Log in

View Full Version : Koji mikrofon za ozvucavanje violine live ?

Dijabolik
13-01-2012, 09:27 AM
Lomim se izmedju ova dva mikrofona Audio-technica AT-PRO70 ili AKG C411L!

Jedan se vec dobije sa adapterom za napajanje , a za drugi se kupuje posebno,
a kad se sve sabere cena razlika u ceni je mala, tako da ne mogu da se odlucim koji od ova dva da kupim .

Ako neko ima iskustva sa ovim , voleo bih da cujem sta mislite o ovim mikrofonima .
Ili imate neko drugo resenje za ozvucavanje violine ?
hvala unapred

Bockie
13-01-2012, 10:07 AM
AT PRO35 (http://www.google.rs/search?q=Audio-technica+AT-PRO35&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#hl=sr&safe=off&client=firefox-a&hs=sxe&rls=org.mozilla:en-US:official&sa=X&ei=AAAQT-D5CMje8AP7wbDeAw&ved=0CCgQBSgA&q=Audio-technica+AT-PRO+35&spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=ec7da953bd868036&biw=1272&bih=603)...!
http://www.audiopro-croatia.com/images/product/Audio-Technica_PRO35_photo_1_small.jpg

Ima cak nesto veci frekventni raspon, mikrofon je vec dugo prisutan i ima ga dosta ljudi. Ovaj mic moze odlicno da ozvuci gudačke,duvacke,žičane instrumente, harmonike,delove bubnja....Stvarno fenomenalan mikrofon!

Postoje dve verzije, a po svoj prilici treba ti skuplja (koja sadrzi XLR adapter (http://www.gearnuts.com/images/closeup/xl/1600-Pro35_detail2.jpg), na kojem nije samo adepter, vec i dodatna elektronika, lo-cut filter etc)
Apsolutno je neuporedivo bolji od akg411...

Pro70 nisam lično koristio, ali po specifikaciji ,kao sto rekoh, Pro35 ima bolje parametre,veci freq.spektar i tako vise instrumenata i namena moze da pokrije...

Poz'

Student
13-01-2012, 11:27 AM
Ja sam imam kod kuce i jedan i drugi mikrofon i neuporedivo je akg c411 bolji za svirku live zato sto nemas mikrofonije prilikom sviranja. Dok ovaj AT 35 hvata i zvuke sa strane i moras biti jako pazljiv kako ga postavljas da ne bi dobio mikrofoniju. Taj mikrofon sada koristim kada sviram u gudackom kvartetu i kada ne treba glasna muzika.
C 411 je pravi izbor za live (rock, narodna muzika...)

Bockie
13-01-2012, 12:41 PM
Ja sam imam kod kuce i jedan i drugi mikrofon i neuporedivo je akg c411 bolji za svirku live zato sto nemas mikrofonije prilikom sviranja. Dok ovaj AT 35 hvata i zvuke sa strane i moras biti jako pazljiv kako ga postavljas da ne bi dobio mikrofoniju. Taj mikrofon sada koristim kada sviram u gudackom kvartetu i kada ne treba glasna muzika.

C 411 je kondenzatorski "pick-up", sto znaci da ide "na telo" instrumenta, pričvšćuje se,naslanja se, i to sa sobom nosi zvučne posledice, koje lakše "prođu" na npr akustinoj gitari, dok će od violine napraviti kanturinu, bar za moj ukus...

AT je kondenzatorski mikrofon, usmeren, i "ne hvata" nista vise nego bilo koji sličan mikrofon, ali je problem što za "tezgaroše" - gain - predstavlja "ono dugme tamo gore sto se odšrafi do pola" , pa posle "na regler namesiš do crte", što je njuspešniji recept za mikrofoniju...!

No,kako je čoveku lakše...
Možda i jeste bolje, sa C411 imaš manje prcanja, ubodeš, radi, a kako radi...?!

