View Full Version : DJ Umjetnost??
tajsam
07-03-2012, 12:50 AM
Sto mislite o dj-evima??
Ja mislim (bez uvrede)da su to ljudi veoma niskog iq zapravo malo veceg od majmuna(ako i to).Mene bi bilo sram ono nesto kao vrtit potenciometre i dizat fadere bla bla bla..............
temu sam otvorio iz dosade,a naj jace mi je kad mi dj rece da SVIRA!?!?!:rotfl::rotfl::rotfl:
Arthur
07-03-2012, 01:03 AM
ajd ako ti je dosadno, nađi zabavu ngde drugde, a ne da ovde besciljno hejtuješ ljude. Odmori lepo 7 dana pa se vrni ako imaš nešto pametno da pitaš ili podeliš sa drugima
Bockie
07-03-2012, 01:36 AM
A taman je počeo da pokazuje znake upotrebljivosti...:(
Ok čovek, ima znanje, sve na mestu...i brljavi tako nekad...:kesa:
...šteta...:hm:
Pokraj puta, "naj jače"... ...se piše zajedno...:(
DaBear
07-03-2012, 06:54 AM
malo preostro reagovanje ? (mizlim na ban..)
Jeste, vecina DJ-a "vrti" nesto na DJ mixeru i u 90% slucajeva je to samo vizuelni dodatak za publiku !!
A sta da rade? Nema gitaru da mase sa njom?
Da mase rukama i klima glavom? (to ionako rade sve vreme:D)
Jedino...ne bih se slozio da su svi "glupi majmuni".
DJ-i znaju sta "radi na podijumu" , kako da "napale" rulju, sta se slusa, kako se miksa (live ili na laptopu...opet treba znati)..a da ne govorim za mnoge koji su odlicni produceti !!
awacs
07-03-2012, 10:55 AM
Jedino...ne bih se slozio da su svi "glupi majmuni".
DJ-i znaju sta "radi na podijumu" , kako da "napale" rulju, sta se slusa, kako se miksa (live ili na laptopu...opet treba znati)..a da ne govorim za mnoge koji su odlicni produceti !!
Pa naravno. To bi bilo kao kad bismo sad dovodili u pitanje inteligenciju montažera. Mislim, niti pišu, niti snimaju, niti glume, samo seckaju i lepe. To može i moj komšija koji drži bakalnicu. Odnosno, mogao bi kad bi imao osećaj za ritam.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
07-03-2012, 11:38 AM
banujem uvek kad neko krene sa vređanjem, to mu dođe neka razumna politika. A ne zbog njegovog stava o DJevima, za koji naravno imam razumevanja, pošto sam ga i dugo delio i sam, dok nisam upoznao par vrhunskih, i skontao kolko je to gorak leba, ako ga radiš ozbiljno
darkstar
07-03-2012, 12:04 PM
Ma bre ovo je neki klinac koji je hteo da bude deo ekipe, pa kao ajde da bacim hejt ima da budem faca :)
awacs
07-03-2012, 01:21 PM
banujem uvek kad neko krene sa vređanjem, to mu dođe neka razumna politika.
To dakako ima smisla pod uslovom da je neko nekoga lično uvredio. ?to nisam primetio, al' aj' kao nema veze...
A da je DJ 'lebac gorak - jeste. Kao i 'lebac svakog ko ne?to radi po?teno i dobro.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
07-03-2012, 02:16 PM
pa bogami, ovde ima kilogram aktivnih profi i amaterskih didžejeva. A i oficijalni razlog banovanja je "besciljni hejt", novopridošla kategorija po kojoj neko može biti banovan, makar hejtovao i bananu, naravno, besciljno. I molim da se razlikuje hejtovanje/pljuvanje od neslaganja i iskazivanja različitih ukusa. U njegovoj postavci stvari o didžejevima, nisam video ništa osim hejta.
Bockie
07-03-2012, 04:15 PM
To dakako ima smisla pod uslovom da je neko nekoga lično uvredio. Što nisam primetio, al' aj' kao nema veze...
A da je DJ 'lebac gorak - jeste. Kao i 'lebac svakog ko nešto radi pošteno i dobro.
Pozdrav,
Vasa
Jeste čika Vasquez, ali ipak je krajnje neukusno. I u svakoj kafani ima kako se ponaša, pa tako i ovoj "kafani" - "pričaonici" na ovakvom forumu. I sam volim i psovku i britku reč, ali ne samo zarad same sebe. To je onda Troll i isto kao što na nekim forumima tako reaguju čak i za "vs" rasprave i mnogo manje stvari, mislim da nije ok ovako nešto iskulirati.
I ja tu muziku nazivam "brain drain" (skračeno od: brain-elektro-face-drill-hip-shit... i kako hoces), ali čovek pominje iq, majmune...pa jebi ga...baš vredja, a goomila ljudi, koji posećuju forum su dj-evi, pa i ako nije vredjao pojedinca, vredjao je grupu pojedinaca, što je isto ili čak gore.
Jedno je kad ne voliš neku muziku, pa si nekad oštar, i to je ok, ali vredjati celu branšu...jbg...
Mislim da je Arthuro postupio potpuno ispravno i možda sam i sam trebao drugačije, ali sam ipak poslao čoveku na PM molbu da se suzdrži pre par dana, da je ok čovek, da ima znanje i da je šteta da kvarimo atmosferu izletima...ali eto.
U krajnjem, možda i nije loše ovako, ja se iskreno nadam i pozivam čoveka da razmisli i da je dobrodošao, jer ,kažem, mislim da je čovek ok, da zna i može i da pomogne, samo da ne misli da smo "cafe-forum" za usputno nagvaždanje...
awacs
07-03-2012, 04:28 PM
Jeste čika Vasquez, ali ipak je krajnje neukusno. I u svakoj kafani ima kako se pona?a, pa tako i ovoj "kafani" - "pričaonici" na ovakvom forumu. I sam volim i psovku i britku reč, ali ne samo zarad same sebe. To je onda Troll i isto kao ?to na nekim forumima tako reaguju čak i za "vs" rasprave i mnogo manje stvari, mislim da nije ok ovako ne?to iskulirati.
Ma cool, razumem ja to, samo me prilično zbunilo ?to je autor teme banovan, a tema NIJE banovana :confused: niti je post editovan :confused: Dakle, tema je cool, post je cool, pa onda ne kapiram ?ta toliko nije cool :wink: E onda kad lepo odlučite ?ta nije cool uradite SVE ?to treba (na čelu sa brisanjem cele ove rasprave o banovanju). Mislim, doslednost u sankcionisanju nije lo?a stvar.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
07-03-2012, 04:30 PM
Ma cool, razumem ja to, samo me prilično zbunilo što je autor teme banovan, a tema NIJE banovana :confused: niti je post editovan :confused: Dakle, tema je cool, post je cool, pa onda ne kapiram šta toliko nije cool :wink: E onda kad lepo odlučite šta nije cool uradite SVE što treba (na čelu sa brisanjem cele ove rasprave o banovanju). Mislim, doslednost u sankcionisanju nije loša stvar.
Pozdrav,
Vasa
Ne.
Treba da stoji...
...za primer...!
Nije čak ni najgori, ima tu još nekih kandidata, bar ja to tako vidim, a posle nekog vremena, neka se skloni, ili kako već se odluči...:wink:
diviner
07-03-2012, 04:31 PM
Bockie i Arthur su sve rekli, tako da ja nemam sta da dodam (takodje sam tajsam video da postuje korisne postove, tako da ne znam sta ce mu ovo), sem da se ovaj ban ne shvati ozbiljno. Takodje, apelovao bih da dignemo ban vec sutra, upravo da se ne shvati isti pogresno/ozbiljno.
Bockie
07-03-2012, 04:35 PM
takodje sam tajsam video da postuje korisne postove, tako da ne znam sta ce mu ovo
:thumbsup:
Apsulutno!
awacs
07-03-2012, 04:38 PM
E, lepo, onda bri?ite sve ?to nema veze sa temom, pa da nastavimo... po?to u pravilniku pi?e da je du?nost moderatora da bri?e off-topic postove :wink:
Pozdrav,
Vasa
Arthur
08-03-2012, 02:09 AM
namerno sam ostavio temu, jer sam očekivao ovakvu debatu, ne bi li ljudima ipak bilo jasno još ponešto o politici foruma. Ban možete dignuti kad god želiti, cenim da je čovek shvatio, i bilo bi lepo da se izvini kolegama, ovde barem uvaženim članovima forumske i produkcijske zajednice. Bilo bi prilično Staljinistički banovati i obrisati, mislim da bi se ipak teže shvatila poruka.
Ovde bi neko dru?tvo za za?titu ?ivotinja trebalo da reaguje, jer se radi o očiglednoj diskriminaciji prema celoj jednoj porodici sisara - majmunima. Za?to se metaforička upotreba reči "majmun" smatra uvredom? U redu je biti mrmot, tigar, soko, ali iz nekog razloga majmun je neprihvatljiv. To je anahrono razmi?ljanje. Osim toga, majmuni su najinteligentiji u svetu ?ivotinja, tako da se nadevanje tog imena mo?e čak posmatrati i kao pohvala.
Pre par meseci je onaj ekonomista nobelovac Italiju, Grčku i ?paniju nazvao svinjskim dr?avama zbog du?ničke krize. Nisu oni stvarno svinje, on je time ukazao na neke njihove potpuno ljudske osobine. Metafora.
Pominjanje IQ-a takođe nije uvreda. Zar je sramota imati mali IQ (ili bilo ?ta drugo malo ili veliko)?
