Log in

View Full Version : Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i...

Hart
11-01-2012, 11:07 PM
Dobar dan svima! Srećni praznici!
Ovo je moj prvi thread, pa da prvo kazem par riječi, i tako to, je l'?! :ups:
Pratio sam ovaj forum već neko vrijeme, vidim da tu ima ljudi koji mnogo znaju o onome o čemu je neznam mnogo?!
...Početnik sam u producentskom zanatu (ako tako mogu da kažem) - bedroom varijanta, oko godinu i po dana (meni je 25). Samom muzikom se bavim duže, i ozbiljnije - to mi je profesija.
Izmedju ostalog komponujem muziku za različite prigode, songove za predstave (uglavnom dječije) i sl. ...dok bih platili studio, muzičare, snimanje, miksanje itd., praktično ja nebih imao nikakve koristi od toga, pa sam u neko vrijeme odlučio da radim sve sam.

Skupio sam neku siću od opreme:
Yamaha GO46 audio interface
Yamaha HS50 monitore
Yamaha RH-5Ma slušalice
Imam i neke zvučnike bezvezne, pa kofol slušam nešto i na njima :confused:
Računar onako, dual core, 3GB RAM, sistem: XP SP2, koristim ga samo za DAW, operišem u Cubase-u.
Yamaha YDP-131 Clavinovu sam imao ranije (ona mi služi kao midi controler, mada nema nikakvih opcija kontrole, kao što znate, i češće nakucavam note ručno).
Mikrofone Shure SM57 i Behringer C3 i Tube Ultragain mic 100 preamp od kojeg su bolja predpojačala na GO46, koliko ja zapažam?! (...to cu uskoro morati zamjeniti nečim boljim, iako snimanje živih instrumenata nije primarno u onome što radim - uglavnom radim sa raznim semplovima instrumenata, softverskim simulacijama, simulacijama efekata i sl., ali snimam vokale, i to mi je dosad najslabija karika).

Pored toga nemam nikakve uslove što se prostora i akustičkog tretmana istog tiče. Radim bukvalno u spavaćoj sobi :cry: Nema govora ni o simetričnoj poziciji prostoriji.
Nisam posebno zadovoljan uslovima, ali eto :wink: mislim se pozabaviti ovim u budućnosti, kada bude bilo više love.

E, sad da predjem na stvar...do sada sam krao neke dobro fore iz vaših postova i turtorijala, a dugo razmišljam da se obratim rumskom za savjete u vezi sa miksom i masteringom konkretnih projekata, pa ako bi neko bio voljan da posluša i prokomentariše, te me navede na pravi put?!...Ja zasad ne znam gdje sam?!
Ja često čujem nedostatke, ali isto tako ne umijem da ih riješim. Ne poznajem dobro ni same alate pa se najčešće koristim nekim gotovim presetima kako bih riješio izvijesni problem, ili uradio nešto sexy 8-) ...sve neka instant riješenja uglavnom na kraju to najčešće nije to?! Veliki problem je što mi sve zvuči "ravno", neuzbudljivo...vjerujem da je to zbog toga što nedostaje manir žive svirke (znam da je to nenadoknadivo - to ne treba niko da mi kažete), vjerujem takođe da postoji i nešto u miksu i masteringu čime se može udahnuti duša pjesmi, koja je koliko-toliko aranžmanski solidno zamišljena.
Onda, semplovi instrumenata su najčešće stereo, vrte mi se mnogo lijevo-desno?!
Nisam siguran šta se u kom momentu dešava sa fazama, itd.?

Evo jedna matrica koju trenutno radim, u pitanju je dječija pjesma, pa bih molio ako je neko od stručnijih ljudi rad da posluša i ponudi neki savjet?! (Nedostaje vokal).

http://soundcloud.com/pedjahart/mi-emo-pesmom-menjati-svet-1/s-L0Qzn

Hart
12-01-2012, 04:17 PM
...Aha?!
...Ovaj thread bi valjda trebalo premjestiti u podforum "Audio Produkcija - Osnove"?!
Izvinjavam se ako sam zabrljao?!
Hvala unaprijed na komentarima!
Pozdrav!

Filip_
12-01-2012, 05:03 PM
Hvala Pedja takodje. Dobrodosao :).

Sad poslusah pesmu. Aranzman je bas dopadljiv (kontam za pozorisnu numeru taman kakav treba, opet zavisi od predstave). Oseca se da je ceo snimak pomalo "ravan". Po meni bi za neke instrumente mogao koristiti druge (malo kvalitetnije) banke.

Za prvu pomoc bi ti mogao pomoci: Crysonic-ov Sindo (recimo ver. 3.5). Prost alat sa kojim mozes "osveziti" i malo "nabudziti" semplove. (postoji i kontrola stereo-mono, dosta pri-setova, provuces ga kroz svaki "plici" kanal) Uzmi tutorijal prostudiraj, probaj, pa javi, po meni, za prvu pomoc moze da ti malo ozivi ceo snimak u nekoj meri.

Pozz :D.

Hart
12-01-2012, 08:18 PM
[QUOTE=Filip_;320023]

Hvala na odgovoru Filipe!

Ova nije za predstavu, ova bi trebala da ide na festival...nadam se da je smijem kačiti ovako (smatra li se ovo javnim emitovanjem :confused:)

Radio sam u medjuvremenu još nešto malo na pjesmici, mislim da je malo bolja, pa cu je okačiti ponovo.

