Log in

View Full Version : ProTools HD Native pitanje

Moritz
06-02-2012, 09:05 PM
Da li neko moze da mi kaze da li na HD Native kartici mogu da se pokrenu neki drugi ASIO/CoreAudio programi tipa Cubase, Nuendo, Ableton, Logic ...itd. ?

Nasao sam na par mesta na nekim forumima da je to moguce ali me zanima vase iskustvo iz prve ruke, i ako je moguce koliko to sigurno/pouzdano radi i slicno.

Trenutno se radi specifikacija za nabavku opreme za jedan poznati studio u kome bi trebalo da budu 2 HD Native ProTools riga, i cilj je da se ponudi sto vec izbor DAW programa potencijalnom klijentu sa sto manje drndanja. Bice MacPRO 8-core masine i hteli bi po svaku cenu da izbegnemo ubacivanje dodatne audio karte (RME MADI PCIe) zbog ostalih softvera.

Uzdam se u 8000+ clanova naseg foruma :)

DaBear
06-02-2012, 10:49 PM
evo imas ovde par utisaka i informacija iz prve ruke (nisu bas dobre vesti za Cubase)

http://duc.avid.com/showthread.php?t=308048

http://duc.avid.com/showthread.php?t=304227

http://www.gearslutz.com/board/music-computers/607237-cubase-6-under-windows-7-using-pro-tools-hd-native-asio-drivers.html

Generalno Cubase ne radi dobro..Ableton Live i Reapar rade...

Moritz
06-02-2012, 11:37 PM
Izgleda da ipak radi " Ok... Cubase 6.05 works perfectly with Hd Native...
Don't install the version 10 of Hd Native Installer but the 9!
Wahou... 1.5ms latency in Cubase and ProTools works Too ! "

Vidim da starije verzija Cubase-a imaju problem ali da sve novijeg datuma radi, problemi koji se pojavljuju su manje vise isti kao i na svim drugim ASIO karticama.

Za sada obecava, ima li jos neko neku informaciju?

DaBear
08-02-2012, 10:59 PM
super ! i meni su neki "heavy users" rekli da jos ne instaliram PT10, jer puno plugova ne radi...
A vidis i jos puno toga, sem plugova !!

Moritz
08-02-2012, 11:23 PM
Namerno smo specificirali verziju 9 jer je vec neko vreme u opticaju i prilicno su reseni bugovi...ali gospodin iz AVIDA nam rece da ARTIST serija kontrolera koje nameravamo da uklopimo u konfiguracije radi samo pod PT 10! :banghead:
Klosari jedni , do kraja ce biti da 80% stvari nece raditi na starijim verzijama....potpuno u AVID fazonu.

Smesno mi je koliko ljudi po netu koriste potpuno drugi DAW na Pro Tools hardveru jer kako kazu imaju najbolje od oba - dobar hardver i dobar softver kojem veruju i u kojem brze rade sa manje jebade :)
Nikad kraja zajebanciji :rolleyes:

yaix
09-02-2012, 07:50 AM
Namerno smo specificirali verziju 9 jer je vec neko vreme u opticaju i prilicno su reseni bugovi...ali gospodin iz AVIDA nam rece da ARTIST serija kontrolera koje nameravamo da uklopimo u konfiguracije radi samo pod PT 10! :banghead:
Klosari jedni , do kraja ce biti da 80% stvari nece raditi na starijim verzijama....potpuno u AVID fazonu.

Smesno mi je koliko ljudi po netu koriste potpuno drugi DAW na Pro Tools hardveru jer kako kazu imaju najbolje od oba - dobar hardver i dobar softver kojem veruju i u kojem brze rade sa manje jebade :)
Nikad kraja zajebanciji :rolleyes:

Gospodin iz avida daje netocne informacije...da ne kazem da kenja :)
Kontroler radi sa SVIM verzijama PT-a, samo za desetku je banka vec priprepljena, dok sa starijim verzijama moras sat-dva pikati i sam si napraviti banke!

Sa druge strane, nisam bas siguran u kvalitetu PT hardweraja...ne vrijedi to te pare...ima puno boljih stvari za manje novce.
Osrednji preampi i konverteri...

