View Full Version : Rambo Amadeus, produkcija
Rambo je u najpozitivnijem smislu jedinstvena pojava na na?oj sceni. U početku je to neupućenima izgledalo kao humoristički pop-kulturni eksperiment, ali odavno nam je svima jasno, on je de fakto umjetnik.
Po?to smo saznali da na forumu imamo najmanje jednog učesnika u produkciji najboljih albuma Ramba Amadeusa, zamolio bih Vasu da nam ka?e koju reč o tim poduhvatima.
Ako među foruma?ima ima jo? onih koji su sarađivali sa RASMC, bilo bi lepo da i od njih čujemo pone?to.
awacs
10-02-2012, 06:47 PM
da nam ka?e koju reč o tim poduhvatima.
Ako među foruma?ima ima jo? onih koji su sarađivali sa RASMC, bilo bi lepo da i od njih čujemo pone?to.
Ima nas vala nekoliko, ali neka se ostali sami jave :)
Ali prilično mi je te?ko da izdvojim "koju reč" po?to je tu bilo svega i svačega (a ponajvi?e dobrog i zanimljivog).
Evo jednog teasera iz vremena pre nego ?to je Antonije postao RASMC:
U (osmokanalnom) studiju koji sam dr?ao sa mojim kumom Lukom sedeo sam sa Vladimirom Perićem (basistom tada već rasformiranog benda u kom je svirao i Rambo, i kome sam radio prethodne demo snimke) i čačkali smo neki pattern na Perićevoj novoj ritam ma?ini (E-mu SP12). Ritam ma?inu povezali preko MIDI-ja sa Ensoniq Mirage samplerom da bismo "gurnuli" jo? neki layer bubnja sa Mirage-a. I ludilo - na Mirage-u je ostao učitan patch klarineta, i ritam ma?ina okida General MIDI note i klarinet sinhrono sa bubnjem svira odlične intervale (note iz celostepene lestvice - C/D/F#/G#/A# za kick, snare i tri kontra činele) i obojica otkinemo od sreće i krenem da čačkam ekvilajzer i ono sirotinjskih efekata ?to smo imali u studiju...
Posle jedno pola sata Antonije slučajno svratio u studio i pustimo mu matricu i on zine i ka?e: "Čovječe, skroz je ludo, jedino luđe od ovoga je da se preko toga pjevaju narodnjaci". I pove?emo mikrofon i: "jedne noći... po ponoći... pijan selom.... htjedoh proći... al' susreo saaaam.... susreo saaam... susreo sam vaaanzemaljcaaaa". Posle smo se Toni i ja razvozili taksijem kućama i zamolimo taksistu da pusti kasetu koju smo snimili. Čovek je bio prilično zbunjen i vratio mi kasetu, a ja je strpao u d?ep. Par dana kasnije odem kod Sa?e Habića i pustim mu snimak, čisto da vidi da li mo?e to da prođe u PGP-u...
Na samom snimanju prvog albuma nisam ba? ne?to naročito učestvovao. Malo sam pripomagao oko programiranja bubnja, pevao prateće vokale za pesmu "Video", podvikivao u refrenu "Pilot babo", Toni i ja se jedno popodne zalamali sa "narodnjačkom" harmonizacijom za "Amadeus kolo"... Tek kad je re?io da osnuje bend sam se ponovo vratio u priču kao (ritam) gitarista i de?urni psiholog u bendu (?to bi danas rekli moderator :wink:). Jebiga, taj prvi bend je u jednom trenutku imao osam članova (bubanj, udaraljke, bas, dvojica klavijaturista, dve gitare... i naravno D?ej... ovaj... Rambo). Grupna terapija, super.
Pli?ani se seća kad je kao saputnik benda putovao u Borču (ili Ovču, jebemliga) na ?urku povodom ispraćaja brata jedne moje i Tonijeve poznanice u vojsku :rotfl: , negde 1988. I nije bila "tezga" nego drugarski čin. Instalirali bubanj i pojačala u dnevnoj sobi i odsvirali pet pesama koje smo tek uve?bali za ekipu klinaca iz kraja, eto tako jer nam je do?lo i bilo nam zabavno.
Pozdrav,
Vasa
Na samom snimanju prvog albuma nisam ba? ne?to naročito učestvovao.
Ali zato na sledeća dva očigledno jesi, po?to je na Wikipediji (ovim redosledom!) navedeno ko svira gitare i peva na "Hoćemo gusle":
Guitar, vocals ? Aleksandar Vasiljević , Rambo Amadeus
awacs
10-02-2012, 09:33 PM
Ali zato na sledeća dva očigledno jesi, po?to je na Wikipediji (ovim redosledom!) navedeno ko svira gitare i peva na "Hoćemo gusle":
Guitar, vocals ? Aleksandar Vasiljević , Rambo Amadeus
To je zezanje. Na "Hoćemo gusle" sam odsvirao doslovno jedan kanal (clean gitaru u pesmi "Balkan boj"). U to vreme me je Antonije potpisivao vi?e zarad "op?tih zasluga" (a bilo ih je) nego zarad konkretnih akcija. Jedini njegovi tonski zapisi na kojima sam imao nekakav "ozbiljan" udeo se nalaze na albumu M-91, koji sam snimao i miksao. I jedino sam tu zaista odgovoran za popriličan deo onog dobrog i manje dobrog ?to se tamo čuje.
