbeni gusti filc ili zimski filc/koprena za zimske vrtove i dosta je toga...neče biti ništa.
O tome smo stvarno dosta pisali.
search: "akustička tkanina", "mikrotkanina", "kovrtan", "filc", "koprena"...
Ni u studiu gdje su jaki alergici, nemaju problema sa radom ako je zaštita na mjestu.
Svakako dodatni elementi koji su presvučeni u tkaninu na sebi nabiru običnu kučnu prašinu, kao svaki ostali dio pokučstva, tada treba uzeti u ruke vlažnu krpu i malo mahnuti sa krpom tu i tamo:)
... treba uzeti na znanje da 95% stambenih zgrada ima relativno slabo zaštitenu kamenu i čak staklenu vunu (npr. zgrade sa aluminijastim fasadama ispod je veoma iritirajuča mekana staklena vuna, ponegdje kamena... toga ima jako puno)...
Što se čak dešava sa radnicima u firmama koje proizvode svakojakve vune...
Ne kažem da nije štetno, nikako!
Bilo kakvi mikrodjeliči su štetni ali ako se protiv njih zaštiti kako treba, onda je život u srednje prometnom gradu ili kafani gdje puše mnogooo i neprimjerno štetnije!!!
... kad bi tek znali kako su napravljeni/zaštiteni realtraps, gikacoustics, primacoustics, readytraps...:rotfl::rolleyes::(
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.