Log in

View Full Version : USB/FW+multy core+W7 RESENJE

Khan
06-03-2012, 06:49 PM
Puno thread-ova sa FW, USB mukama i problematicnim misterioznim preopterecenjima procesora, pa stavljam ovo odvojeno, pretpostavljam da puno ljudi ovde vec zna, ali da ponovimo gradivo.>>
Elem, vrlo kritican DAW tweak, Oo.bavezan.>>
Resava problem fantomskih CPU peak-ova i neravnomerno rasporedjenog opterecenja CPU-ova, (jezgara), sto dovodi do totalnog, nezeljenog r'n'r na FW i USB baziranim DAW stanicama. (u stvari, tbf-a)>>
Odnosi se samo na W7 (32* i 64*) i samo na sisteme sa dva i/ili vise fizickih ili logickih jezgara. (bolji i5, svi i7)>>
Uputstvo:>>

1. Otvoriti Regedit>>

2. Naci key 0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583>>

3. Unutar njega "Value max" verovatno pise 64, promeniti u 0 (nula). Value min takodje mora da bude 0, verovatno vec jeste, to je def.>>

4. Ovih key-eva ima vise, ponoviti proces trazenja (F3), uraditi isto koliko god puta je potrebno.>>

5. Ugasiti masinu totalno. (hladni restart.)>>

6. To je to.>>

Naravno, nije resenje za sve, treba lepo odabrati komponente, drzati drver-e updated i uraditi sve ostale tweak-ove za sistem kao i biti generalno pozitivan u vezi sa zivotom i ovom profesijom u Srbiji.

Poz

psionic
06-03-2012, 09:21 PM
Naravno - famozno parkiranje jezgara (core parking), ali ovo se odnosi samo na novije OSove od XPa, cini mi se... EDIT: Aha, vec si napomenuo...

Imam elegantan programcic koji sam radi ovo, tj. "patchuje" reg bazu da ne bi morali rucno... Prikazuje i trenutni status. Ne znam samo da li je ovde dozvoljen upload ? Freeware je u pitanju... Extract u folder, pa pokrenuti .exe

Haxli
06-03-2012, 10:39 PM
Sve ovo ima veze za ushtedom struje i podeshavanjima u biosu?
tj javlja se kao posledica opcija namenjenih za ushtede struje
kada jezgra ne rade nishta - odnosno, "nemaju potrebe da rade pa se gase"...
ili sam se ja neshto zestoko istripovao... :confused:

Zar to ne moze u W7 da se sredi iz power options-a... ?

psionic
06-03-2012, 10:42 PM
Sve ovo ima veze za ushtedom struje i podeshavanjima u biosu?
tj javlja se kao posledica opcija namenjenih za ushtede struje
kada jezgra ne rade nishta - odnosno, "nemaju potrebe da rade pa se gase"...
ili sam se ja neshto zestoko istripovao... :confused:

Zar to ne moze u W7 da se sredi iz power options-a... ?

Ma ovo konkretno ne moze, tj moze da se eventualno obori treshold kada se desava da se jezgra parkiraju, ali mislim da je low-level funkcija samog OSa. Net je pun informacija o ovom (ozloglasenom) fenomenu...

http://forum.cakewalk.com/tm.aspx?m=1861804&mpage=2

Ovde recimo naglabaju nesto o tome do u sitna crevca, ali se svodi na isto... Cak je neko nesto pisao kako da se reg patch implementira u powersaving profil, ali mrzelo me da citam, ovaj program mi je tako praktican da... ono :)

Poenta je da u principu sam proces parkinga stvara gliceve, tj sve to fino radi u teoriji, ali dok se desava to switchovanje procesa ili cega vec, nastaju ti pikovi u CPU i slicni problemi. Ne znam ima li to veze sa C1E, C2E funkcijama u BIOSu, ili je sve to vezano za sam management Windowsa, eto - koga ne mrzi, nek malo istrazi, pa nek javi :D Ja samo znam da sve to treba poubijati, jer svaki taj prelazak na visi/nizi stepen prenosa izaziva nepotrebno glichovanje i zakucavanje polu-stabilnih drajvera raznih audio interfejsa.

