Log in

View Full Version : Rolan Juno Di ili Roland XP-30

Master_Cool
26-02-2012, 11:43 PM
Postovane kolege, zamolio bih Vas ko ima iskustva sa navedenim klavijaturama da mi pomogne u odabiru. Iskljucivo bih koristio jedan od ova dva Rolanda kao drugu klavijaturu.

Hvala.

MHz
27-02-2012, 12:22 AM
Koju muziku sviraš, koja je druga klavijatura, koji ti zvuci trebaju itd..

Master_Cool
27-02-2012, 12:27 AM
Sviram sve zanrove ukljucujuci folk muziku ali sa jedne od ovih klavijatura bih korisito: klavir, brass, strings, lead...

MHz
27-02-2012, 12:30 AM
Preporučujem Juno Di

Master_Cool
27-02-2012, 12:32 AM
Ne vidim nesto kvalitetnije u tom cenovnom rangu.

wladymeer
27-02-2012, 10:49 PM
Juno Di u sebi sadrži sve farbe XP-30 i još dosta toga preko.

Master_Cool
27-02-2012, 11:44 PM
Videh da ste odlican poznavalac Roland keyboard-a, sve stoji da je XP serija legendarna. Ali me ipak ovaj Juno Di mnogo vise privukao. Slazem se da (Juno Di) ima sve sto ima XP-30 ali da li zvucno stoji bolje XP-30 mislim na konvertere zvuka...

OFF
27-02-2012, 11:52 PM
Videh da ste odlican poznavalac Roland keyboard-a, sve stoji da je XP serija legendarna. Ali me ipak ovaj Juno Di mnogo vise privukao. Slazem se da (Juno Di) ima sve sto ima XP-30 ali da li zvucno stoji bolje XP-30 mislim na konvertere zvuka...

nisam probao juno di, ali na osnovu specifikacija bih se odlucio za stari, dobri xp30......
mozda gresim, ali ja prvo gledam koliko su klavijature kostale kada su se pojavile.... jer sam se vise puta opekao sa nekim LE verzijama sprava, koje su u startu kao iste a u pola cene....... znam da je XP30 bio doosta preko 2000dm, sto je bila lepa cifra, a to mi malo govori i o njegovoj izradi, dirkama, konverterima..... + imas mogucnost za 2 prosirenja da ga nadogradis u zeljenom smeru

Cim Juno moze na baterije, odma mi se ne svidja :)

Master_Cool
28-02-2012, 12:01 AM
#OFF

Svaku rec kao da sam licno napisao. Ipak je XP-30 u svoje vreme bio kao danas Fantom G. Zato i jesam u dilemi. A sa druge strane ruku na srce sve sto sam cuo (nazalost) na YouTube-u od Juno Di, zvuci veoma lepo.

MHz
28-02-2012, 09:11 AM
nisam probao juno di, ali na osnovu specifikacija bih se odlucio za stari, dobri xp30......
mozda gresim, ali ja prvo gledam koliko su klavijature kostale kada su se pojavile.... jer sam se vise puta opekao sa nekim LE verzijama sprava, koje su u startu kao iste a u pola cene....... znam da je XP30 bio doosta preko 2000dm, sto je bila lepa cifra, a to mi malo govori i o njegovoj izradi, dirkama, konverterima..... + imas mogucnost za 2 prosirenja da ga nadogradis u zeljenom smeru

Cim Juno moze na baterije, odma mi se ne svidja :)

Xp30 se pojavio 1999, a Di oko 2005, tako da nije ni čudo što je tolika razlika u ceni.. Seti se cene kompjutera 99te i 05e. Kvalitet izrade, koliko sam mogao da primetim i koliko me sećanje služi, se ne razlikuje mnogo.
Drugar je skoro kupio xp30 da ima za probe i prvo što mi je rekao je da su farbe "too 80s" :)

Ja na baterije gledam samo kao na pozitivnu dodatnu opciju, jer ako je klav dobar, što da ne? U parkić sa roland microcube rx-om i uživancija :)

Evo nekog mog redosleda kad je kupovina u pitanju:
1. Kvalitet zvukova, emulacija itd
2. Konekcije, proširenja itd
3.Kvalitet izrade (potovi, slajderi, dugmići, samo kućište itd)
4. Dirke! bez odgovarajućih dirki džaba i zvukovi i kvalitet izrade
5. Cena

Dakle, ako je ikako moguće (AB test), probaš obe i znaćeš.

OFF
28-02-2012, 09:50 AM
Ne mislim na to......... nego - svaka dobra klavijatura je kada se pojavila kostala bar 4300 DM (maraka)..... Dx7, m1, T3...

Naravno, glupo je porediti M1 i npr triton LE sa stanovista upotrebljivosti danas, ali je ipak M! za mene i dalje instrument, a LE komad plastike (iako neuporedivo korisniji za tezgarenje)......

