PDA

View Full Version : Harrison Mixbus

Jan
28-01-2012, 12:20 PM
Jel moze ko reci nesto vise o ovom programu i utiske?

Vidim da je to zapravo Ardour (jel tako?) koji je valjda free DAW za Linux?

Ono sto mene zanima je od ljudi koji su ga probali da li stvarno zvuk drugacije zvuci iz njega nego iz drugih daw-ova kao sto iz Harrison-a reklamiraju? Sad ga ima i za Windows i ima narodne verzije :)

Nisam u fazonu da ga probam i testiram, nisam siguran da mi treba nov program u zivotu, nego cisto diskutujemo, najvise me zvuk zanima, da li stvarno ima neke magije koju reklamiraju da je ima :)

Bitch
28-01-2012, 02:08 PM
meni se bas svidja. samo mislim da je malo bagovit, nikad ne bih trekovao sa njim, ali za mix... ako bude malo stabilniji, mozda i predjem na ovo cudo :)

OFF
28-01-2012, 04:35 PM
evo iz jedne recenzije

The real feather in Mixbus' cap, however, is its summing algorithm, which exceeds expectations. All of the buses feel like they have generous headroom. You can combine a good amount of signal through them and still maintain a warm, meaty low/low-midrange without muddying the upper range. This could be attributed to the 32-bit floating-point operation ? or just well-written code. Relative to Pro Tools or Logic, I would consider it a much cleaner sound, more akin to Nuendo, or even a hardware console. Another nice touch is delay compensation for each of the Mixbuses. Whether you're using them as effect returns for your time-based processors or for parallel compression, you'll get phase-accurate processing. This is attempted by other software, but rarely executed with such ease as I found with Mixbus ? especially at this price point.

DADDY Z
28-01-2012, 07:43 PM
za ovih par nedelja koliko ga testiram,prvi utisak je bio WOW...najpre se razlika oseti u low range-u...lepo sabrano,vrlo blizu zvuku sabiranja analognog miksera u smislu da nema toliko muljanja i potiranja između basa i noge bez EQ ili druge intervencije..e sad,skapirao sam da odmah u startu na masteru stoje Tape saturacija i limiter pa je moj savet da ih odmah pogasite pa tek kad uradite miks dodajete saturaciju koju btw možete uraditi i po buss-ovima i onda sve tek dobija još lepšu i mekšu sliku,samo morate jako pažljivo dozirati istu pošto se lako pretera...takođe sam prvi put u nekom softveru čuo razliku u obrtanju faze na kanalu...toliko za sada...

p.s. JAAAAAAKO pun bagova

Jan
28-01-2012, 08:35 PM
A jel postoji nekakva mogucnost da se recimo rutuju grupe ili kanali iz Cubase-a u Mixbus i da se mixbus koristi samo za sabiranje i sitan eq i saturaciju?

OFF
28-01-2012, 08:56 PM
ma, lako se uradi batch export pojedinacnih kanala iz C5.....

@Daddy

kakvih bugova? na sta da obratimo paznju?

DADDY Z
28-01-2012, 09:57 PM
kakvih bugova? na sta da obratimo paznju?

često mi je pucao na različite stvari,pa onda recimo u padajućim menijima ne mo?e? odabrati ne?to od ponuđenog pa posle recimo 3-4 poku?aja mo?e?,i tako jo? neke sitne gluposti pri importovanju...OS je w7 64bit

Gulanfer
06-02-2012, 11:41 PM
isto i ovde na win 7 32 bit... ne mogu da izaberem plug-in koji hocu ... a da ne pominjem da sam morao u regeditu da mu kazem gde su moji vst ...
ostavljam sa strane dok ne dodje neka sredjenija verzija ...