Uostalom pokreni programchich pa proveri status svojih jezgara...

dacko
07-03-2012, 12:06 AM
@psionic

Downloadovao sam ovo programče, ali mi sada nije jasno ?ta dalje?

?ta znači kada je status parked, a ?ta znači kada je unparked?

Takođe imam procesor koji ima 4 jezgra, a u ovom programčetu vidim samo 0,1,2 i sva ta tri su mi parked. :confused:

Haxli
07-03-2012, 10:07 AM
Nemam vremena da se sad vishe uvlachim u tematiku, a ni win7 da bi chackao dok chitam...
Mada mislim da i nema potrebe... zakljuchak je prost: da sve to ima veze sa ushtedom struje.
Nishta vishe... zauzece ode na 70% ali ne budu sva jezgra aktivna... to traje
dok se nejavi potreba za aktivacijom ostalih jezgara koja nisu aktivna zbog ushtede struje...

* najprostije recheno...

Ako ti glichevi prave problem sa usb/fw spravama onda je to reshenje...
onda zakucajte da sve radi stalno... ima josh nekih reshenja al izgleda da je taj
programchich najednostavnije :)

Generalno sve se svodi na izmene u power options, samo shto nisu vidljive tek tako
pa mora na drugi nachin da se dodje do njih... ;)

Khan
07-03-2012, 01:23 PM
Pa, nije bas ista stvar, zaoptimizovanje makine za DAW, potrebno je uraditi i jedno i drugo. Reg hack, bilo manuelno ili sa prog. koji je psionic prilozio, odnosi se samo na core parking...

dacko
07-03-2012, 01:27 PM
?ta konkretno znači kada je core parked a ?ta kada je unparked?

I u slučaju audia ?ta je preporučljivo?

awacs
07-03-2012, 01:54 PM
?ta konkretno znači kada je core parked a ?ta kada je unparked?

Parked = neaktivan
Unparked = aktivan

Odnosno, ako sistem provali da neki zadatak mo?e da uradi sa manje jezgara, "parkiraće" ona koja su mu "nepotrebna". Zarad manje potro?nje struje, kako ka?u.

I u slučaju audia ?ta je preporučljivo?

Nemoj da ?tedi? struju. Kao ?to su Psionic i Haxli već objasnili.

Pozdrav,

Vasa

Haxli
07-03-2012, 02:46 PM
Pa, nije bas ista stvar, zaoptimizovanje makine za DAW, potrebno je uraditi i jedno i drugo. Reg hack, bilo manuelno ili sa prog. koji je psionic prilozio, odnosi se samo na core parking...
Sorry nisam te ispratio... koje drugo ?

Podeshavanja u biosu su po defoult-u nameshtena na shtednju koliko je meni poznato...
Tako da sve onda pada na ovu jednu izmenu... ;)

Ako u biosu nije podeshena "shtednja" onda nema nishta ni od pikinga, samim tim
nema ni shta da se podeshava... ;)

Ishod u oba sluchaja je isti, samo je pitanje nachina sa kojim dolazimo do njega... :D

psionic
07-03-2012, 04:19 PM
Sorry nisam te ispratio... koje drugo ?

Podeshavanja u biosu su po defoult-u nameshtena na shtednju koliko je meni poznato...
Tako da sve onda pada na ovu jednu izmenu... ;)

Ako u biosu nije podeshena "shtednja" onda nema nishta ni od pikinga, samim tim
nema ni shta da se podeshava... ;)

Ishod u oba sluchaja je isti, samo je pitanje nachina sa kojim dolazimo do njega... :D

Cekaj, hoces da kazes da se u biosu i taj core parking podesava ? Kad sam rekao da ce neko da istrazi sta je C1E i slicna boranija, najvise sam mislio na tebe, tj. ocekivao sam da ces da uletis sa nekim objasnjenjem, kad ono - i tebe mrzi :rotfl: Dakle, ipak cu morati da guglam :banghead:

