Log in

View Full Version : Menad?ment

Bockie
03-03-2012, 12:36 AM
Kao odgovor i nastavak na temu http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=324275#post324275
(http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=324275#post324275)
I ovo je jaaako važna tema o kojoj se relativno malo priča, a svi su u fazonu : "ovaj faca , onaj faca, producent", a u stvari je veći uspeh "obuzdati", iskontrolisati, "muzičare" i odraditi dobar posao... ??

I to je ona priča, sta je važnije - dobar sound ili zadovoljna mušterija ili kompromis?!?

Mislim da ovo čak i zaslužuje posebnu "sobu" u "produkciji" na forumu! Ima tu već "zrelih", u tom smislu iskusnijih ljudi da se i o tome lagodnije priča i digne forum na "viši" nivo!

Dakle menadžment, ili-ti "ekonomija produkcije"...!!!

Moritz
03-03-2012, 01:26 AM
:thumbsup: za temu
kada budem imao vise vremena napisacu svoj sud, ali da si pogodio u centar sa temom jesi ;)

DaBear
03-03-2012, 08:25 AM
Kod nas je sve to malo drugacije. Muzicari ne saradjuju mnogo sa eksternim licima (drugi muzicari /producenti / disko kuca / A&R osoba koja se brine o njihovom projektu / itd itd)
Te kulture NEMA kod nas.

U studiju je vrlo tanka linija izmedju toga sto je Bockie naveo....
U principu, svi treba da budu srecni. I onaj koji placa (klijent / bend) i onaj koji radi - jer ce njegovo ime da se provlaci posle ako bend nije srecan.

UVEK mozes da se vadis na bend !! hehehe:D (tako su hteli)
Ali bi trebalo da se cuje da je sve odradjeno korektno kod nekih osnovnih stvari.

Ovde JAKO puno uticaja ima disko kuca i management na sve (oni su ipak taj projekt digli na noge, placaju i podrzavaju ga)

Arthur
03-03-2012, 09:57 AM
Moj stav, javni i oficijalni, a nije nemoguće da grešim, je da se ne potpisujem kao producent nekog izdanja, upravo iz tih razloga, osim ako su ispunjeni neki uslovi :

1. Da ja VERUJEM u taj projekat
2. da BEND veruje u taj projekat
3. da bend veruje MENI
4. na osnovu stava 3, da MOJA zadnja i da se ne prihvataju ama baš nikakvi kompromisi u procesu rada, počevši od izbora instrumenata i žica, preko brisanja delova texta, do izbacivanja pesama sa albuma.
5to, a u stvari prvo, da mi se muzika i pesme dopadaju na ličnom nivou (da spadaju u nešto što mogu kod kuće slušati i uživati u tome nezavisno da li sam ja to producirao). Ovaj uslov povremeno pogazim ako su ljudi ispoštovali prvih 4.

Za sve ostalo što radim, potpisujem se kao snimatelj i mix inženjer, gde sam u potpunosti u funckiji benda i njihovog autoritata kao producenta, i pre svega klijenta koji plaća. Naravno da se i u tim okolnostima maximalno potrudim da iz datih uslova izvučem maximum, i da ispoštujem neki nivo kvaliteta zvuka i performansa, ali samo do one mere dokle procenim da je klijent spreman da ide, bez da me smatra drkadžijom i nekim ko samo oće da potroši što više sati u studiju.

Desi se povremeno i izuzetak, gde bend uglavnom odradi sve produkcijske elemente, ja odradim svoje tehničke, a rezultat ispadne odličan, i bend iz nekog svog poštovanja ko mom trudu me potpiše kao producenta ili koproducenta, sa čime nikad nemam problem :)

Tako da ćete u sekciji promocija radova od mene dobijati linkove samo ka mojim produkcijama, ili ovoj poslednjoj kategoriji :da:

DaBear
03-03-2012, 10:25 AM
Tako treba !

Bitno je ostati "politicki korektan" i onda ce svi da budu srecni !!

Bockie
03-03-2012, 10:40 AM
...da, samo imam utisak da je to ipak malo idealistički pogled na stvari.

Hipotetički:

Muzičari većinom veruju da "to može i kod drugara na kompu", i da smo mi tu generalno usputna prepreka i trošak!

Trt - Milojka!

Sad , možda ja "udaram" u drugu krajnost...:wink:

Arthur
03-03-2012, 02:30 PM
ti koji veruju da to kod može kod drugara na kompu, uglavnom ne zalaze kod mene. Jedino možda da snime bubanj, al to onda košta osetno više.

ta nisam džaba kupovo mixer od 32ch sa sve meterbridgeom i pun rack(u) gluposti koje svetle :da:

Bockie
03-03-2012, 02:39 PM
ti koji veruju da to kod može kod drugara na kompu, uglavnom ne zalaze kod mene. Jedino možda da snime bubanj, al to onda košta osetno više.

ta nisam džaba kupovo mixer od 32ch sa sve meterbridgeom i pun rack(u) gluposti koje svetle :da:

Jesi uspeo da posle toga digneš cene? Koliko ? (okvirno %) Ili bar održiš posao ili dovučeš nove klijente???