Ma koga zabole, posle drugog piva i publici sve dobro radi,sve štima, i bend zazvuči odlično...! Gazda časti bend i dogovori i sledeću sredu, još ako se oko pola 3 okuva tuča sa obezbedjenjem...pfff...mašala, eto dobrog provoda za prepričavanje i sjajnog videa za u-tube sa dosta poseta i lajkova na fejsu!

Arthur
13-01-2012, 01:10 PM
Radio sam sa 411, zvuk violine je ,,OCAJAN", ne moze skoro nista da se uradi pa da podseca makar na taj instrument.. vise se isplati kupiti makar i stagg elektricnu violinu, bar liči

Student
13-01-2012, 03:59 PM
Da, verovatno kad sviras violinu sa 411 onda ne zvuci na violinu nego na bubanj. :))
Ja sviram violinu 20 godina a 15 godina sviram na raznim mikrofonima... Diplomirao sam violinu i uskoro cu da magistriram i znam sta su i jedan i drugi mikrofon.
Recimo u radio NS ( studio M ) snimali su violine sa audiotehnika mikrofonima atm350... odustali su od toga jer jako ulazi udisanje i izdisanje u zvuk. Taj mikrofon mora da se zakaci za podbradak i stalno moze da se pomeri... i tek onda ne dobijes nikakav zvuk...Naravno ako bi se idealno namestio i ako bi snimao samo violinu i ne bi se pomerao dobio bi bolji zvuk nego sa 411.
Dok 411 zalepis plastelinom za violinu i sviras.... Dobices bolji zvuk nego sa bilo kojom elktricnom violinom....potpisujem gde hoces. :)

Moritz
13-01-2012, 04:20 PM
@Student a ti si snimao u studiju "M" pa znas iz prve ruke ili te je neko pricao?
Posto to sto pricas nema veze sa istinom

Bockie
13-01-2012, 04:20 PM
Znaju li oni da su odustali?!?

Ok, nemam ?eludac vi?e...:banghead:

Student
13-01-2012, 04:24 PM
Ja sam svirao u studiu M a producent mi je kucni prijatelj...A tonac Janos Hajduk mi je to rekao.

Arthur
13-01-2012, 04:26 PM
Da, verovatno kad sviras violinu sa 411 onda ne zvuci na violinu nego na bubanj. :))
Ja sviram violinu 20 godina a 15 godina sviram na raznim mikrofonima... Diplomirao sam violinu i uskoro cu da magistriram i znam sta su i jedan i drugi mikrofon.
Recimo u radio NS ( studio M ) snimali su violine sa audiotehnika mikrofonima atm350... odustali su od toga jer jako ulazi udisanje i izdisanje u zvuk. Taj mikrofon mora da se zakaci za podbradak i stalno moze da se pomeri... i tek onda ne dobijes nikakav zvuk...Naravno ako bi se idealno namestio i ako bi snimao samo violinu i ne bi se pomerao dobio bi bolji zvuk nego sa 411.
Dok 411 zalepis plastelinom za violinu i sviras.... Dobices bolji zvuk nego sa bilo kojom elktricnom violinom....potpisujem gde hoces. :)
druže, nemoj da se ljutiš, potpisuj gde oćeš, ali drži se molim te sviranja violine, a pusti nas koji od ovog živimo, da ozvučavamo instrumente, a ne da daješ štetne savete ljudima.

ponavljam (na primeru iz iskustva), STAGG violina od 200e, najobičnija, nijedan problem na bini, i zvuk koji iako ne zvuči ko stradivarius na kolarcu, savršeno radi posao. Pričam o binama po klubovima, u bendovima sa živim bubnjevima i pojačalima na istim. I pored mog iskustva znam za barem još 2-3 veoma poznata slučaja gde su profesionalni violinisti koji se otisnu u pop-rock vode, odustajali od drvenih instrumenata, zbog problema sa ozvučavanjem .

Moritz
13-01-2012, 04:29 PM
Onda nisi dobro obavesten.
Hajduk snima sa U89-kama jer mu je tako lakse, ATM se koristi i dalje i to veoma! OZbiljan mikrofon kad neko zna da ga koristi ;)
Jedina zamerka pri snimannju violina mu je nezgrapna montaza.

