PDA

View Full Version : Multicore CPU, task manager i opterećenja

dacko
06-03-2012, 01:04 PM
Ma?ina je Intel i5, 8 GB rama, Windows 7 64bit.

Cubase 5, zadnja narodna verzija:
Ubacim nekoliko pluginova da malo opteretim cpu. Opteretim ga 50%, po Cubase-ovom metru... otvorim windows task manger, i vidim da zauzeće zapravo nije 50%, nego mnogo manje... Cubase je opteretio 50% samo jedan core. Ostala 3 cora zvrje prazni.

Hajd... nije to toliko čudno, Cubase je stari, 32bitni itd... međutim:

Presonus Sutdio One, poslednja verzija, x64, x86... Isti slučaj... U Presonusu u options uključen multicore support, i enableovana sva 4 jezgra... I dalje opterećuje samo jedno...

Uključim After Effects, da ne?to renderuje, zauzme sva četiri core-a do 80% (jer je tako pode?en limit).

Jel ima ne?to ?to ja ne znam, a trebao bi da znam po ovom pitanju? :D

boggy
06-03-2012, 01:13 PM
.........
Jel ima nešto što ja ne znam, a trebao bi da znam po ovom pitanju? :D

Program u startu mora biti napravljen da podjednako koristi sve procesore u multiprocesorskom sistemu. Mislim da najdalje sto mozes postici je da dodelis neki drugi core drugoj aplikaciji (da bi rasteretio taj jedan)... mislim da to moze ili je moglo u task manageru.

EDIT: novije verzije programa bi to morale da "znaju"...

dacko
06-03-2012, 01:48 PM
Tako i ja razmi?ljam da je do samih programa koji ili znaju ili ne znaju da koriste multicore.

Zato i pitam ovde za ove konkretne programe da li je neko jo? primetio da oni u stvari ne rade u multicore re?imu?

bornaa
06-03-2012, 02:11 PM
svi daw-ovi koje sam probao zbog nekog razloga pokazuju puno vece cpu opterecenje nego sta je zapravo. pricao sam s developerom renoise-a kojeg koristim uz studio one i on mi veli neku sprehu da je bar kod njih tak da se jedan track nemre rasporedit na vise jezgri.
a sad, to nema fakin veze s mozgom jer mi se zna overloadat cpu u daw-u makar je max core usage najzapolsenije jezgre u system exploreru 40% .
kaj sam zakljucio je da je multicore support daw-ova ipak jos u povojima i daleko od potpune iskoristivosti danasnjih procesora.

Haxli
06-03-2012, 03:18 PM
+1 @ boggy

Mali off: da li na XP ima poseban programchic za to?
Neshto mi govori da jeste... al ne mogu da se setim...
Skoro sam neshto ovo pominjao a mozak stao.. mozda je do
mene a mozda i do onih -20c ;)

psionic
06-03-2012, 06:46 PM
Audio procesi su uglavnom single-thread aplikacije. Vecina plaginova uopste ne radi kao multicore aplikacija, vec se oslanja na DAW da dodeli resurse. Ako Cubase ima mali broj zahtevnih VSTova, veca je mogucnost da se popuni samo jedno jezgro. Druga stvar je sam asio servis kojim se komunicira sa audiom. Probajte da stavite veci bafer i dobicete malo ravnomernije opterecenje. Navodno se graficki engine cubasea takodje odvija u zasebnom procesu, pa kapiram da je i za njega jedan CPU thread rezervisan

Najbolje multi-cpu opterecenje sam video na Sonaru X1(d)...
Evo i dokaz :)

vasko
08-03-2012, 07:16 PM
i5 nema hipertreding

probaj na i3/i7 (2/4 jezgra sa hipertredingom)

psionic
08-03-2012, 08:38 PM
i5 nema hipertreding

probaj na i3/i7 (2/4 jezgra sa hipertredingom)

Ne kapiram... Sta da probam, mislis ponasanje Sonara ? Jel se to uopste na mene odnosi ? Aj pojasni, ako nije problem...

Vezano za temu: Dacko, to sto ti jezgra leze mrtva - probaj da odparkiras jezgra, mozda je to problem... Evo pogledaj ovaj thread : http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=324666#post324666

vasko
08-03-2012, 09:56 PM
mislio sam na dackov prvi post gde kaze da mu se to desava na i5

psionic
09-03-2012, 01:22 AM
mislio sam na dackov prvi post gde kaze da mu se to desava na i5

Aha, mislis da mu je slaba iskoriscenost tih drugih jezgara zbog manjka HTa ?
Ma ne bih rekao, sa ili bez tih virtuelnih jezgara, CPU bi trebalo da ravnomernije dodeljuje resurse. Kazem opet ono sto su ostali pisali, program treba da je optimizovan za multithread rad. Ako nije, dzaba mu i 60 jezgara. A ako mu se to desava vise nego ostalima ili vise nego obicno (mora da vidi npr isti projekat kod nekog drugog), onda verovatno "pati" od "parkiranih jezgara"...

Za probu, mogu i ja da iskljucim HT pa da napravim snapshot:

dacko
09-03-2012, 01:52 PM
Provalio sam ?ta je problem. Tj. problema i nema... :D

Kada sam radio taj test, gurao sam pluginove koji opterećuju CPU na jednu traku (jedan audio kanal). A negde sam na netu pročitao da konkretno, recimo, Presonus S1 ne mo?e jedan audio kanal razbije na vi?e core-ova. :confused:

Tako da sve dok sam gurao plaginove na jednu traku, radilo je samo jedno jezgro. :D Kako sam dodao i drugi track i počeo da ga opterećujem, počela se da se aktiviraju i druga jezgra.

?ta vi?e, na sličan način i Cubase raspoređuje resurse. S tim ?to u Cubase taj pokazivač zauzeća procesora ne?to brlja, pa uvek pokazuje veću opterećenost, nego ?to pokazuje task manager. Al ajde.... barem radi multicore. :)

Hvala svima na odgovorima i savetima. 8-)

XFactor
09-03-2012, 02:58 PM
S1 Pro upotrebljava multicore support na taj nacin da svaka nova traka tj novi mixer kanal sa efektima ide na zasebni core. Dakle, ako imas 4 trake (mixer kanala) i 4 corea, svaka traka ce na 1 core, ako imas 8 traka i 4 corea, idu 2 trake na core, 12 traka i 4 corea, 3 trake po coreu, itd.

dacko
09-03-2012, 03:31 PM
Upravo to. Ali to nisam znao dok nisam poceo da istrazujem. :)

psionic
10-03-2012, 04:09 PM
S1 Pro upotrebljava multicore support na taj nacin da svaka nova traka tj novi mixer kanal sa efektima ide na zasebni core. Dakle, ako imas 4 trake (mixer kanala) i 4 corea, svaka traka ce na 1 core, ako imas 8 traka i 4 corea, idu 2 trake na core, 12 traka i 4 corea, 3 trake po coreu, itd.

Pogresno.

Sve trake su pune istih efekata, kako bi bile podjednako opterecene, samo je u svaku drugi wav ucitan. Po toj logici, 4 jezgra bi trebalo da su jednako opterecena, ali nisu. Takodje 4 jezgra bi trebalo da ne rade jer ima samo 4 traka a 8 jezgara...

Isto tako, ovo prvo jezgro se prilicno napuni samo sa jednom trakom, tek ubacivanje drugih traka je izazvalo aktivaciju drugih jezgara - ali ne ovako kako je napisano, vec sva jezgra odjednom... Sve u svemu, ovaj S1 cudno popunjava ta jezgra.