Log in

View Full Version : Sustanje u monitorima ( windows 7 )

BillySound
24-02-2012, 03:19 PM
Pozz svima, imam jedan problem koji me uzasno nervira...imam os windows 7 ( 64 bit ) i stalno mi se cuje sustanje na monitorima, bilo da mrdam misa u prazno, bilo da rolam stranicu ...stalno kao da se salje neki signal u monitore ( inace sustanje je jace kada se nesto radi misem od sustanja koje se cuje kada se komp ne dira) :s

Sto se tice kompa mislim da je dovoljno jak da ne bi bilo tog sustanja...
prosecor: Intel 2.6 dual core
ram: 6gb
hard: 500gb

Jel ima neko ideju do cega je ovo? Monitori su mi behringer 2031a

Izvinjavam se ako sam postavio pitanje na pogresnom mestu

Haxli
24-02-2012, 03:41 PM
Koja kartica je u pitanju ?
Da li si proverio kablove/monitore na nekom drugom izvoru ?

Ovo je znalo da se desi na XP-u kada neshto nije uredu sa drajverima... koji polude...
nekada se samo istripuju a nekada kao posledica jer je neshto dodavano hardverski
(sama kartica, druga kartica ili neshto trece) pa se istripuje...
Da li si probao da reinstalirash drajvere od zvuchne kartice?

BillySound
24-02-2012, 03:47 PM
Koja kartica je u pitanju ?
Da li si proverio kablove/monitore na nekom drugom izvoru ?

Ovo je znalo da se desi na XP-u kada neshto nije uredu sa drajverima... koji polude...
nekada se samo istripuju a nekada kao posledica jer je neshto dodavano hardverski
(sama kartica, druga kartica ili neshto trece) pa se istripuje...
Da li si probao da reinstalirash drajvere od zvuchne kartice?

Kartica je m-audio firewire solo...inace nisam probao monitore nigde a kablovi bi trebalo da rade, kupljeni su novi, a sto se tice drajvera probao sam da ih reinstaliram ali nista se nije popravilo...ne mogu da se setim kako je bilo na xp, da li su sustali posto sam xp koristio samo 2 dana od trenutka kada sam uzeo opremu, posle sam morao da predjem na windows 7 (64 bit ) zbog ram memorije posto 32 bitni windows ocitava ram samo do 3gb a ja imam 6gb :s

nikolaivanic
24-02-2012, 04:24 PM
Pozz svima, imam jedan problem koji me uzasno nervira...imam os windows 7 ( 64 bit ) i stalno mi se cuje sustanje na monitorima, bilo da mrdam misa u prazno, bilo da rolam stranicu ...stalno kao da se salje neki signal u monitore ( inace sustanje je jace kada se nesto radi misem od sustanja koje se cuje kada se komp ne dira) :s

da li je mish bluetoooth tj bezicni?
ukoliko jeste, probaj sa zicanim, mozda nestane.

ps. privremeno iskljuci i usb stick za mish radi probe

BillySound
24-02-2012, 05:23 PM
da li je mish bluetoooth tj bezicni?
ukoliko jeste, probaj sa zicanim, mozda nestane.

ps. privremeno iskljuci i usb stick za mish radi probe

Mis mi je zicani, najobicniji ali i dalje susti, probao sam da skinem sa m-audio sajta drajver i da istaliram novi...opet isto...:s A koji drajveri mogu da proizvedu to sustanje? Mislim na drajvere vezane za operativni sistem tj windows ( tipa: za graficku, za zvuk..itd itd)?

tajsam
24-02-2012, 05:48 PM

1000000% si spojio monitore nebalansiranim kabelom???
spoji ovakvim i vjerovatno neces imati problema.a mozna ti i wireless pravi problem.ako ga imas probaj ga iskljuciti.i to je jedna od mogucnosti.e i jos ako ti je lose uzemljenje ili si mozda komp ukopcao u onu uticnicu za sobne lampe sto nema uzemljenje???mozda los firewire kabel,lose napajanje od kompa.nesto od ovoga mora rijesit problem.nadam se

Haxli
24-02-2012, 10:42 PM
^ +1

Prvo proveri kabal i monitore, da znamo da nije do toga...
Probaj i na nekom drugom izvoru zvuka ako si u mogucnosti...
Ako sve radi OK bez kompa onda je neshto softverski...