OFF
13-01-2012, 04:32 PM
ok.... sta inace za live violinu drvenu predlazete?

Student
13-01-2012, 04:36 PM
Zahvaljujuci vama koji ozvucavate ja sam morao da menjam 4 mikrofona... jer vi kazete da mi sviramo a vi da ozvucavate... I na kraju dobijem prost zvuk. Radio sam sa mnogim toncima, npr....studio Berar, Ian Audio, Audio KOnstruktor, Top ton, uglavnom sa svim toncima iz RTV... Nigde nisam dobio zadovoljavajuci kvalitet zvuka... Dok sam sa istim bendom svirao u svetu .... pa je tako i zvucao bend, svetski.
Elektricne violine su djubre... Mislim da se necu spustati na ovaj nivo da vise komentarisem posto vidim koliko se razumete...Hvala!

Moritz
13-01-2012, 04:40 PM
ATM 35 ( 350 ) ( cena izmedju 300 - 350 ) ili najbolje DPA 4060 http://www.dpamicrophones.com/en/products.aspx?c=Item&category=130&item=24070 cena je oko 500 za komplet ( po mikrofonu )
ATM koristim redovno i stvarno je svestran mikrofon, jedineo gde ume nekad da malo podbaci jesu tomovi posebno ako nisu nastimovani ili su krsh generalno.
DPA 4060 sam koristio pre mesec dana i jednostavno :shock: kako radi. Koristio sam na Steinway koncertnom klaviru, a covek koji ih je doneo ih redovno koristi za snimanje gudaca, cuo sam njegove snimke i samo mogu da potvrdim istinitost iskaza da su stvarno fenomenalni sa obzirom na cenu i velicinu.

OFF
13-01-2012, 04:40 PM
Zahvaljujuci vama koji ozvucavate ja sam morao da menjam 4 mikrofona... jer vi kazete da mi sviramo a vi da ozvucavate... I na kraju dobijem prost zvuk. Radio sam sa mnogim toncima, npr....studio Berar, Ian Audio, Audio KOnstruktor, Top ton, uglavnom sa svim toncima iz RTV... Nigde nisam dobio zadovoljavajuci kvalitet zvuka... Dok sam sa istim bendom svirao u svetu .... pa je tako i zvucao bend, svetski.
Elektricne violine su djubre... Mislim da se necu spustati na ovaj nivo da vise komentarisem posto vidim koliko se razumete...Hvala!

dobro, sa cim u svetu ozvucavaju?

Moritz
13-01-2012, 04:43 PM

Tisi poceo prvi da nas ucis pameti ;)
Osim toga imao sam puno iskustava sa violinistima na tom mikrofonu, samo cu reci kad je violinista bio dobar a violina dovoljno pristojna onda je i zvuk bio kako treba i to bez izuzetka ;)
Ti bi trebalo da znas ko sam ja posto so radio sa svim toncima iz RTV, a je ne znam ko si...mozda nisi radio bas sa svim toncima.

Moritz
13-01-2012, 04:45 PM
dobro, sa cim u svetu ozvucavaju?

DPA 4060 je skoro pa standard, ali je relativno skup pa je zato manje zastupljen nego ATM ili slicni.

awacs
13-01-2012, 04:58 PM
Tisi poceo prvi da nas ucis pameti ;)
Osim toga imao sam puno iskustava sa violinistima na tom mikrofonu, samo cu reci kad je violinista bio dobar a violina dovoljno pristojna onda je i zvuk bio kako treba i to bez izuzetka ;)
Ti bi trebalo da znas ko sam ja posto so radio sa svim toncima iz RTV, a je ne znam ko si...mozda nisi radio bas sa svim toncima.

U čemu je problem :confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused::confused::confused: :confused:

Pozdrav,

Vasa

Bockie
13-01-2012, 05:06 PM
Radio sam sa mnogim toncima, npr....studio Berar, Ian Audio, Audio KOnstruktor, Top ton, uglavnom sa svim toncima iz RTV... Nigde nisam dobio zadovoljavajuci kvalitet zvuka...

