View Full Version : ProTools HD Native pitanje
Moritz
06-02-2012, 09:05 PM
Da li neko moze da mi kaze da li na HD Native kartici mogu da se pokrenu neki drugi ASIO/CoreAudio programi tipa Cubase, Nuendo, Ableton, Logic ...itd. ?
Nasao sam na par mesta na nekim forumima da je to moguce ali me zanima vase iskustvo iz prve ruke, i ako je moguce koliko to sigurno/pouzdano radi i slicno.
Trenutno se radi specifikacija za nabavku opreme za jedan poznati studio u kome bi trebalo da budu 2 HD Native ProTools riga, i cilj je da se ponudi sto vec izbor DAW programa potencijalnom klijentu sa sto manje drndanja. Bice MacPRO 8-core masine i hteli bi po svaku cenu da izbegnemo ubacivanje dodatne audio karte (RME MADI PCIe) zbog ostalih softvera.
Uzdam se u 8000+ clanova naseg foruma :)
DaBear
06-02-2012, 10:49 PM
evo imas ovde par utisaka i informacija iz prve ruke (nisu bas dobre vesti za Cubase)
http://duc.avid.com/showthread.php?t=308048
http://duc.avid.com/showthread.php?t=304227
http://www.gearslutz.com/board/music-computers/607237-cubase-6-under-windows-7-using-pro-tools-hd-native-asio-drivers.html
Generalno Cubase ne radi dobro..Ableton Live i Reapar rade...
Moritz
06-02-2012, 11:37 PM
Izgleda da ipak radi " Ok... Cubase 6.05 works perfectly with Hd Native...
Don't install the version 10 of Hd Native Installer but the 9!
Wahou... 1.5ms latency in Cubase and ProTools works Too ! "
Vidim da starije verzija Cubase-a imaju problem ali da sve novijeg datuma radi, problemi koji se pojavljuju su manje vise isti kao i na svim drugim ASIO karticama.
Za sada obecava, ima li jos neko neku informaciju?
DaBear
08-02-2012, 10:59 PM
super ! i meni su neki "heavy users" rekli da jos ne instaliram PT10, jer puno plugova ne radi...
A vidis i jos puno toga, sem plugova !!
Moritz
08-02-2012, 11:23 PM
Namerno smo specificirali verziju 9 jer je vec neko vreme u opticaju i prilicno su reseni bugovi...ali gospodin iz AVIDA nam rece da ARTIST serija kontrolera koje nameravamo da uklopimo u konfiguracije radi samo pod PT 10! :banghead:
Klosari jedni , do kraja ce biti da 80% stvari nece raditi na starijim verzijama....potpuno u AVID fazonu.
Smesno mi je koliko ljudi po netu koriste potpuno drugi DAW na Pro Tools hardveru jer kako kazu imaju najbolje od oba - dobar hardver i dobar softver kojem veruju i u kojem brze rade sa manje jebade :)
Nikad kraja zajebanciji :rolleyes:
Namerno smo specificirali verziju 9 jer je vec neko vreme u opticaju i prilicno su reseni bugovi...ali gospodin iz AVIDA nam rece da ARTIST serija kontrolera koje nameravamo da uklopimo u konfiguracije radi samo pod PT 10! :banghead:
Klosari jedni , do kraja ce biti da 80% stvari nece raditi na starijim verzijama....potpuno u AVID fazonu.
Smesno mi je koliko ljudi po netu koriste potpuno drugi DAW na Pro Tools hardveru jer kako kazu imaju najbolje od oba - dobar hardver i dobar softver kojem veruju i u kojem brze rade sa manje jebade :)
Nikad kraja zajebanciji :rolleyes:
Gospodin iz avida daje netocne informacije...da ne kazem da kenja :)
Kontroler radi sa SVIM verzijama PT-a, samo za desetku je banka vec priprepljena, dok sa starijim verzijama moras sat-dva pikati i sam si napraviti banke!
Sa druge strane, nisam bas siguran u kvalitetu PT hardweraja...ne vrijedi to te pare...ima puno boljih stvari za manje novce.
Osrednji preampi i konverteri...
