Log in

View Full Version : soba za vje?banje akustika (bubnjevi)

the wall
21-01-2012, 10:08 PM
pozdrav svima! Evo ispričavam unaprijed ako takav post več postoji na forumu jer sam tra?io ne?to u vezi toga ali nisam na?o ne?to slično, pa bi molio ako netko mo?e pomoč, znači u pitanju je soba isključivo za vje?bu i amatersko snimanje ( ni?ta spektakularno ) jer se nema trenutno love za ne?to bolje, ugl. buka nije problem jer su svi navikli na moje lupanje, tako da bi ovo radio isključivo da postignem ?to prirodniji zvuk bubnja i ?to či?ći zvuk. nacrto sam i sliku da sve bude jasnije, znači problem sobe je ?to ima puno prozora,gole zidove, jedino ?to ubla?ava zvuk je veči ormar i trosjed, ja sam zamislio da napravim princip "sobe u sobi " ali ne potpuno zatvoreno jer to nemogu napravit, nego stavit bubnjeve uz zid i oko njega napravit neke pregrade od drva sa nogicama i kotačićima da se mogu vuč po sobi da se napravi mjesta ako se napravi proba, te pregrade bi imale na sebi jedan sloj stiropora dvojke i na to bi zabio klasične kutije od jaja, visina bi im bila recimo oko 170cm a soba je visoka 250cm... mene zanima dali je dobar zvuk več samo sa kutijama od jaja ili se mora stavljat jo? neki filc,vuna itd, na kojoj udaljenosti mora biti to sve od bubnjeva i dali ba? mora biti do stropa visoko? sljedi slika hvala!http://www.zaslike.com/files/0hx8m75jyevj4xo6mc6m.jpg

BlasterMaster
21-01-2012, 10:23 PM
stiropor i kutije od jaja ne spadaju u akusticni materijal, vec mozda u toplotno i mehanicko izolacioni, tako da najbolje da pre svega prelistas forum sto se tice azmafona, mineralne i kamene vune i ostalih do-it-yourself akusticnih paravana...
pozdrav

boggy
21-01-2012, 11:05 PM
the wall, sve to sto predlazes je izuzetno jeftino te mozes i sam da probas pa da nam javis rezultate, da li si dobio to sto si ocekivao. Stvarno mi nije jasno odakle dolaze te (dez)informacije i zasto ljudi to pricaju a da nikada to nisu ni probali. Mislim na kartone za jaja i stiropor. Drugo, ako su vec probali, pa valjda cuju nesto (pobogu!) i u stanju su da primete da se nije desilo nista spektakularno sa zvukom u sobi gde su to uradili, ili ce slepo verovati savetima te ako i nemaju nikakav cujni dobitak i kvalitet, zamislice da ga imaju.

Ako hoces da ovde diskutujemo o tvom problemu, prvo moras da izbacis kartone za jaja i stiropor sasvim iz price, jer kao sto ti kaze BlasterMaster to nisu akusticki materijali, cak i ako su izuzetno jeftini. Obicni akusticki materijali su dosta skuplji od stiropora i kartona. Ovim putem kojim si krenuo neces dobiti BUKVALNO nista, ali dobro... nece te puno ni kostati, ako ti je to neka uteha.

Ako buka nije problem, skoro smo pomagali coveku da sredi sobicu za vezbanje violine, te pokusaj prvo to da procitas. Sto se mene tice, mozes sve uraditi isto kao i on.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164

quake2
22-01-2012, 12:34 AM
Mile Lojpur je nekada "selotejpom" lepio mikrofon za gitaru:),malo kasnije su se pojavile i prve slike americkih studija kod nas gde su difuzori crno belo gledajuci stvarno licili na kutije za jaja....ostatak price nije tesko pretpostaviti:)

boggy
22-01-2012, 12:46 AM
Ne, nisu srbi bili toliko "inventivni", kartoni za jaja su interncionalni mit.

Sto se tice slika gotovih studija , veci je problem sto na slikama ljudi ne mogu da vide sta postoji iza povrsina koje su vidljive na slikama, te cesto smatraju da tu nema iza niceg, ili da je obican (cvrsti) zid. Na zalost (ili na srecu), nije tako, ako su studiji ozbiljno dizajnirani.

the wall
22-01-2012, 11:59 PM
Ok hvala na savjetima!, pogledat cu jos po forumu, mislio sam da je za violinu malo drukciji sistem, zato ?to su bubnjevi puno glasniji, inace sam mislio da su te kutije od jaja neka dobra kombinacija za solidan zvuk, ali neznam puno o tome pa zato pitam... a sto se tice velicine prostorije, dali je bolje da su bubnjevi u malom ili velikom prostoru, predpostavljam da bi u maloj sobi bili puno glasniji..?

boggy
23-01-2012, 12:19 AM
Ok hvala na savjetima!, pogledat cu jos po forumu, mislio sam da je za violinu malo drukciji sistem, zato ?to su bubnjevi puno glasniji, inace sam mislio da su te kutije od jaja neka dobra kombinacija za solidan zvuk,

Pa samim tim sto su puno glasniji, a kartoni za jaja i stiropor barem hiljadu puta neefikasniji od tog "blagog" tretmana za violinu koga si vec video, bice ti barem hiljadu puta bolje da uradis barem tako nego da napravis to sto si nam gore opisao.

ali neznam puno o tome pa zato pitam... a sto se tice velicine prostorije, dali je bolje da su bubnjevi u malom ili velikom prostoru, predpostavljam da bi u maloj sobi bili puno glasniji..?
bolje je u velikom prostoru, zbog mnogo razloga.

the wall
24-01-2012, 10:15 AM
ok thnx... onda necu radit te pregrade :banghead:, nego tako kako je napravio dečko za violinu. pa javim kakav je utisak...