To onda ne govori ba? ni?ta o tim firmama i sve o tebi...!

Arthur
13-01-2012, 05:30 PM
Zahvaljujem ti na odluci "da se ne spustas na nas nivo jer se vidi koliko se razumemo", molim te i da je se drzis
A cisto u odbranu prozvanih kolega i firmi, pretpostavljam da nisi nikad imao svog dedicated tonca umesto hostova sistema kojima je u opisu posla samo da posao odrade sa sto manje cimanja i sto manje filozofije, a ne da vas TI zasijas.

Uvek me odusevljavaju muzicari koji su u stanju da ocenjuju lajv tonce svojih nastupa, posto je fizicki nemoguce da cuju kvalitet istih u datom trenutku. Na ovoj cinjenici barem pola debila u poslu opstaju

Moritz
13-01-2012, 06:02 PM
@awacs ako si koristio bilo koji od dva navedena mikrofona onda znas u cemu je problem :)

awacs
13-01-2012, 06:26 PM
@awacs ako si koristio bilo koji od dva navedena mikrofona onda znas u cemu je problem :)

Uop?te se ne radi o tome da li sam JA koristio te mikrofone, radi se o tome da li ih je neki VIOLINISTA koristio. Čovek ima puno pravo (naravno pod uslovom da se ne predstavlja la?no) na svoj izbor i da koristi ?ta god on misli da je NJEMU bolje.

Na neku foru, kad se radi o ozvučavanju "pokretnih drvenih instrumenata" vi?e verujem muzičarskim iskustvima nego iskustvima ton majstora. A opet, da sam JA započeo ovu temu verovatno bih postavio pitanje "gde mogu da probam ova dva mikrofona?"

?to se tiče električnih "silent" gudačkih instumenata, skoro sam imao iskustva sa snimanjem Jamahinog čela (SVC-50). Mislim, super je - zvuči kao gusle sa četiri ?ice.

Pozdrav,

Vasa

Student
13-01-2012, 06:36 PM
Ko god hoce da proba i jedan i drugi mikrofon... nek se javi na privatno, bez problema moze da ih proba. Posedujem oba mikrofona x2.

Moritz
14-01-2012, 12:36 AM
Uopšte se ne radi o tome da li sam JA koristio te mikrofone, radi se o tome da li ih je neki VIOLINISTA koristio. Čovek ima puno pravo (naravno pod uslovom da se ne predstavlja lažno) na svoj izbor i da koristi šta god on misli da je NJEMU bolje.

Na neku foru, kad se radi o ozvučavanju "pokretnih drvenih instrumenata" više verujem muzičarskim iskustvima nego iskustvima ton majstora. A opet, da sam JA započeo ovu temu verovatno bih postavio pitanje "gde mogu da probam ova dva mikrofona?"

Što se tiče električnih "silent" gudačkih instumenata, skoro sam imao iskustva sa snimanjem Jamahinog čela (SVC-50). Mislim, super je - zvuči kao gusle sa četiri žice.

Pozdrav,

Vasa

Ocigledno si pobrkao neke stvari. Ovde se radi o iznosenju neistinith tvrdnji, a to da li se njemu vise svidja A od B je totano njegova licna stvar i sa tim nemam nista niti imam protiv tudjeg ukusa , ali imam problem sa lupetanjima i iznosenjima neproverenih tvrdnji.

Licno - kao neko ko je na FOH-u i u samom studiju gde koristim te pomenute mikrofone SVAKI DAN na poslu u tom pomenutom "zloglasnom" Studiju "M" prilicno sam se naslusao svega i svacega i zato sam JAKO alergican na lupetanje i mudate izjave. Nadam se da ti je sad jasnije o cemu se radi ?

A kad neko vec ima toliko iskustva koliko je naveo @Student onda me cudi da tako lakomisleno prica ne proverene stvari. Kao sto bi trebalo da zna da jedna violina nece zvucati isto u razlicitim rukama tako je isto i sa mikrofonima ... nikada nece zvucati dva puta isto.
Za mene Case Closed.