Pozdrav,
Vasa
Plishani
10-02-2012, 09:36 PM
Naravno da se sećam (jedino ni ja nisam siguran da li je u pitanju Ovča ili Borča!), čisto ludilo - koncert u dnevnoj sobi! Koliko se sećam, Guca je svirao gitaru, a moguće je da je bubanj svirao Milo? iz "?kripca". Vrhinac (i kraj) svirke - Rambo ka?e: "Daj Vaso gitaru malo 'vamo!" i zasvira kolo. Ja do tada nikada nisam ni video ni čuo tako ne?to u?ivo. Snimke sam čuo ne?to pre toga, jer ih je Vasilije donosio kod Enca da slu?amo i da padamo u nesvest - prve demo snimke "Vanzemaljca" i one "Ti bi htela da sam Rambo..." Meni je to izgledalo i zvučalo fantastično, u poredjenju sa onim ?to smo radili kod Enca, mada je i tu ponekad bilo dobre zabave.
Plishani
10-02-2012, 09:38 PM
Vaso, da li je M-91 sniman kod Olivera?
awacs
10-02-2012, 10:47 PM
Naravno da se sećam (jedino ni ja nisam siguran da li je u pitanju Ovča ili Borča!), čisto ludilo - koncert u dnevnoj sobi! Koliko se sećam, Guca je svirao gitaru, a moguće je da je bubanj svirao Miloš iz "Škripca". Vrhinac (i kraj) svirke - Rambo kaže: "Daj Vaso gitaru malo 'vamo!" i zasvira kolo. Ja do tada nikada nisam ni video ni čuo tako nešto uživo. Snimke sam čuo nešto pre toga, jer ih je Vasilije donosio kod Enca da slušamo i da padamo u nesvest - prve demo snimke "Vanzemaljca" i one "Ti bi htela da sam Rambo..."
Bubanj svirao Milošev brat Relja (pre toga svirao u grupi "Petar i zli vuci"). Da, potpuno bunilo, ja sam svirao valjda na tvom Fender Twin-u. Uostalom, ko zna na čemu je ko svirao, pošto smo uglavnom svirali na rakiji, vinjaku i korovu :rotfl:
E da, M-91 sniman kod Olivera na 16-track 1" Tascamu, sa prvih osam kanala pod DBX-om, a drugih osam pod Behringer :) back-end noise redukcijom. Praktično snimano na 14 kanala, pošto su dva korišćena samo za SMPTE. Čisto da ne bi bilo onih situacija kao kod Enca, da neko greškom obriše SMPTE track :wink::wink::wink:.
Što je najluđe, tad smo imali praksu da snimamo SMPTE na 8-9 kanal (usred trake, zarad stabilnosti azimuta i sl.), tako da su 1. i 16. kanal uglavnom služili samo za zezanja poput delay-a i sličnih stvari koje nisu zahtevale pun frekventni opseg (jbg, rubni kanali na magnetofonima te klase nikad nisu bili baš naročito pouzdani :banghead:).
Ali sve to nije toliko bitno, najvažnije je to da nismo imali "audiofilske" predrasude koje danas dominiraju u prepiskama na većini foruma koji se bave ovom tematikom. Mislim, naravno - bolje je bilo da snimak ne šušti i da nije izobličen, ali ako ti je nešto u nekom momentu palo na pamet hvatao si se za najbliži mikrofon (U87 ili SM58, štagod) i snimao, pa šta bude.
Meni je to izgledalo i zvučalo fantastično, u poredjenju sa onim što smo radili kod Enca, mada je i tu ponekad bilo dobre zabave.
Kod Enca bile odlične zabave, i mislim da sam kod Enca naučio najviše korisnih stvari. Gomila nimalo loše opreme koja skoro pa nikad nije radila baš kako treba :) i situacije u kojima iz onoga što je tog trenutka odlučilo da radi treba da dobiješ nekakav rezultat :thumbsup: Sasvim zajebana, stresna i kvalitetna obuka.
Naknadno sam čuo odličnu Encovu izjavu: "Jebi ga, svi dođu kod mene, nauče da rade i onda odu kod Olivera pošto on hoće da ih plati" :wink: Enco je veliki hadžija i car :) A ni Oliver nije manji.