OFF
16-02-2012, 10:43 PM
Evo je i verzija 2.06..... ko voli nek proba :wink:

alen
17-02-2012, 03:25 PM
Probao sinoc malo.Na trenutke mi se audio drajver zapucava,dali mozda ima veze sa podesavanjem latencije ili cega vec,nemam pojma,mrzelo me da istrazujem.Ali sto se tice zvuka, bez sumnje me podseca na analogni sto i sabirnicu.Nesto slicno do sada nisam cuo na DAW-u.Eq mi se posebno svidja..Uvezao sam dry kanale iz Cubesa-e,iz nekog projekta koji sam juce ceo dan miksao,i samo sa internom dinamikom i EQ-om sam za 20tak minuta dobio "sound" koji zelim.Definitivno cu ga jos malo istraziti.

DADDY Z
17-02-2012, 04:52 PM
nikakav pomeraj po pitanju stabilnosti...i bug-ovi su tu..

tajsam
18-02-2012, 12:09 AM
Do?o harrison u pekaru, i kupijo burek:cool3:

OFF
20-02-2012, 12:22 AM
par proteklih sati sam se igrao sa kanalima koje sam izbacio iz Cubasea u Harison....

totalno sam zbunjen... prvo - zvuk -drugaciji je (meni se vise dopada)... e sad, da li je to placebo, da li posledica saturacije koja je odmah tu u mixbusu, ili nekog logicnijeg analognog starog nacina mixanja, koje te tera da vise slusas -manje gledas, to ne smem da kazem. Cak mi program nije ni bug-ovao..... ali je izgleda bug u glavi onoga ko je ovo osmislio..... ok, vekovima koristim Cubase, ali sam se onomad u studio one snasao cas posla (i jako mi se dopao), kao i svojevremeno u PT......a ovde je citava nauka postaviti insert, send..... kao i gomila drugih osnovnih operacija... od glupavog pomeranja fadera.....u editovanje se nisam udubljivao..... generalno, prerano za zakljucak, ali se nadam da ce neki veliki igrac ukrasti nesto od ovog Harrisona i da cemo dobiti veliku virtualnu soft mixetu koja lici u svakom smislu, a ima operatinost jednog soft-a....

digitalbekus
20-02-2012, 05:15 AM
harison je do j... probao pre neki dan tvrd a istovremeno i mekan zvuk izgleda da je doslo vreme da se hardverske miksete nose na otpad ili bacaju u dunav da ne smetaju narode probajte pa odlucite isto vazi i za ostale DAW sekvencere kao sto bi moj drugar NOLE rekao oterao ih je u kucicu:rotfl:

OFF
20-02-2012, 07:17 AM
harison je do j... probao pre neki dan tvrd a istovremeno i mekan zvuk izgleda da je doslo vreme da se hardverske miksete nose na otpad ili bacaju u dunav da ne smetaju narode probajte pa odlucite isto vazi i za ostale DAW sekvencere kao sto bi moj drugar NOLE rekao oterao ih je u kucicu:rotfl:

pa ne znam bas......zvuk ok, ali sve ostalo je jos daleko od toga da se predje na ovo kao sredstvo rada u profi studiju (koji radi za lovu i ima klijente)

alen
20-02-2012, 07:57 AM
Zvuk je stvarno nenadjebiv.Ocigledno je da se mora cekati neki valjani update.Ne znam kako se ponasa na OSX-u, i Linuxu,dali je isto toliko bagovit?

quake2
20-02-2012, 11:44 PM
Koliko se secam verzija 1.0 je znala da zabaguje u osx-u,nista strasno....ali sekvencer sto rece cika off nije bas za profi namene.Cak me ni zvuk nije nesto odusevio.Sve je to jos u povoju i pitam se cemu sve to???

djzolika
21-02-2012, 12:46 AM
Nisam imao puno vremena da se igram sa njim, ali na osnovu dosada?njeg iskustva, ni na OSX-u ne bih rekao, da ba? radi kao podmazan, ali je svakako stabilniji nego pod Windowsom. I dok recimo pod windowsom većinu vst pluginova (jo?) ne učitava (na primer nema ?anse da učita waves), dotle na OSX ladno učita sve AU pluginove (naravski i waves).