Arthur
03-03-2012, 03:47 PM
cena je sa mixerom i ozbiljnom dopunom mikrofonske ponude otišla gore za 20%, što obzirom na to koliko smo jeftini zapravo i nije nikakva razlika po džepu za njih :twisted: Posao se održao, a evo od ove zime se pojavila čak i neka nova šira ekipa ljudi koji su došli ničim izazvano, sad su u procesu rada, pa se nadam i daljoj saradnji sa istima. Naravno, uglavnom se i ranije mušterije vraćaju, pod uslovom da se nisu raspali ili odustali od bavljenja muzikom. Nije se puno puta desilo (mada se jeste više puta desilo) da je neko radio sa nama, pa onda posle toga odustao,i otišao kod drugog. I u tim slučajevima, takav razvoj događaja je uglavnom bio na obostrano zadovoljstvo :)

awacs
03-03-2012, 04:00 PM
Muzičari većinom veruju da "to može i kod drugara na kompu", i da smo mi tu generalno usputna prepreka i trošak!

... a možda su i u pravu, sve zavisi od toga ko je taj drugar :wink:

Šalu na stranu, produkcija počinje od samog benda (autora), odnosno - bend/autor je uvek vrhovni producent. Sama odluka benda da li će angažovati nekog "sa strane" da ih vodi kroz rad u studiju, kao i odluka da li će izdavati samostalno ili za nekog već postojećeg izdavača je već producentski zahvat po sebi.

Produkcija i nije ništa drugo do gomila odluka koje se donose u cilju konačnog plasmana muzike. Izbor mikrofona, frekvencija i prostornih efekata je zapravo jako mali (i nikako presudan) deo tih odluka.

I to je ona priča, sta je važnije - dobar sound ili zadovoljna mušterija ili kompromis?!?

Šta ga znam, ja sam uvek bio na strani bendova (autora) i mislim da njihova reč treba da bude poslednja. U krajnjoj liniji - ONI će da izađu u javnost sa konačnim rezultatom i moraće da ga u intervjuima brane kako god znaju i umeju. Na kraju krajeva, biće im mnogo lakše da ga brane ako su sami stali iza njega, pa makar snimali "kod drugara".

Pozdrav,

Vasa

darkstar
04-03-2012, 03:21 PM
Vidis cudno, ne bih javno govorio o imenima, ali nama se u zadnjih par meseci dogadja navala ljudi koji su snimali po kucama, pa imali problem ...

Pa onda ispravljaj krivu drinu, kad je to moguce, i posteno reci kad je to nemoguce, ili je postotak razlike mali...

Jos jednu stvar sam primetio, zadnjih nekoliko projekata(radjenih po gorenavedenom principu) su toliko bili neprimereni, da ja stvarno apelujem na korisnike Cubase-a da nauce OSNOVNE stvari, obelezavanje, BRISANJE NEPOTREBNIH TAKEOVA ...

Ne bi verovali, ali tako nam se zalomilo da smo gledali nevidjeno "nepismene" projekte, tejk preko tejka(i tako ostavljeno), sve seceno van grida, da ne govorim o tome da nista nije obelezeno...da ne pocinjem o instrument, folder trakama i grupama...

Imam utisak da je taj nivo "kucne" radinosti otisao za tri klase ispod...

A ovo o cemu pricas big_bockie, iz dosadasnjeg iskustva je PRESUDNA stvar.
Znam tacno o cemu govori Arthur, i to jeste problematika. Usmeriti pametno bend, stvoriti poverenje koje rezultira finalnim ishodom u pozitivnom smislu- to je nauka.

Kad pogledam sve faze zivota - dobra pesma je dobra pesma. Losu pesmu ne vadi ni jedna produkcija.

A uvek cemo mi misliti da mozemo jos korak dalje,a bend da moze jos bolje. Dok god je tako - idemo napred.

Bockie
05-03-2012, 12:21 AM
Kad pogledam sve faze zivota - dobra pesma je dobra pesma. Losu pesmu ne vadi ni jedna produkcija.

U kolikoj meri dobru pesmu mo?e da sa'rani lo?a produkcija?
Ovo je vi?e kao teza nego pitanje za darkstara...