Nisu banke mnogo loše, nisu ni plitke, samostalno zvuče solidno
...mislim da je problem negdje u miksu (u aranžmanu su podijeljene uloge instrumenata, tonski opsezi u kojim dionice obitavaju...nema mnogo neke kolizije izmedju registara i boja - pjesmica k'o pjesmica, samo fali ono nešto, haha:)). Mislim da ne radim baš sve kako treba, radim ustvari na neki svoj način, idući za zvukom, ali nikako da ga uhvatim, ni za glavu, ni za rep?!

Probaću sa tim programčićem, da vidim šta se može uraditi?! Hvala na preporuci!

nikolaivanic
12-01-2012, 10:35 PM
Pozz
meni snimak zvuci ok, sto se tice boja instrumenata i sl.. nisam slusao na monitorima vec onako, kuhinjski stereo)))
Pomalo neprecizno odsvirano, nepretenciozno...
Nema produkcijski glamur, ako na to mislis, pomalo se vuce u ritmu...
Ako zelis promeniti zvucnu sliku, probaj solo instrumente pustiti kao mono, bass, gitaru i sl, nisam bas popamtio sve
Mislim da je ton bolji od izvedbe, pa uposli neke instrumentaliste koji mogu da daju malo gruva ili da ubacis neki instant ritam/pratnju sa aranzera;)

jes psovanje za kompozitora ali probaj kako radi... nekad iznenadi

Hart
12-01-2012, 11:59 PM
Pozz
meni snimak zvuci ok, sto se tice boja instrumenata i sl.. nisam slusao na monitorima vec onako, kuhinjski stereo)))
Pomalo neprecizno odsvirano, nepretenciozno...
Nema produkcijski glamur, ako na to mislis, pomalo se vuce u ritmu...
Ako zelis promeniti zvucnu sliku, probaj solo instrumente pustiti kao mono, bass, gitaru i sl, nisam bas popamtio sve
Mislim da je ton bolji od izvedbe, pa uposli neke instrumentaliste koji mogu da daju malo gruva ili da ubacis neki instant ritam/pratnju sa aranzera;)

jes psovanje za kompozitora ali probaj kako radi... nekad iznenadi

:)

Upravu si što se gruva tiče. ...Ustvari, sve što kažeš tu, je manje-više na mjestu?! Izvedba i nije neka, ali eto ne jurim po svaku cijenu za apsolutnom tačnošću, nevolim da zvuči robotski, iako po meni negdje ovo čak tako i zvuči upravo tako?!

...Gdje se vuče u ritmu?

Što se tiče instant pratnje, to izbjegavam pa i po cijenu da ne bude kako treba. Mislim, na kraju krajeva mogu ubaciti metonom da mi lupa, i eto mi pjesme :). Po meni se nemože to složiti tek tako (često na određenim taktovima pjesme akcenat i harmonska promjena dešavaju se na posljednjoj osmini koja se veže za naredni takt, onda ima tu dosta prelaza, ritmičke nedoslijednosti) - npr. ja bubanj tretiram pomalo kao "melodijski" instrument - u ovoj pjesmici to možda i nije tako (osim na momente), ali mi je veoma važno da složim dionice bubnja i basa kako sam zamislio - to često možda i nije baš najuspjelije jer nisam bubnjar, ali stavim se nekako u njegovu poziciju i lagano kuckam.

Što se tiče zvučne slike, nisam bio siguran ni kako da panujem instrumente, kada se oni sami šećkaju lijevo-desno (svi imaju tu neku širinu, što bi se reklo), pa sam neke samo malo izmakao u jednu ili drugu stranu, a da mi je odnos strana otprilike izbalansiran. Bas je u sredini. Oko bubnja se nisam morao zazati, on je instant smiksan kako valja i dobro radi. Akustara koja svira ritam je stereo, skroz lijevo i desno ali je lijevo jača, jer klavir malo baca u desno :). Saksofon isto nešto ljulja tamo-'vamo - to mi nije jasno zašto prave tako, po meni bi trebalo da se snimi mono?! Orgulje takođe kao malo rotiraju, ali sve je to nagdje oko sredine, valjda neće mnogo smetati vokalu - vidjecu, to mogu valjda srediti?!

Ovo za "produkcijski glamur" - e, upravo sam na to mislio :) KAKO TO?!? :)

evo i novi link
http://soundcloud.com/pedjahart/mi-emo-pesmom-menjati-svet-new/s-uANjd

Interesuje me mnogo, koristim li ispravno efekte - ima li kakvih grašaka u korištenju eq-ova, limitera, je l' snimak dovoljno glasan?! ...kako zvuče reverbi, chorusi - da li je išta tu na svom mjestu?! Kakvi su odnosi instrumenata u miksu?!...Je l' potrebno automatizovati nešto?!

Filip_
13-01-2012, 01:17 AM
Hvala na odgovoru Filipe!

Ova nije za predstavu, ova bi trebala da ide na festival...nadam se da je smijem kačiti ovako (smatra li se ovo javnim emitovanjem :confused:)

U tom slucaju, ja bih onda na Soundcloud kacio samo tkz. "demo snimak" od nekih 2 minuta, ne celu stvar. Cisto zbog sebe, inace sve se sme, nema pravila :grin:, ako samostalno nastupas sa tom numerom, samim tim nikome ne odgovaras ako nakacis celu stvar.

Probaću sa tim programčićem, da vidim šta se može uraditi?! Hvala na preporuci!