Uostalom, i sami majmuni u komunikaciji često koriste raznorazne metafore, upotrebljavajući nazive ?ivotinja, vladarskih titula, prirodnih fenomena, rodbinskih veza - de si tigre, de si kralju, de si munjo, de si brate.
disco violence
08-03-2012, 08:22 AM
Treba otvoriti poseban thread gde bi se bacale sve ovakve "Biser teme" mo?da cni biseri,pa ko ho?e nek ?ita.Na nekim forumima to se zove kontejner,priznajem da sam nekada i ja zavr?avao u njemu.
tajsam
14-03-2012, 03:26 PM
Ispricavam se svim članovima foruma koji su se osjetili uvrijeđeni,svim DJ-evima ne samo DJ-evima na ovome svijetu,nego i onima van na?e galaktike u dubokom svemiru.?ao mi je ?to sam vas upoređivao sa majmunima.
vasko
14-03-2012, 04:56 PM
bio si kaznjen, sad si uspesno prociscen od greha
VladaNS
14-03-2012, 04:56 PM
Uvek sam zeleo da vidim facu DJ-a koji sav bitan dolazi na stejd? a tamo ga umesto unapred isproduciranih matrica čeka koncertni klavir ili akustična gitara. Publika sedi, i čeka. Ajmo Mile, budi sad faca...
alavuk
14-03-2012, 05:35 PM
nesto slicno tome
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/3wPbNf1jhzM?version=3&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/3wPbNf1jhzM?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
vasko
14-03-2012, 08:34 PM
Uvek sam zeleo da vidim facu DJ-a koji sav bitan dolazi na stejd? a tamo ga umesto unapred isproduciranih matrica čeka koncertni klavir ili akustična gitara. Publika sedi, i čeka. Ajmo Mile, budi sad faca...
odsvirao bi durmitor, hej sloveni i smoke on the water
Danilo S
14-03-2012, 10:16 PM
Ala jake vam ?elje brate :rolleyes: Ne znam koji je qrac s muzičarima i njihovom nadrkanosti prema DJ-evima. Kao da imaju kompleks vi?e vrijednosti ili ne?to slično. Ako je uop?te "vi?a" vrijednost u pitanju. DJ je taj koji preslu?ava muziku i odabira koju će pustiti u etar, preko radio stanice, u klubovima itd. I to je to. Koji će mu gitara i klavir. Sta će pijanisti DJ gramofon, da li bi se on sna?ao odmah na prvu? Ni slučajno. U kompletnom svjetu muzike DJ ima svoje mjesto i nije ono vje?tački stvoreno. Sasvim je opravdana njihova uloga itd. A to ?to je trenutno takav trend da su DJ-evi popularniji od tih pijanista i gitarista je potpuno druga priča, za nove teme, o kojoj bi se dalo dugo raspravljati. DJing umjetnost dakao nije ali je vje?tina i to na vrhunskom nivou veoma suptilna. Pozdrav
AudioStorm
14-03-2012, 11:11 PM
nesto slicno tome
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/3wPbNf1jhzM?version=3&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/3wPbNf1jhzM?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
Svakako ovako nesto :)
I jos malo o DJ-ingu ;)
<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/K1tQas-ASig?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/K1tQas-ASig?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>
DaBear
14-03-2012, 11:16 PM
Evo danas sam bas dobio ponudu od jednog DJ-a (u usponu) da radim sa njim. Co-write, co-produce, remix, i da dodam komercijalni radio element na njegove pesme...
Ima odlican management, ima vec dobar profil, potpisan za dobar label... nije losa ponuda!
Covek kaze da su ga maltene naterali da sad (od DJ-a) postane producer! A nema toliko vremena i nije bas 100% u produkciji.. ali nije "majmun"..to sto sam cuo je u tom zanru je odlicno...
Vise vesti, kad krene neka akcija !! (stay tuned!)
AudioStorm
14-03-2012, 11:22 PM
To majstore,pa jesam ti rekao i onda da pokusas,ti ces to da sprzis covjeche !:D
Ozbiljno,bas mi je milo ovo sto si javio,nekako mi je bilo to logican splet dogadjaja da,izmedju ostaloga se odradi i takva (ko)-produkcija !!
Pa da vidimo ko ce onda da napada DJ-ve,hehe :rotfl:
Nego ako nije tajna,aj kad bude nesto opipilivo da nam poblize kazes o cemu/kome se radi ...
Srecno Vrach !!!:)
:dj:
DaBear
14-03-2012, 11:45 PM
To majstore,pa jesam ti rekao i onda da pokusas,ti ces to da sprzis covjeche !:D
Ozbiljno,bas mi je milo ovo sto si javio,nekako mi je bilo to logican splet dogadjaja da,izmedju ostaloga se odradi i takva (ko)-produkcija !!
Pa da vidimo ko ce onda da napada DJ-ve,hehe :rotfl:
Nego ako nije tajna,aj kad bude nesto opipilivo da nam poblize kazes o cemu/kome se radi ...
Srecno Vrach !!!:)
Videcemo oce li da ispadne nesto!
(inace, Mislim da mi je rekao da je jedini Englez koji je potpisan za Tiesto-ov label..)
Tema je, cudnim preokretom, presla put od nepotrebne pljuvacine do promocije (potencijalnih)radova.
DaBear
15-03-2012, 12:03 AM
Tema je, cudnim preokretom, presla put od nepotrebne pljuvacine do promocije (potencijalnih)radova.
Bas tako! Potencijalni radovi...:D
Bas tako! Potencijalni radovi...:D
Tome je mesto u odeljku Promocija radova, a ovde bi mozda bilo zgodno, kad su se veci mnogi raspisali, pojasniti sta to DJ-evi zapravo rade i time mozda smanjiti ociglednu netrpeljivost i eventualno spreciti potencijalne uvredljive ispade u buducnosti. Pa ako se kroz to i provuce reklama/samopreporuka/hvalisanje sopstvene firme, nije strasno.
Bockie
15-03-2012, 12:18 AM
Tome je mesto u odeljku Promocija radova, a ovde bi mozda bilo zgodno, kad su se veci mnogi raspisali, pojasniti sta to DJ-evi zapravo rade i time mozda smanjiti ociglednu netrpeljivost i eventualno spreciti potencijalne uvredljive ispade u buducnosti. Pa ako se kroz to i provuce reklama/samopreporuka/hvalisanje sopstvene firme, nije strasno.
http://en.wikipedia.org/wiki/DJ (http://en.wikipedia.org/wiki/DJ)
:wink:
http://en.wikipedia.org/wiki/DJ (http://en.wikipedia.org/wiki/DJ)
Tako bi mogli uraditi sa vecinom tema na forumu pa onda forum ne bi ni imao razloga za postojanje. :wink:
Umesto durenja, nicim izazvane price o sopstvenim poslovnim poduhvatima i pozivanja na wiki ne bi bilo lose da neko nekada kaze nesto korisno, informativno i edukativno, ako vec poseduje takve informacije.
Bockie
15-03-2012, 01:18 AM
Lično mislim da bi elementarno poznavanje materije i istorijskog nastanka, kao korisne, informativne i edukativne subjekte, predupredilo bar elemente uvrede i nepoznavanja u početku ovog posta, takve ideje u osnovi i pre započinjanja ovakvih postova. I zato sam i stavio nešto što je potpuno korisno i informativno i nadasve edukativno.
Baš zato što je ovo javni forum, pretpostavka je i da će još neko pročitati to što pišemo ili postavljamo i naučiti nešto.
Drugo, postoje i mesta u "Audio produkciji" gde ima dovoljno prostora za ozbiljnu i edukativnu priču o DJ-ingu, a ne ovde u "pričaonici" - svojevrsnoj "kafani" foruma i to u temi sa duplim znacima pitanja i pomenutim početkom.
Mislim isto tako i da je onaj početni cilj, da se tema ostavi otključana da bi se ukazalo na pojedine stvari, sada ispunjen i više od toga - čovek je rehabilitovan...:D
Sad je već sve zrelo za jedan lep "close", pa ako ko ima šta pametno neka stavi nešto korisno i edukativno na neko prikladnije mesto na forumu.
Poz'
Arthur
15-03-2012, 02:03 AM
ja imam da dodam, i verovatno završnu reč. Ne znam nijednog pijanistu, ni klasičnog muzičara koji bi bez ozbiljnog truda mogao da sedi danima i od HILJADA pesama, remixa i varijanti sklapa setove od 3-4h, koje bi potom morao da pušta više puta nedeljno po klubovima, u veoma gluvo doba, pred svaki put različitom i drugačije raspoloženom publikom, te bi morao da svoj već kako tako osmišljeni set, definitivno dopuni i raširi rezervom koja celo veče vodi u nekom drugom pravcu. DJ mora da diše zajedno sa klubom, oseća kad je smorio a kad je razvalio. O običnim tehničkim aspektima elementarnog osećaja za ritam, sinkovanje i uspešno prilagođavanje numera različitih tempa ne bi počinjao, jer danas to već relativno uspešno rade kompjuteri sami. Ja pričam o setovima, inspiraciji, i satima i satima pripreme, kao i sposobnosti da se prilagodiš potpuno nepredvidivoj situaciji u bilo kom momentu, na bilo kom događaju. E pa oni koji to umeju, koji su rođeni i spremni da vode takav život, i još imaju PRIRODNO UROĐENOG TALENTA za to, redovno bivaju ponovo pozivani na šljake, bivaju dobro plaćeni i priznati. Meni je to u najmanju ruku podjednako težak posao kao bilo koji live acting. Pritom NE PRIČAM o običnim puštačima tuđih setova po kafićima, i blejačima koji su DJ kulturu i sveli na ovaj glas, što je ekvivaletno onom šta su kafanski one man arranger izvođači uradili starim kafanskim muzičarima, i tako dalje, gomila analogija postoji , ko želi da ih vidi.
Ko želi samo da besciljno pljuje po nečemu što ni ne želi da pokuša da razume, već koristi internet da bi se naslađivao hejtovanjem istog, realno bolje nek zaobilazi ovu temu, i ode negde gde korisno može nekom klincu da pojasni kako se štimuje gitara, čemu služi gain pot na pojačalu a čemu desna ruka u pravljenju zrna na distorziji i slične, veoma bitne,i korisne stvari o kojima više zna nego o DiDžejingu.
suvišno, ali ipak za svaki slučaj, nisam DJ, imao sam extremnu kratku letnju epizodu iz puke radoznalosti, dovoljno da upoznam nešto što sam i sam prethodno prezirao i ismevao, i tom prilikom skontao da definitivno nisam za to. Niti imam taj talenat niti mogu da živim takav lifestyle, previše stresa. A naučio sam da sinkujem i odradim komerc house žurku za nedelju dana učenja, u čisto tehničkom smislu
Niti imam taj talenat niti mogu da živim takav lifestyle, (...) A naučio sam da sinkujem i odradim komerc house žurku za nedelju dana učenja
Oni što imaju talenat onda verovatno to nauče za jedan dan?
P.S. Sve mi to liči na duvansku industriju: ogroman trud i talenat se ulaže, od njive do bronhija. Milioni ljudi učestvuju u tome kao proizvođači i/ili potrošači, prosto se upitaš kako može da se nađe neki hejter da kaže reč protiv toga. E sad, što je otrovno, pa jebiga, ne može sve biti savršeno.
