Log in

View Full Version : Prostorija za probe u podrumu

Pere_ZD
31-01-2012, 09:50 AM
Pozdrav, imam par pitanja, možda se neću sititi svih odjednom, pa ću nešto pitati i naknadno! Počeo sam uređivati prostoriju za probe u podrumu, to je ustvari bila hladnjača za meso, zidovi su debeli 30cm, na njih je postavljen stiropor 10cm i pločice. Toplinska izolacije je izvrsna, ali zvučna je nikakva pa mi je u planu izolirati sve u stilu kao da se gradi studio. Najbitnije mi je izolirati zvuk da što manje probija u stan iznad!
Za početak radim plivajuči pod i zanima me zna li itko što se stavlja ispod plivajučeg poda, odnosno između poda (ploče) i drvene konstrukcije (vidio sam na nekim slikama da je neka guma od otprilike 1-2cm) i dali se drvena konstukcija zavidava u pod ili se ona samo položi na te gume?
Zatim drugo, što su to akustične spojnice, vidio sam po forumu taj izraz i također se koristi negdi pri postavljanju drvene konstrukcije uz zidove!

Eomsy
31-01-2012, 05:17 PM
Pozdrav, imam par pitanja, mo?da se neću sititi svih odjednom, pa ću ne?to pitati i naknadno! Počeo sam uređivati prostoriju za probe u podrumu, to je ustvari bila hladnjača za meso, zidovi su debeli 30cm, na njih je postavljen stiropor 10cm i pločice. Toplinska izolacije je izvrsna, ali zvučna je nikakva pa mi je u planu izolirati sve u stilu kao da se gradi studio. Najbitnije mi je izolirati zvuk da ?to manje probija u stan iznad!
Za početak radim plivajuči pod i zanima me zna li itko ?to se stavlja ispod plivajučeg poda, odnosno između poda (ploče) i drvene konstrukcije (vidio sam na nekim slikama da je neka guma od otprilike 1-2cm) i dali se drvena konstukcija zavidava u pod ili se ona samo polo?i na te gume?
Zatim drugo, ?to su to akustične spojnice, vidio sam po forumu taj izraz i također se koristi negdi pri postavljanju drvene konstrukcije uz zidove!
Prvo, pozdrav i dobrodo?ao na forum :).

Drugo, ovo je pitanje za saseban thread (makar je tih rasprava bilo, pa bih ti preporučio da čita? "sticky" teme) i molio bih da se ne kvari ovaj, već postojeći, sa ovakvim pitanjem (moderatori će već učiniti svoje).

Ukratko, da bi ubio ?to vi?e zvuka, kako nebi probijao u stan iznad, mora? raditi "sobu u sobi", a to ko?ta!

Ajd molim te otvori novi thread, a molim moderatore da ove postove pobri?u ....

boggy
31-01-2012, 05:38 PM
..........
Ajd molim te otvori novi thread, a molim moderatore da ove postove pobrišu ....

Ne mora da otvara novi thread, ja sam ga otvorio u njegovo ime, a postove prabacio u taj novi....

Eomsy
31-01-2012, 05:41 PM
Ne mora da otvara novi thread, ja sam ga otvorio u njegovo ime, a postove prabacio u taj novi....
Cool, tnx 8-) ...

Sada ćemo valjda dalje :D ...

NLP
31-01-2012, 09:04 PM
... da Pere ZD to ti je u Mike Vale threadu nakazano kako i ?to.
Ka?e? da čete imati tamo probe (verovatno glasbene) onda znaj da za bubanj i kakvu bas kitaru (amplifier) i svi instrumenti koji proizvode nizke frekvencije treba dosta mase da se zvuk "zaustavi".
A i masa sama nije posve dovoljno, jer se niske prenose vibracijski preko konstrukcije zgrade, treba prekinuti sve zvučne mostove, zato soba u sobi, na viskoelastičkim elementima, ozbiljni proračuni ?to i kako, inače če biti vi?e manje sve badava.
E tek onda se mo?ete obratiti na "unutra?nju" akustiku da neče biti zvuk grozan.