To bi trebalo da su aktivni monitori, shto znachi da ce da "puste zvuk"
i ako on dodje sa integrisane zvuchne... pa mozesh da probash
i tako... ako ne radi onda je neshto od ovoga shto je naveo "tajsam".
Ako tako radi onda je problem na relaciji komp -> m-audi.

Mika Technika
25-02-2012, 12:05 AM
A možda je i struja u pitanju, ja zbog struje čujem shum!

Sent from my Desire HD using Tapatalk

psionic
25-02-2012, 01:13 AM
1. Neki od GAINova na monitorima je prejak.
2. Audio interfejs ima nepopravljivo los oklop.

- Probaj da namestis na monitorima GAIN na minimum, a da pojacas audio interfejs na max. Signal se iz kompa najbolje stisava nekakvim atenuatorom izmedju kompa i monitora (mackie big knob, kanal na mikseti ili nesto trece za kontrolu jacine monitora) Stisavanjem untar kompa, pre konvertora, se znatno smanjuje dinamicki opseg i o tome je bilo reci na forumu.

- Kupi bolji audio interfejs, ciji je dizajn oklopa i uzemljenja bolje uradjen i koji ima manje problema sa shumom...

@ Mika Technika
Miko, zasto mislis da zbog struje cujes sum ? Razumem da cujes neki brum, ali sum i to ovaj "beli", koliko znam, ne nastaje zbog lose struje ..?

@ Tajsam
Ubadanje u uticnicu bez uzemljenja je cest nacin da na mestima sa losom strujom upravo izbegnem brum. Nekoliko puta mi je spaslo glavu stavljanje selotejpa na suko - pod uslovom da ne diras metal kucista :)

Integrisana kartica takodje obavezno salje taj "digitalni" sum (zujanje misa i sl) i to dosta jace od m-audija, tako da je to los nacin za proveru. Koliko shvatam, kod njega ima i tog i "obicnog" shuma (obican whitenoise, bez ikakvih zujanja - nastaje na losijim analognim pojacalima sa velikim pojacanjem, kakvi su upotrebljeni u monitorima - donekle se resava smanjivanjem GAINa - pojacanja - na monitoru)

Haxli
25-02-2012, 01:22 AM
Mislish na utichnicu/uzemeljenje tj ono shto je tajsam napisao... ili generalno stuja u kuci ?

Mika Technika
25-02-2012, 02:04 AM
@ Mika Technika
Miko, zasto mislis da zbog struje cujes sum ? Razumem da cujes neki brum, ali sum i to ovaj "beli", koliko znam, ne nastaje zbog lose struje ..?

Verovao ili ne, struja isto šušti(bez bruma), dok mi se nije desilo, nisam ni znao.
Ovako, preselio se, i povezao sprave, uključim zvučnike, kad ono šum. Ja reko šta je sad prslo, ugasio, otkačio, vezao sve opet, kad i dalje sve isto. Znam da nisu kablovi, jer na predhodnoj gajbi nema šuma a isti kablovi. Pozovem ja električara, on čačka, gleda i ništa mu nije jasno, meri struju itd. i pošto se moja cela zgrada greje na struju, on mi kaže: kada budete prestali da se grejete na struju, možda prodje šum, ja reko ovaj mene zajebava, al šta da radim. On otišao, ja uzeo jedan par zvučnika, bez kablova, samo strujni kabel u njima, i krenem da bodem u sve štekere u toj sobi, i kad ono opet šum! Uzmem drugi par zvučnika, kad ono opet isto, e reko koji si ti Mika maler!

Haxli
25-02-2012, 02:23 AM
Nisam to znao... bez reshenja na kraju... selidba opet... ?

Neka proba i to onda, bar to nije teshko... mada mene buni ovo pomeranje
misha i pojachavanje shuma jer me podseca na taj problem shto je ortak imao...

psionic
25-02-2012, 03:21 AM

Neka proba i to onda, bar to nije teshko... mada mene buni ovo pomeranje
misha i pojachavanje shuma jer me podseca na taj problem shto je ortak imao...

To mi bas nesto nije poznato, ali ajde ako kazes da je tako... Nema razloga da se cuje bas taj sum zbog struje, ali neko kompetentniji za ta pitanja ce se vec javiti... Mislim - grejem se i ja na struju.