Ono je inace VST plug-in, videces sam sve, nije komplikovan :D.

P.S. - Ovde je clan FrankoPanko (post negde na sredini ove stranice) okacio neke fajlove "txt", koji ti mogu biti jako korisni.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12146

Edit: Poslusah sad ovaj novi link (na slusalicama nekim doduse), deluje mi malo bolji :).

Pozz :D.

Hart
13-01-2012, 02:10 AM
U tom slucaju, ja bih onda na Soundcloud kacio samo tkz. "demo snimak" od nekih 2 minuta, ne celu stvar. Cisto zbog sebe, inace sve se sme, nema pravila :grin:, ako samostalno nastupas sa tom numerom, samim tim nikome ne odgovaras ako nakacis celu stvar.

Ja sam autor, a treba da pjeva neko djete, koje prodje na audiciji...ali znaš kako to ide - potpisuješ ugovor da kompozicija nije javno izvodjena ili emitovana, i oni tamo zadržavaju sva autorska prava. Ali ovo svakako nije dovršeno, ako pjesma prodje, moguće je da ću iznova raditi aranžman?!

Ono je inace VST plug-in, videces sam sve, nije komplikovan :D.
Skinuo sam ga, ali neznam za šta ga konkretno ovdje koristiti?! Njime mogu da raširim stereo sliku, i ima nekih opcija bojenja, filtere neke, koliko sam mogao primjetiti, ima čak i neku opciju kompresije u donjem desnom uglu, ali nisam prijmjetio da to funkcioniše?! Moraću se još poigrati .

P.S. - Ovde je clan FrankoPanko (post negde na sredini ove stranice) okacio neke fajlove "txt", koji ti mogu biti jako korisni.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12146

Čitao sam to nekada ranije. Jako korisni turtorijali! :grin:

Pozdrav! :)

Znak
13-01-2012, 07:50 AM
J
potpisuje? ugovor da kompozicija nije javno izvodjena ili emitovana, i oni tamo zadr?avaju sva autorska prava.

Na tvom mestu bih obrisao to ?to si dosad postavio na internet. Bolje za učenje upotrebi neku drugu pesmu koju si radio na sličan način, pa naučeno primeni na toj za koju potpisuje? ugovor. Ovo jeste javno emitovanje.

soundman
13-01-2012, 08:34 AM
Stavite neki reverb. Vrlo suvo zvuci. Menjajte velocityje na programiranim bubnjevima, makar malo. Svi hihatovi i cinele vam zvuce istovetno. Za solo (trubu ili sax) promenite VST i koristite samplemodeling trumpet ili sax. Zvucace malo bolje. Ma to mozete dodati i neki dilej. Sve kanale bubnjeva stavite na neku grupu, pa dodajte kompresor da makar malo sjedini semplove. Mozda da se doda altiverb na grupu sa impulsom neke prostorije koja bi unela neku zivost u ove semplove, ili mozda jos bolje, koristiti neki bubanj koji ima vec "producirane" boje tipa EZ drummer ili sl. Mislim da je zapravo to bolja solucija. Mozda za obicne groovove bez prelaza koristiti neki od njegovih vec programiranih gruvova. Zvucace vise bubnjarski.

Eto za sad to, pa kad uradite promene onda cemo da vidimo dalje.

Nadam se da sam pomogao.

Hart
13-01-2012, 10:02 AM
Stavite neki reverb. Vrlo suvo zvuci.

Neki master reverb, ili...?!
Imam reverba na posebnim kanilima, mo?da ne prvi?e - na nekim semplovima je izgleda već usnimljen reverb (ne mnogo, npr. piano ima neki prirodan room, ali nisam siguran u sabiranje njega i sad nekog hall-a - mogu li to?!), većinu sam vozio kroz impulse koji "fabrički" dolaze uz njih, pa ih dozirajram u miksu (u KONTAKT-u). Negdje sam dodavao svoje reverbe. ...Nisam bio siguran kako će se na kraju slo?iti sve te različite reverbacije - a nisam vičan da izračunam, pa ubodem isti reverb kao ?to već imam?!...Nije da nisam poku?avao, ali?!

Menjajte velocityje na programiranim bubnjevima, makar malo. Svi hihatovi i cinele vam zvuce istovetno.

Malo jesam, ali očigledno ne dovoljno?!:(

Za solo (trubu ili sax) promenite VST i koristite samplemodeling trumpet ili sax. Zvucace malo bolje. Ma to mozete dodati i neki dilej.

Koristio sam samplemodeling tenor sax...mo?da ga nisam dobro koristio...neznam?! Na njega da stavim dilej?

Sve kanale bubnjeva stavite na neku grupu, pa dodajte kompresor da makar malo sjedini semplove. Mozda da se doda altiverb na grupu sa impulsom neke prostorije koja bi unela neku zivost u ove semplove, ili mozda jos bolje, koristiti neki bubanj koji ima vec "producirane" boje tipa EZ drummer ili sl. Mislim da je zapravo to bolja solucija. Mozda za obicne groovove bez prelaza koristiti neki od njegovih vec programiranih gruvova. Zvucace vise bubnjarski.

Bubnjevi su "Steven Slate", i prilično su izprocesuirani. Poku?aću, valjda neću mnogo zabrljati?! EZ drummer sam nekada koristio, kao i mnoge druge, ali mi je "Slate" bio otkrovenje - ne toliko kako zvuči sam za sebe, nego kako legne u miks - mo?da je to moj krajnje subjektivan utisak.

