Log in

View Full Version : Foo Fightersi uzeli Grammy, a gde su snimali ?

soundman
13-02-2012, 08:18 PM
Da, oprema je odlicna , instrumenti super, sviraci su odlicni, tu je i Butch Vig ... ali nigde akustickog tretmana. Cak su desno od bubnja ormari, koji sigurno rezonuju i prave svasta.

http://www.soundonsound.com/sos/jun11/articles/foo-fighters.htm

Molim nase akusticare da daju svoje misljenje.

(da me neko ne razume pogresno, u ovome nema nikakve malicioznosti, samo me interesuje zasto ljudi koji sebi svakako mogu da priuste sve moguce uslove nisu obratili paznju na taj segment)

soundman
13-02-2012, 08:22 PM
Molio bih i nekoga ko ima malo vise iskustva sa snimanjem bubnja da mi objasni ulogu ova dva gornja mikrofona (mislim na mikrofon, moguce da je sm57, iznad bubnjara uperen na dole i ovaj visoko postavljen dijagonalno, koji je usmeren cini mi se u istu tacku kao i 57)?

http://media.soundonsound.com/sos/jun11/images/Foos_02.jpg

Interesuje me da li se ovi mikrofoni nekako povezuju u miksu i da li imaju nekakve veze sa onim stereo parom odmah pored?

Unapred hvala.

DaBear
13-02-2012, 08:35 PM
procitajte tekst, sve ima...kako je snimano, problemi i kakav su zvuh hteli (i dobili).
Secam se ovog teksta...odlican !

BTW - Neko je spomenuo da je neki James Last album (koji je isto dobio Grammy) sniman na Yamah O2 !
OPREMA NIJE BITNA ! Muzika - muzicari - pevaci - pesma - aranzman !

quake2
13-02-2012, 08:42 PM
SM57 je tu da pojaca sredinu u overima i da se dobije onaj "garbage" ali cvrsti zvuk,ocigledno su isli na totalni trash zvuk koji u sustini nekako iz prikrajka uvek i jeste "u modi".Overi su tu visoko gore u mixu a sm57 nisu odabrali slucajno:wink:....ipak je tu namestao majkove neko ko se itekako dobro razume u posao a ne clan benda onako odokativno...iako je sve snimano tu gde jeste.Drugi majk,koji god da je ...stavljen je sa namerom da da presence dobosu i pomalo celoj slici.Pogledaj ostale majkove:)....treba se usuditi kada si svetski bend i ljudi od tebe ocekuju nesto prilicno klasicno na ovakvu postavku:),svaka cast.Komentarisan je album ovde cim je izasao,naci ces vec.Pozzzz

quake2
13-02-2012, 08:46 PM
He,he...i naravno sub kick je tu...govorim ja stalno da to treba probati,nije skupo i ne treba triger posle.

Surfer
13-02-2012, 08:55 PM
procitajte tekst, sve ima...kako je snimano, problemi i kakav su zvuh hteli (i dobili).
Secam se ovog teksta...odlican !

BTW - Neko je spomenuo da je neki James Last album (koji je isto dobio Grammy) sniman na Yamah O2 !
OPREMA NIJE BITNA ! Muzika - muzicari - pevaci - pesma - aranzman !

TAKO JE.
OPREMA JE TOTALNO NEBITNA sve dok se ima dva Studera A 827, API mikseta, Neve preampovi, Massive Passive ekvilajzeri i LA 3 A limiteri i Emily Lazar. :banghead: :)

soundman
13-02-2012, 09:00 PM
Oprema je savrsena za rock band , skoro da bolja ne moze. Ja sam pitao za akustiku.

soundman
13-02-2012, 09:05 PM
Verujem da je taj centralni 57 postavljen jer su imali problema sa cinelama, pa su OH mikrofoni upereni "preko" cinela u uglove sobe a ne direktno u cinele.

I dalje mi nije jasan taj dijagonalni koji puca u dobos.

Cekam gdina Vuckovica koji je verovatno najtalentovaniji drum inzinjer u Srbiji.

quake2
13-02-2012, 09:14 PM
Verujem da je taj centralni 57 postavljen jer su imali problema sa cinelama, pa su OH mikrofoni upereni "preko" cinela u uglove sobe a ne direktno u cinele.

