Log in

View Full Version : Za Boggy-ja, zvucnici, slusalice, burn-in time...

darkstar
06-02-2012, 01:07 AM
...a i ako neko drugi ima dobar odgovor...

Da li je danasnjim monitorima kada se kupe potreban tzv "Burn in time", ili ih sada vec u fabrikama razrade, ili je cela ta prica mit ?

Voleo bih da neko da detaljno objasnjenje.

Kapiram da ce boggy, kao covek-mag za zvucnike dati najbolje objasnjenje,a mozda bi bilo pametno staviti to i kao sticky u monitoring sekciju.

Hvala unapred,
Pozdrav

boggy
06-02-2012, 01:23 AM
Nema to veze sa starim i novim. Zvucnici su mehanicke naprave i treba im neko vreme da se elementi u konsrukciji drajvera razrade.
Ja razradjujem zvucnike koje pravim pre isporuke da bi im proverio frekventni odziv. Sumnjam da to masovni proizvodjaci rade, jer treba dosta vremena, te ne verujem da se iko smara sa tim... a i trude se da im cena bude sto niza.

Za PMC AML1 je recimo pisalo u deklaraciji da se ne obraca paznja na odziv koji imaju kada se raspakuju iz kutije, nego da se pusta petnaestak do dvadeset dana da rade neprekidno... pa tek onda da se slusaju.

darkstar
06-02-2012, 03:26 AM
A sta je najbolji nacin ? Neka poduza plejlista sa normalnom glasnocom ... ? Ili nesto drugo? Pink noise i slicno ... ?

Hvala !

Bockie
06-02-2012, 08:50 AM
A sta je najbolji nacin ? Neka poduza plejlista sa normalnom glasnocom ... ? Ili nesto drugo? Pink noise i slicno ... ?

Hvala !

Svi za koje znam (a raspakovao sam desetine, možda i stotine monitora različtog cenovnog ranga) moraju da se "usviraju"...!

Upljuvao sam se još više puta od toga da objasnim da će se sound promeniti u izvesnoj meri nakon 15 do mesec dana rada...

A na kojoj snazi...
...pa svoje monitore sam "tretirao" onim što inače slušam.:)
Možda ima pravilo, ali nekako sam čuješ koja je neka...da kažem,"radna" snaga, iz mog iskustva je to izmedju polovine i recimo - dve trećine snage... Nekako čujem kad je kutija "vesela" a kad počinje da se "muči", ali neka to ostane na tome da je to ipak moj neki trip, eto, lud sam...:D

Čak sam dobio neke preporuke, mada ne znam poreklo istih, da i "nije dobro" pojačavati preko tih vrednosti u tom početnom periodu...!
Odnosno, "ne prepanjuj nov, tek otpakovan monitor"...

Neko moje iskustvo...eto.

poz'

boggy
06-02-2012, 09:42 AM

Hvala !

Pustis radio tiho na njih (non stop) i pojacas ih do trecine snage povremeno i opet utisas... (par puta dnevno)
EDIT: Ako ti smeta tiha muzika non-stop, onda pusti pink noise.

darkstar
06-02-2012, 09:59 AM
Super, hvala na odgovorima.

Posto je dugo vremena proslo od kupovine zadnjih monitora, pomislio sam da ih sada razradjuju vec u fabrikama (novo vreme, konkurencija, jeftina radna snaga),ali eto - medjutim ::)

Hvala jos jednom na odgovorima, i mislim da bi trebalo ovo staviti kao sticky, imam utisak da puno ljudi koji kupuju prve monitore ne znaju za to, a onda budu isfrustrirani :)

boggy
06-02-2012, 10:01 AM
........
Hvala jos jednom na odgovorima, i mislim da bi trebalo ovo staviti kao sticky, imam utisak da puno ljudi koji kupuju prve monitore ne znaju za to, a onda budu isfrustrirani :)
Videcemo sta ima jos ko da kaze...