Moritz
09-02-2012, 02:50 PM
Meni je ceo AVID jedno veliko kenjanje :wink:
Precenjeno kao i uvek i vecito nesto mora da se doplacuje sto mi posebno ide na onu stvar.
Da se je pitam Pro Tools ne bi ni usao u razmatranje :)
DaBear
09-02-2012, 03:51 PM
Gospodin iz avida daje netocne informacije...da ne kazem da kenja :)
Kontroler radi sa SVIM verzijama PT-a, samo za desetku je banka vec priprepljena, dok sa starijim verzijama moras sat-dva pikati i sam si napraviti banke!
Sa druge strane, nisam bas siguran u kvalitetu PT hardweraja...ne vrijedi to te pare...ima puno boljih stvari za manje novce.
Osrednji preampi i konverteri...
koliko je samo multimilionsih tiraznih ploca snimljeno na tim "losim" konvertorima !!:rolleyes:
A tek na prastarom Mix sistemu !!????
Kod nas nemogu bolje da urade ni sad sa svim tim "boljim" konvertorima na raspolaganju !! Manite se praznih prica.
Pro Tools je standard u svetu i nije za dzabe standard !
Cubase i Logic su jos stariji od PT, pa nisu uspeli da se tako dobro ustale, nego su ostali kucne varijante!
Moritz
09-02-2012, 04:57 PM
Jako gresis nazivajuci Cubase/Nuendo/Logic kucnim varijantama :wink:
Mnogo ozbiljnih projekata je uradjeno na tome i radice se.
Nemam nameru da ulazim u debatu PT vs sve drugo, ali je cinjenica i to nepobitna da AVID opstaje iskljucivo tesko marketingu jer bezobrazluk koji valjaju godinama klijentima se jedino placenim marketingom moze uraditi.
Cinjenica da stvari odavno vise nisu kako se i dalje predstavljaju jeste i "otvaranje" PT-a za druge DAW-s, upravo to na cega se odnosi moje pitanje.
Licno na PT gledam kao nuzno ZLO koje ti je potrebno ako zelis da dovedes stranog klijenta veceg kalibra sto je i namera studija za koji se radi specifikacija oprema.
Da je PT los nije-daleko od toga, da je precenjen i prehypovan jeste moje misljenje :)
koliko je samo multimilionsih tiraznih ploca snimljeno na tim "losim" konvertorima !!:rolleyes:
Kod nas nemogu bolje da urade ni sad sa svim tim "boljim" konvertorima na raspolaganju !! Manite se praznih prica.
Cubase i Logic su jos stariji od PT, pa nisu uspeli da se tako dobro ustale, nego su ostali kucne varijante!
Oprosti sto imam svoje misljenje... :)
I nisam rekao losim, nego osrednjim!!!
I naravno, stojim iza toga...jer u usporedbi sa prizm ili apogee su zaista osrednji.
Cak ne puno bolji nego na mboxu :)
PT je standard zato sto nudi zaista najbolji soft za rad sa zvukom i bio je zatvoreni sistem koji naravno da je stabilan i cvrst.
Od kada su se "otvorili", sve ta stabilnost je otisla u kurac...
DzoniPFC
09-02-2012, 06:46 PM
Verovatno si takvu sliku o Avid konvertorima stvorio citajuci gearslutz, mada tamo komentarisu samo kreditibilni profesionalci koji iza sebe imaju visegodisnja iskustva i svaki moguci konvertor ispred sebe pa non stop rade a/b testove, usput imaju sluh poput supermena pa su zakljucili da je kvalitet osrednji, poput mbox :rotfl:
Da su Avid konvertori "osrednji" nebi se nalazili u svakom profi studiju sirom sveta. Retko vidjam bilo sta drugo osim plavih Avid I/O konvetora, nista im ne fali. Kazu da su najnoviji "crni" HD interfejsi jos bolji, i u istom rangu kao Burl, UA, i slicne high end spravice.
Ljudi su snimali hit stvari na onim Alesis ADAT snimacima iz pocetka 90tih, i sve te pesme sa ADAT izuzetno zvuce, a sad od jednom ne valja moderni Avid konvertor od nekoliko hiljada evra. :shock:
Surfer
09-02-2012, 08:15 PM
Digi 192 interface je vrhunski i garantiram da rijetko tko na svijetu mo?e čuti razliku u zvuku između njega i bilo kojeg Apogee ili PRism konvertera.