A to zujanje kad pomeris misha, dobro mi je poznato. To nije do struje 100%. Ja imam ulralite motu i integrisanu. Kada spojim integrisanu u motua, sve sto ide preko nje, ide sa tim zujanjem misa - kada pojacam dovoljno ulaz u MOTU. Sve sto se generise iz MOTUa, nema tih problema. Prikaceni sintisajzer takodje ne zuji. M-AUDIO na poslu, takodje i to u reziji sa sopstvenim uzemljenjem. To se javlja svuda gde ima digitalija i losih oklopa. Na primer Behringer DDX3216 je zujao kao lud... Integrisana isto.

Jedino sto moze da se resi te vrste bruma je da ne pojacava monitore toliko da to dodje u cujni opseg i to je to. Dakle sto jaci izlaz iz kartice i sto tisi gain.

Mika Technika
25-02-2012, 04:07 AM

Sreća pa ja nemam taj problem da čujem miš kako se pomera, za sada ovako radim, ne smeta mi toliko koliko me nervira, prilično sam udaljen od zvučnika pa se ne čuje.

Mika Technika
25-02-2012, 04:12 AM
Nisam to znao... bez reshenja na kraju... selidba opet... ?<br />
<br />
Neka proba i to onda, bar to nije teshko... mada mene buni ovo pomeranje<br />
misha i pojachavanje shuma jer me podseca na taj problem shto je ortak imao...<br />
<br />
To mi bas nesto nije poznato, ali ajde ako kazes da je tako... Nema razloga da se cuje bas taj sum zbog struje, ali neko kompetentniji za ta pitanja ce se vec javiti... Mislim - grejem se i ja na struju.<br />
<br />

Meni se cela zgrada greje na struju... Navrati da poslu&scaron;a&scaron;, ulaz besplatan :)

Haxli
25-02-2012, 04:52 AM
Eh sad, ne mogu da tvrdim ali mislim da to zujanje o kome ti prichash (@psionic) nije isto ono
na koje ja mislim... tim pre shto je ovo resheno... sutra cu da se vidim sa ortakom pa cu iskucam...
Ako me secanje dobro sluzi drajveri su pravili problem... jedino shto mi josh pada na pamet je da
je promenjen slot u koji je stavljena kartica + reinstalacija drajvera... al to cu da proverim...
Davno bilo...

@Mika Technika
Dobro je kada nije morala selidba opet! :)

nikolaivanic
25-02-2012, 02:31 PM
Ne treba zaboraviti da je procesaor na kompu jak oscilator na 2,6ghz snage cca 100+w!!
Emisija se na audio uredjajima detektuje kao beli shum.
mogucnost je da se ubace supresori u liniju audio signala-zavojnica na vf jezgru + kondenzatori kao blokada.
pomeranje misa proizvodi promenu u radu procesora i ta promena emisije moze napraviti takvo sranje...

psionic
25-02-2012, 04:12 PM
Ne treba zaboraviti da je procesaor na kompu jak oscilator na 2,6ghz snage cca 100+w!!
mogucnost je da se ubace supresori u liniju audio signala-zavojnica na vf jezgru + kondenzatori kao blokada.
pomeranje misa proizvodi promenu u radu procesora i ta promena emisije moze napraviti takvo sranje...

Jeste, u kompu ima gomila generatora signala kvadratnog oblika, a to se manifestuje kako jelte znamo iz OETa kao indukcija u kablovima zbog nagle promene nivoa napona. EM smetnje najvise nastaju pod uticajem upravo kvadratnog oblika napona.

Jedino sto nije bas cisti beli sum ono sto ja cujem. Beli sum nastaje u npr pojacivacima zbog velikog pojacanja relativno niskih signala, tako da pojava koja uvek postoji - haoticno kretanje elektrona usled raznih necistoca, grejanja i same prirode provodnickih materjala - dolazi pojacana u cujni opseg.

Evo jednog predloga: usemplujte ulaz na bilo kojoj audio kartici i u forgeu uradite normalizaciju na 0dBFS. Lepo cete cuti to zujanje o kome pricam, koje je na skupljim karticama daleko tise, ali takodje prisutno. Postovacu par primera cisto da cujete o cemu ovde trabunjam...