BTW

ne razumem politiku rolandovih workstationa od XP60 pa na ovamo.....meni se njihova sample baza i generalno zvuk jako dopada, u nekim segmentima i vise od Yamaha koje sviram poslednjih godina..... ali 64 user performance ??!!! to ne mogu da shvatim........ takodje, fantomi.... treba da otkucas pola abecede po tastaturi da bi promenio farbu u zivoj svirci.......

darkstar
28-02-2012, 01:09 PM
polako,polako ...

Offe, mesas xp 30 sa 50 i 80 ... cena xp-a kad je izasao, avgust 99 je bila 1000 funti. On i jeste neka varijanta light editiona xp 80ke, s tim da je osakacen za sekvencer i jos neke stvari, sound engine mislim da je identican.

Ja ne moram govoriti mnogo o svom misljenju o toj seriji, imam xp 80 i jv2080 u racku (to su identicne stvari btw).

Medjutim, ima tu jedna druga stvar koju bi ja uzeo u obzir. 2012 je godina, znaci, kupujes sint star 13 godina ... nie stvar zvuka, ajde to da ne uzimamo u obzir, to je licni ukus, samo razmisli, koliko ce taj sint jos da radi, a da ne krene da pokazuje neke boljke ?

Drugo, ovaj mladji juno, verovatno ima usb, softver za farbe, itd itd. ... sve su to neke sitnice koje zivot znace, i lakse se dolazi do rezultata.

PRIMARNO, odredi sta zelis sa njim. Moja lista bi bila ovakva :

Zelis da komponujes, pravis zvukove, budes originalan,kreativan sa farbama,sint ti stoji kod kuce u studiju - Roland XP

zelis da sviras live, brzo editujes farbe, stalno si na putu - Roland juno DI

Sta god da odlucis, mislim da neces pogresiti.

OBAVEZNO probaj dirke jednog i drugog...

Master_Cool
28-02-2012, 03:35 PM
Dodjosmo na 50:50 sto je najgore :) Hmmm ako nadjem ocuvan XP-30 uzimam ga bez razmisljanja. Ovim putem otvaram oglas.

OFF
28-02-2012, 04:11 PM
polako,polako ...

Offe, mesas xp 30 sa 50 i 80 ... cena xp-a kad je izasao, avgust 99 je bila 1000 funti. On i jeste neka varijanta light editiona xp 80ke, s tim da je osakacen za sekvencer i jos neke stvari, sound engine mislim da je identican.

Sta god da odlucis, mislim da neces pogresiti.

OBAVEZNO probaj dirke jednog i drugog...

Ne mesam.... znam da su XP50/60 i 80 bili kompletni workstationi, ali XP30 nije LE varijanta od XP60 kao sto triton ima svoje isprdke......znam da je 2001 bio 2000maraka u Mitrosu..... znaci da je ustartu verovatno bio i 2500..... Zvuk, efekti, nisu osakaceni, a jos su unutra 3 odlicna prosirenja (i mesto za jos 2), na ustrb sekvencera i FDa (po meni nepotrebnih, svakako)...... slazem se sto se godina tice.....

i najbitnije si mu rekao, A/B probaj, pa odluci

MHz
28-02-2012, 04:28 PM
Imam utisak da si u startu znao da hoćeš xp30 i par sličnih mišljenja za podršku :)
Dobio si samo jedno što ti je očigledno bilo dovoljno.

OFF
28-02-2012, 04:36 PM
Imam utisak da si u startu znao da hoće? xp30 i par sličnih mi?ljenja za podr?ku :)
Dobio si samo jedno ?to ti je očigledno bilo dovoljno.

nemoj tako...... ja sam se ogradio da Juno nisam ni probao:)

Master_Cool
28-02-2012, 04:41 PM
Imam utisak da si u startu znao da hoće? xp30 i par sličnih mi?ljenja za podr?ku :)
Dobio si samo jedno ?to ti je očigledno bilo dovoljno.

Ne bih se slozio sa tobom. Dobio sam danas u toku dana par saveta od prijatelja koji dugo koriste Roland klaviajture. Ipak je XP-30 profi i dan danas. Dok sa Juno Di nisam nacisto.

MHz
28-02-2012, 07:15 PM
Ok, pogrešan utisak, izvinjavam se.

PS profi može biti samo muzičar

Master_Cool
28-02-2012, 08:54 PM
Ok, pogre?an utisak, izvinjavam se.

PS profi mo?e biti samo muzičar

Ma vazi.

MHz
28-02-2012, 09:11 PM
Ma vazi.
Mislio sam uop?teno kad su instrumenti u pitanju, da je bzvz nazivati neki istrument profi ili ne.