Moritz
06-02-2012, 10:04 AM
Mogu samo da dodam na temu da se isto radi i sa slusalicama.
Njima treba nesto manje "radnih" dana ali je takodje potrebno uraditi burn in.
Mali of topic :)

boggy
06-02-2012, 10:05 AM
Mogu samo da dodam na temu da se isto radi i sa slusalicama.
Njima treba nesto manje "radnih" dana ali je takodje potrebno uraditi burn in.
Mali of topic :)

Uopste nije off topic!!

branoy
06-02-2012, 10:47 AM
et vidis ja za to nisam znao, i odem kupim nove ZX5, nahvaljene kutije, kad sam doneo u sobu, upalio na snagu, glava me je bolila od par minuta, ceo dan nisam mogao da naviknem na zvuk, i tako par dana, rekoh sta je ovo , ovo ce ubiti svet u lokalu i vani, kasnije proslo neko vreme, nikad to vise nisam primetio, rade da ne smetaju ni babama u satoru, koje god pre kutije donesem na snagu oni odmah okrecu, ove stoje kraj starijih ljudi na svadbi, niko da je pogleda kako prijatan ton,.

znaci potpisujem to za razradu :)!!

boggy
06-02-2012, 10:55 AM
...... pomislio sam da ih sada razradjuju vec u fabrikama (novo vreme, konkurencija, jeftina radna snaga),ali eto - medjutim ::)
....
Ne nadaj se da se svet promenio zbog jeftine radne snage...
Ako i ima usteda zbog toga, tu razliku ce oni da stave sebi u dzep, nece tebi razradjivati zvucnike tim parama... u to sam siguran.

darkstar
06-02-2012, 11:03 AM
Pazi obrt situacije...

Upravo sam dobio email od Genelec-ovog Service Engineer-a, u kome mi kaze da modelu 8030 nije potrebno burn-in vreme.

?

boggy
06-02-2012, 11:05 AM
Pazi obrt situacije...

Upravo sam dobio email od Genelec-ovog Service Engineer-a, u kome mi kaze da modelu 8030 nije potrebno burn-in vreme.

?

Veruj njemu ili svojim usima... izbor je tvoj.

EDIT: Polipropilenske membrane (genelec) se ne menjaju vremenom, ali postoji gumeno vesanje membrane (nesto malo moze da se promeni), i vesanje kalema motora, koje je od impregniranog tekstila, ciji se parametri menjaju vremenom, dok se ne razrade, pa postaju stabilni.

darkstar
06-02-2012, 11:12 AM
Ma ja verujem tebi, zato sam se tebi i obratio ...

boggy
06-02-2012, 12:06 PM
Membrane od kevlara, papira, fiberglasa, karbon-fibera, nomex-a, bilo kakvih celuloznih mesavina i ostalo se takodje moraju razradjivati.
Metalni tweeteri nemaju problem sa dome (kalota) delom, ali im je vesanje ipak od impregniranog tekstila, najcesce... te se i oni moraju razradjivati. Ostali, tekstilni tweeteri se moraju razradjivati. Za ribone mislim da ne mora razradjivanje, ako neko zna bolje nek me ispravi.

Polipropilenske membrane ne trebaju razradjivanje ali kao sto sam rekao postoji vesanje... Evo da vidite na koje vesanje mislim (slika je u prilogu):
Ispod membrane zvucnika koja moze biti od materijala koji se ne treba razradjivati, postoji takozvani "spider" odnosno vesanje koje centrira kalem u linearnom motoru zvucnika. Moze se videti kao zuti talasasti tekstil, koji je obavezno impregniran da bi mu se kontrolisala svojstva (elasticnost, na primer).
Ispod tog tekstila se moze videti kalem sa namotajima, a ispod njega je magnet motora. Iznad je membrana, a one zice su izvodi namotaja, gde se zvucnik prikljucuje. Vidi se i ram (basket) koji drzi sve mehanicki na okupu.
Svi od impregniranog tekstila koji se savijaju ili uvrcu se moraju razraditi vremenom.

darkstar
06-02-2012, 12:48 PM
Boggy, kad smo vec u ovoj prici, mozda ces naci vremena da kazes i koju rec sta najvise preferiras u izradi zvucnika, koji materijal membrana se po tvom iskustvu pokazao kao najbolji ?

Neizmerno hvala na svim ovim informacijama, pa neka kaze neko posle da se ne moze nauciti nesto od top klase na rumskom !

OFF
06-02-2012, 12:56 PM
A postoji li neko pravilo za obrnut proces..... odnosno, kakva su iskustva u degradaciji zvuka vremenom...... ako podrazumevamo da su kutije ispravno upotrebljavane..

boggy
06-02-2012, 01:31 PM
A postoji li neko pravilo za obrnut proces..... odnosno, kakva su iskustva u degradaciji zvuka vremenom...... ako podrazumevamo da su kutije ispravno upotrebljavane..
Koliko sam upucen, samo takozvani "foam surround" moze imati vek trajanja, te se moze raspasti posle dvadestak godina.
BTW, to je mozda najbolje vesanje koje je ikada izmisljeno (veci damping za istu elasticnost)... ali ima vek trajanja.
Novije formule za penasto vesanje rade bolje, nisam nesto upoznat sa vekom trajanja, ali nisam nesto ni primetio da ih stavljaju na studijske monitore u ekonomskoj klasi....