DADDY Z
21-02-2012, 06:25 AM
na OSX mnogo bolje radi

digitalbekus
24-02-2012, 12:00 PM
pa slazem se ima bagova sa vst i jos ponesto ali saund je vrh veoma mi se dopada najvise od svega podseca na analog saund mislim da ima sjedinjene prednosti i digitalnih sekvencera a i analognih miksera u jednom

alen
23-03-2012, 08:44 AM
Novi update 2.0.7

OFF
23-03-2012, 10:20 AM
Ja ipak cekam neku verziju 3 ili vecu, da rese malo to oko send-ova, brzine rada, routinga......a to nisu bas sitne promene i ispravljanje gresaka

Zeroo
26-03-2012, 11:12 PM
Kakav saund!!!Odusevio me Harrison na prvu.Prvi put stvarno cujem promene u zvuku kad podesavam parametre i kod mene nema bagova,bar za sad.Stvarno je dobar a kakav li ce tek biti jedva cekam da vidim.

Arthur
27-03-2012, 03:57 AM
Kakav saund!!!Odusevio me Harrison na prvu.Prvi put stvarno cujem promene u zvuku kad podesavam parametre i kod mene nema bagova,bar za sad.Stvarno je dobar a kakav li ce tek biti jedva cekam da vidim.
kakve promene čuješ kad podešavaš kakve parametre?

Mogli
27-03-2012, 11:48 AM
To je toliko bagovit program, da je skoro na ivici neupotrebljivosti. A sto se tice zvuka, ja ne cujem nikakvu razliku, osim neke saturacije za koju ne znam ni odakle dolazi, i sta mi cak i smeta. Moje licno misljenje.

Everbeatz
27-03-2012, 11:56 AM
bilo bi cool kad bi neko imao vremena da 'sabere' neke trake u Harrisonu i Cubase, cisto da cujemo razliku..

Mogli
27-03-2012, 11:59 AM
bilo bi cool kad bi neko imao vremena da 'sabere' neke trake u Harrisonu i Cubase, cisto da cujemo razliku..
To da, jedino ako je tu razlika, u sabiranju... ali dok ja ne dodjem do tog sabiranja, on tri puta zaglavio zbog nekih bezveznih funkcija...

Everbeatz
27-03-2012, 12:22 PM
To da, jedino ako je tu razlika, u sabiranju... ali dok ja ne dodjem do tog sabiranja, on tri puta zaglavio zbog nekih bezveznih funkcija...

ja ga licno nisam install (Harrison), ali sam cuo reci hvale o istom, mada me odbija ta cinjenica da je utisak ko da radis na nekoj beta verziji softvera

posto mnogi cuju razliku u samom 'pustanju' traka kroz MixBus pretpostavljam da postoji neki inline processing, pa bi bilo zanimljivo cuti razliku u odnosu na neki drugi DAW koji to nema..

Heavy Jerk
27-03-2012, 01:18 PM
I ja sam cuo da ga hvale zbog tog sabiranja. Dodaje tu neku saturaciju. Ma, propustis sirove trake kroz njega za tu boju, onda export i cao.

OFF
27-03-2012, 01:21 PM
ja ga licno nisam install (Harrison), ali sam cuo reci hvale o istom, mada me odbija ta cinjenica da je utisak ko da radis na nekoj beta verziji softvera

posto mnogi cuju razliku u samom 'pustanju' traka kroz MixBus pretpostavljam da postoji neki inline processing, pa bi bilo zanimljivo cuti razliku u odnosu na neki drugi DAW koji to nema..

ima neki wow efekat kada pustis odmah.... e sad, mene je iznerviralo interno rutiranje, pa sam zabatalio mix.... tako da me ni samo sabiranje nije previse zanimalo....
e sad, da li je to posledica ukljucene saturacije ili stvarno dobre sume.... pitanje je..

Jedino gde vidim upotrebljivost.... ceo mix u cubaseu, pa onda batch export grupa i FXa, i onda tih npr 20-25 kanala na sabiranje u harison... samo treba videti oko nivoa sta ce se desiti...

Bockie
27-03-2012, 02:03 PM
Ovako sine,...slažem se da to čudo proradi, velike smo pare uložili....

