PDA

View Full Version : GPU plaginovi... LiquidSonics Filtrate 1.0

psionic
04-02-2012, 01:43 AM
Eto i to se najzad pojavilo kao regularna verzija plagina... LiquidSonics Filtrate. Za sada radi samo sa CUDA APIjem - sto ce reci, samo za PC i ima ga u 32bitnom i 64bitnom izdanju.

Davno sam pokusavao da razuverim ljude da DSP u njihovim (skupim) spravama nije nikakvo "audio cudo", niti da radi nesto sto normalan CPU ne radi, medjutim bezuspesno... Da ne zalazim opet u jednu od svojih prvih rasprava na forumu, samo cu kratko da napomenem da sam tada rekao da ce se jednog dana pojaviti plagin koji ce raditi na GPU procesoru graficke kartice... Taj dan je dosao. Behold - The Filtrate... Buhahaha...

Voleo bih da su ti ljudi jos uvek ovde i da im kazem "I told you so", ali nisu... :rotfl:

Salu na stranu, nije lose imati zahtevne EQ plaginove sa ukljucenim Linear Phase algoritmima na necemu sto nije glavni CPU, jer EQovi sa svim ovim opcijama poukljucivanim (oversample, linear phase i sta znam sta jos) i te kako zakolju CPU...

vasko
04-02-2012, 10:46 AM
cuda valjda radi samo na nvidiji

a sto se gpu pluginova tice nista cudno, samo su razvijani u frameworku (OpenCL, CUDA) koji se izvrsava na grafickom cipu (pod graficki cip se podrazumeva njegova arhitektura (veliki broj procesnih elemenata, paralelna obrada), a ne nuzno namena)

Haxli
04-02-2012, 11:21 AM
S obzirom da danashnje grefichke troshe/rade jache nego "kompovi od pre par godina"... :)

Nego, `si probao ?

diviner
04-02-2012, 02:46 PM
Davno sam pokusavao da razuverim ljude da DSP u njihovim (skupim) spravama nije nikakvo "audio cudo", niti da radi nesto sto normalan CPU ne radi, medjutim bezuspesno... Da ne zalazim opet u jednu od svojih prvih rasprava na forumu, samo cu kratko da napomenem da sam tada rekao da ce se jednog dana pojaviti plagin koji ce raditi na GPU procesoru graficke kartice... Taj dan je dosao. Behold - The Filtrate... Buhahaha...

Pogledaj moje prve postove pre osam godina. Tada je vladao CreamWare i njegovi DSP plugovi, i ljudi nisu prihvatali da jedan Reaktor ima bolji zvuk, samo zato sto su tadasnje audio karte (Pulsar i Luna) placali ko svetog petra kajganu. Cak i danas ima ljudi koji ce tvrditi isto (bolji zvuk DSP sistema, ne znajuci da nije DSP chip taj koji daje bolji zvuk, vec programski algoritam softvera pisanog za njega, ili za CPU... CPU ili GPU je samo "motor" koji pogoni softver, a zvuk zavisi najvise od istog (softvera)).

branoy
04-02-2012, 05:01 PM
sreca imam taj CUDA na nvidia gt96000, test je super taj plug, svideo mi se odma.

psionic
04-02-2012, 08:24 PM
Ovaj plagin radi samo na nVidiji, koja jedina i ima CUDA interfejs. Cak ne radi ni sa openCLom pod OS X... Problem sa grafickim CPUom je ustvari, kao sto Vasko rece, veliki broj procesa, pa nije bas low latency... Ali zato pruza procesorsku snagu za realizaciju komplikovanih zahvata na zvuku... Ovaj plagin u GPU varijanti je upotrebljiv za neki mix&master, dok za tracking nije bas najpogodniji.

Od nedavno (posto sam kupio komp koji je kao dovoljno jak) koristim sve te "opcije" na ekvilajzerima i bilo da koristim FabFilterov Q ili Wavesov neki, ili DMG Audio, dosta procesorske snage ume da izjede. Kao rezultat dobijam linearnu fazu i bolji low-end, jer koristi vise semplova za te FIIR algoritme i sta znam sta sve... Ovo sve na papiru zvuci primamljivo, a posto uglavnom ne radim tracking, videcu sta ima ovaj plagin da ponudi.

