View Full Version : Emu 1212 latencija
wladymeer
19-02-2012, 08:47 PM
Imam EMU 1212 i imam jedan simptom koji se svima kojima sam pričao o tome učinio čudno.
Dok snimam audio preko MIDI kanala (dakle, ispi?em MIDI pa onda usnimim zapisano) latencija se povećava ?to je broj kanala veći.
Sa latencijom od 10ms na ASIO drajverima, audio zapis kasni za nultom tačkom je ne?to manje od 8ms kada snimam 1 MIDI kanal, dok kada snimam recimo 4 u isto vreme, ka?njenje iznosi i malo preko 13ms. Kada pomerim latenciju ASIO drajvera na minimalnihj 2ms, rezultat je za nijansu čak gori.
Da li su ovo neki podaci koji treba da me zabrinu i da li mo?e neko da me uputi na korisne linkove za audio optimizaciju Windowsa XP?
Mo?da je najkonkretnije pitanje zapravo, ukoliko koristim neki VST recimo za ritam, da li će se ove trake koje imaju ka?njejne od 7ms osetiti da be?e u mixu? Ne deluje mi, ali opet nemam previ?e iskustva pa bolje da pitam.
Hvala unapred.
darkstar
20-02-2012, 12:38 PM
Ajde glupost koja mi pada na pamet - da li ti je ukljucen delay compensation ( gore levo)?
Kako si uopste uspeo da izmeris milisekunde kasnjenja?
Iskreno, mislim da nema veze sa kartom
wladymeer
20-02-2012, 01:53 PM
Selektovao početak beata, prebacio frame u sekunde i izmerio koliko audio zapis kasni od te "početne" tačke.
Šta mu dodje to "gore-levo"?
Našao - isključen mi je.
Ako misliš na record shift opciju, nisam to dirao, stoji na 0 semplova. Disc preload je 2sec... E sad jedino ako pravi problem to što je "adjust for record latency" štiklirano.
wladymeer
20-02-2012, 02:08 PM
http://www.dodaj.rs/f/S/10x/17kdxvUt/cubase.jpg
Evo rezultata
Prvo sam usnimio 4 MIDI kanala istovremeno sa i bez delay compensationa a zatim 1 MIDI kanal na isti način.
U sva 4 slučaja MIDI nota počinje sa početkom snimanja.
Ono što mene najviše brine jeste zašto se latencija povećava sa povećanjem MIDI kanala?
A drugo pitanje, da li se 6-7ms kašnjenja oseti kada se snima preko ritma koji nema kašnjenje uopšte?
Naravno, padovi i slične stvari neće, ali u slučaju da se svira bilo šta konkretnije, da li to može:
1) da se oseti u snimku
2) da napravi problem sa fazama i tome slično
?
Nije mi toliki problem da sečem fajlove i bacam ih na početak beata, samo mi nije jasno zašto se ovo dešava i da li treba da se dešava uopšte.
darkstar
20-02-2012, 04:35 PM
ukljuci delay compesation, ukljuci "use system timestamps" ili tako nesto opciju u devices-windows midi unutar cubasea..pricam napamet jer nemam cubase pred sobom, ali snaci ces se gde je opcija.
kad sve to uradis,reset compa, i probaj snimanje opet !
tajsam
20-02-2012, 09:24 PM
http://www.dodaj.rs/f/S/10x/17kdxvUt/cubase.jpg
Evo rezultata
Prvo sam usnimio 4 MIDI kanala istovremeno sa i bez delay compensationa a zatim 1 MIDI kanal na isti način.
U sva 4 slučaja MIDI nota počinje sa početkom snimanja.
Ono što mene najviše brine jeste zašto se latencija povećava sa povećanjem MIDI kanala?
A drugo pitanje, da li se 6-7ms kašnjenja oseti kada se snima preko ritma koji nema kašnjenje uopšte?
Naravno, padovi i slične stvari neće, ali u slučaju da se svira bilo šta konkretnije, da li to može:
1) da se oseti u snimku
2) da napravi problem sa fazama i tome slično
?
Nije mi toliki problem da sečem fajlove i bacam ih na početak beata, samo mi nije jasno zašto se ovo dešava i da li treba da se dešava uopšte.
recimo da klavirist snima akusticni klavir na ritam koji nema latenciju.i klavirist na slusalice slusa to i svira.akusticni klavir sam po semi ima latenciju najmanje 10 ms od stiskanja tipke do mikrofona,zbog mehanike klavira itd.e sad dali ti osjetis latenciju kad cujes u snimci akusticni klavir????
wladymeer
21-02-2012, 02:09 AM
Jasno je meni o čemu govorimo, samo pošto imam u planu neku elektronsku muziku pre ili kasnije, zanimalo me je da li se takvo kašnjenje toleriše ili stvara probleme u produkciji.
U svakom slučaju, napisao sam, više me brine to što kada snimam više MIDI kanala istovremeno kašnjenje postaje veće. Nešto sumnjam da to "tako treba" da bude.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.