Vec sam rekao da mislim da su podesavanja u biosu iskljucivo vezana za power saving u smislu dinamickog smanjivanja napona i underclockovanja. Evo da olaksam - postoje C1E C2E i C6E, pored starih S3 i S1 protokola za power-saving. Sta koji znaci - priznajem - pojma nemam, ali cu pogledati (opet ako se niko ne bude setio da to uradi pre mene)

Dakle - u principu je moguce namestiti da se procesor uspori ako se ne koristi i da smanji i napon, a opet da ne parkira svoja jezgra... Znaci, nema veze sta je u biosu setovano (treba proveriti ovo)

Malo mi je nelogicno da se ljudi zezaju sa core parking registry setovanjima, ako se to sve lepo u biosu pogasi, ili ako se podesi agresivna power-saving shema. Ponovicu - mislim da je to "hardkodovano" u sam Windows 7 i da se ne moze drugacije ugasiti, ali treba to jos uvek potvrditi. Cini mi se da sam na ovakvu tvrdnju naleteo jos kad sam se bavio time - ali tada nisam obracao paznju preterano, skinuh ono programche i to je to.

U dosta foruma podrske raznim DAWovima upravo ovo preporucuju kao bitan tweak, pored ostalih (i Khan je valjda mislio na te ostale - tipa gasenje drugih power saving opcija, raznih servisa za net i sta znam sta jos ljudi vole da urade na svojim super-duper DAW radnim stanicama 2000 XXL turbo...)

Haxli
07-03-2012, 05:33 PM
N e k o hmm chudan nachin da se speluje Haxli
* znash onaj cratni sa Boletom i: b e n z i n aha voda LOL

LOL-china...

Sorry za off.

Elem, mislio sam da sam bio jasan u postu pre tog koji si citirao.
A pod dublje sam mislio da se josh igram... i da chitam onu temu...

Dakle:
- da, podeshavanja shtednje u biosu su u direktnoj vezi sa glichevima o kojim vi prichate.
- ako se u biosu sve to iskljuchi (i procesor zakuca da shlajka non stop punom snagom)
nema razloga da dodje do tih glicheva... jer nikada nijedno jezgro nece biti iskljucheno...
- paking je posledica do koje se dolazi sa ushtedom struje...

Dakle - u principu je moguce namestiti da se procesor uspori ako se ne koristi i da smanji i napon, a opet da ne parkira svoja jezgra... Znaci, nema veze sta je u biosu setovano (treba proveriti ovo)

Nemam sedmicu sada da na njoj testiram, ali iz testova koje sam radio pre w7/xp
moguce su sledece kombinacije:
- bios/ushteda on -> OS/mozesh da radish shta hocesh
- bios/ushteda off -> OS/imash sve u full-u ...the end

Mozesh da testirash i sam, a mozesh i da se podsetish da kada se ide na OC sistema
uvek se gase te ushtede... zashto? Pa da bi dobili konstatnan rad na odredjenom "nivo"
Ako je moguce menjati ih posle iz samoga sistema, ne bi bilo bitno gasiti ih... ;)
Podesednik 2: chim padne napon, postoji razlog za to... neshto se ne koristi...
dakle chim padne napon, chim se uspori... docice do parkiranja... (paking = parkiranje LOL)

Zato sam i rekao da je program (koji je psionik) bolja opcija, jer kako sam skapirao
mozesh da palish i gasish kada ne radish nishta extremno...
Chisto da nemenjash svaki chas registry ili da se ne petljash sa cmd komadama...
(poshto moze i tako ovo da se sredi...)