@OFF Nisam mislio na tebe :)

wladymeer
28-02-2012, 11:01 PM
Ja ne vidim ništa što nije profi kod Juno Di.

Postaviću ti prosto pitanje - koliko ti se dopadaju farbe sa Fantoma X?

Ako želiš Fantom X farbe - Juno Di. Proveravao sam waveformove i 90% Fantom X waveformova se nalazi u Juno Di. Uglavnom nema bubnjeva i sličnih stvari.

Ako ne voliš Fantom X farbe - XP-30. Mada, ako ne voliš Fantom X, nekako ne vidim kako će ti se XP-30 dopasti.

Master_Cool
28-02-2012, 11:34 PM
Ja ne vidim ni?ta ?to nije profi kod Juno Di.

Postaviću ti prosto pitanje - koliko ti se dopadaju farbe sa Fantoma X?

Ako ?eli? Fantom X farbe - Juno Di. Proveravao sam waveformove i 90% Fantom X waveformova se nalazi u Juno Di. Uglavnom nema bubnjeva i sličnih stvari.

Ako ne voli? Fantom X farbe - XP-30. Mada, ako ne voli? Fantom X, nekako ne vidim kako će ti se XP-30 dopasti.

Da to znam da je dosta farbi iz Fantoma X ubaceno u Juno Di. Ali nisam siguran koliko te LE verzije verno to prenose. Ne bih se slozio da su konverteri isti kao na Fantom X seriji. Ipak je ovo oslabljena verzija. A dok XP-30 ima to sto ima. Ali radi kvalitetno i dan danas.

OFF
29-02-2012, 12:28 AM
Ja sam se opekao sa JV1010 (navodno modul od XP30)... ..sve isto, i lista boja, mogucnosti, efekti... osim zvuka.... zvucao je kao los mp3.....

opet necu na slepo da kukam..... treba sve probati

wladymeer
29-02-2012, 05:14 PM
Ne bih se slozio da su konverteri isti kao na Fantom X seriji. Ipak je ovo oslabljena verzija. A dok XP-30 ima to sto ima. Ali radi kvalitetno i dan danas.

Naravno da nisu. Bolji su i to mi je potvrdio Ukrajinac što drži Roland Clans forum i što je radio na Fantomu G i Gaia SH-01.

Juno Di je izašao posle Fantoma G (2008.). Juno serija im služi da uzmu još koji "dinar" na staroj tehnologiji. Juno Stage (iz 2008.) je imao iste konvertere kao Fantom X (2004.), a Juno Di (2009.) i Gi (2010.) imaju čak i bolje konvertere od toga.

Da rezimiramo - Juno synthovi nisu Fantom X LE - imaju istu polifoniju, istu FX sekciju, isti broj efekata, jedino u čemu se razlikuju jeste broj waveformova (pri čemu su Sonic Cell i Juno Stage identični i najbliži celom Fantom X paketu waveformova) i to što nemaju opciju za semplove (odnosno kod Juno-G multisampling)

Naravno, Juno-D izuzimamo iz ove priče jer je on ipak iz perioda kada je Fantom X bio aktuelan.

Uostalom, o čemu mi to tačno pričamo? Ti reče da ti treba druga klavijatura za live svirku? Misliš da se na našim (ispod)prosečnim razglasima čuje neka "mrak" razlika? Razumeo bih te da juriš nešto iole ezoterično poput, lupam sad, Wavestationa i to sa namerom da radiš neku ambijentalnu autorsku muziku - ali tebi treba ako sam te dobro razumeo drugi synth za "posao"? Onda je ova priča najiskrenije kao da porediš 01W i M50 :)

Master_Cool
01-03-2012, 04:24 AM
Naravno da nisu. Bolji su i to mi je potvrdio Ukrajinac ?to dr?i Roland Clans forum i ?to je radio na Fantomu G i Gaia SH-01.

Juno Di je iza?ao posle Fantoma G (2008.). Juno serija im slu?i da uzmu jo? koji "dinar" na staroj tehnologiji. Juno Stage (iz 2008.) je imao iste konvertere kao Fantom X (2004.), a Juno Di (2009.) i Gi (2010.) imaju čak i bolje konvertere od toga.

Da rezimiramo - Juno synthovi nisu Fantom X LE - imaju istu polifoniju, istu FX sekciju, isti broj efekata, jedino u čemu se razlikuju jeste broj waveformova (pri čemu su Sonic Cell i Juno Stage identični i najbli?i celom Fantom X paketu waveformova) i to ?to nemaju opciju za semplove (odnosno kod Juno-G multisampling)

Naravno, Juno-D izuzimamo iz ove priče jer je on ipak iz perioda kada je Fantom X bio aktuelan.