BillySound
25-02-2012, 04:17 PM
Probaj da namestis na monitorima GAIN na minimum, a da pojacas audio interfejs na max

Ovo je smanjilo sum za 80% :) Probacu i sa boljim kablovima posto koristim obicane instrumetanlne kablove za povezivanje audio interfejsa sa monitorima, mozda je nesto do kablova ali u svakom slucaju namestanje gainova na minimum je svakako resilo veliki deo problema ali sum i dalje postoji :)))

Nije mi malo jasno oko ovih zavijnica i kondenzatora, kako se tacno to postavlja u liniju audio signala?

psionic
25-02-2012, 04:24 PM

Jeste, u kompu ima gomila generatora signala kvadratnog oblika, a to se manifestuje kako jelte znamo iz OETa kao indukcija u kablovima zbog nagle promene nivoa napona. EM smetnje najvise nastaju pod uticajem upravo kvadratnog oblika napona.

Jedino sto nije bas cisti beli sum ono sto ja cujem. Beli sum nastaje u npr pojacivacima zbog velikog pojacanja relativno niskih signala, tako da pojava koja uvek postoji - haoticno kretanje elektrona usled raznih necistoca, grejanja i same prirode provodnickih materjala - dolazi pojacana u cujni opseg.

Evo jednog predloga: usemplujte ulaz na bilo kojoj audio kartici i u forgeu uradite normalizaciju na 0dBFS. Lepo cete cuti to zujanje o kome pricam, koje je na skupljim karticama daleko tise, ali takodje prisutno. Postovacu par primera cisto da cujete o cemu ovde trabunjam...

UPOZORENJE: smanjite zvucnike da vam ne bi poludela glava :)

Prvi je sa MOTUa, snimak praznog kanala koji je sa -110dBFS normalizovan. U normalnim okolnostima, ovo ne moze da se cuje, jer je -110 dB mnogo tih signal, cak i kad se pojaca.

Drugi je sa integrisane, snimak sa praznog kanala, koji je sa -50 dBFS normalizovan. -50dB je dovoljno da udje u cujni opseg pri malo vecem pojacanju. Primecuje se vece prisustvo raznih frekvencija, prvi je slicniji belom sumu...

Moja poenta ovde je da ni jedan nije bas cisti beli sum, karakteristican za analogne sisteme, vec je vise indukovani EM sa komponenti kompjutera. Zato je korisno da audio interfejs bude eksterni uredjaj ili da su konvertori spolja, van zracenja komponenti (odatle ideja da se prave usb i FW interfejsi kao spoljni uredjaji...)

boggy
25-02-2012, 04:32 PM
Ako je to sto pises stvarno problem, kako onda moja (PCI!) kartica ima odnos signal sum bolji od 115dB?

Ako se "cuje" pomeranje misa i serijska komunikacija, onda je najverovatnije siri problem sa uzemljenjem (instalacija, svaka sprava ponaosob, razvodne kutije, itd)

BillySound
25-02-2012, 04:39 PM
Dal je moguce da se ovaj sum stvara zbog struje? :S Ne mogu da se setim tacno i ne bih da tvrdim ali mislim da mi na xp sistemu nije bilo nikakvog suma, da nije problem windows 7? :s

boggy
25-02-2012, 04:46 PM
Dal je moguce da se ovaj sum stvara zbog struje? :S Ne mogu da se setim tacno i ne bih da tvrdim ali mislim da mi na xp sistemu nije bilo nikakvog suma, da nije problem windows 7? :s
Ne... operativni sistem ne stvara sum...
Problem je najverovatnije uzemljenje... odnosno promena koja je napravljena u kablovima za napajanje... nesto je mozda dodato iz druge prostorije ili se u medjuvremenu pokvarilo... moze da se proba sa drugim razvodnim kablom iz druge prostorije, ali se mora sve napajati odatle (iz istog razvodnog kabla)... i pc, i monitori i kartica...
Moze da se proba sve to kod nekog drugog u drugoj zgradi...

Evo merenja koja sam sada uradio... znaci... ne pravi procesor tako veliki sum, jer da pravi, onda bi i ja imao slican problem a i svi drugi na ovom forumu.

psionic
25-02-2012, 04:51 PM
Ne... operativni sistem ne stvara sum...
Problem je najverovatnije uzemljenje... odnosno promena koja je napravljena u kablovima za napajanje... nesto je mozda dodato iz druge prostorije ili se u medjuvremenu pokvarilo... moze da se proba sa drugim razvodnim kablom iz druge prostorije, ali se mora sve napajati odatle (iz istog razvodnog kabla)... i pc, i monitori i kartica...
Moze da se proba sve to kod nekog drugog u drugoj zgradi...

Evo merenja koja sam sada uradio... znaci... ne pravi procesor tako veliki sum, jer da pravi, onda bi i ja imao slican problem a i svi drugi na ovom forumu.