Papirnati "surround", vesanje papirnate membrane u obliku "harmonikice", koja je sastavni deo te membrane, kod nekih gitarskih zvucnika, moze da se raspadne vremenom.

Sve ostalo moze dugo trajati... ako se upotrebljava ispravno.

boggy
06-02-2012, 01:35 PM
Boggy, kad smo vec u ovoj prici, mozda ces naci vremena da kazes i koju rec sta najvise preferiras u izradi zvucnika, koji materijal membrana se po tvom iskustvu pokazao kao najbolji ?

Pa zavisi sta zelis, ako je za studijske monitore i ako zelis istinu, onda karbon fiber + papir. To je jako redak materijal jer musterijama veci deo muzickog materijala lose zvuci na njima (sto je i istina) :shock: ... pa se slabije prodaju (zvucnici)
Bilo je nekoliko zvucnika u istoriji koji su svirali prilicno neumoljivo ali su vremenom svi povuceni iz prodaje jer su, valjda, "lose" svirali.

Neizmerno hvala na svim ovim informacijama, pa neka kaze neko posle da se ne moze nauciti nesto od top klase na rumskom !
Nema na cemu. :D

EDIT: Po krutosti je tu i magnezijumska membrana, te ocekujem da i ona bude detaljna, jedino je nisam probao. Takodje su veoma krute berilijumske membrane, ali i porculanske... njih isto nikada nisam probao, ali hocu da kazem da kolicina odsviranih detalja jako zavisi od materijala membrane, kvaliteta motora, dizajna kutije i dampinga, kao i od pojacala, akustike... sve su to faktori... polipropilen (Dynaudio i stari Genelec koriste intenzivno polipropilen, pri tom je M&K polipropilen najdetaljniji koji sam cuo, ali deleko od svega ostalog sto sam nabrojao)

Bockie
06-02-2012, 01:44 PM
Naravno, neka cika Boggy kaze nesto vezano za preferirane materijale, shodno iskustvu u izradi zaista fenomenalnih studio monitora, ali sam hteo da dodam da se u tu priču uključuje i lični afinitet korisnika.

Lično jako volim klasičnu jedno ili 2-sistemsku kutiju sa "kartonskom" membranom, iako pretpostavljam da su "čvr?ći" materijali dugotrajniji ili manje podlo?ni gubljenju svojstava...

Ne ka?em da sam neki sad veliki fan NS-10, ali iako se kutija ne priozvodi godinama i dalje se uredno prodaju bass drajver i tviter za istu. Bass je oko 100?...

Obično se "propadanje" manifestuje kao doza "lenjosti", sweet sounda koji lako mo?e da prevari, gubljenje attacka, brzine kutije uop?te...

To ne mora biti ni dobro ni lo?e, ali treba imati to na umu.
Neko ko 20 godina radi na istoj, npr. pomenutoj "Jamasi", ako mu stavi? nove, mo?e vrlo lako da mu se ne svidi...:)

boggy
06-02-2012, 01:53 PM
.........
Lično jako volim klasičnu jedno ili 2-sistemsku kutiju sa "kartonskom" membranom, iako pretpostavljam da su "čvršći" materijali dugotrajniji ili manje podložni gubljenju svojstava...

Ne kažem da sam neki sad veliki fan NS-10, ali iako se kutija ne priozvodi godinama i dalje se uredno prodaju bass drajver i tviter za istu. Bass je oko 100€...
.......
Da, NS-10 nam je bio uzor pri izboru drajvera, s tim sto je karbon fiber prakticno kao jamahin (celulozna membrana) bass drajver na ... hm... necemu... ili bolje (MEGA?) hiperaktivan :shock: ... daleko prevazilazi detalje od male jamahe, ali je na tu stranu.
Svaki problem sa gubitkom performansi moze da se resi promenom membrane i vesanja (postoji recone kit da se kupi)...

Papirna membrana je sama po sebi jako detaljna i neumoljiva... retka je pojava u studijskim monitorima.. btw.. pitam se zasto... :rolleyes:

Bitch
06-02-2012, 04:22 PM
Papirna membrana je sama po sebi jako detaljna i neumoljiva... retka je pojava u studijskim monitorima.. btw.. pitam se zasto... :rolleyes:

:thumbsup:

Bitch
06-02-2012, 04:27 PM
Za PMC AML1 je recimo pisalo u deklaraciji da se ne obraca paznja na odziv koji imaju kada se raspakuju iz kutije, nego da se pusta petnaestak do dvadeset dana da rade neprekidno... pa tek onda da se slusaju.