NLP
07-02-2012, 12:30 AM
... vi?e nego odlična Nebula radi več nekoliko vremena na GPU/CUDA:
http://www.acustica-audio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=133

Mogli
08-02-2012, 10:57 AM
Instalirao sam tu Nebulu i kad sam sutra hteo da ukljucim racunar, pojavio mi se crni ekran - read disc error... Tek kad sam iskljucio napajanje, sve se vratilo u normalu. Je li moguce da je to zbog tog efekt procesora?:confused:

NLP
08-02-2012, 11:35 AM
To ne znam...
... ali taj SW (ne nađem ba? neke konkretne kritike) nudi zvuk najvi?e slično HW-ju.
Koristi dr. Farinov (italijanski akustičar) Diagonal Volterra Kernels konvolucijski princip.
Jest da iscrpi CPU ali pomoču GPU-ja mu je lak?e a i suvremena računala i suvremen grafičke su močnije tako da mo?e da se upotrebljava relativno dovoljno:)

Ima free verzija i platljive, a cene su veoma nizke, gledano na druge plug-ine.

Najprije je treba proče?ljati dodobro njihov forum, da se mo?e čovjek snači, jer se kriju i baze podataka i raznoliki GUI... sva?ta.

alen
08-02-2012, 08:53 PM
Oko Nebule,

kako je naterati da koristi GPU?Nigde nema opcija u samom plug-u.Probao sam ovaj Liquidsonic i na gs8400 radi bez problema.Ali Nebula i dalje crpi CPU racunara,bar po CPU metru u Cubase-u ne vidim da ista radi GPU.Ima li tu neka caka ili?

NLP
08-02-2012, 09:54 PM
probaj pod FAQ:
http://www.acustica-audio.com/index.php?option=com_moofaq&view=categories&id=3&Itemid=91

"We are supporting CUDA version 2.3 with the commercial version of Nebula Reverb. If you are not a customer, you need to make a request to info@acusticaudio.com, or send a support email by using the contact form on the site. If you are a customer there is a proper thread in the customer section. As a brief you need to download and install the latest nvidia CUDAversion , nvidia CUDA toolkit and Acustica Audio's CUDA bridge. Once downloaded and installed you're ready to use with Nebula. To use CUDA for reverbs, follow the steps below:
(You will find these files in C:\nebulatemprepository)

Copy the "Nebula3 Reverb.dll"file and rename it "Nebula3 CUDA.dll" or choose a name that you like.
Copy the "Nebula3 Reverb.xml" and rename it as above (e.g. "Nebula3 CUDA.xml")
Go to the MAST page in Nebula, set the FREQD to mode 15 (CUDA 2ch Mono).
DO NOT CHANGE OPT TIMED PARAMETER!
This version will now process reverbs on your Graphics Card, rather than your host CPU
CUDA is supported on mac OSX aswell. The installation precedure is described in the forum."

alen
09-02-2012, 10:18 AM
Mozda nekoga jos bude zanimala ista stvar oko free Nebule...Dobih odgovor od supporta 'Acustica-audio' da u besplatnoj verziji Nebule za sada nije podrzana CUDA tehnologija.Ponadao sam se jer u specifikaciji i za komercijalnu i za besplatnu verziju stoji podrska za CUDA.
Steta,jos uvek je za racunar na kom radim Nebula poprilicno zahtevna po pitanju CPU resursa ali cim se docepam jaceg racunara full verzija ce da padne.Par stvari koje sam probao na njoj su zaista vrh,pogotovo tape saturacije i nekoliko EQ-a.

percival
09-02-2012, 10:37 AM
Kada budes kupovao,svakako uzmi pro verziju jer obicna(ona od 80 eur) takdjer ne radi sa CUDA bridgeom.

I zaboravih reci ,ako je to bitno,obicna ver. nema 64bit.

Dakle pro ili server verzija,ali vrijedi svake pare.

NLP
09-02-2012, 10:41 AM
Nebula je više nego odlična, jedino osnovni GUI zna biti kompliciran... ima cela komuna na forumu koji skupa razvijaju razne GUI, te sampluju HW, izmenjavaju baze podataka, neki prodavaju za neke simbolične cjene...
... jedini minus je taj da nema podataka na jednom mestu, nego razbacane po njihovom forumu.
A da netko ne mješa klasičnu dinamičnu konvoluciju (http://www.sintefex.com/?targ=archiveproducts&src=products/ , http://www.focusrite.com/products/eq___compressor/liquid_mix/ , http://www.focusrite.com/products/liquid/the_liquid_channel/ ...) i dinamičnu "volterra kernels" metodu.

alen
09-02-2012, 01:18 PM
Kada budes kupovao,svakako uzmi pro verziju jer obicna(ona od 80 eur) takdjer ne radi sa CUDA bridgeom.

I zaboravih reci ,ako je to bitno,obicna ver. nema 64bit.

Dakle pro ili server verzija,ali vrijedi svake pare.

Da,da.Pro verziju 3 imam u planu.