Eto za sad to, pa kad uradite promene onda cemo da vidimo dalje.

Nadam se da sam pomogao.

Pomogli ste! :) Hvala! Danas ću jo? da radim!

Hart
13-01-2012, 10:11 AM
Na tvom mestu bih obrisao to ?to si dosad postavio na internet. Bolje za učenje upotrebi neku drugu pesmu koju si radio na sličan način, pa naučeno primeni na toj za koju potpisuje? ugovor. Ovo jeste javno emitovanje.

Ma neznam ni hoće li pjesma proći na festival na kraju krajeva?! Kada se zavr?i konkurs, onda se to radi nanovo?! Mene sada interesuje, mogu li ja dobiti zvuk sa kojim bi pjesma tamo mogla nastupiti?

Obrisaću je u ?to skorije vrijeme.

LA-2A
13-01-2012, 10:11 AM
:)

Interesuje me mnogo, koristim li ispravno efekte - ima li kakvih gra?aka u kori?tenju eq-ova, limitera, je l' snimak dovoljno glasan?!

ima gresaka cuje se iz aviona da nisi sekao niske pogotovo na tom kiku,a to su po meni najvece greske u miksu ebo i limitere i kompresiju reverbe ako eq pusta sve nisko i debelo

soundman
13-01-2012, 10:20 AM
Neki master reverb, ili...?!
Imam reverba na posebnim kanilima, mo?da ne prvi?e - na nekim semplovima je izgleda već usnimljen reverb (ne mnogo, npr. piano ima neki prirodan room, ali nisam siguran u sabiranje njega i sad nekog hall-a - mogu li to?!), većinu sam vozio kroz impulse koji "fabrički" dolaze uz njih, pa ih dozirajram u miksu (u KONTAKT-u). Negdje sam dodavao svoje reverbe. ...Nisam bio siguran kako će se na kraju slo?iti sve te različite reverbacije - a nisam vičan da izračunam, pa ubodem isti reverb kao ?to već imam?!...Nije da nisam poku?avao, ali?!

Pa fali mi neki Hall da poveze sve. Ne reverb na masteru. Cujem dosta room reverba ali mi sve zvuci odvojeno a ne kao celina

Malo jesam, ali očigledno ne dovoljno?!:(

Pa svi hi hatovi, narocito negde u drugom delu pesme zvuce potpuno identicno. Mislim da neki to zovu machine gun efekat.

Koristio sam samplemodeling tenor sax...mo?da ga nisam dobro koristio...neznam?! Na njega da stavim dilej?

Niste ga dobro koristili. On ima onaj (expression?) zaboravih kako se zove. Ako nemate volume pedalu da kontrolisete, prevezite ga na modulation na klavijaturi. To ce mu dati dosta pristojniju ekspresiju. Naravno, mora se svirati ponovo sa koriscenjem te expresije. Ovo uopste ne lici na samplemodeling tenor.

Bubnjevi su "Steven Slate", i prilično su izprocesuirani. Poku?aću, valjda neću mnogo zabrljati?! EZ drummer sam nekada koristio, kao i mnoge druge, ali mi je "Slate" bio otkrovenje - ne toliko kako zvuči sam za sebe, nego kako legne u miks - mo?da je to moj krajnje subjektivan utisak.

Nisam koristio SS bubnjeve mada sam cuo demoe na YT i to uopste ne zvuci kao ovo vase. Kod vas je kick napred, dobos skroz pozadi u nekoj drugoj prostoriji, tomovi kad udju kao da je nova traka usla. Ovo je daleko od "leganja u mix". Zato sam pomislio da koristite neki jednostavniji bubanj, koji zvuci kao set pa sam preporucio EZ.

Pomogli ste! :) Hvala! Danas ću jo? da radim!

Nema na cemu. Meni sve manje vise prolazi osim sto to ne zvuci kao celina. MOzda bi mogli da tako pristupite miksu da prosto zvuce kao grupa muzicara u istoj prostoriji.

soundman
13-01-2012, 10:22 AM
ima gresaka cuje se iz aviona da nisi sekao niske pogotovo na tom kiku,a to su po meni najvece greske u miksu ebo i limitere i kompresiju reverbe ako eq pusta sve nisko i debelo

Zasto tako mislite? Moje misljenje ja da to odlicno. Jako volim da cujem nisko i debelo.

Hart
13-01-2012, 10:31 AM
Zasto tako mislite? Moje misljenje ja da to odlicno. Jako volim da cujem nisko i debelo.

Da, ja sam eq-om čak namjerno malo naglasio to, jer mi je falilo, imao sam malo previ?e tog srednjeg basa koji sam malo spustio, a digao sam taj niski bas - to je taj kick. Da l' ga re?em?

Bockie
13-01-2012, 10:34 AM
Mislim da dosta čestito zvuči!

Lično mislim da jeste malo "jače" dole, kick, ali to nije greska. Moguce da je monitoring "potkazao" ili tako nesto.