Ok, a sta je onda problem sa mojom integrisanom i audio fajlom koji sam okacio ? Kapiram da lynx ima bolje resen GND oklop samih konvertora i svega ostalog, da je dosta bolje uradjen GND nego na npr AUDIGY ili integrisanoj...

boggy
25-02-2012, 04:56 PM
Ok, a sta je onda problem sa mojom integrisanom i audio fajlom koji sam okacio ?

Losa audio kartica (los dizajn).... nebalansirani izlazi/ulazi,... mis sam "cuo" mnogo puta na creative sound blaster "proizvodima"....

karta sa balansiranim ulazima NE BI SMELA da ima nikakav problem jer su sve smetnje u kompu tzv. common mode, i u balansiranim vezama se ove smetnje prirodno oduzimaju, bez ikakvog filtra.... Pod uslovom da su kablovi ispravni i uzemljenje korektno... drugacije nece da radi...

Ili, da taj problem jos uvek postoji, nikada ITB produkcija ne bi zazivela, ili barem nikada ne bi moglo da se snima direktno u PC/MAC.

psionic
25-02-2012, 04:59 PM
Losa audio kartica (los dizajn).... nebalansirani izlazi/ulazi,... mis sam "cuo" mnogo puta na creative sound blaster "proizvodima"....

karta sa balansiranim ulazima NE BI SMELA da ima nikakav problem jer su sve smetnje u kompu tzv. common mode, i u balansiranim vezama se ove smetnje prirodno oduzimaju. Pod uslovom da su kablovi ispravni i uzemljenje korektno... drugacije nece da radi...

Ili, da taj problem jos uvek postoji, nikada ITB produkcija ne bi zazivela, ili barem nikada ne bi moglo da se snima direktno u PC/MAC.

Da, editovao sam predhodni post. Dakle LYNX ima daleko bolje resen GND nego na primer integrisana ili AUDIGY sa koga sam snimao ulaz.

Dolazimo do toga da je jedna mogucnost pojave smetnji - los kvalitet samog audio interfejsa. Da li bi problem mogao nastati - priblizavanjem njegovog M-Audia kompjuteru ?

boggy
25-02-2012, 05:06 PM
Da, editovao sam predhodni post. Dakle LYNX ima daleko bolje resen GND nego na primer integrisana ili AUDIGY sa koga sam snimao ulaz.
.

Zasto kazem GND... pa zato sto je GND vezan direktno kablovima i za FW i za audio kablove... te ako komp ide na jedan GND a monitori na drugi... i ako tu postoji potencijal... cuce se sum. Veza je putem kabla, ili postoji ground loop... tako da udaljavanje moze imati uticaj ali nije uzrok.

Koliko vidim covek ima balansirane izlaze, i ostaje da proveri da li stvarno ima balansirane kablove ... itd..
....
Dolazimo do toga da je jedna mogucnost pojave smetnji - los kvalitet samog audio interfejsa. Da li bi problem mogao nastati - priblizavanjem njegovog M-Audia kompjuteru ?
Sto se tice dizajna kartica... tu ima svacega, ali recimo da je nemoguce izboriti se sa sumom u tako agresivnoj sredini kakav je pc, bez barem viseslojnog PCB dizajna, koji je cesto bio zaobilazen od creative i ostalih, iz razloga ciste ustede... Veliko je umece napraviti low noise audio karticu za PC, ali je moguce, sto sam pokazao na primeru... znaci... nije PC kriv... jer.. ovo je audio za PC... prema tome, zasto proglasavati njega (PC) "krivim" kada nam drugacije ni ne odgovara... besmisleno je, jer nam treba bas kartica za taj pc. Ako karta susti i krci, onda treba naci neku koja to nema obicaj ako je sve ostalo sa uzemljenjem i kablovima u redu...

psionic
25-02-2012, 07:19 PM
Sto se tice dizajna kartica... tu ima svacega, ali recimo da je nemoguce izboriti se sa sumom u tako agresivnoj sredini kakav je pc, bez barem viseslojnog PCB dizajna, koji je cesto bio zaobilazen od creative i ostalih, iz razloga ciste ustede... Veliko je umece napraviti low noise audio karticu za PC, ali je moguce, sto sam pokazao na primeru... znaci... nije PC kriv... jer.. ovo je audio za PC... prema tome, zasto proglasavati njega (PC) "krivim" kada nam drugacije ni ne odgovara... besmisleno je, jer nam treba bas kartica za taj pc. Ako karta susti i krci, onda treba naci neku koja to nema obicaj ako je sve ostalo sa uzemljenjem i kablovima u redu...