Uostalom, o čemu mi to tačno pričamo? Ti reče da ti treba druga klavijatura za live svirku? Misli? da se na na?im (ispod)prosečnim razglasima čuje neka "mrak" razlika? Razumeo bih te da juri? ne?to iole ezoterično poput, lupam sad, Wavestationa i to sa namerom da radi? neku ambijentalnu autorsku muziku - ali tebi treba ako sam te dobro razumeo drugi synth za "posao"? Onda je ova priča najiskrenije kao da poredi? 01W i M50 :)

Hvala na trudu, kupio sam to sto sam hteo. P.S. Ne bih se slozio da je moj Pa system KV2 Audio + Presonus 16.0.2 prosecan "razglas" ali OK. U svakom slucaju sve najbolje i hvala na pomoci.

akordeonista
01-03-2012, 12:07 PM
Cestitam za kupovinu!
Samo da dodam, potvrdjujem isto sto je Vladimir napisao! Juno ima i bolji zvuk i bolje konvertere od Xp30. Takodje, izrada nije rdjava u odnosu na Xp30 pa je, kad se sve uzme u obzir (cena, kvalitet, godiste!), definitivno bolja kupovina od Xp30. Jedino sto se meni ne svidja kod tih novih jeftinijih Rolanda su dirke koje su ocaj zivi (bar po meni)! Jedini casni izuzetak po tom pitanju je Juno Stage koji ima dirke kao Fantom. Takodje ima 6,5 oktava, veoma je zgodan za rad a tezak je samo 10 kg, sto je izuzetno!
(http://rumski.com/forum/member.php?u=1749)

darkstar
01-03-2012, 02:06 PM
Meni ostade nejasno, sta si kupio na kraju ? Xp?

Cestitke anyway.

wladymeer
01-03-2012, 03:31 PM
Hvala na trudu, kupio sam to sto sam hteo. P.S. Ne bih se slozio da je moj Pa system KV2 Audio + Presonus 16.0.2 prosecan "razglas" ali OK. U svakom slucaju sve najbolje i hvala na pomoci.

Znaš vrlo dobro da sam mislio na "instalirane" sisteme koji se već nalaze po klubovima.

Mada ako već imaš takav sistem, čudi me da juriš synth do 500€, al dobro :)

darkstar
01-03-2012, 03:59 PM
ajde bre vladimire pa svi smo mi neizlecivo bolesni ... samo je pitanje ko za cim :) :) :)

Master_Cool
02-03-2012, 11:45 AM
Znaš vrlo dobro da sam mislio na "instalirane" sisteme koji se već nalaze po klubovima.

Mada ako već imaš takav sistem, čudi me da juriš synth do 500€, al dobro :)

Da ne ulazimo u dalju konverzaciju, vec sam se zahvalio na pomoci. Elem to sto trazim klavijaturu od 500 eura ne znaci da ne mogu da kupim Fantom G. Radi se o tome sta mi treba a ne koliko nesto kosta ali OK.

Master_Cool
02-03-2012, 11:48 AM
Meni ostade nejasno, sta si kupio na kraju ? Xp?

Cestitke anyway.

Uzeo sam XP-30 u fabrickom stanju, i vemoa sam zadovoljan sa ovim sto sam do sada preslusao (otprilike 2/3 baze).

darkstar
02-03-2012, 11:49 AM
Ok, master_cool to vec nije kul, nije vladimir nista zlonamerno hteo ... dosao si ovde da ti ljudi pomognu,oni su to nesebicno uradili, i sad imas takav stav? Ruzno je to.

Master_Cool
03-03-2012, 09:10 AM
Ok, master_cool to vec nije kul, nije vladimir nista zlonamerno hteo ... dosao si ovde da ti ljudi pomognu,oni su to nesebicno uradili, i sad imas takav stav? Ruzno je to.

Malo bolje procitajte da li sam bilo kakav "gard" zauzeo, ili bilo sta lose rekao. Nisam pitao da li treba da kupim klavijaturu od 500 ili 2000 eura nego koju od dve navedene (u naslovu). Zato sam se zahvalio (Vladimiru) na pomoci i rekao da prekinemo dalje jer vidim kuda vodi razgovor.

Pozdrav i sve najbolje.

wladymeer
04-03-2012, 12:59 AM
Sam si okrenuo priču u tom smeru.

Kada sam naveo da većina klubova u našoj zemlji nema opremu gde ćeš osetiti ne znam kakvu razliku pa čak i izmedju klavijature od 200€ i od 2000€, iz ne znam kog razloga, osetio si se "prozvan" da navedeš šta imaš od opreme i to sa naglaskom da je vrhunska. Ja sam tu samo primetio kontrast koji mi je bio zanimljivo čudan i ništa više.

A inače, nikada na ovakvoj temi ne bih preporučio da uzmeš Fantoma G niti M3 niti PC3K6 niti Motifa.

Uživaj.