PDA

View Full Version : I Dream of Wires: The Modular Synthesizer Documentary

Mika Technika
18-02-2012, 07:49 PM
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/GCyiDaM3boc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

DaBear
19-02-2012, 10:06 AM
Ja jedino sto volim kod modularnih sintisajzera je STO IZGLEDAJU LEPO !! Kablovi, lampice, itd...izgleda onako.."naucnicki" !! hahaha

Inace za koriscenje - TOTALNO SMARANJE !!!

Imali smo i koristili puno 2 Roland System 100M kutije (sa 10 modula) i 2 RSF Kobol rack modula (Francuski , jako redak), i Roland SPV355, i sve kontrolisano sa Roland MC4B CV/Gate sequencerom...i mogu da kazem da je sporo, smaranje, dosadno, itd... dok napravis neki zvuk - prodje te inspiracija itd...nemoze da se "save patch" / recall itd itd...

To danas uglavnom kupuju za izgled, foliranje i obmanjivanje klinaca..da svi misle da bez toga nemoze da se postigne zeljeni zvuk !!

SVAKO KO JE RADIO SA MODULARNIM SINTISAJZERIMA CE SE SLOZITI SAMNOM !!
(ne obracam paznju na komentare ljudi koji su ih videli SAMO na slici!!)

awacs
19-02-2012, 12:48 PM
E, baš tako! Potpuno si u pravu što se tiče tih primene tih aparata u okviru pop muzike (pod pop muzikom podrazumevam i raznorazne derivate tehno scene - komercijalne i malo manje komercijalne). Veliko (i neisplativo) zalamanje oko jurenja štima i zvuka. Taman kad si "napravio zvuk" pola oscilatora se raštimovalo, a dok ih naštimuješ to više nije taj zvuk, pa onda opet vrtiš filtere, pa tako u krug :banghead:

Sa druge strane, znam za par sjajnih likova koji se nisu bavili pop muzikom i koji su radili lude stvari, od kojih neke i dan-danas zvuče uzbudljivo. Ali, to je bilo tada i tada je tim ljudima bilo zanimljivo da istražuju mogućnosti nove tehnologije.

Ne poznajem lično sve likove sa donje slike, ali koliko poznajem Paula Pignona (malo), mislim da bi i pre četrdeset godina između EMS-a povezanog sa Studerom i jMax-a ITB izabrao ovu drugu varijantu. Ljudi nisu voleli konkretne sprave, niti su gajili fetiš prema njima - voleli su nove mogućnosti koje su im te sprave donele. A jebiga, ako danas nema "novih mogućnosti" onda stvarno ne znam čega ima.

Trgovina emocijama (nostalgijom) je toliko uzela maha da ljudi od silnog gledanja u prošlost više ne vide ono što im je pred nosom.

Pozdrav,

Vasa

Mika Technika
19-02-2012, 06:35 PM
pa sve je to tacno, al ne znam zasto uvek mora da se raspravlja ista tema,
svi znamo da je lakse danas, snimis i vozis.

al lepota ovih sprava, je nemerljiva.

DaBear
19-02-2012, 07:27 PM
Pa nije raspravljanje....u ono vreme, svim kompozitorima i klavijaturistima je bio dojadio klavir i orgulje...pa su jedva cekali da se pojavi nesto poput Moog-a ili cega vec...sve je to bilo jako novo i imalo je NOV ZVUK !

Svi su pizdeli u studiju sa tim spravama...ALI nisu imali izbora (kao sto bi imali danas)..i nisu ih koristili jer su "analogni i masni" nego sto nije bilo nista drugo.

Ono sto je najvaznije su melodije i muzika koji su oni radili. Muzika, ideje itd...

Da lepo izgledaju - jeste, ali samo za izgled su mnogo skupi danas.

awacs
19-02-2012, 08:51 PM
pa sve je to tacno, al ne znam zasto uvek mora da se raspravlja ista tema,
svi znamo da je lakse danas, snimis i vozis.

Nije danas ništa lakše, samo je teško na drugačiji način. Uvek je bilo teško da se neko ludilo koje imaš u glavi artikuliše kroz zvuk koji će nekim drugim ljudima nešto značiti i biti zanimljiviji od gomile zvukova na koje su već navikli.

al lepota ovih sprava, je nemerljiva.

:thumbsup: Jašta, obaška što su to sprave pored kojih se ne osećaš kao muzikant koji treba da napravi hit od kog će da jede (buđav) lebac nego kao ludi naučnik koji se upravo sprema da otkrije tajnu života, univerzuma i svega ostalog :)

Pozdrav,

Vasa

dogmeat
21-02-2012, 12:13 PM
tezgarosi! trgovci u hramu! mesamovci! eurosongashi! beogradski proletnici! :)

sad nastranu, ja volim da prchkam sa zvukom, daleko je to od "pravljenja hita", to mi uostalom i nije profesija, ali vise volim da chachnem knob nego da chachnem misa kad "pravim muziku"

Mrva
15-03-2012, 09:59 AM
Meni samo živo zanima hoće li ovo biti dobro ispričana priča i dokumentarac kao takav.
Modularce smo svi već izguglali i jutjubirali.