P.S. "pokretni drveni instrumenti" ??? pretpostavljam da postoje i nepokretni drveni instrumenti.

awacs
14-01-2012, 01:02 AM
Ocigledno si pobrkao neke stvari. Ovde se radi o iznosenju neistinith tvrdnji, a to da li se njemu vise svidja A od B je totano njegova licna stvar i sa tim nemam nista niti imam protiv tudjeg ukusa , ali imam problem sa lupetanjima i iznosenjima neproverenih tvrdnji.

:confused::confused::confused: Čovek kaže da ima oba inkriminisana mikrofona i da koristi OBA, ali u različitim situacijama (dakle, za OBA je našao neku primenu). Ne znam šta u tom slučaju može da bude "neproverena tvrdnja"??? Koliko sam shvatio, čovek koristi ATM35 kad sedi na stolici i svatovi mu ne dahću za vratom, a AKG C411 u situacijama kad mora da se mrda. I to je objasnio u par postova. Od svih učesnika ove teme (osim pokretača iste) on je jedini insajder (violinista) koji se oglasio.

P.S. "pokretni drveni instrumenti" ??? pretpostavljam da postoje i nepokretni drveni instrumenti.

Pa postoji recimo komplet bubnjeva, klavir, harfa, štatijaznam. Oni instrumenti koji se ne kreću po bini pa su samim tim mikrofoni koji ih ozvučavaju fiksirani u odnosu na monitore/razglas. Za razliku od akustične gitare, akustične violine i štatijaznam čega.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
14-01-2012, 10:18 AM
Ne znam šta u tom slučaju može da bude "neproverena tvrdnja"???

Recimo u radio NS ( studio M ) snimali su violine sa audiotehnika mikrofonima atm350... odustali su od toga? jer jako ulazi udisanje i izdisanje u zvuk?.

:banghead:

Hart
04-06-2012, 05:50 PM
Snimao sam ovih dana sa svojim bendom neki (promotivni) demo snimak, kod mene kući. - klavir, violina, gitara, vokal.

Svi u bendu smo akademski muzičari (da napomenem - to ?to smo radili nema veze sa akademskom muzikom - sviramo rok po kafanama i klubovima) - sa ozvučavanjem instrumenata, pogotovo u studiju nemamo vele-iskustva.

Elem, krenuli smo da snimamo akustičnu violinu.
Nismo imali neki izbor mikrofona
- imam shure sm57, behringer C3, Rode M2, i neki pickup od cca 20e, kojim ozvučavamo violinu za live nastupe.
- pickup smo odmah eliminisali jer zvuči k'o karina
- najbolje nam je na kraju legao behringer
- pomjerali smo mikrofon svuda oko violine i svirača dok je ovaj svirao i slu?ali na monitorima i slu?kama koja pozicija mikrofona nama najbolje zvuči, i kao prona?li neki zadovoljavajući zvuk?!
Medjutim, upravo disanje violiniste je u snimku bilo totalno nepodno?ljivo, ?ta god da napravimo - pa smo poku?ali da pravimo komplomis u poziciji mic-a, pa smo se čak vraćali i na ove druge mic-ove. - Na kraju ni?ta!

Odlučili smo da pozajmimo električnu violinu - neku yamahu - sad nemam pojma - mislim da je solidnog ranga.
Bilo nam je mnogo lak?e snimiti, nismo imali nikakav strah od snimanja - izlazi sve, ali smo se ipak na kraju svi slo?ili da je akustična violina uvjerljivija, da ima bolji ton, boju - čak i u na?em snimku, napravljenim mic-om koji je karina. Bilo nam je, eto ?ao ?to nismo mogli da je snimimo.
Ispalo je da je električna violina ipak najbolje kompromisno rije?enje, ali napominjem - komporomisno. Violinista ozbiljno razmi?lja o kupovini el. violine.