Danilo S
15-03-2012, 08:20 AM
Riječ na Arthura. Op?irnije je opisao i moj stav.
DaBear
15-03-2012, 08:33 AM
Arthur +1!
Jos i ako su malo nadareni zamuziku - bonus !
Lik sa kojim sam pricao, na primer, kaze da su ga "gurnuli" u produkciju. polako je izgradio neko ime, ima svoj "brand" kao DJ, i sad moze da se prosiri u komponovanje i produkciju (jer zna sta radi "on the dance floor" - nasta se masa pali)
Takodje, znam puno producenata koji su "naterani" od strane svog labela da postanu DJ-i. MJ Cole je bas takav primer...secam se kako je gundjao i bunio se sto mora da uci da miksa i kako su ga svi zezali po studiju da nema pojma...
On je inace klasicno trenirani muzicar i samo je hteo da svira i radi svoju muziku. Na svu srecu, sad 90% zivi od DJ-isanja!!
Ima jos mnogo producenata koji su "postali" DJs. Lakse je da promovise svoj materijal i svaki novi singl = nove tezge.
Neki su cak uposljavali "dummy" DJs da putuju po klubovim i vrte muziku u njihovo ime!!
Plus, DJ moze da proda majce, torbe, slip mats...a producent nemoze! :D
Arthur
15-03-2012, 10:24 AM
@Znak
Ili nisi dobro pročitao, ili nisi u stanju da skontaš o kom talentu sam pričao, ili si čisto maliciozan, sebe radi. A što se štetnosti DJ kulture tiče, tek tu ne bih otvarao pandorinu kutiju analogija šta su rock bendovi uradili klasičnoj muzičkoj kulturi (koja je prethodno, porede izvorne narodne, bila jedina postojeća i društveno jedina prihvaćena). Koliko sam upućen, didžejing u sadašnjem, dancefloor obliku, je počeo još 70tih sa disco i funk muzikom, a slična pojava je vladala i na Jamajci , u vreme nastanka ska i reggae muzike. Pa onda hiphop kultura koja je takođe nastala iz turntableisma takođe, a sa njom i trip-hop kao potonji derivat. Tehno muzika, koja tebi izgleda jedina smeta, je nastala iz još klasičnijih izvora, od Kraftwerka i J.M.Jarrea i ostalih pionira, koji su lagano sekvencing i looping (a to klasičnog zadrtog rock muzičara najviše valjda iritira), uveli kao produkcijske norme. Tek su 90tih, opet kao neki naslednik disko kulture, počeli rejvovi u modernom obliku i razvili se u ovo što su poslednjih 15 godina.
Jedno ne imati naklonost ka nečemu i različiti lični muzički ukus, a potpuno je druga ljudska greška iz tih razloga osporavati pravo nečega na postojanje, i njegovu ukupnu vrednost i sam kvalitet. Ovo drugo se, dragi moj Znače i Tajsam, zove hejt, i jedna je od po meni, ozbiljnih mana a ne vrlina ličnosti.
Arthur
15-03-2012, 10:28 AM
Nisam pušač, i nemam nameru da prihvatim da je to o čemu pričamo isti kurac po štetnosti po društvo, ali i tu postoji jedna sideway analogija - nastankom duvana, niko nije bio PRIMORAN da puši, u pitanju je lični izbor i sloboda, da sebi nanosi štetu, niti je na nama koji ne pušimo i ne volimo miris dima u plućima, da to osuđujemo.
Ali opet, pušenje se zbog medicinski dokazane štetnosti po okolinu, mora osuđivati i sankcionisati, jer pasivni pušači trpe više nego aktivni. Ovde već prestaje ikakva povezanost sa našom temom, od koje sam se ionako u startu u ovoj poslednjoj analogiji, ogradio
tajsam
15-03-2012, 10:44 AM
@Znak
Ili nisi dobro pročitao, ili nisi u stanju da skonta? o kom talentu sam pričao, ili si čisto maliciozan, sebe radi. A ?to se ?tetnosti DJ kulture tiče, tek tu ne bih otvarao pandorinu kutiju analogija ?ta su rock bendovi uradili klasičnoj muzičkoj kulturi (koja je prethodno, porede izvorne narodne, bila jedina postojeća i dru?tveno jedina prihvaćena). Koliko sam upućen, did?ejing u sada?njem, dancefloor obliku, je počeo jo? 70tih sa disco i funk muzikom, a slična pojava je vladala i na Jamajci , u vreme nastanka ska i reggae muzike. Pa onda hiphop kultura koja je takođe nastala iz turntableisma takođe, a sa njom i trip-hop kao potonji derivat. Tehno muzika, koja tebi izgleda jedina smeta, je nastala iz jo? klasičnijih izvora, od Kraftwerka i J.M.Jarrea i ostalih pionira, koji su lagano sekvencing i looping (a to klasičnog zadrtog rock muzičara najvi?e valjda iritira), uveli kao produkcijske norme. Tek su 90tih, opet kao neki naslednik disko kulture, počeli rejvovi u modernom obliku i razvili se u ovo ?to su poslednjih 15 godina.
Jedno ne imati naklonost ka nečemu i različiti lični muzički ukus, a potpuno je druga ljudska gre?ka iz tih razloga osporavati pravo nečega na postojanje, i njegovu ukupnu vrednost i sam kvalitet. Ovo drugo se, dragi moj Znače i Tajsam, zove hejt, i jedna je od po meni, ozbiljnih mana a ne vrlina ličnosti.
sto mene sad opet peglas ja sam se ispricao i rekao da sam pogrijesio.I ja sam sviram sa dj-em drum n bass (jungle) na bubnju.U prvom postu sam pogrijesio je nisam naveo koju vrsu dj-eva hejt-ujem.hejt-ujem one sa laptopom i native instruments traktorom.I uvjek cu ih hejt-ovat.
@Arthur Eto kako ipak moze nesto korisno da se napise bez mnogo tenzije. Btw, ne znam ni ja nikoga ko bi bez truda mogao da radi bilo sta i da bude uspesan, na bilo koji nacin, u tome - bilo da je tonac, trubac, bodibilder ili vodoinstalater - ali ovakva poredjenja su upravo ono sto pali varnice sa obe strane - iskreno, ne verujem da bi neko ko je ulozio 15-20 godina na rad na sebi zamenio tu vrstu scene i okruzenja za ovu o kojoj pricamo.
@Big Bockie Ako je ovo "kafana", onda nema razloga da se neko uzbudjuje jer je nekome izletela koja psovka ili je neko izrazio stav koji se kosi sa elementarnim lepim ponasanjem.
U svakom slucaju, vrlo sam zainteresovan da saznam na koji nacin je "u najmanju ruku podjednak posao" sklapati set i posvetiti zivot klasicnom klaviru ili bilo cemu slicnom. Znaci li to da bih pustanjem muzike na radiju ja postao bitniji od Pink Floyd koji pustam? Khm...
Takodje, kada edukujes nekoga, bilo da je u pitanju "desna ruka" ili istorijat, smisao i znacaj DJ-inga bitno je da ti taj neko kriticki veruje - tj. kad vec ima toliko ljudi spremnih da se raspravlja, mozda neko moze i da objasni cemu se radi pa se sledeci pu Tajsam nece ponasati kao delikvent. I dalje niko nije odgovorio, sem sto je Arthur ukazao na to da je to tezak, odgovoran posao i da treba nekoliko dana/sati da se sastavi set lista - kao da je neko rekao "Sviranje bubnjeva? To je jako tezak i odgovoran posao" - to valjda vazi za vecinu poslova.
Sto se tice analogije sa pusenjem - valjda je vise opste mesto prica o industiji(iilegalnoj za sada) koja je osnovni pokretac citave te scene - i da, niko nije primoran ni da slusa nesto, ni da pusi, ni da se drogira. Kao sto muzika u kafani sluzi da gazda proda vise pice tako i ovo-nesto-sta god to bilo ima slicnu funkciju. Kakve klasicni pijanizam i bilo koji vid umetnosti imaju veze ima sa tim??? Pre nego sto neko odgovori(ako odgovori), ne osudjujem nikoga niti namecem moralni stav bilo koje vrste - potpuno podrzavam sve vidove opijanja i uzivanja u svim vrstama zvuka - to je privatna stvar svakog pojedinca uslovljena mnogim faktorima, od socijalnog statusa do obrazovanja i intelekta.
Hvala Arthure na objasnjenju, tako je trebalo ovo da izgleda od pocetka. S tim sto uprkos jasnoj liniji razvoja na koju si ukazao, kompozitor J.M.J. i sadasnji DJ nemaju bas mnogo slicnosti. Ili gresim?
Bockie
15-03-2012, 11:03 AM
@Big Bockie Ako je ovo "kafana", onda nema razloga da se neko uzbudjuje jer je nekome izletela koja psovka ili je neko izrazio stav koji se kosi sa elementarnim lepim ponasanjem.
Ne, ne baš uvek, ali ako je neko od skoro u kafani, bio par puta, popio koje piće i onda otvara nogom vrata i vredja goste... :D
I u najgorem bircuzu postoje pravila ,makar bila interna...
Kafanu čine gosti, a ne karirani stoljnjak i metalik - "Kisač plava" pepeljara...!
I za kafanu neki kažu "škola"...:wink:
Onda mu se lupe 2 cvrge, plati mu se pice, objasni red u kuci i nastavi se konverzacija.
Bockie
15-03-2012, 11:16 AM
Onda mu se lupe 2 cvrge, plati mu se pice, objasni red u kuci i nastavi se konverzacija.
Vaistinu.
Tako i bi'...
Arthur
15-03-2012, 12:09 PM
Ok, opet je problem nastao u razumevanju vrsta i tip-a didžejinga. Radio selektori, i kafanski puštači setova nisu bili predmet mog opisivanja i poređenja sa klasičnim muzičarima. I tu priznajem još jednu grešku, većina ozbiljnih klasičnih muzičara koju sam upoznao, u periodu razvoja vežba prosečno 8h dnevno svoj instrument, što je prosek koji nadmašuje prosečnog ozbiljnog rock muzičara (no diss za njih). Većina njih ne vežba ni 3h dnevno, niti se bavi svojim instrumentom u toj meri.