Soundproofing je najdra?a stvar kod akustike i treba je biti veoma previdan i dovoljno stručan da napravi? kako treba.

Pere_ZD
01-02-2012, 10:20 PM
Hvala na dobrodo?lici, i pomoći pri savjetima za temu i prebacivanje teme u novi thread!!! Pro?a sam i pročita većinu tema tu na forumu, ali neke sitnice koje su pretpostavljam bitne nisam nigdi vidia da je neko detaljno opisa! Stoga ajmo po redu pa ću valjda doći do pravog odgovora. Nisam ba? pri ?oldima pa ću polako to sve izgraditi, prvo krećem sa plivajućim podom, dali se drvene letve, između kojih se stavi kamena vuna samo spuste na elastične (gumene) podlo?ke (?ajbe) na podu ili se jo? i zavidaju u pod? neznam meni po nekoj logici nebi trebale biti zavidane jer će se vibracija opet prenositi u pod...?to vi mislite? U planu mi je ostaviti oko 2cm zračnog prostora, kamenu vunu od 5cm, na to osb ploče, pa ona zelena podloga za laminat (na njoj pi?e da smanjuje buku za oko 20 decibela) i gore laminat na koji će doci koji onaj manji tepih. Za bubanj mislim podignuti stage koji cu također odvojiti od laminata nečim ?to eliminira vibracije, ali o tom po tom....sad me prvo zanima ovo gore pitanje ?to sam postavia evo ponovit ću ga dali se drvene letve, između kojih se stavi kamena vuna samo spuste na elastične (gumene) podlo?ke (?ajbe) na podu ili se jo? i zavidaju u pod? Hvala svim dobronamjernicima http://rumski.com/forum/images/icons/icon7.gif

Eomsy
02-02-2012, 04:04 PM
dali se drvene letve, između kojih se stavi kamena vuna samo spuste na elastične (gumene) podlo?ke (?ajbe) na podu ili se jo? i zavidaju u pod? neznam meni po nekoj logici nebi trebale biti zavidane jer će se vibracija opet prenositi u pod...?to vi mislite?
Dobra ti je logika :wink:. Ako zabije? u pod, ne dobiva? ni?ta. A sistem slaganja plivajućeg poda će ti Boggy i Nenad bolje objasniti.
... pa ona zelena podloga za laminat (na njoj pi?e da smanjuje buku za oko 20 decibela)
To ti je protiv udarne buke, poput ?tikli koje koračaju po laminatu!!! Neće? ni?ta dobiti sa time.
i gore laminat na koji će doci koji onaj manji tepih. Za bubanj mislim podignuti stage koji cu također odvojiti od laminata nečim ?to eliminira vibracije, ali o tom po tom....
Mislim da to neće biti na odmet, plivajuć podest na plivajućem podu ...

Znači ni?ta ne ?erafi? direktno u pod ...

NLP
02-02-2012, 04:08 PM
Kakva je tačno prostorija (nacrt), koliko ima? para?!

Pere_ZD
02-02-2012, 10:22 PM
Kakva je tačno prostorija (nacrt), koliko imaš para?!

Prostorija je dimenzija 3.79x3.87x2,50, mogu i trenutne slike dignuti ali neznam kako? da, već sam ugradio dvostruka vrata na ulaz u prostoriju i alu prozor zbog zračenja prostorije, unutra već postoji hlađenje koje može spustiti temperaturu oko nule u vrlo kratkom roku, ostalo sve imaš gore u prvom postu. Para nemam baš i zato tražim najjeftinije (ali i najbolje) solucije (pa makar pričeka misec-dva da mi se nakupi malo para), misečno mogu izdvojiti 50-ak eura, ali ne žurim nigdi. Dosad sam potrošio 3 eura po štoku, 3 eura za vrata (jedna vrata identična mi je stari ima u podrumu),20 eura izo staklo za jedna vrata (za druga vrata naknadno kupujem još jedno izo staklo), nekih 45 eura za alu prozor i 7 eura za roletnu za prozor, ostalo je sve bia fizički rad, probijanje vrata u zidu debelom 30cm+10cm+pločice i isto tako prozor. Stari mi je pomoga dosta, da nije njega nebi još bia stiga ni štokove ugraditi! Radovi su počeli 4-5 dana prije nove godine! Znači zasad otišlo oko 80 eura, ovih dana kupujem kamenu vunu za pod (naša sam je dosta jeftino, oko 1.6 eura po kvadratu, debela 5cm, neznam koje je gustoče, to ću još provjeriti), letve 30x50, osb ploče i planiram ono zeleno što ide ispod laminata iskidati na komade i staviti ispod letvi kad mi niko nije reka što ide ispod njih da plivajući pod dobije funkciju!!! Nadam se da će mi netko dati odgovor kroz još par dana ili bar neku ideju!!!

