View Full Version : Win xp pompc
Iljusin
03-02-2012, 06:52 PM
Imam na lap topu instaliran win7 sad hocu da instaliram win xp.Kad ubacim cd sa xp on krene i kad treba da pokaze particije on izbaci gresku kao da nema hd u njemu.Samo moze win7.Sta da radim treba mi xp da bude instaliran.Evo i slike
Bockie
03-02-2012, 07:30 PM
Win7 napravi malu particiju (koju ne vidiš) pa pre nego što išta kreneš da instaliraš, moraš obrisati tu particiju i formatirati hard (particiju) na koju instaliraš XP... XP je verovatno brzo popuni jer je extremno mala (ne znam tačno, koliko, ali malo) i nema mesta dalje i onda... ..."blu je plavo"...:D
Npr, ako si hard od 500gb podelio na 200 i 300 i na manjoj je bio win7, na toj manjoj je napravio jos jednu malu particiju (koju nisi video iz sistema) i onda nju obriši i obriši i ostatak od onih 200 i sve zajedno formatiraj kao 200gb...
Prati upu'stva na samom početku XP-a, pre nego što krene formalna instalacija...
Poz'
Solozabal
03-02-2012, 07:33 PM
Imam na lap topu instaliran win7 sad hocu da instaliram win xp.Kad ubacim cd sa xp on krene i kad treba da pokaze particije on izbaci gresku kao da nema hd u njemu.Samo moze win7.Sta da radim treba mi xp da bude instaliran.Evo i slike
Jesi li promjenio u biosu ahci u compatibility/ide mode?
boggy
03-02-2012, 07:39 PM
Win7 napravi malu particiju (koju ne vidiš) pa pre nego što išta kreneš da instaliraš, moraš obrisati tu particiju i formatirati hard (particiju) na koju instaliraš XP... XP je verovatno brzo popuni jer je extremno mala (ne znam tačno, koliko, ali malo) i nema mesta dalje i onda... ..."blu je plavo"...:D
Npr, ako si hard od 500gb podelio na 200 i 300 i na manjoj je bio win7, na toj manjoj je napravio jos jednu malu particiju (koju nisi video iz sistema) i onda nju obriši i obriši i ostatak od onih 200 i sve zajedno formatiraj kao 200gb...
Prati upu'stva na samom početku XP-a, pre nego što krene formalna instalacija...
Poz'
ako to ne ide, potrazi knoppix na netu i kako se brisu particije na disku pod linuxom... kad ih obrises kreni u instalaciju xp
ali prethodno proveri da li imas sve drajvere za laptop za xp
Iljusin
03-02-2012, 08:12 PM
Win7 napravi malu particiju (koju ne vidi?) pa pre nego ?to i?ta krene? da instalira?, mora? obrisati tu particiju i formatirati hard (particiju) na koju instalira? XP... XP je verovatno brzo popuni jer je extremno mala (ne znam tačno, koliko, ali malo) i nema mesta dalje i onda... ..."blu je plavo"...:D
Npr, ako si hard od 500gb podelio na 200 i 300 i na manjoj je bio win7, na toj manjoj je napravio jos jednu malu particiju (koju nisi video iz sistema) i onda nju obri?i i obri?i i ostatak od onih 200 i sve zajedno formatiraj kao 200gb...
Prati upu'stva na samom početku XP-a, pre nego ?to krene formalna instalacija...
Poz'
Kad pocne da cita cd sa xp taman kad treba da prebaci da se vide particije c,d on izbaci ovu grasku ,inace je samo c particija napravljena 149gb na win7 nema d part.Znaci hd od 160gb samo c 149gb.
Iljusin
03-02-2012, 08:14 PM
Sta treba tu da promenim kako?
Iljusin
03-02-2012, 08:17 PM
Win7 napravi malu particiju (koju ne vidi?) pa pre nego ?to i?ta krene? da instalira?, mora? obrisati tu particiju i formatirati hard (particiju) na koju instalira? XP... XP je verovatno brzo popuni jer je extremno mala (ne znam tačno, koliko, ali malo) i nema mesta dalje i onda... ..."blu je plavo"...:D
Npr, ako si hard od 500gb podelio na 200 i 300 i na manjoj je bio win7, na toj manjoj je napravio jos jednu malu particiju (koju nisi video iz sistema) i onda nju obri?i i obri?i i ostatak od onih 200 i sve zajedno formatiraj kao 200gb...
Prati upu'stva na samom početku XP-a, pre nego ?to krene formalna instalacija...
Poz'
Nemogu ja do dodjem do toga da napravim na xp jedino da ubacim cd sa win7 jedino tu vidim hd.Jel moze tako?Koliko malu particiju?
Haxli
03-02-2012, 09:21 PM
Mozesh sa neki linux live cd-om kao shto je boggy rekao ili da skinesh Hirens boot cd sa neta, pa
da odradish sa njime... :)
Ako sam dobro prepisao brojeve, geshka moze da se javlja upravo zbog onoga shto je Solozabal rekao :)
Znachi, npr neshto ovako:
On start up , press F2 to enter BIOS
Expand the "Drives" section
Go to "SATA Operation"
Change this from "RAID Auto/AHCI" to "RAID Auto/ATA"
psionic
03-02-2012, 10:59 PM
Nije do particija problem. Niti je ono greska da sistem ne vidi HDD. Ono je BSOD iliti plavi ekran smrti i pored defektnog hardvera, samo jos ovo sto ti je Solozabal napisao moze da ga izazove - opet u zavisnosti koja je instalacija XPa u pitanju...
Dalje - mozda je neki egzoticni hard disk kontroler u pitanju. Pogledaj na sajtu proizvodjaca da li ima neki boot floppy (ako nema za XP, moraces da pretrazis net za taj chipset preko koga je HDD vezan - npr Silicon Image kontroler ima taj fazon). Na flopiju treba da je drajver za HDD kontroler, koji instaliras pritiskom na F6 kada ti to kompjuter zatrazi prilikom zapocinjanja instalacije. Obavezno sa flopija na XPu.
EDIT: Haxli, nisam procitao da si mu vec odgovorio isto sto i ja :banghead:, ostaje da proba ovo sa boot floppy drajverom.
Bockie
03-02-2012, 11:05 PM
Možda nešto od ovoga pomogne...
http://www.youtube.com/watch?v=fZFzkJyGxbM&feature=related
Imaš razne naslove pa biraj...
psionic
03-02-2012, 11:16 PM
Mo?da ne?to od ovoga pomogne...
http://www.youtube.com/watch?v=fZFzkJyGxbM&feature=related
Ima? razne naslove pa biraj...
Mogao je samo da iskopira sadrzaj flopija na flopi disketu i pri startu xp pritisne f6 i ucita drajver. Ovaj je ubacio sve to u samu instalaciju XPa. Malo je komplikovanije, ako neko ima flopi disk drajver, ovo je nepotrebno... Ako nema onda jbg, moze i ovako.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.