Da, soundman rece "velocity" bubnja, i tu je u pravu!
Dakle, kada se programira bubanj, učestaliji elementi kao sto je "kontra" (hi-hat) ili "ride", bitno je, za ukupan dojam "živosti" ritma voditi racuna o naglašavanju nekih delova. Probacu ovako "boldovano" da objasnim.
Ako npr. imamo "osminski" ili "šesnaestinski" hi-hat, obicnim kliktanjem ce on izgledati ovako: "xxxxxxxxxx", a naglašavanjem moze izgledati "xxxxxxxxxx"...što če sigurno uneti živost i više "bubnjarski" zvuk...Nadam se da se razume po(j)enta...:wink:
Da, takodje, imam utisak da je sve nekako programirano iz ugla klavijaturiste, i gitare i bubanj,bas, ceo aranzman odise "klavirskim" razmisljanjem...
Sto opet, nije greska, ali mislim da bi moglo biti "potpunije" ako se malo vise ispoštuje neka sviračka logika svakog instrumenta ponaosob...

Ja uvek vise volim da koristim žive instrumente, nije tesko pozvati nekog gitarosa da "ispoliva" neke deonice... Sad pre koji dan okacim neki stari demo koji sam davno snimio... Bubanj je takodje programiran,a ja ex-bubnjar :D pa poslusaj (http://dl.dropbox.com/u/2806767/Marija%20Mirkovic-Kada%20nema%20te.mp3) baš tu dinamiku,akustare itd,otprilike, da znas na sta mislim...

Poz'

LA-2A
13-01-2012, 10:39 AM
svi mi volimo masno i debelo,ali sta se desava kad tri debeljana pokusavaju da prodju kroz jedna mala vrata???

nista il ce ostati bez vrata il ce skontati da ipak moraju malo na dijetu:rotfl:

soundman
13-01-2012, 10:42 AM
svi mi volimo masno i debelo,ali sta se desava kad tri debeljana pokusavaju da prodju kroz jedna mala vrata???

nista il ce ostati bez vrata il ce skontati da ipak moraju malo na dijetu:rotfl:

Moze se mesta naci na razne nacine. Ako radite mono mix, onda to stoji. Stereo je mnogo veci soundstage.

Hart
13-01-2012, 10:43 AM
Pa fali mi neki Hall da poveze sve. Ne reverb na masteru. Cujem dosta room reverba ali mi sve zvuci odvojeno a ne kao celina

Pa gdje da stavim taj reverb - ?ta mislite?!...Znam da ne ide na master, ali mislio sam da hoćete to da mi ka?ete?

Pa svi hi hatovi, narocito negde u drugom delu pesme zvuce potpuno identicno. Mislim da neki to zovu machine gun efekat.

Da:) ...Tako zvuči. Znači to ponovno :banghead:

Niste ga dobro koristili. On ima onaj (expression?) zaboravih kako se zove. Ako nemate volume pedalu da kontrolisete, prevezite ga na modulation na klavijaturi. To ce mu dati dosta pristojniju ekspresiju. Naravno, mora se svirati ponovo sa koriscenjem te expresije. Ovo uopste ne lici na samplemodeling tenor.

To je onaj fini vibrato? Nemam ni modulation na klavijaturi - imam klavinovu :(
Mo?e li se to upisati negdje u midi mapi u Cubaseu...nemogu to da pronadjem?!

Nisam koristio SS bubnjeve mada sam cuo demoe na YT i to uopste ne zvuci kao ovo vase. Kod vas je kick napred, dobos skroz pozadi u nekoj drugoj prostoriji, tomovi kad udju kao da je nova traka usla. Ovo je daleko od "leganja u mix". Zato sam pomislio da koristite neki jednostavniji bubanj, koji zvuci kao set pa sam preporucio EZ.

Hahaha! Znači, smio bih staviti neku kompresiju na grupni kanal i neki impuls?!

Nema na cemu. Meni sve manje vise prolazi osim sto to ne zvuci kao celina. MOzda bi mogli da tako pristupite miksu da prosto zvuce kao grupa muzicara u istoj prostoriji.

To bi bilo ono ?to hoću, ali ne umijem! Hvala jo? jednom!

Hart
13-01-2012, 10:48 AM
Mislim da dosta čestito zvuči!

Lično mislim da jeste malo "jače" dole, kick, ali to nije greska. Moguce da je monitoring "potkazao" ili tako nesto.

To će vjerovatno biti uzrok?! Yamahe HS50 - nikad dovoljno basa?!

Da, soundman rece "velocity" bubnja, i tu je u pravu!
Dakle, kada se programira bubanj, učestaliji elementi kao sto je "kontra" (hi-hat) ili "ride", bitno je, za ukupan dojam "?ivosti" ritma voditi racuna o nagla?avanju nekih delova. Probacu ovako "boldovano" da objasnim.
Ako npr. imamo "osminski" ili "?esnaestinski" hi-hat, obicnim kliktanjem ce on izgledati ovako: "xxxxxxxxxx", a nagla?avanjem moze izgledati "xxxxxxxxxx"...?to če sigurno uneti ?ivost i vi?e "bubnjarski" zvuk...Nadam se da se razume po(j)enta...:wink:

Jasno! Hvala svima ljudi!

soundman
13-01-2012, 10:51 AM
Uh, mislim da je zapravo nemoguce pomoci na ovaj nacin preko foruma. Mozda da promenite to sto smo rekli pa da saljete pa da idemo korak po korak.

Sto se tice expressiona (c11) moze da se programira. Udjite u velocity i promenite umesto velocity da ide expression i onda ga crtajte

Hart
13-01-2012, 10:55 AM
Uh, mislim da je zapravo nemoguce pomoci na ovaj nacin preko foruma. Mozda da promenite to sto smo rekli pa da saljete pa da idemo korak po korak.