NLP
02-02-2012, 11:03 PM
Pere_ZD,
moje skromno mi?ljenje: zaboravi da če? ne?to pametno uraditi.
Premaleno je + ti ima? premalo para.

Pere_ZD
03-02-2012, 07:23 AM
Pere_ZD,
moje skromno mi?ljenje: zaboravi da če? ne?to pametno uraditi.
Premaleno je + ti ima? premalo para.

Ma ba? dobar poticaj, umisto da se daju savjeti i sl. vi ode poku?avate napraviti kontra efekt.
Premaleno nije jer ako sad sviram u prostoriji do ove u 7 kvadrata (nas četvorica, vokal, gitara, bass i bubanj) onda će 13 kvadrata biti sasvim dovoljno za probe. Sto se tice para, čekat cu od plače do plače i kupovati ?to mi treba za next step ili provući neku od kartica pa na rate, u planu mi je sve zavr?iti do kraja godine!

boggy
03-02-2012, 08:43 AM
Ma ba? dobar poticaj, umisto da se daju savjeti i sl.

:banghead:
Ako nisi primetio NLP ti je dao savet, odlican savet, jedino se taj savet ne poklapa sa tvojim verovanjima, ocekivanjima i ubedjenjima.

vi ode poku?avate napraviti kontra efekt.......
Mislis li da je postenije kazati da to sto si nameravao da uradis je super, i da samo tako nastavis, iako znamo iz iskustva da neces imati rezultate koje ocekujes?
Novac je tvoj, snaga i znoj su tvoji, niko ti ne brani da radis sta god pozelis.
Ziv bio! :thumbsup:

Pere_ZD
03-02-2012, 10:30 AM
:banghead:
Ako nisi primetio NLP ti je dao savet, odlican savet, jedino se taj savet ne poklapa sa tvojim verovanjima, ocekivanjima i ubedjenjima.

Mislis li da je postenije kazati da to sto si nameravao da uradis je super, i da samo tako nastavis, iako znamo iz iskustva da neces imati rezultate koje ocekujes?
Novac je tvoj, snaga i znoj su tvoji, niko ti ne brani da radis sta god pozelis.
Ziv bio! :thumbsup:

To je ok, ali ja sam već počeo raditi, ako naknadno bude potreban jo? jedan sloj izolacije, dodat će se. Nisam mislio na savjet u tom smislu, nego meni treba savjet od onoga ko zna ?to se stavi ispod letava, koji materijal, na koji način staviti da poslu?i svrsi?
Ne zanimaju me uopće savjeti tipa to ti je premalo para i neće ti to funkcionirati i točka, pa kad si već to napisa onda reci koliko ti misli? da mi je potrebno para i ?to napraviti da to funkcionira! Ja sam tu zato da dobijem savjete kako napraviti kvalitetno ovo ?to sam počeo, ali očito tu niko ne daje takve savjete!!! Ne ?elim nikoga uvriditi i jo? uvik se nadam da postoji netko ko će mi dati ne?to konkretno!!!

boggy
03-02-2012, 10:59 AM
To je ok, ali ja sam već počeo raditi, ako naknadno bude potreban još jedan sloj izolacije, dodat će se. Nisam mislio na savjet u tom smislu, nego meni treba savjet od onoga ko zna što se stavi ispod letava, koji materijal, na koji način staviti da posluži svrsi?