Moritz
09-02-2012, 02:50 PM
Meni je ceo AVID jedno veliko kenjanje :wink:

Precenjeno kao i uvek i vecito nesto mora da se doplacuje sto mi posebno ide na onu stvar.

Da se je pitam Pro Tools ne bi ni usao u razmatranje :)

DaBear
09-02-2012, 03:51 PM
Gospodin iz avida daje netocne informacije...da ne kazem da kenja :)
Kontroler radi sa SVIM verzijama PT-a, samo za desetku je banka vec priprepljena, dok sa starijim verzijama moras sat-dva pikati i sam si napraviti banke!

Sa druge strane, nisam bas siguran u kvalitetu PT hardweraja...ne vrijedi to te pare...ima puno boljih stvari za manje novce.
Osrednji preampi i konverteri...

koliko je samo multimilionsih tiraznih ploca snimljeno na tim "losim" konvertorima !!:rolleyes:
A tek na prastarom Mix sistemu !!????

Kod nas nemogu bolje da urade ni sad sa svim tim "boljim" konvertorima na raspolaganju !! Manite se praznih prica.
Pro Tools je standard u svetu i nije za dzabe standard !

Cubase i Logic su jos stariji od PT, pa nisu uspeli da se tako dobro ustale, nego su ostali kucne varijante!

Moritz
09-02-2012, 04:57 PM
Jako gresis nazivajuci Cubase/Nuendo/Logic kucnim varijantama :wink:
Mnogo ozbiljnih projekata je uradjeno na tome i radice se.
Nemam nameru da ulazim u debatu PT vs sve drugo, ali je cinjenica i to nepobitna da AVID opstaje iskljucivo tesko marketingu jer bezobrazluk koji valjaju godinama klijentima se jedino placenim marketingom moze uraditi.

Cinjenica da stvari odavno vise nisu kako se i dalje predstavljaju jeste i "otvaranje" PT-a za druge DAW-s, upravo to na cega se odnosi moje pitanje.

Licno na PT gledam kao nuzno ZLO koje ti je potrebno ako zelis da dovedes stranog klijenta veceg kalibra sto je i namera studija za koji se radi specifikacija oprema.

Da je PT los nije-daleko od toga, da je precenjen i prehypovan jeste moje misljenje :)

yaix
09-02-2012, 06:14 PM
koliko je samo multimilionsih tiraznih ploca snimljeno na tim "losim" konvertorima !!:rolleyes:

Kod nas nemogu bolje da urade ni sad sa svim tim "boljim" konvertorima na raspolaganju !! Manite se praznih prica.

Cubase i Logic su jos stariji od PT, pa nisu uspeli da se tako dobro ustale, nego su ostali kucne varijante!

Oprosti sto imam svoje misljenje... :)
I nisam rekao losim, nego osrednjim!!!
I naravno, stojim iza toga...jer u usporedbi sa prizm ili apogee su zaista osrednji.
Cak ne puno bolji nego na mboxu :)

PT je standard zato sto nudi zaista najbolji soft za rad sa zvukom i bio je zatvoreni sistem koji naravno da je stabilan i cvrst.
Od kada su se "otvorili", sve ta stabilnost je otisla u kurac...

DzoniPFC
09-02-2012, 06:46 PM
Verovatno si takvu sliku o Avid konvertorima stvorio citajuci gearslutz, mada tamo komentarisu samo kreditibilni profesionalci koji iza sebe imaju visegodisnja iskustva i svaki moguci konvertor ispred sebe pa non stop rade a/b testove, usput imaju sluh poput supermena pa su zakljucili da je kvalitet osrednji, poput mbox :rotfl:

Da su Avid konvertori "osrednji" nebi se nalazili u svakom profi studiju sirom sveta. Retko vidjam bilo sta drugo osim plavih Avid I/O konvetora, nista im ne fali. Kazu da su najnoviji "crni" HD interfejsi jos bolji, i u istom rangu kao Burl, UA, i slicne high end spravice.

Ljudi su snimali hit stvari na onim Alesis ADAT snimacima iz pocetka 90tih, i sve te pesme sa ADAT izuzetno zvuce, a sad od jednom ne valja moderni Avid konvertor od nekoliko hiljada evra. :shock:

Surfer
09-02-2012, 08:15 PM
Digi 192 interface je vrhunski i garantiram da rijetko tko na svijetu mo?e čuti razliku u zvuku između njega i bilo kojeg Apogee ili PRism konvertera.