Sto se tice expressiona (c11) moze da se programira. Udjite u velocity i promenite umesto velocity da ide expression i onda ga crtajte

Poma?ete mi! ...ali sada ću imati pune ruke posla, dok sve ovo ne isprobam pa cu okačiti rad ponovo!

Bockie
13-01-2012, 10:57 AM
...ali sada ću imati pune ruke posla, dok sve ovo ne isprobam pa cu okačiti rad ponovo!

Pa niko nije ni rekao da je bas tako lako...:wink:

Dopunio sam i prethodni post, pa pogledaj primer...

poz'

soundman
13-01-2012, 11:02 AM
Da, takodje, imam utisak da je sve nekako programirano iz ugla klavijaturiste, i gitare i bubanj,bas, ceo aranzman odise "klavirskim" razmisljanjem...
Sto opet, nije greska, ali mislim da bi moglo biti "potpunije" ako se malo vise ispo?tuje neka sviračka logika svakog instrumenta ponaosob...

Upravo. Zato i predlozih EZ koji mozda nije naj naj, ali je komplet set koji zvuci kompaktno, samo se doda reverb, a i ima u sebi gruvove, koji su bubnjarski programirani (nisu totalno quantizovani) mislim da bi tako bilo manje "stete"

Hart
13-01-2012, 11:06 AM
Ja uvek vise volim da koristim žive instrumente, nije tesko pozvati nekog gitarosa da "ispoliva" neke deonice... Sad pre koji dan okacim neki stari demo koji sam davno snimio... Bubanj je takodje programiran,a ja ex-bubnjar :D pa poslusaj (http://dl.dropbox.com/u/2806767/Marija%20Mirkovic-Kada%20nema%20te.mp3) baš tu dinamiku,akustare itd,otprilike, da znas na sta mislim...Poz'

Ovdje ima mnogo više dinamike na svakom instrumentu. Klavir je dobar. Kod mene klavir je malo mutan - imate li taj utisak?! Ali, ne zvuči mi bolje ni kada ga posvijetlim, ni intervencijama eq-a.

Sviram ja i gitaru, ali nemam neku dobru gitaru, pa sam za ritam koristio "real guitar"

Taj reverb, da l' da stavim na klavir?! - on je nekako uvijek tu prisutan
Malo dileja na sax
i, šta rekoste - da l' da stavim tog reverba na bubnjeve?

Bockie
13-01-2012, 11:14 AM
Ovdje ima mnogo više dinamike na svakom instrumentu. Klavir je dobar. Kod mene klavir je malo mutan - imate li taj utisak?! Ali, ne zvuči mi bolje ni kada ga posvijetlim, ni intervencijama eq-a.

Sviram i ja gitaru, ali nemam neku dobru gitaru, pa sam za ritam koristio "real guitar"

Da, klavir je možda čak i tamniji kod mene! Ali je u pitanju neki matori "kurzweil", klavijatura koja nema neki sound ovako, ali "sedne" prokleto dobro u mix, sa 0% editinga, "regler gore-dole" tehnikom...

Akustara je neka Yamaha,vrlo skupa, ali je opet sve to snimljeno u "spavacoj" sobi, Beta 57, karta od 150€, nikakve izolacije,nista... Probaj i sam da snimis tu gitaru, isto za probu, videćeš da lepše radi, pa sve i da zvuk nije najbolji, sve i da je "labav" štim, bolje će raditi u pesmi takva, uneće više dobrog, nego "precizni" semplovi...!

Poenta je to dinamičko "disanje" cele pesme i toga mi eventualno fali kod tebe, ali kazem, vrlo korektno si odradio.

Taj Yamahin monitor bezočno laže u midlu i basu, sto nije problem kada naučiš koliko i gde, dakle slušaj još više muzike na njima, one koje inače slušaš, koju dobro poznaješ...!

poz'

Hart
15-01-2012, 02:54 AM
Srećna i ova druga Nova Godina, onima koji slave! :wink:

http://soundcloud.com/pedjahart/mi-emo-pesmom-menjati-svet-2/s-XdAmz

Dotjerao sam malo dinamiku na bubnju, i to je sad bolje?! Stavio sam i neki impuls na group, pa nije vi?e tolikos suv.
Gitaru nisam odsvirao, ali sam olabavio ?tim na real-gutar-u, i zadao malo ka?njenja, mada se to ne primjeti...ali bolje je koliko mi se čini?! :)
Klavir sada ima malo vi?e sustain-a, i malo sam ga ra?irio.
Dosta toga sam exportovao u mono - kick, bass, sax, gitare ne početku...Bass je pro?li put imao bass rider koji ga je poravnao, ubio mu dinamiku, sada sam ga skinuo, i bolje radi.
Orgulje su dobile svoj chorus, i to donekle naru?ava onu sterilnost, dok sam na gitarama skinuo chorus, i one sada zvuče prirodnije?!
Ne?to malo sam radio i na automatizaciji.
Onaj "expression" na saksofonu mi ne funkcioni?e - inače me zeza taj sax - ima nekih bagova?! ...Mak'o sam samo mod u kontaktu, pa svira sa tim vibratom, ali nije HP. Stavio sam i neki delay, pa on to malo i pokriva, ali malo narodnjački zvuči:) Onaj "debeli" Kick sam side-chain-ovao basom, a i dodatno sam rezao to nisko područje (sad na yamahama nečujem ono ?to mi se dopadalo, ali izgleda da je svugdje drugdje bolje?!)
Obilato sam upotrebljavao MeldaProducton-ov DynamicEq - sjajna stvar - njime blago naglasim sječem ili određena područja na instrumentu, i pustim da se gibaju u dinamici - mnogo je fleksibilan :) - čini mi se da mo?e da pomogne samom groove-u, Na kraju, ako nisam ba? siguran u ono ?t? napravim mogu i da podesim nivo koliko će toga ?to sam predhodno na?telio uop?te ići u miks.
Ima tu jo? puno saturacije itd....Nemogu sada da se sjetim ?ta sam sve radio?! Imam jo? malo posla - (je l' bio bolji onaj klavirski uvod za oktavu ni?e?), treba do ubacim jo? one prstiće, ili zvečkicu neku, a pravi mi je problem ?to sam zamislio i dionice nekog hora, ili barem dva back vokala, i treba da snimim i glavni vokal...
...s' tim imam manje iskustva (brinu me ti back vokali, smijem li se ja upustiti u to snimanje u sobi...kako ih tretirati?! - snimanje, miksanje?!...snimao sam dosad neke demo snimke i ne?to za predstave - glavni vokal, ali nemogu se ba? pohvaliti?!

