Log in

View Full Version : D/d/a

Bockie
03-02-2012, 03:12 AM
Nešto sam jebendisao sa kompom, win i to, pa sam aktivirao (već zaboravljenu) audio integrušu na ploči. Novi win ne pravi zbrku oko toga i dodje korisno...

Znam da i dalje dosta ljudi koji počinju koriste takva rešenja (ako se mogu nazvati "rešenjem"), ali evo, nekih zapažanja i polu rešenja koji mogu poboljšati slušanje.

Ovih dana se po raznim "najlon" pijacama i oglasima može jeftino naći "starih" Minidisc ili čak DAT uredjaja... Donose "gan-ci"-ji iz Austrije, na kilo... Mislim na HiFi komponente, ne prenosne walkmene...
U osnovi, nije toliko ni bitno da su potpuno ispravni, već da im ulazno-izlazne konekcije rade! Ja nabavio pre neko vreme full ispravan Sony MDS-JE530 (http://www.minidisc.org/images/sony_mdsje530.jpg) Minidisc... ...za 20 mrtvih €...od cige, a još se i nisam puno cenkao, bilo 'ladno...:D...!!! "Aj bre, bato, uzmi "kasetofon" za 20 evri"...:D

Svaka već iole novija ploča (sa nekakvim integisanim audio smećem) u zadnjih par godina ima optički ili koaksijalni digitalni audio izlaz...

Kada se takva veza uspostavi sa sličnim uredjajem, dobije se NEUPOREDIVO kvalitetniji zvuk sa neke već sprave...jer je npr. ovaj Sony kostao lepih para 2002-3 ,cirka 300 i više evara, do kad je bio aktuelan, pa sigurno ima daleko bolji konverter nego 3X3 mm čipčić na GA-P41 :D...i kud i kamo' audiofilski analogni linijski izlaz... pa čak i takvo djubre od karte, dobije skroz ok namenu, tipa, ne moram da držim upaljenu opremu na kojoj snimam - dok mixam, već 'ladno prebacim DAW na integrušu i preko MD ili DAT-a-like sprave imam odlično full slušanje, da ne pominjem da ima 3 (tri) vrste ulaza, coax.,opt. i linijski, pa mi je sada i kao matrix za monitoring sa različitih računra, mixera, tape, itd...!

Samo hint...

poz'

disco violence
03-02-2012, 08:38 AM
Nikada nisam imao mini disk,ali se secam da je drugar koji ga je imao snimio tako dobro par live svirki na njega da nismo mogli da verujemo.Stvarno bi ga trebalo koristiti.Pozdrav.

Jan
03-02-2012, 09:15 AM
Bockie, ako sam razumeo, ti digitalno ides iz racunara u DAT i koristis DAT-ove konvertore?
Ja pa vec neko vreme razmisljam da si nabavim onaj Alesis just for fun.
Interesantno je da mnogi hitovi ( da ne lupam dal iz 90ih ili sredinom 90ih) za koje sam mislio da su snimljeni na trake su zapravo bili snimljeni na DAT-ove. Masa ljudi govore da im stari DAT-ovi zvuce bolje nego danasnji konvertori, da imaju svilenkastije visoke

Bockie
03-02-2012, 01:49 PM
Bockie, ako sam razumeo, ti digitalno ides iz racunara u DAT i koristis DAT-ove konvertore?
Ja pa vec neko vreme razmisljam da si nabavim onaj Alesis just for fun.
Interesantno je da mnogi hitovi ( da ne lupam dal iz 90ih ili sredinom 90ih) za koje sam mislio da su snimljeni na trake su zapravo bili snimljeni na DAT-ove. Masa ljudi govore da im stari DAT-ovi zvuce bolje nego danasnji konvertori, da imaju svilenkastije visoke

Koristim MiniDisc... Pa sad, svilenkastije ili ne, to je individualno, sad ako krenemo u tu raspravu, već će neko reći da "okreneš fazu i dobiješ nulu"...i da je sve to isto...:D

...našo mene da pita, a ja muku bijem tamo na "analogiji" sa ovima što su new tech freaks...:D

Ovde više pričam o mikro ulaganju za dosta značajan zvučni pomak...!

Nikada nisam imao mini disk,ali se secam da je drugar koji ga je imao snimio tako dobro par live svirki na njega da nismo mogli da verujemo.Stvarno bi ga trebalo koristiti.Pozdrav.

Da, to je ATRAC kompresija (nije mp3) i velika je šteta što to nije više zaživelo, Sony (koji je autor codec-a) se kune da nema "čujnih" razlika od CD-a, što sam i sam skontao, odnosno nisam čuo razliku... Neću da raspirujem "akademske" podatke, čitao sam tamo i 'vamo, razlika je što atrac ima pun frekventni spektar 44100hz, i signal komprimuje po dinamičkom osnovu, dok mp3 "brije" signal, sklanja freq spektar koji "ne čujemo" pa tako smanjuje veličinu...

