PDA

View Full Version : MIDI bubanj live

SGG
22-02-2012, 04:15 PM
Pozdrav svima,

Obilazim ovaj forum već par godina i mogu vam reći da sam mnogo toga naučio ovdje, posebno iz polja produkcije i post-produkcije. Hvala vam na tome.

Trenutno imam bend sa klasičnom petočlanom postavom (vokal, gitara, bubanj, bass, klavijatura) i sve je 100% live, znači bez ikakvih dodataka. U narednim mjesecima postoji mogućnost da ostanemo bez bubnjara a okolina u kojoj ?ivimo ne pru?a ba? velik, ili ikakav, izbor za novog.

Svirao sam davno nekad na onaj fazon midi-klavijature-električna gitara-vokal za tezge, ali to je ne?to ?to ?elim izbjeći.

Koji je najbolji i najbezbolniji način da zamjenim ?ivi bubanj sa midi bubnjem, a da ne ide sa klavijature (Pa800) već da ide sa laptopa?
Npr. ako uzmem postojeći midi fajl i s njega skinem sve osim bubnjeva, ?ta mi je najbolja opcija da te fiksne "bubnjeve" renderujem sa kompjutera a da ne budu plastični?

Unaprijed zahvaljujem!

SGG

BlasterMaster
22-02-2012, 05:28 PM
poz dobrodoso, nadam se da sam te dobro razumeo, jeste da nije to to, ali el.bubanj (midi bubanj) moze dosta da znaci, ako je tu jos jak laptop sa zvucnom i ako se ima recimo baza abbey road drums iz NI Kontakta ili ezdrum moze dosta da ti znaci. povezes na komp ili preko midia u zvucnu ili ako iz bubanj-modula ide usb povezes na komp, lako se mapira, otvoris bazu pa udri... samo moras da znas da to nece biti isti osecaj uzivo ali ponavljam moze da radi posao...

SGG
22-02-2012, 05:40 PM
povezes na komp ili preko midia u zvucnu ili ako iz bubanj-modula ide usb povezes na komp, lako se mapira, otvoris bazu pa udri... samo moras da znas da to nece biti isti osecaj uzivo ali ponavljam moze da radi posao...

Pozdrav BlasterMaster i hvala na odgovoru.

Laptop je jak a ni sound card mu nije los (mada nema nista protiv nekog eksternog soundcarda ako bi jos poboljsalo stvar). Imam EZ-Drummer, ali pogledacu i te druge. Nije mi jasno kako da to uvezem sve.

Na primjer, imam midi fajl Libero.mid na kompjuteru. S kojim softverom da ga "pustim" da svira a da ujedno koristi semplove iz EZ-Drummera ili nekog drugog VST-a?

BlasterMaster
22-02-2012, 05:51 PM
gledaj, ja sam ti ezdrummer preporucio kao entry level bubanj... po meni i mnogima ovde je on daleko od pravog zvuka i mase, ima ukupno 9 cini mi se ekstenzija za razlicite zanrove i mogu lepo da se blenduju da rade... od plugin bubnjeva tog tipa, ja nisam naishao na bolje od NI studio drummer (abbey roads edicije 60te, 70te, 80te, i modern drums) a ima i one teldex studio emulacije snimane u berlinu, te ti toplo preporucujem da ih isprobas, cekiraj na njihovom sajtu... kik bas je mnoogo bolji od ez, plus sto u samom programu svaki bubanj ili cinelu mozes da kompresujes, da dodajes reverbe, delay,...

a ovo sto pitas oko povezivanja i te *.mid baze, ovi programi ako ih otvaras na laptopu se otvaraju ili standalone ili preko kontakta, baze im prethodno ucitas (cii mi se da su *.nki extenzije) i misem menjas sta oces, nema tu nekih cuvanja midi "boja" pa ucitavanja pa trte-mrte ... dabl klik na bubanj, ucita se baza, ti sviras na el.bubnju ako si prethodno lepo mapirao cinele dobose zvona i to (cak se i automatski mapira) i ono izlazi zvuk bubnja kakav si odredio iz kontakta/ez drummera... a reci mi koji bubanj imas?

SGG
22-02-2012, 06:05 PM
Bubanj kojim baratamo na probama je neki jeftini Yamaha DTXpress, a uzivo koristimo akusticni bubanj.

Nisam siguran da si me razumio ipak, ili mozda jesi ali sam ja zbunjen...nista novo.

Ja ne pokusavam zamijeniti "zivi bubanj" sa "elektroncem", taj postupak mi je vec jasan. Ja pokusavam kompletno zamijeniti bubnjara sa elektronikom :D

Znaci, imam vec "snimljene" (ukucane) midi trake bubnjeva (koje bih izvadio iz postojecih midi pjesama koje kruze internetom, itd..) i onda bih da njih pustam sa playliste a da idu kroz neki od tih VST-a. Mozda si to vec pojasnio kad si rekao "a ovo sto pitas oko povezivanja i te *.mid baze, ovi programi ako ih otvaras na laptopu se otvaraju ili standalone ili preko kontakta, baze im prethodno ucitas (cii mi se da su *.nki extenzije) i misem menjas sta oces, nema tu nekih cuvanja midi "boja" pa ucitavanja pa trte-mrte", ali nisam siguran 100%.

BlasterMaster
22-02-2012, 06:30 PM
Ja ne pokusavam zamijeniti "zivi bubanj" sa "elektroncem", taj postupak mi je vec jasan. Ja pokusavam kompletno zamijeniti bubnjara sa elektronikom :D

aaa... :)
pa kontakt pusta i *.mid baze (verovatno i ezdrummer) , da nazovem aranzmane, znaci ako vec imate negde sacuvano, samo ucitate to (da ne objasnjavam kako lakse ce te shvatiti ako odgledate koji tutorial sa youtube-a) i onda kad ucitate mozete da odaberete recimo taj i taj dobos, tu cinelu, itd... ako vam samo za to treba da pustate midi fajlove kroz boje da tako nazovem...

p.s. svi ti programi vec imaju unapred napravljene mid aranzmane, recimo za uvod, za lead, za fill, i lako se kombinuju tako da za tili cas mozete da napravite celu ritam sekciju pesme i da sacuvate. odgledajte neke tutoriale i bice vam lakse kako to da izvedete

SGG
27-02-2012, 04:11 AM
Hvala BlasterMaster, probacu se poigrati sa ovim stvarima. EZ Drummer vec imam, prvo cu probati tako, a planiram nabaviti i Abbey Road paket pa da usporedim.