A ta razlika je toliko mala i nebitna da je potpuno svejedno

Moritz
09-02-2012, 09:15 PM
Koliko sam imao prilike da cujem snimke uradjene sa 192-om to meni zvuci jako dobro, tako da ne mogu da sudim o kvalitetu jer nisam radio licno nikada na njihovoj konverziji. Sam PT soft je za mene totalno druga prica :rolleyes:

Ajmo nazad na TOPIC :)

Ako neko ima konkretno iskustvo ( iz prve ruke) puno bi mi znacilo ako bi napisao koji red.

yaix
09-02-2012, 09:17 PM
Aiii...sto ste navalili...
Nitko ne govori da ne valjaju...koji vam je???

Nitko ne govori da se ne moze na onome napravit ovo ili obrnuto...

Na gearslutzu pise mile, a pise i hund...isto ko i ovdje :)

To su prosjecni prampi i konverteri koji rade posao i dosta su stabilni sa pripadajucim softom...u biti, najstabilniji sistem!
A da ima boljih...ima.
Pa se vi ljutite kolko ocete :)

DaBear
09-02-2012, 09:47 PM
Aiii...sto ste navalili...
Nitko ne govori da ne valjaju...koji vam je???

Nitko ne govori da se ne moze na onome napravit ovo ili obrnuto...

Na gearslutzu pise mile, a pise i hund...isto ko i ovdje :)

To su prosjecni prampi i konverteri koji rade posao i dosta su stabilni sa pripadajucim softom...u biti, najstabilniji sistem!
A da ima boljih...ima.
Pa se vi ljutite kolko ocete :)

Dobro. I ? Sta sad? Sta si dobio time sto si nam skrenuo paznju na druge konvertore i preampe (za koje niko nije pitao , by the way) ???

A necu ni da te pitam, da li si uopste radio sa nekim od doticnih ili posedujes neki od navedenih ? :D

yaix
10-02-2012, 08:55 AM
Dobro. I ? Sta sad? Sta si dobio time sto si nam skrenuo paznju na druge konvertore i preampe (za koje niko nije pitao , by the way) ???

A necu ni da te pitam, da li si uopste radio sa nekim od doticnih ili posedujes neki od navedenih ? :D

Ti si bas neki nadrkani tip?!
Prcas sta ili samo vrebas na rumskom nekoga tko se ne slaze s tobom...
Slicno kao i vecina ovdasnjih seniora...
Oprostite, o seniori, sto sam se drznuo ukljuciti u raspravu i iznjeti svoje misljenje :banghead::banghead::banghead:
Malo ste se svi "prosurferirali"...

BTW, hvala na pitanju...posjedujem i radim na malo boljim preampima i konvertrima od digija...njih sam rijesio prosle godine, upravo zbog kaskanja u kvaliteti.

Moritz
10-02-2012, 09:26 AM
E sad bi mogli nazad na topic :)

soundman
11-02-2012, 12:59 AM

To sto su odredjeni talentovani izvodjaci i kompozitori napravili hit na relativno osrednjim konverterima ne znaci da su ti konverteri od toga postali bolji. Samo nisu dovoljno zasmetali da se napravi hit.

Kod nas ne_mogu bolje da urade ni sad sa svim tim "boljim" konvertorima na raspolaganju !! Manite se praznih prica.

Ako kod "nas" mislite na Srbiju, opet se svodi na talente a ne na konvertere. Konverteri nemaju direktnog uticaja na to da li ce neka stvar biti hit ili ne.

Postoje razni nacini i razlozi zasto i kako nesto postaje standard u svetu. Kvalitet nije visoko na lestvici tih razloga. Setite se koliko je Beta video traka manja i kvalitetnija od VHS a, pa je opet VHS bio standard.

Pogresna izjava.

soundman
11-02-2012, 01:01 AM
Digi 192 interface je vrhunski i garantiram da rijetko tko na svijetu mo?e čuti razliku u zvuku između njega i bilo kojeg Apogee ili PRism konvertera.