Pa ne moze nikako posluziti svrsi za frekvencije ispod 100Hz... makar dodao dvadeset slojeva izolacije.

Ne zanimaju me uopće savjeti tipa to ti je premalo para i neće ti to funkcionirati i točka,

Pa sto pitas onda? Koliko vidim, ti ves sve ionako znas, trebaju ti "samo" neki detalji... :rolleyes:

pa kad si već to napisa onda reci koliko ti misliš da mi je potrebno para i što napraviti da to funkcionira! Ja sam tu zato da dobijem savjete kako napraviti kvalitetno ovo što sam počeo, ali očito tu niko ne daje takve savjete!!! Ne želim nikoga uvriditi i još uvik se nadam da postoji netko ko će mi dati nešto konkretno!!!
Niske frekvencije ispod 100Hz (koje gradjevinska/arhitektonska akustika ignorise!!!) se ne mogu gipsom i kamenom vunom zaustaviti, nego ce zbog mass-air-mass rezonancije (i prelaganog gipsa) ta izolacija biti upravo gora na tim frekvencijama. Znaci za izolaciju niskih frekvencija moras raditi betonom i supljom ciglom punjenom suvim peskom, preko toga mora ici dodatna betonska ploca, a cela konstrukcija (zidovi, betonski stubovi, osnovna betonska ploca i pokrivna ploca od PUNOG betona) mora "plivati" na elasticnim nosacima i po moguctvu imati ukupnu rezonantnu frekvenciju ispod 5Hz. Za sve to tebi treba barem jos metar visine koju nemas. O parama (za projekat, materijal i izradu) ne znam da li treba da pricam... srecom te je to podrum i ispod je zemlja te je to puno jeftinije nego ojacavati konstrukciju ploce ispod cele ove skalamerije koju sam opisao koja moze biti teska i preko 50 tona, sto obicna stambena spratna ploca ne moze da izdrzi.

Primer Mike Valetovog studija nije tvoj slucaj, njegova prostorija je u fabrici, a NE u stambenoj zgradi, te tamo niko nece spavati u vreme dok Vale pravi buku. Njemu potencijalno moze smetati buka fabrike, ne znam da li on moze smetati fabrici... ali svejedno... muzika koju on producira ne zahteva apsolutnu tisinu te je izolacija koju je tamo NLP pravio upravo odgovarajuca za konkretan slucaj, nije svemoguca i to je sve.

NLP
03-02-2012, 12:11 PM
Da - sve.
... ta Mike Valetova konstrukcija bih rekao da je nekakako "početak" ozbiljnijeg soundproofinga. Za njegove potrebe radi odlično.
... ali ako bi situacija bila gora onda onda bi se drugačije radilo.

Nisam ja zločest pa da te zafrkavam jer nemam drugo da radim, imam puno posla, svaki dan se susrečem sa kvazi akustičkim rešenjima, jer mu je neko savetovao jer ima kao i sam odličan studio... i internet ti je tako, ima pametnih i ludih odgovora... no i skoro uvijek razočaranim vlasnicima moram da saopštim da su bez veze potrošili novac (bolje to nego policajci koji imaju još ružnije vijesti:)), sa kojim bi mogli več nešto da naprave.

Čuvaj pare, nađi drugi prostor ili nabacaj par rolna meke kamene vune i sviraj violinu i slično, to susjede neče uznemiravati jer neče čuti.
Malo šale ali posve ozbiljno.:)

boggy
03-02-2012, 12:31 PM
..........
Čuvaj pare, nađi drugi prostor ili nabacaj par rolna meke kamene vune i sviraj violinu i slično, to susjede neče uznemiravati jer neče čuti.
Malo šale ali posve ozbiljno.:)
To nije sala... uradili smo to ovde uspesno na Rumskom (svi clanovi zajedno), evo:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164
Jedino je to akusticki tretman, ne izolacija.
I da... nema sale, za sve insturmente koji ne generisu nesto glasno ispod 200Hz, za izolaciju koju je Pere_ZD zapoceo moze da se kaze da ce dati prihvatljive rezultate.