Skinuo, kao vredan mali pionir, instalirao, ubacio kanale,mixao oko sat.

Instalacija:

Scan for viruses, dupli klik, next, next, voil?! Breeze! Sjajno, ocena 10+...

Program:

Izgleda ozbiljno, volim taj old school mix-desk console pristup.
Vrlo brzo ubacivanje kanala, bez skeniranja i kakvog besomučnog iščitavanja nekakvih pikova i ostalih gluposti koje grozomorno smaraju.
Play i gle' čuda, sve svira. :shock:
NIKAKAV wow/bow sound nisam čuo! Ništa novo, ništa specijalno, ništa bolje nego što sam čuo u aplikaciji koju sada koristim, nikakav čujni napredak u sabiranju. Ako ga i ima, za mene je potpuno zanemarljiv i ne važan! Takodje, ništa loše nisam čuo. Dakle, jedan potpuno normalan, očekivani, dobar,zdrav sound.

Nisam imao bagove, zapucavanje,ništa. Jesam pri prvom startu, dok nisam pokačio šta (koji moj..) traži.

Rad:

Pregledno, dobar ne zamarajući i potpuno logičan GUI, koji mi dalje ostavlja sav mozak za rad sa zvukom, bez jebanja u isti sa nepotrebnim glupostima.

Vrlo zgodni alati poput EQ i Comp, i moram reći još jedna jaaako lepa alatkica - dodatni "pot" za gain open za još +20db. Odma drkno na par kanala. Iako na prvi pogled siromašni alati, vrlo lepo rade. Ništa opet spektakularno, ništa novo, ništa boljeg zvuka nego što bi se moglo očekivati. Bilo koji Sony, Fab ProQ,ssl-clone ili sličan ga pojede z'govnima, ali za "odmah" je do yaya! Kompresor takodje.

Prosta činjenica da IMA ODMAH sve ovo je stvarno odlična stvar, i lično, iako imam drugih plagova, i dalje bih koristio sve što je na "trpezi" dok baš ne zaškripi pa moram nešto da iskopam.

Što se tiče toga, ovde fali samo echo/reverb i imaš KOMPLET sve što ti treba za osnovni rad i nekad je to bolje nego 8TB govnjivih signature plagova. Ne razmišljaš o govancetu nego o radu i to mi se dopada, to je ona najviša tačka ovog DAW-a. Doduše, fali mikro gejt po kanalu takodje. Možda će ga i dodati. Bukvalno fiksni gate sa jednim potom za trashold i imaš, što reče čika Buzge odličan daw za LIVE.

"Gradjenje" mixa je prošlo opet očekivano, koristio sam onog "manijaka" iz "kanala za vežbanje" od kog mi se latentno povraća više, ali ga dobro poznajem, i kažem, kako je odmicalo, dolazio sam do slične stvari, da li zvuči +/- 5% ovako ili onako, potpuno je ne važno, što se mene tiče dobio sam ISTO, Ništa pametnije i revolucionarnije nego što je bilo.

Toliko opevana "saturacija" radi veoma suptilno (osim kada se namerno pretera) i to je ono što mi se takodje jako dopalo, što je nenametiljvo, ne menja karakter, ali da jedan lep prizvuk.
Opet ni to NIŠTA specijalno nije, isto kao i bilo koji (najobičniji) saturation plug-in od 3€...

Zaključak:

Na samom kraju mix-testa, odlična stvar je što je komp bio na lagodnih ~20% CPU load-a. Kada se u obzir uzme i instalacija od pišljivih 50MB, ovo bi moglo da radi i na telefonu, iPadu ili slično sa nekom Win platformom...:D

Super program za malo para!

150$ je zaista sjajno za sve ono što se dobije!
U smislu nekog eventualnog revolucionarnog zvuka - o tome ni govora! Dakle sve je vrlo korektno i dobro što se zvuka tiče, prijatan i logičan GUI, dobar work-flow...