Moje je poređenje vezano samo za klubske didžejeve, koji se bukiraju kao artisti, imaju svoje ime i prateći vajb, zna se šta se od njih očekuje, i moraju da pruže određen nivo na svom nastupu. Naslušao sam se i loših i odličnih didžejeva, i nagledao i očajnih i ludački uspelih žurki, svih žanrovskih oblika i veličina (verovali ili ne, zanima me sva muzika, i pokušavam da razumem sve, tako da sam obilazio svakakve događaje). I možda se nisam dobro izrazio, ne pravi se jedan set nedeljno, niti se barata samo sa određenom užom cifrom numera. Svaki nastup je (trebao bi, kod dobrog didžeja) da bude jedinstven i prilagođen datom momentu, i atmosferi, koja se i menja iz sata u sat i tako dalje. E to je poprilično težak i zahtevan posao, i zahteva ozbiljne artističke veštine.
Bezpredmetno je pitanje i poređenje vredonsti određenog autorskog dela i veštine uklapanja istog u didžej set, jer su to stvari iz različitih dimenzija, i svaka u svojoj dimenziji ima svoju vrednost. Glupo ali svakako bi bilo glupo puštati mocartov rekvijem (koje je vrhunsko delo), pred Arenom na rejv partiju. Iako ta "pesma" "smara" u datom momentu, niko prisutan ne može da ospori njenu vrednost. A svakako može da ospori vrednost didžeja koji je rešio da je u toj prilici pusti. Tako da mislim da su to neuporedive stvari.
@Tajsam
oprosti, samo sam bio definisao kroz tvoj originalni nastup, koncepciju razlike između neslaganja i hejtovanja.
Arthur
15-03-2012, 12:15 PM
Suštinski, ukratko, nema po meni tu mnogo predmeta za rasprave. Moja teza jest da je didžejing (u osnovnom obliku), legimitna muzička vrsta umetnosti, da je za isti potrebno mnogo truda i talenta, i da njihovi performansi svakako imaju svoje kriterijume uspešnosti. I neću se složiti niti blagonaklono gledati na ljude koji to neargumentovano osporavaju.
Ako nekoga buni neki aspekt tog stava, ili ne razume, rado ću odgovoriti na svako pitanje, jer mislim da sam ja razumeo o čemu se tu radi. I nemam problem da neko ne razume, ako ne napada i hejtuje isto. Kao što nema nikakve potrebe da svi imamo iste stavove i pristupe slušanju i razumevanju muzike. Svako radi i sluša šta voli, i to je potpuno ok. Ima toliko toga što ja nisam uspeo da razumem kao muzičku formu, i što ne mogu da slušam, ni da počnem da nalazim ikakvu razumljivu smislenost u tome, da bi potrajalo kad bi krenuo da nabrajam. Ali neću nikad osuđivati ljude koji to razumeju, i iskreno vole
Umetnost, pre svega, znaci umeti nesto - u Vukovom recniku je poistoveceno znacenje reci umetnik i vestak(neko ko je vest u necemu), s tim sto zloupotreba toga dovodi do mogucnosti da neko bude umetnik jer vesto i efikasno navlaci zavese kada mu smeta sunce - sustina je da obe reci podrazumevaju izvestan stepen poznavanja materije, uglavnom u vecoj meri nego sto je to najcesce slucaj sa dobronamernim autorima, koji u tom slucaju ostaju autori - ne nazivaju se kompozitorima niti ne znam ni ja kako drugacije a slicno. S tim na umu, imam mali logicki problem da shvatim DJ-ing - u onoj formi koju si opisao - kao muzicku umetnost jer ne vidim da neko tu gaji muzicke vestine - samo vestinu zabavljanja, ali to rade i striptizete - koje takodje prave svoje set liste, pa ih ne nazivamo muzicarima. Umetnost u nekom uopstenom smislu - ok.
awacs
15-03-2012, 01:44 PM
S tim na umu, imam mali logicki problem da shvatim DJ-ing - u onoj formi koju si opisao - kao muzicku umetnost jer ne vidim da neko tu gaji muzicke vestine - samo vestinu zabavljanja, ali to rade i striptizete - koje takodje prave svoje set liste, pa ih ne nazivamo muzicarima. Umetnost u nekom uopstenom smislu - ok.
Po meni, to je suština priče. Nije svako ko se bavi nekom veštinom koja uključuje muziku - muzički umetnik. Inače bismo i inženjere zvuka mogli komotno da zovemo muzičarima, naprimer.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
15-03-2012, 01:46 PM
Ijaooo dokle se stiglo !! Kakvo mrsenje muda.???? :shock::shock:
Pa zasto mora sve TOLIKO da se analizira ????
Koliko ste puta culi da nekoga ko nesto radi mnogo dobro (od stolara do violiniste) nazovu "pravim umetnikom" ??
Sta je u stvari umetnost? A gde je moderna umetnost? Ima i moderni balet
(koji je isto grana umetnosti)... sta je staro (i dobro?) a sta je novo...sta je umetnost a sta nije???
klasifikacije su odavno zastarele...granice se pomeraju...svet ide dalje...a ko sedi u sobi i polemise oko (ovako) besmislenih stvari.taj stoji u mesti (ili je vec dosta zaostao ?):(
Khm eto primera: vestina citanje ne podrazumeva vestinu razumevanja. Upravo se o tome radilo, nije problem klasifikacije nekoga kao umetnika ili ne, samo je problem kada nekoga nazoves violinistom zato sto pravi udobne fotelje ili kad nekoga nazoves stolarom zato sto dobro svira violinu. A klasifikikacija je korisna bas zato sto podrazumeva razumevanje. Ili bar pretpostavlja. Ko razume to, nema razloga da se plasi klasifikacije.
Arthur
15-03-2012, 02:45 PM
ok, razumem sta oces da kazes, i veoma sam ok sa ovom debatom. U pravu si sto se striptizeta tice, i svega, ali ja sam eto licno sklon da njih ipak priznam u muzicke umetnike, jer je njihov stepen razumevanja i poznavanja muzike (koji neretko vodi i u autorstvo, ili iz istog proizilazi, ko sto je dabear naveo par primera), ipak presudan za njihov kvalitet i uspeh. Takodje bi se slozio da inzenjere zvuka, pocevsi od snimatelja i mix inzenjera, pa do koncertnih, klasifikujem kao muzicke umetnike, iako ne sviraju, niti komponuju. Liniju bih ipak povukao na elektroinzenjerima koji prave audio opremu, ako se samo time bave, a ne i koriscenjem iste u proizvodnji muzike. Mozda tu i jeste sustina, proizvod koji striptizeta ili plesacica proizvodi svojim nastupom jeste plesno delo, a muzicki dj set je po meni, ipak, svojevrsno muzicko delo, tj muzicki nastup. Istom analogijom, plesa moze biti i bez muzike, a DJ bez muzike, da vrti prazne ploce cini sta?
Takodje, sta cemo sa muzicarima koji sviraju tudje pesme? Okidaju note u tacno odredjenom ritmu, harmoniji i melodiji koju je neko drugi napisao, sa manjim varijacijama, i uspehom u interpretaciji. Komotno bi mi bilo da ih svrstam u istu kategoriju sa DJevima, koji takodje imaju svoje varijacije i razlicite interpretacije, sto u samo DJ-actu, sto u remix kulturi (koja je po meni itekako ravnopravna muzicka kategorija).
No, ovo je samo moj stav i argumentacija istog, i prihvatam da ljudi koji se bave autorstvom i stvaranjem muzike u izvornom obliku, se ne osecaju komotno da dele status muzickog umetnika sa pukim interpretatorom njihovog dela.
Milosh84
15-03-2012, 02:52 PM
evo jednog genijalnog muzicara koji radi i kao DJ http://www.youtube.com/watch?v=_J8zm0DKHmk
Takodje, sta cemo sa muzicarima koji sviraju tudje pesme? Okidaju note u tacno odredjenom ritmu, harmoniji i melodiji koju je neko drugi napisao, sa manjim varijacijama, i uspehom u interpretaciji. Komotno bi mi bilo da ih svrstam u istu kategoriju sa DJevima, koji takodje imaju svoje varijacije i razlicite interpretacije, sto u samo DJ-actu, sto u remix kulturi (koja je po meni itekako ravnopravna muzicka kategorija).
Pa to bi bili interpretativni umetnici. I moj ujak je ljubitelj jazz-a i verovatno poznaje tu scenu bolje od mnogih aktivnih muzicara, ali on ne svira nijedan instrument i nikada nije ni pokusavao. Takodje, aktivno maltretira komsiluk pustanjem ploca. Onda je i on na neki nacin muzicar? Ponavljam, nije mi namera da omalovazim necije zanimanje, samo ne vidim potrebu da se neko pravi da je nesto sto nije niti mora da bude. A ako se neko oseca manje vrednim pa glumi da radi nesto sto ne radi onda je to sasvim drugo nesto - primecujem, kod ljudi koji se bave time, potrebu da opravdaju na neki nacin to sto rade i stave znak jednakosti izmedju toga i muzike a, u sustini, nema potrebe za tim. Rade to sto vole, zaraduju dobro(bar se tako hvale) i niko nema pravo da ih krivi zbog toga.
Ono sto takodje zamagljuje stvar je (namerno) mesanje termina i uloge producenta, miks inzinjera, snimatelja, kompozitora, aranzera, tekstopisca i svih ostalih ucesnika u nastanku proizvoda koji nazivamo pop pesma. Naravno da sve to moze biti ista osoba ali uglavnom nije ili bar ne mora da bude. Kada vidim pojedine postove imam utisak da ljudi uopste ne razumeju razliku. Bilo bi zaista zgodno kada bi DaBear i drugi koji su u inostranstvu i rade nesto od tih poslova pojasnili ko je ko i sta, zapravo, oni rade. Iskreno, ni meni nije bas jasno cime se bavi Dejvid Geta na primer - koliko sam shvatio, ima tim ljudi koji sve navedene poslove rade za njega a on se na neki nacin bavi javnom prezentacijom tih proizvoda? Ili opet gresim? Nesto kao hibrid Endija Vorhola i Gorana Bregovica. Sta u tom zanru podrazumeva termin remiks? Kad se kaze producent ja pomislim na Kvinsija Dzonsa, Trevora Horna, Boba Roka ili Sasu Habica, ako je tako nekome draze/blize, ali imam utisak da se u tim slucajevima ta titula odnosi na potpuno drugaciji posao od onog o kome ovde pricamo.