I dalje mi nije jasan taj dijagonalni koji puca u dobos.

Cekam gdina Vuckovica koji je verovatno najtalentovaniji drum inzinjer u Srbiji.

Gsn Vuckovic ce sigurno imati sta kvalitetno da ti kaze o ovoj postavci,takodje i Buzge..a tu su i cika Vasa i Boki.Ja bih dodao samo jos jednu stvar.Overi nikada ne treba da "gadjaju cinele",jer se oni postavljaju da uhvate kompletan zvuk bubnja.Ovde su postavljeni malo sire upravo zato sto imaju i centralni majk,tj sm57.Problema sa cinelama ima samo kada su cinele lose ili kada ih bubnjar "nezgodno" lupa,retko koja postavka im drasticno naudi:)....ne verujem da je to bio problem.

soundman
13-02-2012, 09:32 PM
"There?s a lot of mixers I know who would not want to do that,? Vig stresses, ?who would not want to go to manually mix in this room where there?s no acoustic treatment. ...Butch Vig

"Moulder would send mastering engineer Emily Lazar rough mixes for advice on EQ.

?She got back to us and said, ?The top end?s better than Chalice. Bottom end isn?t.? There was probably more for her to do on this than there would have been normally, but that?s because we were in a pretty untreated room.?

Butch Vig

Ovo govori suprotno od teorije gdina Surfera koji tvrdi da naucene usi mogu raditi u bilo kom prostoru. Ovde imamo izuzetnu ekipu ljudi, koji su u konsultaciji sa mastering inzenjerom dobili savete da porade na bas frekvencijama jer nisu dobro uradjene. Navedeni razlog je - poprilicno akusticki nesredjena prostorija

soundman
13-02-2012, 09:35 PM
Overi nikada ne treba da "gadjaju cinele",jer se oni postavljaju da uhvate kompletan zvuk bubnja.Ovde su postavljeni malo sire upravo zato sto imaju i centralni majk,tj sm57.Problema sa cinelama ima samo kada su cinele lose ili kada ih bubnjar "nezgodno" lupa,retko koja postavka im drasticno naudi:)....ne verujem da je to bio problem.

Ipak procitajte tekst pre nego se ukljucite u diskusiju. U tekstu pise da su zbog netretirane prostorije imali problema sa cinelama pa su prvo uzeli cinele sa kracim sustainom, a onda i usmerili mikrofone "van" bubnjeva

Svakako hvala na gornjem postu sa objasnjenjem postavke mikrofona.

quake2
13-02-2012, 09:49 PM
Iskreno da ti kazem mrzi me da citam tekst:)....a vrlo je moguce da im je zbog prostorije zvuk cinela maskirao sve ostalo,to na zalost nemozemo znati gledajuci ovu sliku.......cudi me da su tako resavali problem ali sve je dozvoljeno u sustini i mora da se proba.

awacs
14-02-2012, 09:42 AM
Komentarisan je album ovde cim je izasao,naci ces vec.

Evo, za one koji su propustili:

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38100

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
14-02-2012, 05:43 PM
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/INFIOJQ8lmk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

LACKY
15-02-2012, 01:58 AM
Evo pregledah fotku detaljno ali ne uspeh da nadjem SM 57!

awacs
15-02-2012, 02:46 AM
Evo pregledah fotku detaljno ali ne uspeh da nadjem SM 57!

Izem li ga, ali ono ?to visi posred onih jajolikih overheada (Violet Flamingosa?) ba? liči na SM57.

Pozdrav,

Vasa

LACKY
15-02-2012, 03:53 AM
Nije 57.

awacs
15-02-2012, 09:38 AM
Al' ubij me ako ne liči. A koj' je onda moj :confused:?

