Log in

View Full Version : Pasivni selektor za zvucnike

OFF
05-03-2012, 10:15 AM
Imam 2 para pasivnih monitora, a jedno pojacalo.......

Dajte neki predlog, da li da kupim ili da pravim (i kako ), neki pasivni selektor, koji ce biti izmedju pojacala i zvucnika.....Pozeljno bi bilo da ima i neko Nula stanje izmedju A i B slusanja..... takodje, imam i pot za atenuaciju, koji bi svakako koristio pre nego switchujem sa jednog na drugi par......

boggy
05-03-2012, 10:26 AM
Imam 2 para pasivnih monitora, a jedno pojacalo.......

Dajte neki predlog, da li da kupim ili da pravim (i kako ), neki pasivni selektor, koji ce biti izmedju pojacala i zvucnika.....Pozeljno bi bilo da ima i neko Nula stanje izmedju A i B slusanja..... takodje, imam i pot za atenuaciju, koji bi svakako koristio pre nego switchujem sa jednog na drugi par......

Odaberi jedan par i slusaj njega, vec smo (premnogo) debatovali o tome... ako zelis da stavljas prekidace za bojler - stavljaj, tvoj problem... ali to nije resenje.

Mala soba ima samo jedno dobro mesto za par zvucnika i slusaoca... drugi par zvucnika, ima previse hendikepiran polozaj da bi uopste obezbedio razlog svog postojanja. To ne vazi za auratone koga stavljas bilo gde i koji ne reprodukuje nista ispod 100Hz (te nema toliko veliki problem sa pozicijom)

Ako ti ni jedan par zvucnika ne odgovara u potpunosti, pokusaj da nabavis neke koji su kompletniji u (jednom) paru i dodaj samo jedan par necega za proveru kako to svira na tv i radiju i to je kraj.

OFF
05-03-2012, 11:37 AM
Odaberi jedan par i slusaj njega, vec smo (premnogo) debatovali o tome... ako zelis da stavljas prekidace za bojler - stavljaj, tvoj problem... ali to nije resenje.

Mala soba ima samo jedno dobro mesto za par zvucnika i slusaoca... drugi par zvucnika, ima previse hendikepiran polozaj da bi uopste obezbedio razlog svog postojanja. To ne vazi za auratone koga stavljas bilo gde i koji ne reprodukuje nista ispod 100Hz (te nema toliko veliki problem sa pozicijom)

Ako ti ni jedan par zvucnika ne odgovara u potpunosti, pokusaj da nabavis neke koji su kompletniji u (jednom) paru i dodaj samo jedan par necega za proveru kako to svira na tv i radiju i to je kraj.

Konkretno, radi se o BM15 i NS10m..... i ns10m mi trebaju u 10-20% vremena rada, stoje na relativno ok mestu......... a ne mogu da im kupim jos jedno pojacalo, a da bude u klasi onog koje vec imam

nikolaivanic
05-03-2012, 12:02 PM
Konkretno, radi se o BM15 i NS10m..... i ns10m mi trebaju u 10-20% vremena rada, stoje na relativno ok mestu......... a ne mogu da im kupim jos jedno pojacalo, a da bude u klasi onog koje vec imam

Veoma korisno, isti slucaj
imam, pogledaj postu:)

OFF
05-03-2012, 01:02 PM

Znam da nisi pobornik ovoga, ali....

Da li postoji neka izvedba koja je relativno ok (releji)?
Da li si protiv zbog degradacije zvuka ili iz bezbednosnih razloga po zvucnike (pojacalo)?

boggy
05-03-2012, 01:25 PM
Znam da nisi pobornik ovoga, ali....

Nisam "pobornik ovoga" jer smatram da je apsolutno pogresna koncepcija ubacivati vise od jednog para zvucnika kojima pozicija igra vaznu ulogu u njihovom odzivu u maloj sobi. Znam da ljudi dovlace i po cetiri para zvucnika u sobu da bi mogli da "steknu utisak kako to zvuci na drugim zvucnicima". Po mom iskustvu to pravi totalni haos jer promena para zvucnika menja koncepciju miksa u potpunosti.
U velikim sobama su mogli da postoje main zvucnici koji su bili udaljeni 3-4m od miksera, koji nisu imali problema sa comb filteringom jer su bili predaleko, i koji su mogu li da daju full range sliku celokupnog miksa bez i jedne anomalije ili bar bez i jedne znacajne anomalije koju unosi soba. Drugi par zvucnika je bio na meter bridge ili su cak donosili i vise pari... vec po volji... ali oni su bili svi do jednog hendikepirani comb filteringom od stola... ko se snasao na njima - snasao se... ostali deo price je "Dunav je plav samo na razglednicama"... jer ljudi bez preteranog iskustva u radu u velikom studiju primenjuju principe odatle, ali potpuno nekriticki, na svoje sobice koje nisu ni po cemu slicne sa velikim studijima.

Ako zelis da imas utisak kako to zvuci na drugom slusanju... montiraj u DRUGOJ sobi neki jeftini a solidan stereo i poslusaj cd tamo...