Arthur
15-03-2012, 03:51 PM
Pa ja bi tvog dedu priznao za muzickog umetnika ako bi pravio organizovane i naplacivane zurke gde bi se pustala jazz muzika, po njegovom ukusu, i na nacin da zurka dobro funkcionise :)
A za mistifikaciju o podeli posla, to je potpuno nova tema i topik, i ima svoje uzroke, mane i prednosti. Ni ja ne znam sta radi Geta, al znam sta radi tipa kolega Gramophonedzie, koji ima dosta duboko umesane prste u nastanak svojih numera i remixa. hands on :) Ali je verovatno sad negde u nekom avionu ili aerodromu, last thing i heard je da je posao na nedelju dana za Miami da "svira" po klubovima :)
Znaci ako uzivamo uz Led Zeppelin koji slusamo na radiju - taj ko pravi set listu je muzicar? Tesko. Na stranu to sto i vecinu ljudi koji se bave muzikom na neki nacin ne mozemo nazvati umetnicima jer ne umeju nista - bilo bi suvise da nekakvu aktivnu publiku koja naplacuje to sto deli svoj ukus da sirim auditorijumom nazovemo muzicarima. Ako sam dobro razumeo, uslov koji neko mora da ispuni da bi bio muzicar je da naplati nesto i da se neko dobro provede? Ako je to logika, onda je ok - DJ = muzicar. Ali ako ipak budemo realni, nema potrebe za tom vrstom demagogije jer, kao sto sam vec rekao, niko nema razloga da se oseca ovako ili onako samo zato sto, zamisli, nije muzicar.
Sto se tice Moby-a, nisam siguran da bas spada u red genija(bar ne prema, najrasprostranjenijoj, Sopenhauerovoj kategorizaciji) ali i kada bi bilo tako, bio bi genijalan muzicar zbog svojih muzickih radova ali DJ nastupi ga ne bi cinili genijalnim muzicarem vec bi bili nesto sto on radi pored svog, genijalnog, muziciranja.
Arthur
15-03-2012, 04:30 PM
ne, vise puta sam se ogradio od radija i kafanskih usputnih popuna muzikom. Pricam iskljucivo o rejvovima, ciljno organizovanim i precizno definisanim tipom dogadjaja,i didzejeva koji na njima nastupaju. Imam dobrog prijatelja koji je radijski voditelj, pa i selektor muzike, i ne smatram ga ni didzejem ni muzicarem.
Pritom, razlikujem pojam muzickog umetnika (u koje bi ubrajao didzejeve, pa i pomenute audio inzenjere) od muzicara (ljudi koji sviraju neki instrument, ukljucuci vokal). To spominjem jer smo zapeli ovde oko kategorizacije, a vec si par puta pokuso da me izvuces iz konteksta, iako se bas trudim da precizno objasnim svoje misljenje i stav.
ne, vise puta sam se ogradio od radija i kafanskih usputnih popuna muzikom. Pricam iskljucivo o rejvovima, ciljno organizovanim i precizno definisanim tipom dogadjaja,i didzejeva koji na njima nastupaju. Imam dobrog prijatelja koji je radijski voditelj, pa i selektor muzike, i ne smatram ga ni didzejem ni muzicarem.
Pritom, razlikujem pojam muzickog umetnika (u koje bi ubrajao didzejeve, pa i pomenute audio inzenjere) od muzicara (ljudi koji sviraju neki instrument, ukljucuci vokal). To spominjem jer smo zapeli ovde oko kategorizacije, a vec si par puta pokuso da me izvuces iz konteksta, iako se bas trudim da precizno objasnim svoje misljenje i stav.
Izvini, nije bilo namerno.
Da pojednostavim, sta je to sto DJ-eve cini muzickim umetnicima? Sta je to sto oni umeju i u cemu su vesti na visokom nivou a da je direktno muziciranje? Zabavljanje posetilaca rejva/zurke to, svakako, nije. Na stranu sto je masa te vrste zabavljena vec u startu supstancama koje su i inace osnovni motivator rejvova. A u kafani sviraju muzicari - neki su bolji, neki su losiji - ali su muzicari koji svojom vestinom muziciranja - na kom god nivou ona bila - vrse tu "usputnu popunu muzikom" kako je ti nazivas. U slucaju o kome govorimo ne postoji niko ko stvara/interpretira muziku. Tj. cak i los muzicar je muzicar - samo je los u tome sto radi ali ako ne pises/sviras/pevas ili radis nesto sto je direktno vezano za poznavanje gore navedenog (kao na primer da dirigujes ili produciras u tradicionalnom smislu)onda nisi muzicar. Ni dobar ni los. Ma koliko zeleo da neko misli da jesi. A btw, pretpostavka je da svaki iole pristojniji dirigent ili producent ume i da svira i da peva a takodje i da napise/dopise/prepravi/postavi tu i tamo ponesto.
Iskreno, ako tako postavljas stvari, termin zaposlen u muzickoj/zabavnoj industriji bi mnogo bolje odgovarao tome od termina muzicar ili muzicki umentik. No, ovo sto radim nije sitnicarenje nego moja licna potreba(nekome nebitna) da se stvari nazivaju pravim imenom i kao takve vrednuju. U suprotnom bi dosli u situaciju da platimo kilogram mandarina a da nam zapakuju kilogram blata ili da neki DJ "producira" Steely Dan, na primer- sto je, slozicemo se, naucna fantastika.
Plonk
15-03-2012, 05:04 PM
pozz..povremeno dolazim na rumski forum....i svaki put izgleda jedno te isto haha...ne mogu da verujem cime se ljudi sve bave...ko je DJ..ko je muzicar, ko je umetnik????
Ljubitelj sam elektornske muzike vec nekih 16 godina, i veliki broj ljudi koje volim i postujem iz te oblasti cu uvek nazvati muzicarima, umetnicima, cak i genijalcima, jer oni za mene licno to i jesu...sto ko drugi misli on njima apsolutno mi je nebitno..tako je uvek i bilo..slazem se da danas pojam dj-a je malo poljuljan kojekakvim komercijalnim stvarima..pomalo i tehnologijom..
awacs
15-03-2012, 05:14 PM
Ma, svako može na vizit karti da napiše šta mu duša ište. Štono kažu - piše i na autobusu "Lasta", pa ipak ne leti.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
15-03-2012, 06:21 PM
jao kakvo filozofiranje...
Ale evo...Guetta. Kad mu padne neka tema (od 2 note) na pamet...on je verovatno snimi na laptopu i onda (ali nemora da znaci uvek) to preuzme nekoliko producenata / muzicara / programera / tekstopisaca i sta vec i proba da oko toga napravi pesmu. Nekad Guetta pozove nekoga kga e upoznao / cuo / ceni njegov rad, itd...pa zapocnu zajedno neku pesmu, koja opet posle prodje kroz nekoliko producenata da "ikleshu" produkciju od toga.
Na njega se racuna da zna sta ce da klkne sa slusaocima !! On to iskustvo vuce sa nebrojenih zurki gde pusta mnogo muzike i moze da vidi kako ljudi reaguju na pesme...
Najbolje - procitaj intervju sa JR Rottem-om u zadnjem Sound on Sound-. Lik je sve objasnio.. On je inace mega keyboard player, ali u zadnje vreme je uradio tonu pesama za raznorazne pevace. Prica kako je danas pop muzika totalno bazirana na singlovima. Nema vise albuma, i svaka pesma MORA da bude dobra za radio. iz tog razloga se desava da jednu pesmu radi 4-8 ljudi.
On recimo, uradi glavne akorde, ali gitarista doda temu koja postane glavni hook pesme. Vec su dva kompozitora...onda dodje lik koji radi melodije za pevanje i mozda ga pomogne i neki tekstopisac..i eto vec ih je cetvorica!
Onda posalju pesmu Rihanni, i njena ekipa promeni nesto u pesmi + ona se dopise i dok si reko "keks' - eto 6-7 kompozitora!! A svako je "producirao svoj deo muzike i tako eto 2-3-4 ++ producenata!
Pop muzika se vise ne radi sa jednim producentom. Label ima 100% kontrolu i moze da zove koga hoce da "poradi" na pesmi ako misle da ce da pomogne da pesma bude hit! A "miksera" uposljavaju samo za sinlove. Album tracks uglavnom miksa producent koji je radio..za radio treba neko ko ima "radio pedigre
Primera radi - Rick Rubin (!) je dobio da izproducira par demo snimaka za Adele ( sa zadnjeg albuma) . Nikome se nije svideo njegov fazon kako je video pesme i samo su trazili od originalnog producenta da malo poboljsa taj demo !! Nekad cak ni ime ne garantuje nista !!
Tako je i sa Guettom, i sa ostalim.
Danas je timski rad u pop muzici velika stvar....svi imaju samo jedan cilj - da pesma bude hit!
E sad sto ih je puno...lik kaze...bolje je i 20% od hita nego 100% od nicega !!
nevezano za teme..kaze da je u zadnjih nekoliko godina uradio 3-4 hiljade pesama..od tih par hiljada nekoliko stotina je snimljeno i izaslo na plocama a od tih par stotina imao je oko 15-ak hitova !!!
pozz..povremeno dolazim na rumski forum....i svaki put izgleda jedno te isto haha...ne mogu da verujem cime se ljudi sve bave...ko je DJ..ko je muzicar, ko je umetnik????
Bave se necim sto se zove konverzacija, pri cemu neko posmatra neku temu na jedan nacin a neko na drugi. Onaj kome se tema ne svidja ili je ne razume ili vredja njegovu religiju nije prinudjen da ucestvuje.
Ljubitelj sam elektornske muzike vec nekih 16 godina, i veliki broj ljudi koje volim i postujem iz te oblasti cu uvek nazvati muzicarima, umetnicima, cak i genijalcima,
Kakve veze ima elektronska muzika sa ovom pricom? DJ moze da pusta i britanski metal iz 70-ih a elektronskom muzikom mogu da se bave i savremeni klasicni(umetnicki, ozbiljni - kako ko vec to zove) kompozitori. Medij kroz koji se plasira neka ideja ne menja zanr - ili da pojednostavim: Rise up je pop pesma bez obzira na to da li je prezentovana elektronskim zvucima ili rege bendom - nece postati haiku zato sto je neko promenio aranzman.
jer oni za mene licno to i jesu...sto ko drugi misli on njima apsolutno mi je nebitno..tako je uvek i bilo..