Haha, ma nije PC jadan nista kriv :) Normalno, bilo koji uredjaj koji je pravljen da radi u nekakvim uslovima radne okoline, mora da zadovolji te neke uslove, pa i audio interfejsi.
Malo smo doduse usli ovde u teoretisanje. Recimo da taj "digitalni" sum na vecini iole ozbiljnih interfejsa moze da se zanemari jer je ispod -100dBFS.

Ovaj drugi sum - White ili pink noise, manje smeta, ali njega ne mozes potpuno da eliminises, bar ne u pojacivacima snage... Narocito u klasicnim IC pojacivacima tipa TDA 2020 kakva su verovatno u tim monitorima ... Zar ne ?

EDIT: E sad se setih, cesto se reinstalacijom novih drajvera poremete MUTE komande na nekim kanalima... Probaj da MUTUjes sve sto ti ne treba... Mozda se u plejbeku pojavilo nesto sto je pre bilo mutirano. Naravno, eliminisi predhodno sve probleme uzemljenja, kako su ti savetovali - vezi sve na isti produzni i tako dalje...

tajsam
25-02-2012, 09:52 PM
ma on treba spojiti balansirano i nece sigurno imati problema.on je zvucnike spoijo sa mono instrument kabelom 100%.vidim odavde.i to sam maloprije rekao a on vjerovatno nije probo jer misli novi su mi kabeli!!u ducanu su mi dali orginal kabele!!samo oni u ducanu vjerovatno nemaju pojma sto znaci balansirano a sto nebalansirano.pravilo ja ako imas balansirane izlaze na karti (a imas ih)i ulaze na tvojim aktivnim zvucnicima(imas ih) pa onda tako spoji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

isto tako ja bas zovem jedan ducan neki dan da mi poalju jack na xlr i ja ga pitam dali je balansirani kabel on kaze jest kako nije,ne samo to nego i na web shopu slika stereo kabela a ja dobijem mono k............i lik kaze pa isto ti je to

LACKY
25-02-2012, 11:59 PM
Isti problem sam i sam iskusio.
I sve bi to bilo uredu sto pricate, MOTU 424 i HD 192, pod Windom. Sustanje, zujkanje, mrdanje misa se takodje culo a sve balansirano i po PS-u, a onda pod OSX-om sve cuti kao zaliveno!

tajsam
26-02-2012, 12:07 AM
I sve bi to bilo uredu sto pricate, MOTU 424 i HD 192, pod Windom. Sustanje, zujkanje, mrdanje misa se takodje culo a sve balansirano i po PS-u, a onda pod OSX-om sve cuti kao zaliveno!

sta nemas uopce zvuka pod osx-om?:gaah:

LACKY
26-02-2012, 12:10 AM
Ako to podrazumevas pod zvuk, onda nemam.

psionic
26-02-2012, 12:20 AM
ma on treba spojiti balansirano i nece sigurno imati problema.

Probaj da vezes bakarnim provodnicima. Ako su ti dali pertle za cipele, ti nemoj da ih koristis, jelte i proveri da li si ugasio TV, oce i to da susti na praznom kanalu :da:

Salu na stranu, balansirane veze sluze da eliminisu sum i smetnje koje su nastale indukovano u kablovima. Podrazumevam da ce sve povezati kako treba - uzemljenje, balansirani kablovi i tako dalje. Ali ako suste sami monitori, to mu nece resiti nista.
A i pitanje je, koji sad on cuje shum - i dalje taj "digitalni" (mis i te fore) ili "analogni" (lepi, fini beli noise) ?

Ukoliko je ovaj "digitalni", onda - poslusaj cika Bogija, povezi sve na isti GND, tj. na istu razvodnu letvu.

A da nisi pri tome promenio i ceo komp, tj presao na MAC ? Mislim da mac ima za nijansu bolje napajanje od ovih kinescarija po PCjima, sa pristojno dobrim GNDom.

LACKY
26-02-2012, 12:30 AM
Ne, comp je isti. Imao sam dual but Win7 64 i OSX. Sada samo OSX.
I meni bas nije jasno do kraja, ali da je tako, jeste.

psionic
26-02-2012, 12:35 AM
Ne, comp je isti. Imao sam dual but Win7 64 i OSX. Sada samo OSX.
I meni bas nije jasno do kraja, ali da je tako, jeste.