A ta razlika je toliko mala i nebitna da je potpuno svejedno
Moritz
09-02-2012, 09:15 PM
Koliko sam imao prilike da cujem snimke uradjene sa 192-om to meni zvuci jako dobro, tako da ne mogu da sudim o kvalitetu jer nisam radio licno nikada na njihovoj konverziji. Sam PT soft je za mene totalno druga prica :rolleyes:
Ajmo nazad na TOPIC :)
Ako neko ima konkretno iskustvo ( iz prve ruke) puno bi mi znacilo ako bi napisao koji red.
Aiii...sto ste navalili...
Nitko ne govori da ne valjaju...koji vam je???
Nitko ne govori da se ne moze na onome napravit ovo ili obrnuto...
Na gearslutzu pise mile, a pise i hund...isto ko i ovdje :)
To su prosjecni prampi i konverteri koji rade posao i dosta su stabilni sa pripadajucim softom...u biti, najstabilniji sistem!
A da ima boljih...ima.
Pa se vi ljutite kolko ocete :)
DaBear
09-02-2012, 09:47 PM
Aiii...sto ste navalili...
Nitko ne govori da ne valjaju...koji vam je???
Nitko ne govori da se ne moze na onome napravit ovo ili obrnuto...
Na gearslutzu pise mile, a pise i hund...isto ko i ovdje :)
To su prosjecni prampi i konverteri koji rade posao i dosta su stabilni sa pripadajucim softom...u biti, najstabilniji sistem!
A da ima boljih...ima.
Pa se vi ljutite kolko ocete :)
Dobro. I ? Sta sad? Sta si dobio time sto si nam skrenuo paznju na druge konvertore i preampe (za koje niko nije pitao , by the way) ???
A necu ni da te pitam, da li si uopste radio sa nekim od doticnih ili posedujes neki od navedenih ? :D
Dobro. I ? Sta sad? Sta si dobio time sto si nam skrenuo paznju na druge konvertore i preampe (za koje niko nije pitao , by the way) ???
A necu ni da te pitam, da li si uopste radio sa nekim od doticnih ili posedujes neki od navedenih ? :D
Ti si bas neki nadrkani tip?!
Prcas sta ili samo vrebas na rumskom nekoga tko se ne slaze s tobom...
Slicno kao i vecina ovdasnjih seniora...
Oprostite, o seniori, sto sam se drznuo ukljuciti u raspravu i iznjeti svoje misljenje :banghead::banghead::banghead:
Malo ste se svi "prosurferirali"...
BTW, hvala na pitanju...posjedujem i radim na malo boljim preampima i konvertrima od digija...njih sam rijesio prosle godine, upravo zbog kaskanja u kvaliteti.
Moritz
10-02-2012, 09:26 AM
E sad bi mogli nazad na topic :)
soundman
11-02-2012, 12:59 AM
To sto su odredjeni talentovani izvodjaci i kompozitori napravili hit na relativno osrednjim konverterima ne znaci da su ti konverteri od toga postali bolji. Samo nisu dovoljno zasmetali da se napravi hit.
Kod nas ne_mogu bolje da urade ni sad sa svim tim "boljim" konvertorima na raspolaganju !! Manite se praznih prica.
Ako kod "nas" mislite na Srbiju, opet se svodi na talente a ne na konvertere. Konverteri nemaju direktnog uticaja na to da li ce neka stvar biti hit ili ne.
Postoje razni nacini i razlozi zasto i kako nesto postaje standard u svetu. Kvalitet nije visoko na lestvici tih razloga. Setite se koliko je Beta video traka manja i kvalitetnija od VHS a, pa je opet VHS bio standard.
Pogresna izjava.
soundman
11-02-2012, 01:01 AM
Digi 192 interface je vrhunski i garantiram da rijetko tko na svijetu mo?e čuti razliku u zvuku između njega i bilo kojeg Apogee ili PRism konvertera.