Ocigledno ti je bitno cim si se ukljucio u razgovor.
Nadao sam se da su prosla vremena kada se pojam filozofije koristio u pezorativnom smislu.
awacs
15-03-2012, 07:26 PM
Pa aj' kad kažeš. A ovo dole što si napisao NIJE "filozofiranje" :rolleyes:?
(...)jednu pesmu radi 4-8 ljudi.
On recimo, uradi glavne akorde, ali gitarista doda temu koja postane glavni hook pesme. Vec su dva kompozitora...onda dodje lik koji radi melodije za pevanje i mozda ga pomogne i neki tekstopisac..i eto vec ih je cetvorica!
Onda posalju pesmu Rihanni, i njena ekipa promeni nesto u pesmi + ona se dopise i dok si reko "keks' - eto 6-7 kompozitora!! A svako je "producirao svoj deo muzike i tako eto 2-3-4 ++ producenata!
Hehe, hehe, "our best men are working on the solution". Hehehe. Ajde more... i onda na kraju svi ti silni stručnjaci naprave pesmu koja ne uspeva da preživi duže od dva meseca.
Pozdrav,
Vasa
Ja sam se nekad bavio tom problematikom pa sam čak i izmislio tablature za DJ-eve koji ?ele napredovati:
http://oi44.tinypic.com/mac8jb.jpg
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ja sam se nekad bavio tom problematikom pa sam čak i izmislio tablature za DJ-eve koji ?ele napredovati:
Prepisano iz "notne" sveske jednog bubnjara:
STRUTUGA
STRUTUGA
DTGA
CSSS
awacs
15-03-2012, 07:52 PM
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CyFhkZG5YkM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Pozdrav,
Vasa
Arthur
15-03-2012, 10:18 PM
E ovo je remek delo.
@vuk, odgovor na tvoje poslednje pitanje on topik, sam vec izrazlozio, jbg, ne mogu da se ponavljam, a i na mobu sam :P
Ma ok. DaBear je odgovorio na ono sto je i bilo pitanje ove teme.
E ovo je remek delo.
I ovo:
Rambo Amadeus
Jeste li ikad bili na Dj party ?
Ja sam bio jedno vece...
pojavi se neki kreten na bini
i vazda jedno isto prica...
ali zato ispred klozeta
njegov drug prodaje tablete
pa kad suknes dva komada
sve ti je veselo u pizdu materinu
Everybody dance now.... x 10
I tako omladina po 5 - 6 sati...
a sjutra vece drugi plakat
nije vise DJ ovaj no DJ onaj
dodjem ja opet da vidim
mozda je nesto drugo...
kad ritam je potpuno isti
ali je sasvim novi orginalni tekst
Everybody move your body now... x2
Rekoh... sto ste originalni
pa to je moj đed radio:
Oj đevojko skoci, skoci
da ti vidim crne oci.... x5
Everybody dance now....
I svaka moda traje godinu - dvije pa prodje
ali nema dok pjevac se ne pojavi
pa ne zapjeva iz svega glasa
Everybody dance now....
Arthur
15-03-2012, 10:34 PM
A i to sa supstancama ti i ne stoji , i to je malo ispod pojasa ;) Licno sam maltene strejt edge, pa sam itekako umeo da budem odusevljen vrhunskin didzej aktom (npr fetboy slim na exitu), koji 20 i kusur kila ljudi drzi visoko u vazduhu, na mainstageu.. ili odi ponekad kad vidis da kod nas nastupa DJ Ahmad, iz BiH deckonja... Svaki put me razneo, a ne vrti minimal il tako neko ispiranje mozga, nego ozbiljne mashupove svih zanrova, u ludackoj dinamici i sl. Uostalom, opet o supstancama, svi rokeri su masovno na pivu i zestini, pa itekako umeju da izvizde los bend i sl... A cak i ovi koji su aktivni na supstancama po rejvovima padnu u lose tripove i smore se kad je neko fejlovao, i odlaze iz kluba pa traze zabavu negde drugde.. ili pamte taj akt kao smor i vise ne dolaze na tog didzeja
Arthur
15-03-2012, 10:36 PM
@znak mojne mi o rambu, tek je to van konteksta. Dajte ako imate neke ozbiljne argumente, ako, preskocite temu, dok se ne naljutim :twisted:
@znak mojne mi o rambu, tek je to van konteksta. Dajte ako imate neke ozbiljne argumente, ako, preskocite temu, dok se ne naljutim :twisted:
Rambo je ozbiljan kao smrt, to je valjda već kristalno jasno.
DaBear
15-03-2012, 11:21 PM
Rambo je ozbiljan kao smrt, to je valjda već kristalno jasno.
Rambo - ozbiljan? Ahahahaaaahahahaaaa ...:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ne vidim sta je tu ispod pojasa, to je realnost - narko karteli pumpaju novac u industriju iz ociglednih razloga. Kao Beer Fest - plate 20-30 bendova ali zato novac vracaju prodajom alkohola. Sve je to legitimno - lepo je konzumentima, lepo je bendovima, lepo je firmi. A i vec sam se ogradio da nemam nikakav negativan stav prema tome - svako bi trebalo, bar prividno, da vodi svoj zivot onako kako mu odgovara.
Bockie
16-03-2012, 01:52 AM
Neću da branim Značeta, takav je kakav je, "to je valjda već kristalno jasno", nego, ipak sam sedeo sa Rambom u RNS i čovek ka?e da je upravo "mrtav ozbiljan" a da ga ljudi tumače da se zeza, pa mu je to fenomen...!
Ne?to u stilu: "Ja im lepo ka?em da su ih napravili majmunima, a oni meni kliču..!"
Ponovio je to posle u nekim emisijama...
Uop?te, ja sam usputno njegove rečenice samo nastavljao delovima njegovih strofa, i siti smo se nasmejavali...i to ?to peva, mrtav ozbiljan i priča...
A bilo je vrlo "posno" dru?tvo, nas 2je-3je, mislim, nije imao neki auditorijum, pa da briljira sa posebnom motivacijom... ...tako da je delovao da je ozbiljan..jo? sa onim cvikerima...:D
Arthur
16-03-2012, 02:51 AM
ne bih dalje ulazio u lik i delo antonija pušića, pošto mi je jezivo ambivalentna ličnost - od istinskog genija, do tako glupo šmirantsko providnog i isforsiranog manira, i par ozbiljnih promašaja, što muzičkih, što stavovnih. Jednostavno mi nema težinu argumentna ni referentne vrednosti, koliko god se do imbecilnosti divio nekim njegovima radovima i mislima, kako ranijim, a bogami i novijim. Al da je mrtav ozbiljan, uglavnom nije. Kolko sam ja bar sedeo sa njim :da:
Enivej, ispod pojasa je jer je pesma opet ismevanje nečega što neko nije razumeo, ili nije želeo da razume, što je ko što rekoh već, meni malo nizak rezon. Može nešto da ti se ne sviđa do sutra, ali ljudski je poštovati , ili barem argumentovano pokušati da osporiš apsolutno pravo na poštovanje nečega što ne razumeš. A ja razumem Vukovu potrebu da stvari klasifikuje tako, iako mi se čini da nije do kraja ispratio moju argumentaciju, zašto bi zabavljačku veštinu didžejeva ipak priznao za muzičku umetnost. A piše, na nekoliko mesta već, no nebitno. Poštujem i to da ljude uglavnom smaraju ovakve debate :da:
Arthur
16-03-2012, 02:53 AM
a tek priči o narko industriji u muzici ovde nema mesta, jer je i ona preširoka, i sveobuhvatna kroz istoriju muzike, te se nikako ne da zalepiti samo na jednu pojavu, a i to je opet svakako druga tema.
Arthur
16-03-2012, 02:55 AM
I ovo:
Ni u najavi, izvini se sad Dejviju Bouviju
Može nešto da ti se ne sviđa do sutra, ali ljudski je poštovati , ili barem argumentovano pokušati da osporiš apsolutno pravo na poštovanje nečega što ne razumeš.
E jesi se zapetljao. Osporiti pravo na poštovanje nečega - ko to može i ko to uopšte pokušava! Rambo je razumeo i precizno opisao suštinu tog didžejisanja, a ti poštuj koliko ti duša ište, niko ti ne brani.
Rambo je isto tako razumeo i suštinu etno džeza na našim prostorima i rekao kratko i jasno - turbo folk.
Arthur
16-03-2012, 11:11 AM
rambo je bog i svjecki mega car. Čak Noris među muzičarima. Ajte dosta ondak ovog, ste složni da zaključavamo?
I said, warden, warden, warden. Won't you break your lock and key.
Filip_
16-03-2012, 12:21 PM
Tek sad stigoh sve da procitam, tema je munjevito "rasla" kao sufle :D.
Tako zanimljiva tema, a tako malo postova u vezu sa njom...posle 9 stranica natezanja bolje lock da ide.
Tako zanimljiva tema, a tako malo postova u vezu sa njom...posle 9 stranica natezanja bolje lock da ide.
Right. A mozda bi ljudi koji poznaju materiju mogli konacno da se pojave i kazu nesto na ovu temu. Stekao sam utisak da su 70% redovnih posetilaca foruma iz redova DJ-eva i slicnih zanimanja a sem DaBear-a niko ni da zucne. Ako su se strasti smirile, bilo bi interesantno da ljudi pojasne sta je to sto oni zapravo rade i kako funkcionisu. Kako izgleda njihova razvojna linija? Ili je ovo sto smo procitali u dve recenice sve sto ima da se kaze? Ako je tako, onda bi trebalo lockovati, naravno. Kao sto sam vec rekao, uz vece razumevanje verovatno bi bilo manje hejtovanja - onakvog kakvim je pocela ova tema.
Danilo S
16-03-2012, 12:43 PM
@VukP: Ajd npr opiši ti svoju razvojnu liniju, čime se baviš pa ću eto i ja svoju jer sam DJ. Tvoj opis bi mi koristio kao model, da znam formu tog eseja.
alavuk
16-03-2012, 12:47 PM
bilo bi interesantno da ljudi pojasne sta je to sto oni zapravo rade i kako funkcionisu.
http://www.youtube.com/watch?v=THgeFErZI_4
a za ostalo kako to ide funkcionise iz sobe do velikog kluba lepo rekao artur ... mada znamo da je tu marko hollywood pa kad upeca nekog vremena mogao bi da kaze koju ... ukratko rad rad rad i samo rad isto kao sa vasim omiljenim instrumentom , slicno je samo je orudje drugacije ... inace i u te dj-eve opet ima razlika svaka vrsta muzike ima svoju tehniku i pravila ...