A ta razlika je toliko mala i nebitna da je potpuno svejedno

Ovo je jako lako. Samo poslusajte razliku u kvalitetu materijala koji je iznad 8 Khz. Razlika uopste nije mala.

soundman
11-02-2012, 01:02 AM
Da, nazad na topic. Oprostite gosn Moritz

Surfer
11-02-2012, 07:41 AM
Ovo je jako lako. Samo poslusajte razliku u kvalitetu materijala koji je iznad 8 Khz. Razlika uopste nije mala.

Kao prvo, zadnje mjesto gdje će se čuti razlika između konvertera je u visokima.
Ako razlika postoji onda je ili u stereo imidžu ili u niskim frekvencijama.

Garantiram da nećete čuti nikakvu razliku u blind testu između top konvertera.

Želite možda da stavim iste fajlove snimljene na 192 i AD 8000 da malo uživamo dok se vi koprcate u blind testu i kažete nam koji je koji? :)

Napravljeno je stotinu testova i puno "poznatih ušiju" nije čulo razliku ili je razlika bila toliko mala da je bilo potpuno nebitno.

Jedina bitna razlika kod konvertera koja se može čuti je između starijih i novih generacija konvertera.

Bockie
11-02-2012, 09:14 AM
Jedina bitna razlika kod konvertera koja se mo?e čuti je između starijih i novih generacija konvertera.

Jeste, na starijim konverterima je generalno muzika bila mnogo bolja!

:D

Surfer
11-02-2012, 09:20 AM
Jeste, na starijim konverterima je generalno muzika bila mnogo bolja!

:D

Naravno.
Čak i u blind testovima :D

Moritz
11-02-2012, 10:13 AM
E sad kad ste se izigrali u pesku ajd da mi neko kaze nesto na temu :D

Surfer
11-02-2012, 10:57 AM
E sad kad ste se izigrali u pesku ajd da mi neko kaze nesto na temu :D

Ja nemam blage veze o temi ali znam sve drugo :D

DaBear
11-02-2012, 11:06 AM
Sve je pre bilo bolje...ili jos bolje DRUGACIJE !! :D

I muzika, i studiji i oprema i konvertori (koji?) i muzicari i gitare i PRODUCENTI (znali su da sviraju i pevaju, za razliku od danasnjih) a bogami i PUBLIKA je bila ...hmm DRUGACIJA !!

Ali sve to DANAS - N I J E B I T N O !!!!

tajsam
11-02-2012, 01:56 PM
Kao prvo, zadnje mjesto gdje će se čuti razlika između konvertera je u visokima.
Ako razlika postoji onda je ili u stereo imid?u ili u niskim frekvencijama.

?elite mo?da da stavim iste fajlove snimljene na 192 i AD 8000 da malo u?ivamo dok se vi koprcate u blind testu i ka?ete nam koji je koji? :)

Napravljeno je stotinu testova i puno "poznatih u?iju" nije čulo razliku ili je razlika bila toliko mala da je bilo potpuno nebitno.

Jedina bitna razlika kod konvertera koja se mo?e čuti je između starijih i novih generacija konvertera.

ae stavi 192 i AD 8000 pliz. :twisted:

soundman
11-02-2012, 09:02 PM
Ako razlika postoji onda je ili u stereo imid?u ili u niskim frekvencijama.

Uopste nije istina. Nikad nisam voleo visoke na tim konverterima kao ni moji saradnici.

Da li se problem nalazi i u stereo imidzu ili niskim frekvencijama? ...sasvim moguce. Ja vam pricam o licnom iskustvu i poprilicnom broju sati provedenim za istim koverterima i mogu sa velikom sigurnoscu da pogodim (u doticnom studiju) da li su ti konverteri ili neki drugi.

Siguran sam da vi imate neka druga iskustva, ali sam siguran i ja u svoja.

soundman
11-02-2012, 09:03 PM

?elite mo?da da stavim iste fajlove snimljene na 192 i AD 8000 da malo u?ivamo dok se vi koprcate u blind testu i ka?ete nam koji je koji? :)

Napravljeno je stotinu testova i puno "poznatih u?iju" nije čulo razliku ili je razlika bila toliko mala da je bilo potpuno nebitno.

Garantujem da hocu. Donesite ada 8000 u doticni studio , pusticu ja svoj mix koji poznajem i siguran sam da cu pogoditi koji je koji. Bez koprcanja.