No MD se i danas proizvodi, novi modeli su papreno skupi, a disketica ima i kod nas novih da se kupi... često kada nešto drndam u DAW, na kraju "slikam" MD-om, pa ujutru kad hoću samo da preslušam šta sam radio, pustim sa njega, 'mesto da dižem sistem, daw, projekte itd... Nabavio sam i MD walkmen,za iste novce i drugi mesec "cedim" JEDNU (prvu,koju sam dobio s' njim) bateriju od volt i po', i i dalje ne uspevam da je dodeljem...:D... I imam kvalitetnu stereo snimalicu, manju od veličine kutije cigara...

No...sve to na stranu, kažem, super rešenje za nekoga ko nije u prilici da se "protegne" za neku iole ozbiljnu kartu, a što kažeš, imaš i vrlo kvalitetan, čak i prenosni snimač...

Poz'

disco violence
03-02-2012, 02:31 PM
Bas me interesuje sta ti mislis u rangu koje karte bi mogao da bude?

moka
03-02-2012, 02:44 PM
Hvala na odličnom predlogu. Jo? ako se nađe sa daljinskim full u?ivanje.

Bockie
03-02-2012, 04:05 PM
Bas me interesuje sta ti mislis u rangu koje karte bi mogao da bude?

Pa to je sad stvarno teško odrediti, a mislim i da prilično nije presudno važno...!
Bitno da je sound jako dobar, to su vrlo kvalitetni uredjaji, pogotovo Sony, ali i Panasonic, koji je imao nevidjeno dobre DAT uredjaje, Sharp, nije ni Aiwa loša (mislim na DAT/MD sprave) itd...

Evo (http://www.kupujemprodajem.com/search.php?action=list&return_url=&data[order]=&data[category_id]=1&data[keywords]=minidisc&data[group_id]=&data[location_id]=0&submit[search]=Tra%C5%BEi), pa uživajte,cela lista...:D...

...evo i ovo (http://www.kupujemprodajem.com/JVC-minidisc-MD-XM228-1216387-oglas.htm?filter_id=6028270) je odličan uredjaj za malo love, još se nacenkaš za 5e dole i "mirna Bačka"...

Kod ovih MD walkmena (mada se nadje i po koji DAT walkmen) treba samo voditi računa da je (ako se nabavlja) baterija koja je punjiva već razjebana i zato ih i prodaju uglavnom,ali nije strašno i ako radi na punjač a novih punjivih baterija za te uredjaje jednostavno nema.
Ja sam uzeo model Sony MZ-N510 koji radi na "kupovnu" AA bateriju od 1,5v i ćao đaci...! ...Čak ima i usb, pa transfer na njega sa kompa ide brzo...

Sve podatke i specifikacije uredjaja imate na - www.minidisc.org, pa kad pregledate oglase, proverite šta ima od konekcija itd...

boggy
03-02-2012, 04:15 PM
mislim da je apsurdno uporedjivati dac-ove u starim cd/dat/minidisc playerima pogotovo u visoj klasi gde je cesto analogni back end radjen i diskretno i sa vrhunskim komponentama.... sa danasnjim "dobar mi je za pare koje imam" uredjajima.
Mislim da je mala nevolja sto ne mogu vise od 16bita, sve ostalo im je super.

Moj stari Marantz CD67-SE ima DAC output stage o kome nikada u zivotu nece razmisljati ni RME ni UA, da ne nabrajam ostale, jednostavno im se to vise nikada nece isplatiiti.

soundman
03-02-2012, 04:23 PM
Ako podrzava 44/24, onda je to zaista najbolja kupovina ikad. Jos ako vasa integrirana karta podrzava neki realtime driver tipa asio 4 all, onda opusteno moze da se radi na bilo kom nivou, bar sto se DA tice.

Bockie, odlicna ideja.

Bockie
03-02-2012, 04:41 PM
Ako podrzava 44/24, onda je to zaista najbolja kupovina ikad. Jos ako vasa integrirana karta podrzava neki realtime driver tipa asio 4 all, onda opusteno moze da se radi na bilo kom nivou, bar sto se DA tice.

Bockie, odlicna ideja.

Ne, nema 24 bit... 16 bita je, ali veruj da zvuči BOLJE od nekih jeftinih audio karti ili SVAKE integruše koja gura 24/96 ili više ...! Upravo iz razloga o kojima čika Boggy priča...

boggy
03-02-2012, 04:46 PM
.....Upravo iz razloga o kojima čika Boggy priča...

Nadji ti neki jeftini high end SACD recorder... pa da vidis sta je DAC :)

Bockie
03-02-2012, 04:48 PM
Eh sad, dobro, "mo?' i tako", ali sumnjam da je to u klasi "20-30-40?"...:)

Bockie
03-02-2012, 08:26 PM

Bockie, odlicna ideja.

Ej, evo ga ovaj (http://www.kupujemprodajem.com/SONY-Mini-Disc-920QS-1326405-oglas.htm?filter_id=6328418) mo?e na 24 bita, ali je lik malo otkinuo cenu... ...mada je sprava...uh...!

moka
06-02-2012, 12:25 AM
Da li i običan dek (cd plejer, ili čak i risiver) koji ima optički ulaz mo?e da radi posao (d/a konverziju)?
Da li se sa matičnom pločom povezuje preko "SPDIF-Out" konektora?

Gledam oglase, ima dosta toga zanimljivog i sve jako lepo izgleda, te?ko je odoleti.