Da li postoji neka izvedba koja je relativno ok (releji)?

Mislim da je Kovinic pravio nesto sa relejima koji su menjali stanje samo kada struja u zvucniku prodje kroz 0A, Rajko je pricao o tome, ali nisam siguran koliko ta njegova djunta kosta i da li je skuplja od jos jednog pojacala u klasi koju sada imas.

Da li si protiv zbog degradacije zvuka ili iz bezbednosnih razloga po zvucnike (pojacalo)?
I jedno i drugo. Takodje "puc" koji cujes dok prebacujes na taj (destruktivni) nacin zvucnike ti trenutno menja postavku tvog ("resetuje" ga) slusnog aparata jer je naviknut na sasvim drugi nivo, te A/B test gubi smisao.
Treci problem koji si zaboravio je da NS10 i BM15 imaju razlicite osetljivosti te ce jedan uvek biti glasniji, a ako ih budes utisavao do nule pa menjao, onda ces opet izgubiti "nit" (resetovati slusni sistem) u A/B testu pa je sve besmisleno...

Zato razmisljam o kompresionoj kutiji (precizan bass kao NS10) sa papirnatim wooferom od 10" (kao pandan i BM15 po velicini ali i NS10 po materijalu) i kvalitetnijim tweeterom i od BM15 i od NS10... kao jedan par pasivnih zvucnika koji virtuelno moze da zameni oba kvalitativno i kvantitativno..... i da ostavi jos malo prostora za par SONY kantica za proveru na radiju i tv.

Napominjem da pricam iz licnog iskustva A/B testova sa ljudima sa istreniranim sluhom i znam sta im je smetalo tokom tog procesa, a u pitanju je vise hiljada proba.... dok smo razvijali (digitalnu) skretnicu za SM-3

awacs
05-03-2012, 01:55 PM
Ako zelis da imas utisak kako to zvuci na drugom slusanju... montiraj u DRUGOJ sobi neki jeftini a solidan stereo i poslusaj cd tamo...

Para vredan savet!!! Provera miksa u "real world" akustičkim uslovima je va?nija od provere na X sistema u "strogo kontrolisanim" sobama.

Pozdrav,

Vasa

OFF
05-03-2012, 02:02 PM
Para vredan savet!!! Provera miksa u "real world" akustičkim uslovima je važnija od provere na X sistema u "strogo kontrolisanim" sobama.

Pozdrav,

Vasa

ma to se podrazumeva.... automobil, mini-linija, kucni hi-fi, sve se to slusa, ali sam jednostavno navikao da neke stvari prekontrolisem na NS10, i to na naravno nizem nivou glasnoce nego BM15... a drugo, malo je neprakticno trcati iz sobe u sobu i micati herz po herz i dB po dB....... slazem se za proveru u realnim uslovima, ali mix je mix samo ako se radi sa guzice

boggy
05-03-2012, 02:07 PM
ma to se podrazumeva.... automobil, mini-linija, kucni hi-fi, sve se to slusa, ali sam jednostavno navikao da neke stvari prekontrolisem na NS10, i to na naravno nizem nivou glasnoce nego BM15... a drugo, malo je neprakticno trcati iz sobe u sobu i micati herz po herz i dB po dB....... slazem se za proveru u realnim uslovima, ali mix je mix samo ako se radi sa guzice

U maloj sobi moras imati JEDAN par zvucnika koji te skoro nepogresivo vodi ka cilju... na kraju ... zadnjih dana si ustanovio sta sa zvucnicima "uradi" samo DA konvertor...
Prema tome.. umesto da se bavis selektroima pokusaj da sredis (jedan) glavni slusni lanac da bude sto bolji.... dodavati zvucnike nije najbolji put... zbog ovih ili "onih" razloga.

A ako imas naviku... i ako te ona ne vodi ka cilju... onda znas sta ti je raditi...

OFF
05-03-2012, 02:15 PM
Ja ta u potpunosti razumem, i radim u smeru da mi glavni par bude sto bolji (trenutno eksperimentisem sa kablovima za zvucnike, visinom istih itd....).....ali jednostavno, postoji navika da cujem to sto uradim i na ns10, koji pri tom uopste nisu u slusno preterano losem polozaju, i ne smetaju glavnom paru..... jednostavno, mi to pomaze, skracuje vreme rada, uliva sigurnost u neke odluke u mixu......

Teoretski, jedan par -ja bih bio najsrecniji, ali bi to moralo da kosta puno vise od kombinacije ziti + BM15, realno

boggy
05-03-2012, 02:24 PM
.........
Teoretski, jedan par -ja bih bio najsrecniji, ali bi to moralo da kosta puno vise od kombinacije ziti + BM15, realno

A koliko procenjujes da bi dobio za BM15(P) i NS10 kada bi ih (polovne) prodao (mozes na PM)

OFF
05-03-2012, 02:36 PM
A koliko procenjujes da bi dobio za BM15(P) i NS10 kada bi ih (polovne) prodao (mozes na PM)

realno oko 1100e, negde