Pozdrav,

Vasa

Znak
15-02-2012, 10:21 AM
Liči mnogo.

quake2
15-02-2012, 12:41 PM
Ma 57-ica je...Evo sada konacno i preslusah jedan od snimaka pa su mi jasnije neke stvari... i cujem da tu overi nisu bog zna sta vazno ni radili,vise su isli na neki ultra close miking, valjda braneci se od lose akustike,a na trenutke sve mirise i na trigere iako izgleda nisu u prici.Tako da....ako je nekoga interesovalo dali moze u ovakvim akustickim prostorima da se radi zivi bubanj....moze...ali za posledicu imas velika ogranicenja i nemozes da uradis neki tamo sound koji zamislis vec onaj koji moras, pa kome se svidi,svidi.... i sto rece Deja ili ko vec na prosloj temi...mogli su ladno sve ovo da urade i sa ProTools-om.Inace,kada preslusas snimak shvatis da je ovo vrlo poucna prica kako se radi dobar marketing,svaka im dala za to.Da su nas zainteresovali...jesu,ali tesko da cu slobodno vreme trositi slusajuci sve to.

awacs
15-02-2012, 12:58 PM
mogli su ladno sve ovo da urade i sa ProTools-om.Inace,kada preslusas snimak shvatis da je ovo vrlo poucna prica kako se radi dobar marketing,svaka im dala za to.

Upravo tako. Neću da ponavljam to ?to sam već napisao u drugoj temi, samo da dodam ne?to na ovu tvoju opservaciju - pored marketinga su nakratko učinili sebi ?ivot interesantnim. Bar se nadam.

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
15-02-2012, 01:31 PM
Album mi je ok - songovi korektni..dopada mi se

S tehnicke strane ne znam samo da li se meni cini da su srednji/visoki jako usiljeni ili sam usamljen u toj percepciji..?

awacs
15-02-2012, 01:41 PM
Album mi je ok - songovi korektni..dopada mi se

S tehnicke strane ne znam samo da li se meni cini da su srednji/visoki jako usiljeni ili sam usamljen u toj percepciji..?

Nisi usamljen, ali to je valjda taj "garažni zvuk". Pošto je verovatno bilo nemoguće kontrolisati bas onda su prosto odustali od njega i pravili galamu na drugoj strani.

Opet, kad čujem Mylo Xyloto (Coldplay) kapiram da je to možda prosto duh vremena. Oni su pak radili u strogo kontrolisanim uslovima, pa je opet sve užasno ušiljeno i izobličeno (dakle ušiljeno na svaki način).

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
15-02-2012, 01:46 PM
da da, i taj novi Coldplay je u tom duhu..slazem se

LACKY
16-02-2012, 09:40 PM
Al' ubij me ako ne liči. A koj' je onda moj :confused:?

Pozdrav,

Vasa

Tek sada na zumu primetih!

awacs
16-02-2012, 09:43 PM
Tek sada na zumu primetih!

Znači, dioptrija da se pojača :)

Pozdrav,

Vasa

Jan
23-02-2012, 04:36 PM
Moram nesto da kazem sto ima veze sa parcijanlo sa ovom temom.

Uzeo sam da poslusam album ovaj Foo Fightersa i primetio te neke previse usiljene visoke, srednje visoke, neke pesme zvuce kao da su cele trake provucene kroz distorziju.
Sad ja nisam toliko veliki da kritikujem grammy awarded mastering inzinjera Emily Lazar, ali ona je masterovala jedan rap album jednog repera producenta iz usa sa kojim ja cesto radim, i taj album ceo distorzira u low endu i neke pesme idu i do -6dm RMS-a!
I sad se pitam da li ta zena uopste zna sta radi ili je eto angazuju fore radi. Inace njena cena je 500$ po pesmi! 500

Ako neko zna nek mi da neki primer necega sto je masterovala sto ne zvuci eksperimentalno, izdistorzirano, preforsirano... Na ovom albumu ovog repera sto sam rekao gore su se provukle i neke rezonance u basovima itd, s obzirom da on puno koristi filtrirane funk soul semplove koje podvlaci kao bas. Ja kad god radim sa njegovom produkcijom kad to miksam ili masterujem, cistim te rezonance uskim q-om, sto u miksu, sto u masteringu kad zapadne.

EDIT: Povlacim sta sam rekao, radila je brda dobrih albuma. Pitanje je da li je ona zapravo masterovala ovaj album koji sam pomenuo koji je ocajan, mozda neki asistent ili nesto

DaBear
23-02-2012, 04:43 PM
Moram nesto da kazem sto ima veze sa parcijanlo sa ovom temom.