Synclavier
05-06-2012, 02:23 AM
Cak i kada bi vazila "ravnomerna raspodela" "los - osrednji - dobar" (sto naravno nije slucaj, jer je losih uvek mnogo vise nego dobrih, a osrednjih najvise), situacija da se nadju (i saradjuju) dobar instrumentalista (violinista) i rec/mic inzenjer je verovatna u oko 10% slucajeva.:rolleyes: Ako bi, po istom principu uveli jos koju "promenljivu" (kvalitet instrumenta, mikrofona, akustika prostora, monitoring,...), verovatnoca da bi dobili dobar rezultat bi brzo pala na "jedan od sto". Kada bi, sad, jos malo "cepidlacili" oko kvaliteta kompozicije/aranzmana,itd., lako bi stigli i do "jedan od hiljadu".:da:
Da ne duzim, samo "glasno razmisljam" sta nas sve moze navesti da nehoticno za los rezultat optuzimo: mikrofon, ton majstora, instrumentalistu... Prica je cesto nesto komplikovanija, a na kraju se broji samo (kako je to moderno reci) sinergija svih uticaja, pa je jasno da ne postoji univerzalno resenje.

Imao sam dosta dodira i sa navedenim AKG C411 i ATM PRO35 i 350 (ne treba ga mesati sa AMT350, o AMT-u jos malo ispod). I moj je zakljucak da cete se sa C411 lakse izboriti sa "jakom binom" u usloviima loseg monitoringa i mnogo instrumenata na malom prostoru, na ustrb kvaliteta zvuka. Kontaktni mikrofoni jednostavno ne daju "pravu sliku zvuka" (narocito) gudackih instrumenata, i to najvise ne (kako bi se mozda pomislilo) zbog svoje frekventno/polarne karakteristike, self noise levela ili max SPL-a, vec zbog samog nacina "montiranja" na instrument. Na suprot C411, ATM (oba navedena) zaista plemenitije zvuce, ali je rad sa njima u gorenavedenim "neuslovima" zaista tezi, tj. zahteva malo vise i znanja i vestine i vremena. Na svim navedenim mikrofonima radio sam i sam, ali sam imao priliku kao muzicar ili (ko)producent da koristim rezultate drugih rec/mic inzenjera i rezultati su varirali od "sjaja do ocaja":confused:

Elektricni (silent) instrumenti zaista ne mogu biti zvucna zamena za akusticne (drvene) gudacke instrumente, jednostavno nemaju "telo" u zvuku, ali daleko od toga da ne mogu biti veoma upotrebljivi, narocito kada zvuk akusticnog instrumenta nije ideal sam po sebi, vec se ide na neki novi, hibridni zvuk, narocito kod izvodjaca koji koriste razne stomp box-ove, pedallboardove ili MIDI konvertere i koriste instrument van konteksta klasicnog gudackog instrumenta.

E, sad nije bas da postoje samo opcije koje su ili samo za stejdz ili samo za studio. Ovde dolazim do gorenavedenog AMT-a. Nije greska, ATM su modeli koje "potpisuje" "Audio Technnica", a AMT je skracenica od "Applied Microfone Technologies". Svakome ko zeli da ima "2 u 1" kvalitetan mikrofon i za stejdz i za studio uvek bih preporucio VS seriju (za violine i viole) i S seriju (za cela i kontrabas). Radi se o ultra malim,"clamp" kondenzatorskim (elektret) mikrofonima. Napajanje je baterijsko (9V),a u kompletu se dobija i odlican (mini) preamp. Frekventna i polarna (kardidoida) izgledaju sjajno i realno tesko da postoji ista toliko malo sto moze da "pridje"...8-) Naravno, uz sve ovo ide i cena koja je "prava sitnica":wink:
"Par puta" sam imao priliku da navedene mikrofone koristim i live i za studijski overdubbing za ansambl od 13 gudaca (4+4+3+2), dobijajuci ih na revers iz Radio Beograda (a, uz nesebicnu pomoc prijatelja :wink:) i malo je reci da sam odusevljen :D.