Eh sad zashto to ljudi ne reshe u biosu... pa mozda upravo iz razloga koji se nalazi
u zadnjem postu... (ne treba im stalno sve maximalna snaga) a/i mnogo je lakshe za one
koji ne zele da se petljaju po biosu... tim pre shto ima razlichitih biosa ;)

Haxli
07-03-2012, 05:40 PM
U dosta foruma podrske raznim DAWovima upravo ovo preporucuju kao bitan tweak, pored ostalih (i Khan je valjda mislio na te ostale - tipa gasenje drugih power saving opcija, raznih servisa za net i sta znam sta jos ljudi vole da urade na svojim super-duper DAW radnim stanicama 2000 XXL turbo...)
Ako je na to mislio, naravno.... nisam ga razumeo...

Sorry Khan, pogreshno sam razumeo "drugo" :)

Khan
07-03-2012, 06:41 PM
Opusteno, da na to sam mislio, na 'sve ono drugo' sto od gamersko-clockerskog krsa pravi pitomi, predvidivi, pouzdani DAW. Moja 'biblija' ima 12 strana raznih podesavanja za smanjivanje glavobolje u W7. Duplo manje nego na XP-u....
Mislio sam da istaknem bas ovaj problem zbog simptoma u brojnim postovima.
Programcic je cool, ali lepota manuelnog je sto tacno znas sta si uradio i kako da uradis undo, ako treba i ako ne znas nista o M$...
E, de su ona vremena ranih mac-ova i atarija, kada covek nije morao da zna nista o masini, a i dalje da bude u stanju da uradi posao...

psionic
08-03-2012, 08:50 PM
@ Haxli

Ma shvatam sta kazes, ako disejblujes sve u biosu, nema veze sta je na windowsu namesteno, ali interesantno je da mi onaj program izbacuje da je status Core Parking opcije ukljucen, a sve je ustvari u biosu pogaseno... Verovatno samo ocita status registryja...

Khan
08-03-2012, 11:15 PM
Odnos operativnog sistema i bios-a je sve prisniji i fleksibilniji, svasta moze da se radi iz W7 sto pre nije moglo nikako.:wink:

Haxli
08-03-2012, 11:47 PM
al mislim da ovo ipak ne moze da "nadvlada"... hmm shta kaze cpuID ?
Jesu li `herci, voltaza, mnozilac... zakucani na konstatnoj vrednosti... moralo bi da jesu...
Shta onda gasi jezgra? Si siguran da si sve pogasio ? (jbg moram da napishem xe xe)

Prochitao sam onu temu posle svog posta + josh neke koje sam nashao. Zakljuchak je svuda isti.
Dosta se pricha i o "efikasnosti" ovoga... nisam video neki kokretan odgovor...
al ako stvarno otklaja probleme sa usb/fw hardverom => to je dosta samo po sebi... :)
tako da ne moramo da zalazimo u to...

psionic
09-03-2012, 01:09 AM
al mislim da ovo ipak ne moze da "nadvlada"... hmm shta kaze cpuID ?
Jesu li `herci, voltaza, mnozilac... zakucani na konstatnoj vrednosti... moralo bi da jesu...
Shta onda gasi jezgra? Si siguran da si sve pogasio ? (jbg moram da napishem xe xe)

Prochitao sam onu temu posle svog posta + josh neke koje sam nashao. Zakljuchak je svuda isti.
Dosta se pricha i o "efikasnosti" ovoga... nisam video neki kokretan odgovor...
al ako stvarno otklaja probleme sa usb/fw hardverom => to je dosta samo po sebi... :)
tako da ne moramo da zalazimo u to...

Ne, ne, moramo... To je jako bitno za muziku, bez toga pesma nece nikada biti hit :rotfl:

Salim se... I ja sam dosao do istog zakljucka - ne pise nigde konkretno sta je to tacno i sa cime je povezano :confused:

A sto se BIOSa tice - ne dao bog da otkljucam neki speedstep ili tako nesto - pa ja vise necu znati na koliko mi GHz radi CPU :shock:

Haxli
09-03-2012, 01:40 PM
^ xe xe eto, sad znash shto je lakshe iz systema to odraditi :P

Salim se... I ja sam dosao do istog zakljucka - ne pise nigde konkretno sta je to tacno i sa cime je povezano
Za zakljuchak se slazemo s ostalim svetom ALI boldovane rechi (dve kljuchne rechi!)
nevidjena pomoc da rasklikam ovo... mislim... nadam se... 8-)