@VukP: Ajd npr opiši ti svoju razvojnu liniju, čime se baviš pa ću eto i ja svoju jer sam DJ. Tvoj opis bi mi koristio kao model, da znam formu tog eseja.
Khm. Budim se oko 9h i u zavisnosti od trenutnih poslova biram da li radim na nekoj porudzbini, komponujem, vezbam klavir ili gitaru (ili vec neki drugi instrument - u zavisnosti od trenutnih zanimacija/potreba). Popodne imam probe, snimanja ili nesto slicno - takodje u zavisnosti od trenutnog rasporeda i obaveza. Ukoliko imam probe, to znaci da se blizi neki koncert gde sam ili u funkciji iznajmljenog izvodjaca ili vodim probe u slucaju da je moj aranzman ili moja kompozicija u pitanju. Porudzbine mogu biti kompletni aranzmani, dopisivanje gudaca, duvaca, orkestra, hora ili vec necega sto je zahtev posla na vec postojeci aranzman, klasicna stilizacija neke muzike koja izvorno ne pripada nekom od klasicnih zanrova. Izuzetno retko, ali nekada snimim i pratece vokale nekome. Vikendom, ukoliko nisam na putu, radim sa djacima - drzim casove gitare, harmonije, kontrapunkta, orkestracije, aranziranje, oblika i komponovanja. Takodje, po potrebi, radim programing, editing i notografiju, kada mi ostale obaveze to dozvoljavaju.
Mozda nije dovoljno opsirno ali je, nadam se, dovoljno precizno. Problem je u tome sto svi znaju sta znaci svirati, komponovati i slicno ali ne znaju kako se to bavi muzikom neko ko u stvari ne radi nista od gore navedenog. Nadam se da ti je ovo pomoglo da kazes to sto zelis. I ponovo : nadam se da nikome nije namera da se neko uvredi vec da se neke stvari razjasne. Ukoliko neko ne razume zasto onda bi trebalo da izbegava forume, pricaonice i slicno jer svi su ovde da bi pricali o necemu a ako nekome ova tema ne odgovara - postoje i druge.
P.S. Ne bih voleo da se ovo protumaci kao moj licni oglas. Ukoliko je ovaj post problem - brisite problematicne delove ili ceo post.
Arthur
16-03-2012, 02:35 PM
naprotiv, samo me opet buni šta tebi nije jasno u njihovom razvojnom putu, i koje se to dve rečenice vrte? Evo i alavux (DJ u punom smislu), je potvrdio da sam podetaljno objasnio šta je to što oni rade, zašto je to teško, zašto to zahteva talenat i trud, kako itekako postoje razlike u kvalitetu njihovog rada, i zašto to spada u muzičku umetnost a ne poljoprivrednu delatnost. Ti si lepo i detaljno opisao svoj dan, mada iskreno da ti kažem, ako ti je takav svaki dan, onda si među zauzetijim profesionalcima u Srbiji, što je svakako za poštovanje. Želim samo reći da ne spadaš u većinu onoga što se ovde lako kategorizuje kao muzičar ili muzički umetnik, a to se pravo uskraćuje didžejevima.
Moj dan je jednostavniji - spavam do kasno, glumim ćaleta i muža do otprilike 4-5 popodne, i idem u studio gde ili usnimavam, ili editujem, ili mixam, tuđe pesme, plaćen po satu rada, odnosno po mixu pesme, sve do 3-5 izjutra . Ili je drugi tip dana kada takođe ustanem kasno, pa opet malko glumim roditelja i porodičnog čoveka (šetnje 19mesečnog dečaka, nabavke, brinem o kevi koja je pre mesec i po postala udovica), i onda se nađem sa nekim od bendova, sednem u kola/kombi/minibus i odem na put negde, najčešće van BG, na tonsku probu, raspetljavanje organizaciono-tehničkih nedoumica i bezobrazluka domaćina, malo brze hrane (ili restoran ako je domaćin ok, i ima vremena), pa koncert, pa bleja after, pa put nazad, i izlomljeni san u kombiju sve do BG. I takođe mislim da spadam u iznad proseka po zauzetosti, barem sudeći po kolegama sa kojima sam u kontaktu.
I svo to vreme uglavnom putem 3G interneta obilazim FB kao sredstvo komunikacije i besomučne promocije mojeg posla, i Rumski, kao mesto gde želim da se "odužim" internet zajednici što mi je pomogla da dođem dokle sam došao, i da živim od rada posla kojeg najviše volim. Ovo isto ne tumačiti kao lični oglas.
btw, stvarno bi bilo zanimljivo čuti barem NEKOG od didžejeva sa ovog foruma, Hollywood (a.k.a Gramophonedzie) je definitivno em prezauzet (iako bi mi njegov dan lično bio najznimljiviji), em ne voli da polemiše ni privatno a kamoli javno.
1) Nisam bas toliko zauzet koliko moze da se pomisli po mom postu, daleko od toga - samo sam opisao kako otprilike izgleda moj radni dan(mada mi slicno izgleda i neradni dan).
2) Nije mi jasno kako se od nekoga ko pusta tudju muziku na zurkama stize do nekoga ko radi svoju muziku - tj. ne vidim direktnu vezu izmedju tih poslova - a zanima me - tj. postalo je jasnije posle DaBearovog posta.
I ne vidim zasto je sada problem i drama ako me to zanima i ako pitam - pretpostavljam da niko tu ne cuva nekakvu veliku tajnu. Kao da sam usao u teretanu Partizana i pitao kako se stize od zgoljavka od 45kg do olimpijskog bacaca kugle? Sto bi se neko vredjao zbog toga? I ne razumem zasto TI i JA vodimo ovaj razgovor a oni koji se bave time cute...sto ne znaci da imam problem sa ovim razgovorom. Nije ni cudo da Znak podbada non-stop.
U svakom slucaju, ukoliko sam dobro shvatio, DJ-em se naziva neko ko samo pusta muziku na zurkama, neko ko pise pesme, neko ko radi aranzmane ili producira a moze i da ne radi nista od svega toga vec kao Geta(prema DaBearovom opisu) samo da odabere ko ce sve to da uradi - tj. prakticno da radi menadzerski posao. Ukoliko sam dobro shvatio - hvala na odgovorima. Onda mi samo ostaje nejasno zasto se ti ljudi ne nazivaju menadzerima, kompozitorima, tekstopiscima, aranzerima, miks inzinjerima ili producentima?
DaBear
16-03-2012, 07:00 PM
jbga..nisam DJ, ali imam puno prijatelja koji jesu.
Priprema - sam set se menja od kluba do kluba i STALNO treba novog materijala za pustanje!
Ako izracunas da je recimo set 3-4 sata, a NIKO ne pusta vise od 3-4 minuta od svake pesme...to je oko 100-nak pesama
E sad - treba ih poredjati po stilu / intonaciji / itd itd..odabrati dobre delove za miks..za lozenje mase...ZAPAMTITI / obeleziti sve to da se moze lako naci u mraku....
Nije lako sve to sloziti...treba da ima i nekog muzickog smisl, a ne samo da je sve u sync-u..
Neki DJs imaju velike kolekcije acapella, koje specijalno adaptiraju za pustanje preko drugih pesama (opet treba potrefiti intonacije, da bi radilo sa totalno tudjom matricom!).. secam se da je Grant Nelson to puno radio!
Pa izbor ekstra loopova koji mogu da se podvlace ispod..
A necu ni da ulazim u scratch- DJ teritoriju...koliko njima tek treba ploca i kako je sve to izplanirano !!!!
Od techno DJ-a...puno njih ima kojekave kontrolere sa efektima i samplovima koje pustaju u sync-u sa muzikom...a i to SVE treba da se izplanira da ne bude glupo !!!
Ako DJ ima svoj web sajt - treba da radi tour updates, blogs, podcasts, mikseve za, radio emisije..ako je iole poznatiji - ima sigurno i radio i TV obaveze, i magazin intervjue..i JAKO puno vremena se provodi u putovanju.
A tek , ako radi produkciju / remikse...eto posla !!
Koja je razlika izmedju tradicionalnog aranziranja i produkcije i nacina na koji to rade DJ-evi?
Btw, predlazem da se korisna pitanja i DaBearovi odgovori iseku i u nekoj formi postave kao zaseban odeljak na forumu, ako se Diviner slaze.
DaBear
16-03-2012, 11:31 PM
Koja je razlika izmedju tradicionalnog aranziranja i produkcije i nacina na koji to rade DJ-evi?
Ja sam do sad radio sa nekoliko DJ-a...uglavnom (ako ne znaju da sviraju) svede se na to da donesu gomilu muzike na session...onda krene pustanje..."svidja mi se ovo...ovaj loop...ovaj zvuk....nesto ovako...i ovako...pa onda probas da ovde stavis ovo posle ovogitd itd.."
U puno slucajeva su imali neke ludacke ideje koje meni nebi pale na pamet nikad..ali su odlico radile. Nekad je dobro da se ne poznaju pravila..oce da sputava nekad..u fazonu.."to nemoze da se uradi...!" a sto?
Sve moze....
DJ-i uglavnom znaju po duzini deonica i delova pesama kako da "voze" publiku..kad da ubace drop...itd..manipulacija atmosfere...
Veliki deo njih sa druge strane, nemoze da uradi pesmu ili aranzman od 3 minuta i tu onda traze pomoc ljudi koji "imaju uvo" za radio mix!
Ovde je jedno vreme bilo njih nekoliko koji su mega radili edite od 6-7 minuta i pretvarali u 3 minuta singlove...
sto se tice svirke - kad tad, tu mora da se pojavi neko ko zna da odsvira nesto...pa makar to bile i 2 note (ali uvek tu ima mnogo vise ispod, kad se pazljivo poslusa!!)
diviner
17-03-2012, 02:32 PM
Btw, predlazem da se korisna pitanja i DaBearovi odgovori iseku i u nekoj formi postave kao zaseban odeljak na forumu, ako se Diviner slaze.
Slazem se naravno...
Hoces ti da pokusas, evo dodelio sam ti da mozes da manipulises u svim forumima, pa probaj!?