Uzeo sam da poslusam album ovaj Foo Fightersa i primetio te neke previse usiljene visoke, srednje visoke, neke pesme zvuce kao da su cele trake provucene kroz distorziju.
Sad ja nisam toliko veliki da kritikujem grammy awarded mastering inzinjera Emily Lazar, ali ona je masterovala jedan rap album jednog repera producenta iz usa sa kojim ja cesto radim, i taj album ceo distorzira u low endu i neke pesme idu i do -6dm RMS-a!
I sad se pitam da li ta zena uopste zna sta radi ili je eto angazuju fore radi.

Prvo - kako zena moze (dobro) da radi nesto..a kamoli mastering ???

Drugo - mozda je slucajno neka pesma koju je ona majstorisala..milsim masterisala bila veliki hit i onda po toj liniji dobija posao !
Fura neki svoj fazon i kome se svidja - svidja !!

Jan
23-02-2012, 04:45 PM
Prvo - kako zena moze (dobro) da radi nesto..a kamoli mastering ???

Drugo - mozda je slucajno neka pesma koju je ona majstorisala..milsim masterisala bila veliki hit i onda po toj liniji dobija posao !
Fura neki svoj fazon i kome se svidja - svidja !!

Hehe, Vrache nemoj da si sovinista :cool3:

Ozbiljno, puno je hvale i na gearslutz-u. Inace je jedan od najskupljih mastering inzinjera.
Pa nemoguce je da su foo fightersi, svi ti veliki bendovi koje je radila gluvi, da su ti ljudi koji su to miksali gluvi :S

Jan
23-02-2012, 04:49 PM
Mada evo nasao drugi rip novog FF albuma, i zvuci bolje, ovaj je nesto napucaniji ovaj koji sam imao. Od kud znam, ne zvuci nesto preterano drugacije od njihovih ranijih produkcija samo ima puno vise visokih

awacs
23-02-2012, 05:05 PM

Nemam pojma, ja sve to pripisujem duhu vremena. Clipping kao simulacija snage. Svi se trude da na 3,5W snage sve zvuči kao da se zvučnici raspadaju od signala.

Pozdrav,

Vasa

Jan
23-02-2012, 05:08 PM
Nemam pojma, ja sve to pripisujem duhu vremena. Clipping kao simulacija snage. Svi se trude da na 3,5W snage sve zvuči kao da se zvučnici raspadaju od signala.

Pozdrav,

Vasa

Jasna stvar. A sta da rade ljudi kad puste na audiofilskim kutijama i to :) Ja 99% danasnje produkcije ne mogu da odvrnem imam utisak da ce mi se zvucnici pokvariti :)

awacs
23-02-2012, 05:24 PM
Jasna stvar. A sta da rade ljudi kad puste na audiofilskim kutijama i to :) Ja 99% danasnje produkcije ne mogu da odvrnem imam utisak da ce mi se zvucnici pokvariti :)

Kakvi te bolan audiofili spopali :)

Ja sam to prvi put do?iveo sa Californication, a od tada su stvari samo postale gore. Tad sam prvo mislio da mi je lik od koga sam kupio uvalio "normalizovani" MP3 konvertovan u Audio CD, onda mi se on kleo da nije, dao mi original da čujem. Onda sam pomislio da mi je pojačalo na izdisaju, sve dok nisam pročitao da se razni ljudi ?ale na istu stvar.

Pozdrav,

Vasa

Jan
23-02-2012, 05:47 PM
Kakvi te bolan audiofili spopali :)

Ja sam to prvi put do?iveo sa Californication, a od tada su stvari samo postale gore. Tad sam prvo mislio da mi je lik od koga sam kupio uvalio "normalizovani" MP3 konvertovan u Audio CD, onda mi se on kleo da nije, dao mi original da čujem. Onda sam pomislio da mi je pojačalo na izdisaju, sve dok nisam pročitao da se razni ljudi ?ale na istu stvar.

Pozdrav,

Vasa

Da, vec sam procitao to tvoje iskustvo!