Interesuje me jo? kako uraditi mastering - zasad je to samo onako?! - čačkao sam malo, sasvim malo eq, mastertape, i MaseratiGRP. Stigao sam se u medjuvremenu i dobro napiti :D

Pozdrav svima! Hvala na pomoći! Komentari?ite ako ste u mogućnosti, dobro će mi doći?!

soundman
15-01-2012, 03:13 AM
Bubanj malkice bolje zvuci, osim sto ja ne cujem taj impuls. I dalje je kick prejak a dobos preslab, Hihat preslab, timpani prejaki, overheadi ne postoje.

Klavir nema nikakav reverb, saksofon je toliko los da bih ga najradije izbacio, i stavio neki sint ili nesto ubedljivije.

Probajte umesto reverba koji koristis da stavis neki Hall od recimo 2.8-3.2 sec i da ga dodas malo vise.

Violine nemaju nikakvu realnu ekspresiju Uzmite neke najobicnije iz Kompakta Violin arco ili slicne , radice dosta bolje.

Uzmite neku produkciju sa interneta koja je slicna vasoj ali da ste sigurni da ja kvalitetna i probajte da sto blize izimitirate zvuk, to je jedino pametno resenje koje mogu da vam dam, ili da zamolite nekog iskusnijeg da smiksa pa da gledate sta radi.

soundman
15-01-2012, 03:19 AM
Cini mi se po vasem postu da cujete jako delikatne stvari a ne cujete da je dobos makar 6 ili vise db slabiji nego sto treba da bude. Bice da Vam je monitoring ili soba jako losa. Mozda da probate odnose da napravite na slusalicama ?

Znak
15-01-2012, 10:46 AM
Meni sve osim one gitare zvuči kao "karaoke" (MID) fajl pu?ten na bilo kojoj integrisanoj zvučnoj karti. Takav je aran?man, nastojanje da ne?to ve?tačko zvuči prirodno, vrlo zeznut poduhvat. "Pravi" bubanj, klavir, orgulje, saksofon... ?to vi?e imitacija to dalje od prave stvari. Ako već ne mo?e? da snimi? ni?ta iz realnog sveta onda je bolje IMHO da to zvuči kao elektronska muzika, da bude ono ?to u stvari i jeste. Ja bih izbacio zvuk gitare, klavira, orgulja i saksofona i sve to zamenio sinti zvukovima, a aran?man bubnjeva bi bio minimalistički, bez ikakvih prelaza na timpanima i sl. ali zato sa dosta punim zvukom (slojevi, daire preko dobo?a, itd.). Iz bass linije bih izbacio one fretless momente jer su daleko od istine.

Bockie
15-01-2012, 12:44 PM
Uh...

Pa, osim zamerki na zvuk, onaj sax je stvarno dno ?ivota, i dalje sam ubedjen, da pre nego sto mo?emo ozbiljnije doterivati zvuk, treba re?iti aran?man, prevashodno BUBANJ, koji je sviran kao da je melodijski instrument, a ne ritmički...

?to kaze Znak, ako se već koristi "akustični"-a-like bubanj, onda se mora doterati i na logiku sviranja akustičnog bubnja.
Ovakav aran?man,patern,kako god, prilično nikad neće? čuti kod "?ivog" bubnjara. Suvi?e je "izlomljeno", nema "flow" i odi?e tim "factory midi preset" duhom...

Ne znam... Po?alji mi taj midi od bubnja, ako hoćes, da probam nesto...