E jbg, sad ispade da mac OSX bolje uzemljuje EM smetnje :D

Ako sam u ovom svetu kompjutera ista naucio, to je - da je sve moguce... :shock:

LACKY
26-02-2012, 12:48 AM
Cinjenice su cinjenice, da na OSX-u nema smetnji, sad' u cemu je gvint dalo bi se naglabati.

tajsam
26-02-2012, 08:29 AM
Cinjenice su cinjenice, da na OSX-u nema smetnji, sad' u cemu je gvint dalo bi se naglabati.

ma pokojni steve jobs je rekao svojim inzinjerima ako sto bude ?u?talo da ce im hemat mater.i onda su oni kad su programirali izmedju svake 0 i 1-ce stavljali debelu bakrenu ?icu onu iz kabela 5x2.5 (pet puta dva ipo)
ali cuo sam da je tokom programiranja snow leoparda bilo problema sa ?umom jer je jedan inzinjer nesto zahebo pa su ga bacili lavovima.

Haxli
26-02-2012, 09:19 AM
Da li si menjao drajvere? Probao da stavish npr starije...
Da li su drajveri koje si koristio radili normalno kod drugih
u istoj kominaciji hardwera tj hardwer-win7 64.
Da li si probao da promenish slot u kome je kartica... ?

Chim pod drugim sistemom radi ok, znachi neshto je do samoga
sistema ili drajvera... nema shta trece da bude... win se istripovao
samo je pitanje tachno kod chega da bi nashao reshenje...

mali off:
zaboravio sam da pitam ortaka juche da li je njegov problem
reshen samo sa promenom drajvera ili je bilo josh neshto :(

LA-2A
26-02-2012, 10:32 PM
drugar je imao isti problem i resio ga je u bios-u
porbaj da nadjes C1E Support i da ga disejblujes,kod njega se nalazi na ovoj lokaciji

Advanced BIOS Features/CPU Feature/C1E Support

isto tako mozes da probas u control panel-u da promenis plan settings u power options-u

LACKY
26-02-2012, 10:43 PM
ma pokojni steve jobs je rekao svojim inzinjerima ako sto bude šuštalo da ce im hemat mater.i onda su oni kad su programirali izmedju svake 0 i 1-ce stavljali debelu bakrenu žicu onu iz kabela 5x2.5 (pet puta dva ipo)
ali cuo sam da je tokom programiranja snow leoparda bilo problema sa šumom jer je jedan inzinjer nesto zahebo pa su ga bacili lavovima.
Ne nego je pokojni Steve na moje insistiranje naredio inzenjerima da to rese!
Vrlo duhovito mladicu, nema sta. Jedino sto bi bilo duhovitije od ovoga da sam napravis test!

LACKY
26-02-2012, 10:48 PM
Da li si menjao drajvere? Probao da stavish npr starije...
Da li su drajveri koje si koristio radili normalno kod drugih
u istoj kominaciji hardwera tj hardwer-win7 64.
Da li si probao da promenish slot u kome je kartica... ?

Chim pod drugim sistemom radi ok, znachi neshto je do samoga
sistema ili drajvera... nema shta trece da bude... win se istripovao
samo je pitanje tachno kod chega da bi nashao reshenje...

:(
Pa poskidao sam regularne driver-e, od proizvodjaca, za sistem koji sam instalisao.
Sto se tice funkcionalnosti sve je radilo normalno, naravno sem doticnih sumova.
Menjao sam i mesta slotova.
A to je ono sto i ja zelim da kazem, da ima verovatno nesto do sistema pa onda i driver-a.
Jedino sto nisam probao je ovo u BIOS-u, sto je spomenuo LA-2A.

Haxli
27-02-2012, 07:12 AM
Najprostije recheno ta opcija se "bavi" ushtedom struje kada procesoru ne radi
nishta pametno... malo komplikovanije: smanjuje mnozilac i volatazu procesora
kada ne radi nishta zahtevno...

Prvi put chujem da to moze da ima veze... tim pre shto na XP-u radi kako treba
a na sedmici ne. A to je generalno podeshavanje na plochi... Ne znam... mozete
da probate, nece nishta da vas koshta, al meni to nema nikakve logike...