Eomsy
03-02-2012, 06:08 PM
To nije sala... uradili smo to ovde uspesno na Rumskom (svi clanovi zajedno), evo:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164
Jedino je to akusticki tretman, ne izolacija.
I da... nema sale, za sve insturmente koji ne generisu nesto glasno ispod 200Hz, za izolaciju koju je Pere_ZD zapoceo moze da se kaze da ce dati prihvatljive rezultate.
Tako je! Akustički tretman, a ne izolacija, a kako smo mi tebe shvatili, iznad podruma su stambene prostorije i tvoja buka će stanarima smetati ... Bez "soba u sobi", po principu:
Niske frekvencije ispod 100Hz (koje gradjevinska/arhitektonska akustika ignorise!!!) se ne mogu gipsom i kamenom vunom zaustaviti, nego ce zbog mass-air-mass rezonancije (i prelaganog gipsa) ta izolacija biti upravo gora na tim frekvencijama. Znaci za izolaciju niskih frekvencija moras raditi betonom i supljom ciglom punjenom suvim peskom, preko toga mora ici dodatna betonska ploca, a cela konstrukcija (zidovi, betonski stubovi, osnovna betonska ploca i pokrivna ploca od PUNOG betona) mora "plivati" na elasticnim nosacima i po moguctvu imati ukupnu rezonantnu frekvenciju ispod 5Hz. Za sve to tebi treba barem jos metar visine koju nemas. O parama (za projekat, materijal i izradu) ne znam da li treba da pricam... srecom te je to podrum i ispod je zemlja te je to puno jeftinije nego ojacavati konstrukciju ploce ispod cele ove skalamerije koju sam opisao koja moze biti teska i preko 50 tona, sto obicna stambena spratna ploca ne moze da izdrzi.
... ni?ta neće? dobiti za svoje bubnjeve, bas gitaru ... susjedi će ti sve po spisku nabrajat ...

Za plivajuć pod bi trebala ić tvrda guma, makar ne znam koje čvrstoće (jačine ili kako god se već to ka?e), a to se određuje, kao i točan raspored i udaljenost jednog gumenog kvadrata od drugog, prema sili koja će pritiskati pod. Nisam projektant, pa ti ne znam izračunati koliko kvadrata treba? i na kojoj udaljenosti moraju biti :(. Ali ti to stvarno nema smisla, jer neće? dobiti bez "SOBA U SOBI" NI?TA, ?to će spriječiti da basevi idu u stan iznad :wink:. Zvuk putuje kao val u svim smjerovima, kao kugla koja se ?iri od mjesta gdje je proizvedena. Napravi? plivajuć pod, ali su ti ostala mjesta neza?tićena, a nema? dovoljno mjesta da stavi? NE?TO DEBELO da spriječi prolazak niskih frekvencija.

U najboljem slučaju mo?e? akustički doraditi prostor, ali potpuno izolirati, mislim da ne :cry: ... Mo?e? pitati susjede u kojim satima mo?e? rokati, pa onda im tada valjda neće smetati bubnjevi :wink: ...

boggy
03-02-2012, 06:23 PM
......
Za plivajuć pod bi trebala ić tvrda guma......
Celicne opruge se stavljaju da drze celu konstrukciju...

Eomsy
03-02-2012, 06:32 PM
Celicne opruge se stavljaju da drze celu konstrukciju...
Ti si gazda :D ... ja samo prepričavam ?to sam vidio u ponekim photo threadovima uokolo :ups: ... i poku?avam laički dočarati Peri ?to mu vi poku?avate reć :D ...

boggy
03-02-2012, 06:34 PM
Ti si gazda :D ... ja samo prepričavam ?to sam vidio u ponekim photo threadovima uokolo :ups: ... i poku?avam laički dočarati Peri ?to mu vi poku?avate reć :D ...

Nisi ti nista pogresio... samo kazem sta se isto stavlja... 50+ tona nije malo.