Ja ostajem na Kukubejzu. Sanjam vreme u kojem se koristi veliki analogni sto u sprezi sa magnetofonom i Pro Tools HD i zapravo vremenu kada je to imalo ekonomskog smisla koristiti, i kada je muzika bila vredna takve opreme...

Srdačan pozdrav,
Bockie.

Bockie
27-03-2012, 06:09 PM
Da, probao sam v2.06...
Win7-32...

Ako je to nekome bitno.

DADDY Z
28-03-2012, 02:54 PM
evo mali uporedni test
http://www.sendspace.com/file/gyl5kz

miks u harrison-u išao u 3 grupe(drums,bass,ostalo) sa default saturaciom
miks u reaper-u išao u 3 grupe sa fabfilter saturn saturaciom(clean tape 15%)
miks u cubase išao u 3 grupe bez saturacije pa svaka grupa posebno u sabirnicu

sve je klot sabrano bez ikakvih eq i kompresija

Mogli
28-03-2012, 03:39 PM
Ja tu ne cujem nikakvu razliku, jedino cujem da je ovo odlicna stvar, odlican bubanj, a posebno mi se svidja bass! Koji je to bass vst brate?

awacs
28-03-2012, 03:43 PM
miks u harrison-u išao u 3 grupe(drums,bass,ostalo) sa default saturaciom
miks u reaper-u išao u 3 grupe sa fabfilter saturn saturaciom(clean tape 15%)
miks u cubase išao u 3 grupe bez saturacije pa svaka grupa posebno u sabirnicu

Iskreno (dakle na prvu loptu), razlika između hadverske sabirnice i Harrisona je toliko mala da mi je glupo da o njoj pričam. Doduše, Harrison deluje kao da ima mali rolloff pri dnu spektra (što zapravo i nije loše), ali sam karakter zvuka je manje-više isti.

Što se tiče Fab Filtera... užasno je "harsh", pa ako je to "clean tape" kakav li je onda "dirty tape"? I nekako se sve smanjilo, ko mastering za mobilnu telefoniju.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit) E, sad na drugu loptu, pošto sam u međuvremenu uneo trake u Reaper, sinhronizovao ih, pa ih solirao redom (i nažalost gledao u waveformove): isti utisak kao "na prvu loptu", osim što sam potpuno šokiran time koliko je tranzijenata Saturn pojeo (maltene kao brickwall limiter) sa tih 15% "čiste trake" :shock:

vakatt
28-03-2012, 10:27 PM
ja ne cujem neku jasnu razliku, ali je to vjerovatno zato sto ne mogu da prestanem da slusam muziku :) , dakle daj ime benda pod hitno ?

DADDY Z
28-03-2012, 10:52 PM
Ja tu ne cujem nikakvu razliku, jedino cujem da je ovo odlicna stvar, odlican bubanj, a posebno mi se svidja bass! Koji je to bass vst brate?

trake koje sam koristio sam skinuo sa Telefunken site-a a bile su ponuđene za neko remix takmičenje:
http://www.telefunken-elektroakustik.com/contests/remix-the-brew-contest.php

Rhino
28-03-2012, 11:25 PM
Meni antivirus blokira download :confused:

Bockie
29-03-2012, 09:53 AM
Ima na njihovom sajtu "demo"...

Za probu je dovoljan...:wink:

Pule
06-05-2012, 08:26 PM
Mixbuss pod Linuxom radi bez greske. Nedavno je prebacen na win tako da treba pricekati da se stvar ustabili, makar, osim jednokratnog rusenja zbog pocetnog trazenja VST-a prilikom pokretanja prg. sve dalje rade korektno. Ono u cemu mi je taj prg. u prednosti nad drugima je brzina rada odnosno vrijeme u kojem dobijem rezultat. Sve je pod rukom i sve funkcionira, ne treba sila pluginova a eq i kompresija, saturacija su odlicni.

Da se malo pohvalim. Zadnji cd sa linka sam iz stosa radio iskljucivo u Linuxu i mixbusu!
http://itunes.apple.com/us/album/dua-za-violinu-i-violu/id485625735