Srecko (LACKY) jel i kod tebe radilo na drugom sistemu tipa XP ili win7?
Ako jeste, onda su nashe sumlje opravdane neshto je do win7 64 :(

LACKY
27-02-2012, 04:59 PM
XP nisam probao, sam 7-ice i to obe. I na obe je bilo tih nus pojava.

Haxli
27-02-2012, 07:05 PM
Mali zeleni gremlini! (nema shta, jer vishe nishta ne ostaje "pametno")

:(

Mika Technika
28-02-2012, 01:05 AM
aj malo da napravim frku:

sto pljujete osx? pa i sami znate da je bolji jedno(pa ajde da kazem 20x a da ne preteram) od win-a.

pa win ima veci troubleshooting nego manual.

mada trude se, to se ne moze osporiti.

Haxli
28-02-2012, 08:53 AM
Nisam primetio da je neko pljuvao po osx-u... hmmm

nikolaivanic
28-02-2012, 09:34 AM
aj malo da napravim frku:

sto pljujete osx? pa i sami znate da je bolji jedno(pa ajde da kazem 20x a da ne preteram) od win-a.

pa win ima veci troubleshooting nego manual.

mada trude se, to se ne moze osporiti.

malo offa...
Nisam pomisljao na osx
kako se nabavlja, ima li onaj jeftini ;)? kako se instalira?
koji programi rade na njemu? sonar, cubase, forge, premijer???

Mika Technika
28-02-2012, 03:21 PM
malo offa...
Nisam pomisljao na osx
kako se nabavlja, ima li onaj jeftini ;)? kako se instalira?
koji programi rade na njemu? sonar, cubase, forge, premijer???

&Scaron;to bi se cimao i sklapao konfiguraciju i budžio ne&scaron;to, kada ima&scaron; lepo sve to oridžinal :)
Sve radi na njemu, nema&scaron; sekiracije.

A ako ba&scaron; hoće&scaron;, obrati se diviner-u, on će ti u detalje objasniti.

nikolaivanic
28-02-2012, 04:09 PM
?to bi se cimao i sklapao konfiguraciju i bud?io ne?to, kada ima? lepo sve to orid?inal :)
Sve radi na njemu, nema? sekiracije.

A ako ba? hoće?, obrati se diviner-u, on će ti u detalje objasniti.

to je ok, al imam 2 pc..
probao bih na njima da instaliram.. moze na pc?
onda proba da vidim kako radi.. ima li h2o verzija?

Mika Technika
28-02-2012, 08:12 PM
to je ok, al imam 2 pc..
probao bih na njima da instaliram.. moze na pc?
onda proba da vidim kako radi.. ima li h2o verzija?

Naravno da može na pc, ja sam imao na rudaw-u pro, ali trebati ne znam koji procesor i ploča, zato ti kažem, kontaktiraj diviner-a.

manem78
10-03-2012, 08:41 PM
Pozdrav!

Da ne otvaram novu temu nadovezacu se na ovu. Kupio sam ESI nEar08 eXperience pa imam par pitanja. Kad ih ukljucim i priblizim uvo na nekih 15-20cm visokotoncima cuje se tih sum. Zvucnici nisu povezani kablovim na karticu. Znaci, samo su ustekani u struju. Posto sam relativno nov po pitanju monitora, da li je ovo normalno (neki normalan sum pojacala) ili postoji neki problem? Sam sum ne predstavlja neki problem jer se ne cuje na normalnoj razdaljini. Samo na manje od 20-tak cm od visokotonaca. A drugi problem je kad povezem zvucnike sa karticom balansiranim kablovima. Sum se i dalje cuje, ali sad se kroz sum provlaci i tih isprekidan pisak. Kartica je M-audio Fast Track Pro. Mozda su kablovi losi(nisu bilo bog zna koliko skupi) ili je neki problem sa strujom. Nemam pojma. Ako neko ima ovaj model monitora moze da podeli svoja iskustva u vezi ovih stvari.

Hvala!

manem78
12-03-2012, 09:09 AM
Otkrio sam odakle dolazi taj isprekidan pisak. Od monitora laptopa. Kad zatvorim laptop ugasi se monitor na njemu i nestane pisak na Esi-jima. Kad ga otvorim eto ga ponovo. Moram da drzim laptop dalje od zvucnika.

diviner
12-03-2012, 01:16 PM
Lijepo sto si napisao kako si nasao rjesenje! Moze koristiti nekom. Fala!