Arthur
05-03-2012, 01:05 AM
produkcija je pakovanje poklona za devojku. Moš da bude poklon kolko god dobar, ako ga upakuješ u masan papir, nećeš baš impresionirati devojku.

awacs
05-03-2012, 01:11 AM
produkcija je pakovanje poklona za devojku. Mo? da bude poklon kolko god dobar, ako ga upakuje? u masan papir, neće? ba? impresionirati devojku.

To mi je ne?to poznato... ali opet, nisu sve devojke iste.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
05-03-2012, 01:38 AM
misliš da su im kriterijumi pali, pa daj šta daš, ili ...?

darkstar
05-03-2012, 02:13 AM
Ovo je vi?e kao teza nego pitanje za darkstara...

Big_Bockie, evo porazmisli na ovu temu pa mi(ili sebi) odgovori : Da li bi Eyesburn imao mnogo jacu karijeru da je produkcija bila bolja?

Bockie
05-03-2012, 10:01 AM
Big_Bockie, evo porazmisli na ovu temu pa mi(ili sebi) odgovori : Da li bi Eyesburn imao mnogo jacu karijeru da je produkcija bila bolja?

Pa kažem, više sam postavio tezu i temu za razmišljanje nego pitanje, a za ovaj slučaj, iskreno, nemam pojma...:confused:

Sumnjam da im je ovakva produkcija (http://www.youtube.com/watch?v=39borxprH34&feature=related) pomogla puno.

awacs
05-03-2012, 11:59 AM
misliš da su im kriterijumi pali, pa daj šta daš, ili ...?

Ma jok, kažem da su kriterijumi razni. Ustvari sam se setio jedne devojke (doduše više nije devojka) koja je htela da ima grumen zlata od jedno 200 grama. Da joj ne služi ničemu, samo da joj stoji onako bez veze i da ga s vremena na vreme uzme u ruku. Kaže: "Jebeš nakit i džidža-bidže, zlato je lepo po sebi, a i znaš kako je teško. To bi bio baš mali grumen". Takoreći, neke devojke se lože na sirovine :wink:

Pozdrav,

Vasa

awacs
05-03-2012, 01:37 PM

Ima? neki primer?

Pozdrav,

Vasa

Bockie
05-03-2012, 02:02 PM
Eh, sad, da bi bilo autentično, morao bih se pozvati na "poznatu" pesmu, a to je samo sa sobom u koliziji, jer je već, kao takva, poznata, pa se tako samo hipotetički može zaključivati da li bi bila takva da je drugačije odradjena.

Ja samo želim da verujem da su producenti potrebni, a ne samo "naslušani, tehnički rukovaoci opreme" kojom se služe.
:wink:

boggy
05-03-2012, 02:36 PM
........
Ja samo ?elim da verujem da su producenti potrebni, a ne samo "naslu?ani, tehnički rukovaoci opreme" kojom se slu?e.
Zelja (samo tvoja) za njihovim postojanjem ni blizu nije dovoljna, da bi opravdala postojanje producenata... mora biti jaci razlog

Bockie
05-03-2012, 03:20 PM
Zelja (samo tvoja) za njihovim postojanjem ni blizu nije dovoljna, da bi opravdala postojanje producenata... mora biti jaci razlog

Pročam o ?elji za verom u neko de?avanje a ne ?elji za postojanjem. Producenti de facto postoje, za?to bih to dovodio u pitanje...?! :confused:

boggy
05-03-2012, 03:25 PM
Pročam o ?elji za verom u neko de?avanje a ne ?elji za postojanjem. Producenti de facto postoje, za?to bih to dovodio u pitanje...?! :confused:

Ok, pogresno sam napisao... preformulisacu:
Zelja (samo tvoja) za njihovom potrebnoscu ni blizu nije dovoljna, da bi opravdala potrebnost producenata... mora biti jaci razlog

awacs
05-03-2012, 05:03 PM
Eh, sad, da bi bilo autentično, morao bih se pozvati na "poznatu" pesmu, a to je samo sa sobom u koliziji, jer je već, kao takva, poznata, pa se tako samo hipotetički može zaključivati da li bi bila takva da je drugačije odradjena.

E, zato sam te i pitao :wink: Doduše, postoji gomila slučajeva u kojima su cover verzije bile uspešnije od originala, ali to je druga priča.

Ja samo želim da verujem da su producenti potrebni, a ne samo "naslušani, tehnički rukovaoci opreme" kojom se služe.

Pa... onaj ko ima ličnu potrebu za producentom potrudiće se da ga pronađe. Drugi neće. Kao što neki ljudi ne žele da plate arhitektu i građevinskog inženjera nego zidaju, pa šta bude. U oba slučaja, šta te briga - niti ćeš ti da slušaš njihovu muziku, niti ćeš da živiš u njihovoj kući. Ili misliš da tebi lično neko izbija pare iz džepa i uteruje ih svom drugaru u džep. Koje pare?

Pozdrav,

Vasa