A ta razlika je toliko mala i nebitna da je potpuno svejedno
Ovo je jako lako. Samo poslusajte razliku u kvalitetu materijala koji je iznad 8 Khz. Razlika uopste nije mala.
soundman
11-02-2012, 01:02 AM
Da, nazad na topic. Oprostite gosn Moritz
Surfer
11-02-2012, 07:41 AM
Ovo je jako lako. Samo poslusajte razliku u kvalitetu materijala koji je iznad 8 Khz. Razlika uopste nije mala.
Kao prvo, zadnje mjesto gdje će se čuti razlika između konvertera je u visokima.
Ako razlika postoji onda je ili u stereo imidžu ili u niskim frekvencijama.
Garantiram da nećete čuti nikakvu razliku u blind testu između top konvertera.
Želite možda da stavim iste fajlove snimljene na 192 i AD 8000 da malo uživamo dok se vi koprcate u blind testu i kažete nam koji je koji? :)
Napravljeno je stotinu testova i puno "poznatih ušiju" nije čulo razliku ili je razlika bila toliko mala da je bilo potpuno nebitno.
Jedina bitna razlika kod konvertera koja se može čuti je između starijih i novih generacija konvertera.
Bockie
11-02-2012, 09:14 AM
Jedina bitna razlika kod konvertera koja se mo?e čuti je između starijih i novih generacija konvertera.
Jeste, na starijim konverterima je generalno muzika bila mnogo bolja!
:D
Surfer
11-02-2012, 09:20 AM
Jeste, na starijim konverterima je generalno muzika bila mnogo bolja!
:D
Naravno.
Čak i u blind testovima :D
Moritz
11-02-2012, 10:13 AM
E sad kad ste se izigrali u pesku ajd da mi neko kaze nesto na temu :D
Surfer
11-02-2012, 10:57 AM
E sad kad ste se izigrali u pesku ajd da mi neko kaze nesto na temu :D
Ja nemam blage veze o temi ali znam sve drugo :D
DaBear
11-02-2012, 11:06 AM
Sve je pre bilo bolje...ili jos bolje DRUGACIJE !! :D
I muzika, i studiji i oprema i konvertori (koji?) i muzicari i gitare i PRODUCENTI (znali su da sviraju i pevaju, za razliku od danasnjih) a bogami i PUBLIKA je bila ...hmm DRUGACIJA !!
Ali sve to DANAS - N I J E B I T N O !!!!
tajsam
11-02-2012, 01:56 PM
Kao prvo, zadnje mjesto gdje će se čuti razlika između konvertera je u visokima.
Ako razlika postoji onda je ili u stereo imid?u ili u niskim frekvencijama.
?elite mo?da da stavim iste fajlove snimljene na 192 i AD 8000 da malo u?ivamo dok se vi koprcate u blind testu i ka?ete nam koji je koji? :)
Napravljeno je stotinu testova i puno "poznatih u?iju" nije čulo razliku ili je razlika bila toliko mala da je bilo potpuno nebitno.
Jedina bitna razlika kod konvertera koja se mo?e čuti je između starijih i novih generacija konvertera.
ae stavi 192 i AD 8000 pliz. :twisted:
soundman
11-02-2012, 09:02 PM
Ako razlika postoji onda je ili u stereo imid?u ili u niskim frekvencijama.
Uopste nije istina. Nikad nisam voleo visoke na tim konverterima kao ni moji saradnici.
Da li se problem nalazi i u stereo imidzu ili niskim frekvencijama? ...sasvim moguce. Ja vam pricam o licnom iskustvu i poprilicnom broju sati provedenim za istim koverterima i mogu sa velikom sigurnoscu da pogodim (u doticnom studiju) da li su ti konverteri ili neki drugi.
Siguran sam da vi imate neka druga iskustva, ali sam siguran i ja u svoja.
soundman
11-02-2012, 09:03 PM
?elite mo?da da stavim iste fajlove snimljene na 192 i AD 8000 da malo u?ivamo dok se vi koprcate u blind testu i ka?ete nam koji je koji? :)
Napravljeno je stotinu testova i puno "poznatih u?iju" nije čulo razliku ili je razlika bila toliko mala da je bilo potpuno nebitno.
Garantujem da hocu. Donesite ada 8000 u doticni studio , pusticu ja svoj mix koji poznajem i siguran sam da cu pogoditi koji je koji. Bez koprcanja.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.