:wink:

da... secam se kao danas... raspakovali AML-ove, i bio je tu neki papir koji sam sklonio... skopcao kutije, pustio mjuz i ...? sta je ovo? radi kao prosecni tannoy reveal ili neko takvo sokocalo... nista... daj da ja vidim taj papir ... kad ono kaze : Warning ! Do not judge performance of these speakers right away! Allow them about 2 weeks of work and then do the judging. Tako nesto... i tako i bi. Malo muzike, puno pink noise-a, malo tiho malo glasno... dvadesetak dana.... i posle toga je sve bilo kako treba :wink:

Moritz
06-02-2012, 06:09 PM
Da se nadovezem na pricu, licni afinititet mi je za Bas/Mid papirni driver pa odmah za njim ( ne znam tacan naziv Bogi ce me ispraviti ) platno sa impregnacijom ( ovde mislim na ATC i Quested custom drivere)...kroz praksu mi se to pokazalo kao najvernije i najprirodnije.
Odziv tranzijenta ej po meni na ovim driverima neprikosnoven.

A visokotonci slik dome, pa titanijum .

Mada je sve stvarno do licnog ukusa, nikada nisam bio fan Genelec serija1030,1031 ..itd i njihovih drivera. ali zato nova serija 8000 - 8030, 8040, 8050 je za mene totalno druga prica

boggy
06-02-2012, 06:47 PM
Da se nadovezem na pricu, licni afinititet mi je za Bas/Mid papirni driver pa odmah za njim ( ne znam tacan naziv Bogi ce me ispraviti ) platno sa impregnacijom ( ovde mislim na ATC i Quested custom drivere)...kroz praksu mi se to pokazalo kao najvernije i najprirodnije.
........
Jako papir zavisi od impregnacije, sreo sam ih i mumlavih, bez tranzijenata kod Vife... tako da to nije bas pravilo.
Da, impregnirani tekstil je u pitanju.
Govoris o dome midrange drajveru ATC SM75 - 550$ kosta na komad (samo drajver, slika je u prilogu)

darkstar
07-02-2012, 06:28 AM

A visokotonci slik dome, pa titanijum .

Mada je sve stvarno do licnog ukusa, nikada nisam bio fan Genelec serija1030,1031 ..itd i njihovih drivera. ali zato nova serija 8000 - 8030, 8040, 8050 je za mene totalno druga prica

Pazi, kapiram da su zvucnici ZAAAISTA stvar licnog ukusa. U zadnjih par godinama sam radio sa vecinom studijskih monitora, a najdirektnije sa adamima, genelecom (raznim serijama 8), i mozda cak i najvise sa KH 0300D ... U studiju imam evente osmice, i ns10 ... ali za sebe, i ove mobilne varijante za snimanja, kupio sam genelec... to je zaista stvar navike.

waster
25-01-2013, 04:19 PM
Adam je takođe u u uputstvu za moje zvučnike naveo kao upozorenje da je POTREBNO break-in vreme pre nego ?to prosviraju

...Da, to je mo?da problematično pri izboru zvučnika.... mada, nije ba? da je odabrati monitore u radnji na sluh tako merodavno :) mislim, prostorija i cela priča... i/ili ?to su "nakrcani" jedan na/pored drugog

klznxls
09-05-2013, 06:56 PM
Pozdrav svima.
Imao bih pitanje u vezi sa burn-in-om slu?alica. Naime kupio sam ovih dana AKG K702 i stavio sam ih na burn-in na pre-amp. Pre-amp mi je zakačen na DAC koji mi je nakačan na računar. Sada, moje pitanje je, po?to ne ?elim da mi računar radi preko noći, da li bi burn-in slu?alica imao isti efekat ako bih slu?alice nakačio na discman (250 godina staru AIWA) i pustio CD na repeat kao ?to bi imao da ih sve vreme dr?im na pre-amp-u? Naravno AIWA discman ne uspeva da ih pokreće ni pribli?no kao ?to ih pokreće pre-amp, ?to je i normalno zbog veličine motora na slu?alicama. Ukratko, da li je bitno da slu?alice samo sviraju ili je bitno i na čemu sviraju dok traje burn-in.