Pozdrav,
Vasa
dvuckovic
10-02-2012, 11:49 PM
Ja sam miksao "Oprem dobro" :)
awacs
11-02-2012, 12:00 AM
Oba?ka dobro :)
Pozdrav,
Vasa
Plishani
11-02-2012, 10:37 AM
Sećam se da ste u jednoj pesmi, mislim da je u pitanju "Pilot babo" zvuk ?argije dobili snimajući Stratocaster bez pojačala, mikrofonom. Tačno?
Ja bih sad pitao jedno sto stvari, isto kao i o snimanju i miksanju M-91 - od efekata na gitarama do toga koliko Rambo "zakera" kad je miksanje u pitanju i uop?te o njegovom pristupu radu na albumu. On ima imid? najopu?tenije osobe na svetu, ali toliko dobrih stvari očito ne mo?e da se uradi opu?teno.
Sve ?to hoće? i mo?e? da nam ka?e? o nastanku tog albuma biće prihvaćeno sa zahvalno?ću.
Ja sam iz druge ruke saznao jedan detalj o nastanku one pesme sa Knezom "Ne kukaj nam đede Niko". Navodno su se prepirali čiji će đed da uđe u pesmu, pa kad nisu mogli da se dogovore onda je ispalo "E kad ne mo?e moj đed, onda neće niko!" I ostade Niko.
awacs
12-02-2012, 02:49 PM
Sećam se da ste u jednoj pesmi, mislim da je u pitanju "Pilot babo" zvuk ?argije dobili snimajući Stratocaster bez pojačala, mikrofonom. Tačno?
Skoro pa tačno - nije Stratocaster nego Tonijev Telecaster Thinline. Stratocaster si pak (po istom principu) ti svirao za Paskaljevićev film "Vreme čuda" :smile:
@Znak: gitara na M-91 je pomenuti Telecaster Thinline u Hughes & Kettner Crunch Master, pa u Valley People dyna~mite kompresor, pa na traku. I wah-wah pedala tu i tamo. Koliko se sećam, nigde ni?ta vi?e od toga.
Nije bilo nikakvog zanovetanja po?to je vladalo nekakvo op?te poverenje između nas četvorice koji smo stalno bili u studiju. Oba?ka smo i van studija provodili dosta vremena zajedno, ?to nije neva?no.
Pozdrav,
Vasa
Plishani
12-02-2012, 03:09 PM
Uuups! Malko mi se sve izmeshalo u glavi....
quake2
13-02-2012, 03:11 PM
Guca je svirao gitaru
Uh bre....sada se setih coveka kog sam poslednji put video 91-ve,legenda.....samo sam vidjao onog njegovog crvenog "stradzu" koji cini mi se i nije bio fender u "mi nismo andjeli":)...Ako neko zna gde je,sta je,kako je:),voleo bih da to napise.
awacs
13-02-2012, 03:24 PM
Uh bre....sada se setih coveka kog sam poslednji put video 91-ve,legenda.....samo sam vidjao onog njegovog crvenog "stradzu" koji cini mi se i nije bio fender u "mi nismo andjeli":)...Ako neko zna gde je,sta je,kako je:),voleo bih da to napise.
Da, taj "Strad?a" je zapravo "Maya" (Made in Japan). Čujemo se s vremena na vreme telefonom. ?ta radi? Ni?ta... smorio se čovek.
Pozdrav,
Vasa
quake2
13-02-2012, 04:08 PM
E drago mi je da je ziv i zdrav....a za ostalo cemo lako:).Nadam se da cu imati prilike uskoro da ga sretnem.Te 91-ve nam je na Dorcolu u Adamovom studiju radio neke snimke.Koliko znam i taj studio ne postoji odavno i bio je dosta skromno opremljen,mada nam je i to sto su imali bilo previse:)....ali za Adama i Gucu imam samo reci hvale jer su nas maximalno ispostovali tamo.
HeatMan
14-02-2012, 04:01 PM
uzivam chitajuci. :)
awacs
16-02-2012, 04:21 PM
Skoro pa tačno - nije Stratocaster nego Tonijev Telecaster Thinline.
Uuups! Malko mi se sve izmeshalo u glavi....
Hahahaha, koji sam izlapeli čiča :rotfl: Sad me Toni zvao nekim desetim povodom i rekoh 'ajde da proverim neke stvari pa ga pitam da li je svirao tu "?argiju" na Telecasteru. Ka?e: "?ta ti je, nisam to ja ni Telecaster, to si ti svirao na Framusu". Ma nisam, ma jesi, ma nisam, ma jesi... jedino smo se slo?ili da sigurno nije Strat... Pa sad ti vidi kome se ?ta izme?alo u glavi.
Pozdrav,
Vasa
Plishani
16-02-2012, 10:04 PM
Vidim, tu počinje nekakvo nadmetanje, ko je vi?e izlapeo
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.