Isprati ovo razmishljanje....
Znamo da ushteda struje pravi problem usb/fw al ne znamo shto
Znamo (nema dokaza) da ushteda struje kvari same perfomanse rachunara...
ako je sistem opterecen stalno radice na maximumu ako nije spustice svoju
potrsohnju jer mu nije ni potrebna tolika "snaga"... upravo zato je ta opcija
i napravljena... da pravi prevelike probleme davno bi se pojavili dokazi o
tome na sve strane... I to je svima jasno...

I onda mi se "javilo":
ushteda struje vs usb

Nisam otrkio toplu vodu ali znam da ce bar neko da se tresne po chelenci (chelu)
jer je skapirao isto shto i ja... ;)

Dakle:
Pri ushtedi struje uredjaj koji je prikachen na USB a ne koristi se, neko vreme, jednostavno
ostaje bez struje tj taj usb prestaje da napaja uradjaj ili ga jednostavno izignorishe da je tu
poshto se ne koristi... razlog: shteda struje! ;)

I onda nadjem ovo:
Many systems come preset to conserve USB power by temporarily cutting or disabling power to USB ports that are not actively in use. This can often be problematic for USB drivers that run in the background, since background tasks are not given power priority by the OS. If you use USB interfaces or controllers, then you should disable this power-management scheme. Go to the Device Manager > Universal Serial Bus Controllers > right-click on a "USB Root Hub" > Properties > Power Management > deselect "Allow the computer to turn off this device to save power" > press "OK." Repeat this process for all USB Root Hubs in the Device Manager.
:da:

Eh sad ostaje samo da vidim kakv je odnos "suhtede struje vs fw"... ne vidim da
ima takva niti slichna opcija za fw... ali vidim da se previshe chesto krivi okrivljuje
i sam fw driver na win7-ci...
Jel se neko igrao s driverima, da li je reinstalacija istih pomagala?

psionic
10-03-2012, 11:46 PM
I onda mi se "javilo":
ushteda struje vs usb

Nisam otrkio toplu vodu ali znam da ce bar neko da se tresne po chelenci (chelu)
jer je skapirao isto shto i ja... ;)

Dakle:
Pri ushtedi struje uredjaj koji je prikachen na USB a ne koristi se, neko vreme, jednostavno
ostaje bez struje tj taj usb prestaje da napaja uradjaj ili ga jednostavno izignorishe da je tu
poshto se ne koristi... razlog: shteda struje! ;)

USB usteda se podesava u Power Settingsu, sasvim regularno, a po instalaciji na racunar, Windows je namesten na Balanced power semu, u kojoj je USB suspend setting -> ukljucen. Ako se power shema podesi na High Performance, onda je i ovo iskljuceno i ne bi trebalo da se desava to o cemu govoris...

A FW u sedmici je posebna prica. Nije ni on toliko kriv, koliko oni koji prave drajvere za kartice, jer pokusavaju shortcutom da rese problem - uzmu lepo drajver iz XPa i preprave dva reda i kao - to je to... Pa onda kao - stavite na legacy... Sa novim drajverima ja nisam imao problema, sa starim - tonu problema. Pouku izvucite sami...

Haxli
11-03-2012, 12:25 AM
Da, pa?
hmm ali pri high performance nema ushtede struje... zar ne? Nema pakinga?
Ako su ti ukljuchene high perfomance onda nemash shta da
chachakash po registry...

A mi trazimo reshenje za ushtedu struje i rad usb uredjaja kako treba?
Reshenje i jeste kada je sve na max, pitanje je bilo veze... izmedju max struje i usb.

Izgleda da se nisamo neshto razumeli... :(

edit:
Kad su ti high perfomance u power settings-u, shta ti kaze:
Device Manager => USB Root Hub => Properties => Power Management >
"Allow the computer to turn off this device to save power" - jel sleketovano??