Eomsy
03-02-2012, 06:40 PM
Nisi ti nista pogresio... samo kazem sta se isto stavlja... 50+ tona nije malo.
Ma ?ta mali cigo zna ?to je 50-ak tona ... primi i nosi :D ...

BTW: toliko ja prenesem i izguram rukama u tjedan i po :shock: ... pa i nije to ne?to, ha, ha - ah ah :rolleyes: ...

grada27
03-02-2012, 07:13 PM
Ako mogu da kazem moja iskustva,takodje sam radio,ajde da kazem podrumsku prostoriju, iznad je stan, kopao sam zemlju da bih dobio na visini,izbetonirao pod koji ne dodiruje zidove,ozidao nove zidove,pravio jos jedan plafon, da ne nabrajam sta sam kasnije sve trpao po plafonu i zidovima i kada se svira zvuk mi jedino prolazi kroz vrata,koja sam tapacirao,ali dzabe treba to nesto bolje,spolja se nista ne cuje,tj vrlo malo,jer su zidovi tj oba zida debeli oko 70cm, dok se u stanu iznad cuje poprilicno,tako da ako se odlucis da novac trosis,nemoj ga baciti,jer si dobio odlicne savete kako to treba da se uradi. Dobio si odlicne savete,a evo i mojih iskustva,pa vidi sam i odluci.

pozz
Grada

Pere_ZD
03-02-2012, 11:36 PM
Hvala svima ?to su se uključili u ovu temu!!! Odlični ste, za 5! Nemogu naći ni?ta o izgradnji sobe u sobi, ?to je to zapravo? dajte neki link ili ima li ko vrimena za objasniti?

NLP
04-02-2012, 12:20 AM
... pa barem treči put ti ka?em pogledaj si entry level "sobu u sobi":
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103 - Mike Vale

Konstrukcija je odvisna od primjera do primjera i od zahtjeve do zahtjeve, nije univerzalnog odgovora, i treba da se sve preračuna inače ako to nije dobro napravljeno, bit če slabije nego bez sobe u sobi, kao ?to smo več govorili.

Je li to razumljivo napisano?

Eto principa u osnovi:

Pere_ZD
08-02-2012, 08:00 AM
Da, da, tek mi je sad jasno ?to si tia reći, znači ja bi triba zidati cilu novu prostoriju unutar ove prostorije, ?to je nemoguće jer ka ?to si reka premala je prostorija. Dublje nemogu kopati jer je doli debela betonska temeljna ploča. A ni?ta, neznam sad uopće dali i?ta raditi. Kako se zovu ove kopče ?to dr?e plafon na slici? One su isto apsorberi vibracija? Hvala puno svima koji su dali stručne savjete!!!

NLP
08-02-2012, 10:52 AM
Ne treba baš zidati (jeste najbolje ali onda su ti viskoelastički elementi na koje se naslanja, vješa... čvršči, močniji, veči... i još skuplji), nego ako si video kod Mike Valeta unutrašnju podkonstrukciju (gips/mdf/gips), to bi barem nešto pripomoglo oko soundproofinga.

Sve to je treba preračunati, koliko je težina stropa, zidova, poda (statička i dinamička obtežba)... tome primerno upotrebiti te elemente (kod speciliziranih firmi imaš ceo spektar proizvoda, samo treba znati što kupiti a to sugerira preračun gore pomenut).

Ne sme da se upotrebe "preslabi" ili "premočni" elementi jer sistem mora da temelji na mass/spring osnovi.
Pogrešan izbor materijala če voditi ka slabijim rezultatima nego ako ne bi ništa pravio (resonance i harmonici).

I još to; ti elementi nisu jeftini.
Recimo prostor od 4mX5mX3m sa troslojnom "školjkom" samo materijal (ploče, nosači, viskoelastički elementi, itd.) cca. 10.000€.
A treba to i pravilno napraviti inače badava svega ovoga.

Nadam se da sam objasnio na dosta laični i razumljiv način.
Evo jedne europske firme sa dobrim produktima: http://www.mecanocaucho.com/en/