Ovo sve, naravno, vazi ako je zahtev za close micking-om krucijalan. Ako se ima uslova za malo "ozvucavanja iz daleka", onako "po PS-u" da se "uhvati" ceo instrument i neki par C451 (jeftinija varijanta) ili C414 ULS/XLS moze bas lepo da zavrsi posao, da ne duzim dalje...

U Pink SSL studiju nas kolega Cile "ljubomorno" cuva i vadi samo u "specijalnim situacijama" Schoeps stereo par (MK5 multipatern kapsule). Uz adekvatne dodatke taj set ostavlja sve mogucnosti "u igri" (XY, AB, M/S, ORTF), pa ko sta voli... Uz dobro postavljen ansambl i ovaj par u M/S postavci, ja sam bar u par navrata imao "luksuz" da zaboravim na close micking i "tretiram" gudacki ansambl kao celinu.

player
05-06-2012, 03:12 AM
Violinista ozbiljno razmišlja o kupovini el. violine.

Ne bi bilo lose da violinista ako mu je mozda stalo da zadrzi svoju violinu,koliko toliko prirodni zvuk a da izbegne probleme(mikrofonija,disanje,pomeranje....) razmisli o ovome :

http://www.bradivarius.com/higginsviolinpickups.html

http://fiddleheads.ca/shop/electric/baggs.htm

oba ova modela prilicno dobro rade i imaju odlican(mozda i najbolji) rating u eViolinskom svetu
Pozeljan bi naravno bio i neki preamp posto su ovo pasivni sistemi.Preamp i eventualno dobar paramet.eq.

Ako se vise naginje zvuku elek. violine( za ne puno para)onda definitivno "Barbera"
http://www.barberatransducers.com/
Zvuk u rangu elek.violina do sigurno $1000-$1500!

Te Yamahe....tek od SV200 je neki malo bolji zvuk(IMHO),ove "zujalice" ispod... SV130/150 hmm ...ne znam...bas ako mora .....ili recimo jeftina Yamaha i gore pomenuti "Barbera" .
To bi bio rang od $250 do $1000-1500,predpostavljam da nema potrebe ici dalje:)....
Drndam se sa tim stvarima bar 20-tak god. i probao sam svasta nesto- od malog zvucnika iz tranzistora :D ( kad se nista drugo nije moglo naci),piezzo filmova...do gore pomenutih stvarcica.
Ovo bi bio moj izbor(i ne samo moj) u slucaju eViolina i ozvucavanja,naravno za Live i tamo gde se moze provuci ovakav zvuk.

player
05-06-2012, 03:42 AM
@Hart-aaa mozda se violinisti dopadne i ovako nesto :D

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8RifUXD5vOU?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/8RifUXD5vOU?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Os8J7A35Ruo?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/Os8J7A35Ruo?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

Khan
05-06-2012, 06:26 PM
Evo i mojih 5 centi, ovo se rasplamsalo:
Spomenuti AT mikrofoni za izbegavanje, vestak, preosetljivi, problematicni.
C411 je vrlo, vrlo zanimljiv komad tehnologije. Zahteva nekoliko sati snimanja/preslusavanja/pomeranja i tako u krug, za SVAKI instrument, dok se ne nadje sweet spot. Moze da se koristi i stetoskop za brzu lokaciju, ako se zna sta treba da se slusa... Moze da radi vrlo zadovoljavajuce, ali da se razumemo, to nije uporedivo sa ozvucavanjem violine boljim mikrofonom. Svakako, pomaze kod bucnih svirki sa puno instrumenata i feedback problema.
Moj izbor za violinu live, bilo bi nesto od ovoga, u zavisnosti od sviraca, uslova na sceni, vrste muzike i kolicine novca: Senn 441, 442, AKG C480, C451, C430.

Moritz
05-06-2012, 07:17 PM
Spomenuti ATM kada znas sta i kako zvuce kako treba, daleko od toga da je idealno resenje, na kraju ipak najvaznije kako neko svira.... mojih 5 centi :)