Moze, samo nisam siguran kako. Jel mozemo da sacuvamo ovaj thread da ne bi vadili odgovore iz konteksta a da ipak na nekom drugom mestu sacuvamo samo odgovore?
diviner
17-03-2012, 06:03 PM
Da...ides na thread tools, pa copy thread, sve ostalo ce ti se kasti samo...
Ako gdje zapne tu sam!
Prebacio sam samo, za sada, tamo gde je threadu mesto u ovakvoj formi pa cu kada stignem da pobrisem vredjanje, prozivke i slicno.
tajsam
17-03-2012, 10:42 PM
Prebacio sam samo, za sada, tamo gde je threadu mesto u ovakvoj formi pa cu kada stignem da pobrisem vredjanje, prozivke i slicno.
ej ej polako.ja sam autor ovog threada.valjda bi se mene trebalo pitat o prebacivanju threada.gdje su sad autorska prava?????
ej ej polako.ja sam autor ovog threada.valjda bi se mene trebalo pitat o prebacivanju threada.gdje su sad autorska prava?????
Dobrodosao si da se konstruktivno prikljucis. Za sada je samo DaBear voljan da kaze nesto vise na ovu temu pa mozes da ga pitas ono sto te zanima.
spdif
17-01-2014, 01:14 PM
spdif
17-01-2014, 01:19 PM
http://www.youtube.com/watch?v=v12ttbWvr3I#t=17
alfom
17-01-2014, 02:46 PM
http://www.youtube.com/watch?v=v12ttbWvr3I#t=17
Koji ti je ? ??
gluplji video nisam vidio. Nešto gadno ne valja s takvim osobama koje osuđuju tuđi posao/rad/bilo šta, a oni sami su u svom poslu zaku***. Ovaj nije stand up komičar nego isfrustrirana osoba. Također osoba koja je uploadala video.
alfom
17-01-2014, 03:18 PM
Također osoba koja je uploadala video.
Filip_
17-01-2014, 04:40 PM
Ocigledno da je zeni ovog stand-up "komicara" neki DJ skrecovao po guzi :D.
Susreo sam se sa mnogo smejurije od Dj "umetnika", ali opet ima i ljudi iz te branse koji poseduju neosporan talenat, znanje i smisla u tom poslu.
spdif
17-01-2014, 05:00 PM
http://www.youtube.com/watch?v=zMc25iLrpE8#t=26
isto bi bilo da ima kabele (ista "glazba")
OVAJ VIDEO JE DOKAZ DA SVAKI TELAC MOZE BITI DJ!!!!
Na videu je rulja zadovoljna,pleše se,atmosfera je uodlična, znaci lik je "talentiran".....
Filip_
17-01-2014, 05:05 PM
Na videu je rulja zadovoljna,pleše se,atmosfera je uodlična, znaci lik je "talentiran".....
Vec sam komentarisao taj klip, kao :rotfl:. Ali od kada je ovakva rulja merodavna? Danas narod djuska uz sve i svasta, kao sto i gleda sve i svasta...
Uostalom evo malo druge strane, (samo The Bells) Dj/Producer Jeff Mills: http://www.youtube.com/watch?v=STpOak4iAJY
spdif
17-01-2014, 05:13 PM
Vec sam komentarisao taj klip, kao :rotfl:. Ali od kada je ovakva rulja merodavna? Danas narod djuska uz sve i svasta, kao sto i gleda sve i svasta...
Uostalom evo malo druge strane, (samo The Bells) Dj/Producer Jeff Mills: http://www.youtube.com/watch?v=STpOak4iAJY
rulja je rulja svugdje ista..u ovom videu"the bells" po meni nema nista sto bi mi zaokupilo pozornost..
alfom
17-01-2014, 05:22 PM
Sto mislite o dj-evima??
Ja mislim (bez uvrede)da su to ljudi veoma niskog iq zapravo malo veceg od majmuna(ako i to).Mene bi bilo sram ono nesto kao vrtit potenciometre i dizat fadere bla bla bla..............
temu sam otvorio iz dosade,a naj jace mi je kad mi dj rece da SVIRA!?!?!:rotfl::rotfl::rotfl:
OVAJ VIDEO JE DOKAZ DA SVAKI TELAC MOZE BITI DJ!!!!
'Slučajna' identičnost ?
spdif
17-01-2014, 05:31 PM
'Slučajna' identičnost ?
ne...
Filip_
17-01-2014, 05:33 PM
rulja je rulja svugdje ista..u ovom videu"the bells" po meni nema nista sto bi mi zaokupilo pozornost..
Ok, to je stvar ukusa, ali definitivno mu je mikser spojen sa kablovima i defintivno je trebalo napisati aranzman i partiture za ovu pesmu sto, daleko da moze svaki "telac" da odradi. :)
spdif
17-01-2014, 05:38 PM
Ok, to je stvar ukusa, ali definitivno mu je mikser spojen sa kablovima i defintivno je trebalo napisati aranzman i partiture za ovu pesmu sto, daleko da moze svaki "telac" da odradi. :)
Ne? ti aranzmana:grin:
na 04:25min videa se vidi aranzman....
Filip_
17-01-2014, 05:47 PM
Neš ti aranzmana:grin:
na 04:25min videa se vidi aranzman....
Heh...predpostavljam da je tu u pitanju neki udaracki instrument...cujes sta sviraju, valjda primecujes da nije sve jedan ton :).
Pazi, licno sam upoznao neke Dj-eve koji ne znaju neke (po meni) osnovne stvari iz muzicke teorije, audio softvera, osobina/karakteristika audio signala...da ne kazem da im je i pristup radu smesan...ali glupo bi bilo generalizovati stvari...(sreo sam i sjajne ljude iz te branse)
U svakom slucaju polako odustajem od daljeg postovanja, posto vidim da ne vodi nikuda :wink:.
spdif
17-01-2014, 05:54 PM
heh...predpostavljam da je tu u pitanju neki udaracki instrument...cujes sta sviraju, valjda primecujes da nije sve jedan ton :).
Pazi, licno sam upoznao neke dj-eve koji ne znaju neke (po meni) osnovne stvari iz muzicke teorije, audio softvera, osobina/karakteristika audio signala...da ne kazem da im je i pristup radu smesan...ali glupo bi bilo generalizovati stvari...(sreo sam i sjajne ljude iz te branse)
u svakom slucaju polako odustajem od daljeg postovanja, posto vidim da ne vodi nikuda :wink:.
naravno da ima sjajnih ljudi svugdje...ali
ja dosad nisam upoznao nijednog dj-a koji zna sto je balansirani kabel...
darkstar
17-01-2014, 07:17 PM
A zasto bi morao da zna po tvom misljenju? Ako ti je blize - zasto bi gitarista morao da zna ista vezano za tehnicki deo price? Cak mislim da je komad talenata za pravljenje PESAMA propao zbog tripovanja oko zvuka ...
spdif
17-01-2014, 07:23 PM
A zasto bi morao da zna po tvom misljenju? Ako ti je blize - zasto bi gitarista morao da zna ista vezano za tehnicki deo price? Cak mislim da je komad talenata za pravljenje PESAMA propao zbog tripovanja oko zvuka ...
pa gitaristi su isto vecinom telci....:wink:
kod nas u selu ima jedna "pusti ga,čoek je gitarista"
cuo sam da je ovaj postao jako dobar dj http://www.youtube.com/watch?v=EIeNM5t8_jI
meni se čini da si ti najveći telac u ovoj priči, jer ne znam kak mo?e? uopće tak podcjenjivati određenu skupini ljudi (a očito nije samo jedna skupina)
spdif
17-01-2014, 07:58 PM
meni se čini da si ti najveći telac u ovoj priči, jer ne znam kak možeš uopće tak podcjenjivati određenu skupini ljudi (a očito nije samo jedna skupina)
podcjenjujem tri skupine (dj-eve,gitariste i bubu membere)
ja nisam nikoga OSOBNO na forumu uvrijedio, a ti meni govoris da sam telac.
MRŠ
NIelectroy
18-01-2014, 04:26 AM
Ima Dj-eva (naravno u svetu) koji poznaju svoju profesiju i svtarno to sto rade ne moze svako, dok recimo kod nas takvi ljudi ne postoje ili ako postoje vec im je oteo posao neki balvan sa lap-topom i winampom koji ima neku malu mixetu i vrti ta dva dugmeta celo vece ko da su rod rodjeni (sto ja nikad nisam mogao da shvatim), pa onda ima i onih sto pustaju vec gotove setove. Ali za sve to publika ne mari, otud njiima hrabrost da tako rade. Isto je iza midi muzicare, nikad nisam znao odakle im hrabrosti da pustaju midi a dosli su na zivu svirku. Kazem vam ljudi kada bi se publika okrenula protiv te gamadi da u sred svirke ili nastupa im pocupa kablove pa da ih otera kuci par puta da shvate da ne moze vise da varaju narod sve bi bilo drugacije.
Aleksandar Filipovic
18-01-2014, 09:04 AM
Da, da... uz jednu "malu" ispravku da se doticni DJ ipak nije bavio pisanjem bilo kakvog aranzmana, pogotovo ne partitura.:rolleyes: To je ipak radio neko drugi za kog sam 100% siguran da nije takozvani telac.:da:
Ali zato je mister DJ sjajno spojio mikser kablovima,a i vrti potenciometre i dize i spusta reglere stvarno fantasticno.8-)
<script charset="UTF-8" src="chrome://hdv/content/hdv.js" type="application/javascript"></script><script charset="UTF-8" src="chrome://hdv/content/hdv.js" type="application/javascript"></script>
spartakus
18-01-2014, 09:29 AM
Hajde i ja da se oglasim,ja sam se cimao oko dj inga pre par godina.znao sam ceo materijal da proceshljam kroz sound forge(napravim pitch down na pojedinim pesmama,dodash josh par stvari)..znam samo jedno dj kontrolishe masu(normalno ako zna,u proteklih 4 godine srecem samo neke dumstere..bolje da nepricham)
DaBear
18-01-2014, 01:04 PM
Mnogo je vaznije u muzici imati dobre ideje nego se opterecivati time sta je balansirani kabl !!?? Alo?
Sa druge strane znam toliko trolova koji "sve znaju" oko kablova, frekvencija ili sound kartica a nemaju nikakve ideje i sve sto rade je totalno bez veze...
Manite se mlacenja prazne slame.
Do sad ste valjda skapirali da nije DJ svako ko pusta muziku i nije producent svako ko ima neki muzicki software (uprkos rasirenom verovanju !!)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.