Hart
15-01-2012, 01:51 PM
Svjestan sam ja većine tih problema, ali sam zamislio da to pravim bez nekih sintova, ?ta znam?!
Prostorija u kojoj radim je vrlo mala, nema simetrije, ja se tu nalazim u nekakvom ispupčenju - zvuk jednog monitora ide direkt u ćo?ak sa moje lijeve strane, a drugi se prostire desno, ka prostoriji i vratima, ali sad nemam mogućnosti da to promjenim - u budućnosti planiram da opremim neku prostoriju, uradim akustički tretman i tako to - mislim da se ozbiljnije ovim bavim. Odnedavno sam se zaposlio kao nastavnik klavira i muzičke kulture, pa ću imati i priliv novčenih sredstava, koji ću moći da ula?em u sve to. :D
I pored toga, naravno da čujem kako propada taj dobo?, fali, ali ne?to sam pre?ao preko toga (bubanj sam kucao u smartmusic finale, tamo je GM mapa, a br?e mi ide da kuckam to notama, tamo imam i oznake za artikulaciju i dinamiku, koje program po?tuje i odra?avaju na midi velocity, tako sam je od početka stavljao akcente na teze, htio da dobijem upravo ono ?to ste mi kasnije preporučivali, ispostavilo se da su ti akcenti nedovoljni i da zvuči machine gun :(. Nisam ne?to htio da prčkam puno po postavkama bubnja koje je zadao Slate i da dignem taj dobo?
Kako bi bilo da samo naslojim te daire preko, ovakvog dobo?a, pojačam onaj impuls na grupi (bi l' tada trebao izbaciti kick iz grupe, jer mi ne?to smeta taj kratki odjek na njemu, zbog toga sam i smanjio taj reverb). Ili da po?aljem Big Bockie-u midi, samo nemam sačuvan midi sa ovim dinamičkim izmjenama, zaboravio sačuvati :(. Na klavir takođe malo reverba, zamjeniti stringse nekim boljim, i umjesto saksa staviti ne?to drugo - i mene podsjeća na one "teheranske" boje na svadbama :)

Bockie
15-01-2012, 04:55 PM
samo nemam sačuvan midi sa ovim dinamičkim izmjenama, zaboravio sačuvati :(.

Ni ne trebaju mi...:wink:...samo midi bubnja...

Hart
15-01-2012, 05:45 PM
Quote:
Ni ne trebaju mi......samo midi bubnja...

Na midi bubnja sam i mislio, ono što sam mjenjao velociti na hat-u i ride-u. Ovo je onako kako je u finale-u itkucano, obično treba neka intervencija?!

http://soundcloud.com/pedjahart/output-stereo-out-9/s-J85jo

Uh! Evo još jedna verzija.

A evo i midi

Bockie
16-01-2012, 11:01 PM
Joj druze... Dobio sam akutnu lobanjobolju...:D

Evo, nesto sam nakucao... Pa ti iskoristi sta mozes, princip je tu...pa klikci dalje...ja nisam vise mogao...:D

Cubase je po default-u otvorio tu midi traku sa HALion One i "Stereo GM" setom... ...uh... kakav težak shit od sounda...ali za programing me mrzelo da otvaram neka ludila... Onaj deo sa "fretles basom"... Tu isto treba ritmicka podloga, ali me ovo prvo iscedilo, pa se i tu igraj...

Nisam uradio do kraja, ali to nije ni po(j)enta, nego da usmerim dalji rad na pesmici, i ima tu dosta jos, i aranzmanski i produkcijski prostora za debeo rad...

Bubanj, ritam, nije melodijski instrument i ne moze se tako tretirati u ovom slucaju, ali je osnova, kičma, to isprati i bice ok...
Ispravio sam malo i onaj "joj sto boli" prelaz (mada su svi uglavnom boleli), pa ces mozda morati i bas liniju da prilagodis (mada mozda i ne mora), ali mozda ne mora nista od svega ovoga, pa radi kako mislis...:D

Mp3 preview (http://dl.dropbox.com/u/2806767/Hart%27s%20war.mp3)

Midi (http://dl.dropbox.com/u/2806767/Dzidzi%20midi.mid)

podvuci sad ovaj (džidži) midi tamo kod tebe, pa ce kud i kamo srecnije da zvuci bubanj, pa okaci...

Pozdrav!

Hart
17-01-2012, 12:50 AM
Joj druze... Dobio sam akutnu lobanjobolju...:D

Evo, nesto sam nakucao... Pa ti iskoristi sta mozes, princip je tu...pa klikci dalje...ja nisam vise mogao...:D

Cubase je po default-u otvorio tu midi traku sa HALion One i "Stereo GM" setom... ...uh... kakav težak shit od sounda...ali za programing me mrzelo da otvaram neka ludila... Onaj deo sa "fretles basom"... Tu isto treba ritmicka podloga, ali me ovo prvo iscedilo, pa se i tu igraj...

Nisam uradio do kraja, ali to nije ni po(j)enta, nego da usmerim dalji rad na pesmici, i ima tu dosta jos, i aranzmanski i produkcijski prostora za debeo rad...

Bubanj, ritam, nije melodijski instrument i ne moze se tako tretirati u ovom slucaju, ali je osnova, kičma, to isprati i bice ok...
Ispravio sam malo i onaj "joj sto boli" prelaz (mada su svi uglavnom boleli), pa ces mozda morati i bas liniju da prilagodis (mada mozda i ne mora), ali mozda ne mora nista od svega ovoga, pa radi kako mislis...:D

Mp3 preview (http://dl.dropbox.com/u/2806767/Hart%27s%20war.mp3)

Midi (http://dl.dropbox.com/u/2806767/Dzidzi%20midi.mid)

podvuci sad ovaj (džidži) midi tamo kod tebe, pa ce kud i kamo srecnije da zvuci bubanj, pa okaci...

Pozdrav!

:grin: Može, može! Sviđa mi se. Hvala mnogo na trudu i uloženom vremenu, nadam se da ću moći uspješno nastaviti u ovom maniru!

...Evo dokaz za to kako su oni koji su zaista veliki apsolutno nesebični. :) Who is the man?! Hahaha! Častim kada se sretnemo! :)

...Hm, da moraću promjeniti i bas na tim prelazima, ali neka :grin: