View Full Version : Studentova soba za vezbanje violine
Student
06-01-2012, 10:39 PM
Pozdrav svima. Citam vas forum redovno i interesuje da li bih ja ogluveo sobu sa jednim slojem azmafona od 2 cm i preko toga perforirana AD ploca presvucena tkaninom. Soba je 240*280 i visina 27o. Soba je potpuno prazna a potrebno mi je zbog vezbanja violine jer u ovakvom stanju imam strasan odjek. Hvala svima i srecno Badnje vece.
Eomsy
06-01-2012, 10:46 PM
Pozdrav svima. Citam vas forum redovno i interesuje da li bih ja ogluveo sobu sa jednim slojem azmafona od 2 cm i preko toga perforirana AD ploca presvucena tkaninom. Soba je 240*280 i visina 27o. Soba je potpuno prazna a potrebno mi je zbog vezbanja violine jer u ovakvom stanju imam strasan odjek. Hvala svima i srecno Badnje vece.
Nemoj se uvrijediti, ali sa ovim pitanjem si upravo osporio crveno boldano :wink:. Neće? si oglu?iti sobu sa samo jednim slojem azmafona ... ubit će? samo ne?to visokih ... Malo vi?e pročačkaj po sticky temama, pa će ti biti mnogo toga jasnije.
Student
06-01-2012, 10:50 PM
Pa bas zato sto citam znam da treba minimum 2 sloja azmafona... ali meni ne treba soba za snimanje vec soba za vezbanje i zato pitam da li bih dobio neki rezultat sa tim?
Nisam se uvredio :)
boggy
06-01-2012, 11:02 PM
Pa bas zato sto citam znam da treba minimum 2 sloja azmafona... ali meni ne treba soba za snimanje vec soba za vezbanje i zato pitam da li bih dobio neki rezultat sa tim?
Dobio bi neki rezultat.
Pre toga, pogledaj posto su krovne letve na stovaristu. Pa sracunaj koliko bi te kostao jedan cloud (viseci plafonski apsorber) nesto uzi od dimenzija plafona, sa ramom/rostiljom od tih letvi i preko platna rasporedi preostalo iz paketa po MLS sekvenci sa donje strane (da se vide) Na taj ram stavi cetiri ili pet slojeva azmafona od 2cm debljine, celom povrsinom, zazor do plafona neka bude priblizno debljine svih slojeva azmafona (~10cm)... i zakosi taj cloud za santimetar - dva... prema jednoj strani...... pa probaj kako ti to "svira".
Ako budes to radio, startuj novi thread pa cemo nastaviti diskusiju.
boggy
06-01-2012, 11:03 PM
Gde smo to napisali?
Student
06-01-2012, 11:14 PM
Ne znam da li ste napisali 2 sloja ali ste rekli da treba da bude 10 cm debljine. I zasto je sada to toliko bitno? Ne verujete da sam procitao forum ili ne smem da postavim pitanja ako mi nesto nije jasno? Ne znam sta je plafonski apsorber? :)
Eomsy
07-01-2012, 08:35 AM
Ne znam da li ste napisali 2 sloja ali ste rekli da treba da bude 10 cm debljine. I zasto je sada to toliko bitno? Ne verujete da sam procitao forum ili ne smem da postavim pitanja ako mi nesto nije jasno? Ne znam sta je plafonski apsorber? :)
Ha, ha. Točno ku?im kak se osjeća? ... ko da te netko napada :D , ali mora? shvatiti da je ljudima ovdje te?ko stalno pisati jedno te isto, a i nekada se pisana pitanja/tvrdnje mogu protumačiti drugačije od strane čitaoca! Pitanja su uvijek dobrodo?la, ako su konstruktivna :wink:.
Boggy ti lijepo ka?e, otvori svoj thread i počni sa time. Plafon je isto toliko bitan, koliko i zidovi koji te opkru?uju. Na?alost u azmafon se ne ku?im :( (jer ga ovdje nema), ali se ku?im u mineralnu vunu, pa ti nebi bilo lo?e baciti računicu azmafon/vuna i vidjeti ?to ti je jeftinije. Plafon 10 cm sa 10 cm odmakom, a na zidove stavlja? "debljinu" koju provjerava? kolika ti je dovoljna za ono ?to tra?i?. Već 5 cm tvrđe kamene vune po zidovina, će dati slu?nu razliku ...
boggy
07-01-2012, 08:41 AM
.....a na zidove stavlja? "debljinu" koju provjerava? kolika ti je dovoljna za ono ?to tra?i?. Već 5 cm tvrđe kamene vune po zidovina, će dati slu?nu razliku ...
Na zidove za pocetak ne mora nista.
Student
07-01-2012, 10:39 AM
Hvala na brzim odgovorima. Ne bih da otvorim thread dok ne krenem sa radom. Od ponedeljka cu verovatno krenuti pa cu otvoriti novu temu. Za sada jos ne znam kako i sta cu.
:)
Znaci, na plafon da stavim 10 cm izolacije? Ako sam dobro shvatio, i na plafonu napravim konstrukciju i stavim azmafon ili mineralnu vunu. Sta da stavim preko azmafona ili kamene vune? Mislim da ce mi se jako smanjiti prostorija ako toliko spustim . Tada cu imati samo 250 visine. :)
boggy
07-01-2012, 11:47 AM
Hvala na brzim odgovorima. Ne bih da otvorim thread dok ne krenem sa radom. Od ponedeljka cu verovatno krenuti pa cu otvoriti novu temu. Za sada jos ne znam kako i sta cu.
:)
Znaci, na plafon da stavim 10 cm izolacije? Ako sam dobro shvatio, i na plafonu napravim konstrukciju i stavim azmafon ili mineralnu vunu. Sta da stavim preko azmafona ili kamene vune? Mislim da ce mi se jako smanjiti prostorija ako toliko spustim . Tada cu imati samo 250 visine. :)
Objasnice ti Eomsy, u svom threadu (koji si procitao): http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=299086#post299086
Ako stavljas kamenu vunu, stavi Ecose
mekonin
07-01-2012, 12:04 PM
Objasnice ti Eomsy, u svom threadu (koji si procitao): http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=299086#post299086
Ako stavljas kamenu vunu, stavi Ecose
Koje sve gustine Ecose kamene vune se mogu naci kod nas?
Na jednom stovaristu ovde u Nisu koje je navodno glavni zastupnik Knaufovih proizvoda pokazali su mi samo u rinfuzu i to je kao to.
boggy
07-01-2012, 12:15 PM
Koje sve gustine Ecose kamene vune se mogu naci kod nas?
Na jednom stovaristu ovde u Nisu koje je navodno glavni zastupnik Knaufovih proizvoda pokazali su mi samo u rinfuzu i to je kao to.
Video sam rolne Ecose mekane kamene vune (verovatno 30-40kg/m3) u Metro-u u Beogradu, nisam je jos kupovao niti koristio... samo sam zapazio da je ima.
I ako na tu mislis... ako je u rolni, ona je ok za cloud, mozda je samo treba i gore i dole "tapacirati" vazduhopropusnim tekstilom da ne bi padala prasina po glavi.
Spominjem Ecose, zato sto nemaju svi posetioci Rumskog mogucnost da kupe Azmafon, mada ih ima koji su dolazili kolima iz Hrvatske i kupovali ga u Kragujevcu.
Eomsy
07-01-2012, 01:21 PM
Sta da stavim preko azmafona ili kamene vune?
Mikrofibru, tkaninu koja ti neće propu?tati čestice vune ...
Mislim da ce mi se jako smanjiti prostorija ako toliko spustim . Tada cu imati samo 250 visine. :)
Ne?to ?rtvuje? da bi drugo dobio ... tak to ide :wink:. Problem se javlja ako si visok 2,60, pa glavom lupa? u cloud :D .... Meni je u mom studiju cloud iznad controlnog stola smje?ten na samo 1,85, ali mi ne smeta, po?to sam manji od toga :rotfl: ...
mekonin
07-01-2012, 04:35 PM
Video sam rolne Ecose mekane kamene vune (verovatno 30-40kg/m3) u Metro-u u Beogradu, nisam je jos kupovao niti koristio... samo sam zapazio da je ima.
I ako na tu mislis... ako je u rolni, ona je ok za cloud, mozda je samo treba i gore i dole "tapacirati" vazduhopropusnim tekstilom da ne bi padala prasina po glavi.
Spominjem Ecose, zato sto nemaju svi posetioci Rumskog mogucnost da kupe Azmafon, mada ih ima koji su dolazili kolima iz Hrvatske i kupovali ga u Kragujevcu.
Moguce da je to to sto sam video, posto nije bilo u plocama, u svakom slucaju bilo je nesto mekano. Pretpostavljam da je to previse lako za sirokopojasne panelne apsorbere.
boggy
07-01-2012, 05:51 PM
Moguce da je to to sto sam video, posto nije bilo u plocama, u svakom slucaju bilo je nesto mekano. Pretpostavljam da je to previse lako za sirokopojasne panelne apsorbere.
"Mekano" odlcino radi u sirokopojasnim panel apsorberima... pogotovo u debljim slojevima za jako niske frekvencije, pogotovo kao cloud. Pored "tezine" ulogu igra i otpor protoku vazduha, koji ako je veci, panel vise reflektuje...
mekonin
07-01-2012, 07:12 PM
"Mekano" odlcino radi u sirokopojasnim panel apsorberima... pogotovo u debljim slojevima za jako niske frekvencije, pogotovo kao cloud. Pored "tezine" ulogu igra i otpor protoku vazduha, koji ako je veci, panel vise reflektuje...
Koja bi debljina po vama klasifikovala panel apsober u "deblje"?
boggy
07-01-2012, 07:17 PM
Koja bi debljina po vama klasifikovala panel apsober u "deblje"?
25cm do 1.5m
Student
07-01-2012, 08:12 PM
Cime je najbolje pricvrstiti cloud za plafon?
boggy
07-01-2012, 08:16 PM
Lanac, sraf u obliku kuke i tipl za plafon. Ako nisi siguran posavetuj se sa nekim ko je iskusniji... nije dobro da ti sve to padne na glavu
Student
07-01-2012, 08:26 PM
Koliko bi meni oblaka trebalo za plafon povrsine 280x 230? Predpostavljam da njih ne bi trebalo paralelno da postavim sa plafonom, vec da je jedan kraj nizi a drugi visi?
boggy
07-01-2012, 08:28 PM
Koliko bi meni oblaka trebalo za plafon povrsine 280x 230?
250x200
Predpostavljam da njih ne bi trebalo paralelno da postavim sa plafonom, vec da je jedan kraj nizi a drugi visi?
da, cini mi se da sam tako i napisao ranije.
Eomsy
07-01-2012, 08:41 PM
Betonski ankeri (http://www.mojaradionica.com/Sobno-vratilo.htm) ... nema čvr?će, a da ne probija? cijelu deku :D ...
boggy
07-01-2012, 08:49 PM
Betonski ankeri (http://www.mojaradionica.com/Sobno-vratilo.htm) ... nema čvršće, a da ne probijaš cijelu deku :D ...
Moze. Ovde to zovu i celicni tiplovi. Jedino ako mu je plafon od monta opeke (!), onda su bolji oni dugacki tiplovi sto se rascvetaju kada stezes sraf, jer je jako blizu (na 5cm) moguca supljina. Mada je ako se naleti na tu supljinu jos pa najbolje gvozdena zica, ekser, stegne se duplo zicom ekser na polovini u obliku slova "T", savije se zica sa ekserom i progura kroz rupu, to se razvuce u rupi i vise nema nazad.... ako nije jasno mogu da nacrtam.
Student
07-01-2012, 08:49 PM
Imam mali problem jer je sijalica to jest kabal za struju na samoj sredini plafona.
boggy
07-01-2012, 08:53 PM
Imam mali problem jer je sijalica to jest kabal za struju na samoj sredini plafona.
Skines sijalicu, nastavis kabl i napravis osvetljene po ivici clouda sa LED rasvetom (koja se ne greje puno)... bice i lepsa vizuelna atmosfera. Jako osvetljenje resis nekom lepom podnom lampom.
Ili na drvenim plocama razmestis nekoliko svetiljki na samom cloudu.
To ti bilo koji elektricar moze uraditi za jedno pre-podne.
Student
07-01-2012, 09:00 PM
Kako da stavim led rasvetu po ividi clouda kada cu ceo cloud da persvucem tkaninom? Mislite da se nece paliti to?
boggy
07-01-2012, 09:24 PM
Kako da stavim led rasvetu po ividi clouda kada cu ceo cloud da persvucem tkaninom? Mislite da se nece paliti to?
Ima led rasvete i u obliku obicnih sijalica... ne samo traka... i da, te trake se ne greju... moze preko tkanine...
Student
07-01-2012, 09:28 PM
Ta jedna traka je 11000 dinara a ima 6 malih sijalica. To mi je jako skupo :)
Jel ima jos neko resenje?
BlasterMaster
07-01-2012, 09:30 PM
1. tiplovi - ankeri su dobri mada teze se nalaze, jedino ako probas u nekom centru za shrafovsku robu i malo su skuplji... i rade ako ti je gore monta, mozda ce ti biti zeznuto ako je betonska ploca... a ako njih ne nadjes, samo trazi plasticne SAMOGUZVAJUCE tiplove u radnji, ima mozda par modela i svi rade poso na istom principu, a da drze, bogami drze ko ludi... pre ce se holshraf sa kukicom ispraviti (kukica) od tezine nego sto ce se izvuci... :wink:
2. led svetla postavljas kad namestis cloud na gornju plocu (to jest po gornjim ivicama da se ne vide a da osvetljuju plafon), ne moras da produzujes kabal samo ga spustis do zadnje strane clouda, samo ces morati da nekako ushushkas adapter posto skoro sve rade na 12v... prednost je sto ne greju, i sto imas vise vrsta (bele) svetlosti, pa i u boji... mana je sto su skuplje... drugo je resenje ako neces da montiras adapter da uzmes sijalice u crevu; prednost - montiraju se na 220, malo su jeftinije od led traka, i postoji mogucnost ugradnje dim-prekidaca, da mozes umesto pali-gasi da doziras kolicinu svetlosti, a mana je - mooozda malo vise greju, nemaju samolepljivu stranu, i kupuju se na odredjenu duzinu (ja sam naso 1m, 3m i 5m) znaci nema secenja i nastavljanja kao kod led traka...
Eomsy
07-01-2012, 09:32 PM
Ja sam za?erafio brodsku lampu na rub clouda, vizualno se ne vidi, a daje svijetla koliko ti je ?arulja jaka ....
boggy
07-01-2012, 09:37 PM
To je bila samo ideja, stavi sta hoces.
BlasterMaster
07-01-2012, 09:41 PM
ne znam stvarno gde si to vido ali to je nerealno preskupo :shock:
ili si se ti nesto zeznuo, ili su se oni nesto zeznuli...
obicna bela led traka je u Srbiji ako se dobro secam 440 din-m, i u metru staje 30 dioda (malih sijalica kako bi ti reko) seku se na 10 cm... znaci po 3 sijalica ide na 10 cm... druga je sa po 60 dioda u metru one su 600 din (6 evra) + pdv... tako da si verovatno ti naso nesto sto nije to sto mislimo...
boggy
07-01-2012, 09:43 PM
......
:shock: ???? :confused:
Prvo klikni na http://lmgtfy.com/?q=led+rasveta pa izaberi drugi link, pa tamo imas, recimo, ovo
http://www.elektrodigital.co.rs/Srpski/Dekorativna%20rasveta/Flex%20smd%20led.htm
sve su 6-7EUR/m (boju mozes da biras)
:rolleyes:
boggy
07-01-2012, 09:46 PM
ne znam stvarno gde si to vido ali to je nerealno preskupo :shock:
ili si se ti nesto zeznuo, ili su se oni nesto zeznuli...
obicna bela led traka je u Srbiji ako se dobro secam 440 din-m, i u metru staje 30 dioda (malih sijalica kako bi ti reko) seku se na 10 cm... znaci po 3 sijalica ide na 10 cm... druga je sa po 60 dioda u metru one su 600 din (6 evra) + pdv... tako da si verovatno ti naso nesto sto nije to sto mislimo...
Upravo to...
... samo ces morati da nekako ushushkas adapter posto skoro sve rade na 12v...
... ugradnje dim-prekidaca, da mozes umesto pali-gasi da doziras kolicinu svetlosti...
Ako je rasvjeta na 12V i slično i na istoj fazi imat češ priključen monitoring, vrlo rado dođe do bruma kod zvučnika!!!
Bolje izbjegavati 12V "obične" trafote i dimmerse...
Postoje i prilagođeni dimmersi ali su skupi ili ako ih sam prilagodiš.
Druga je priča ako je električki vod od rastveljenja odvojen od audio opreme onda možeš da "vešaš" šta hočeš.
boggy
07-01-2012, 11:47 PM
Ako je rasvjeta na 12V i slično i na istoj fazi imat češ priključen monitoring, vrlo rado dođe do bruma kod zvučnika!!!
Bolje izbjegavati 12V "obične" trafote i dimmerse...
Postoje i prilagođeni dimmersi ali su skupi ili ako ih sam prilagodiš.
Druga je priča ako je električki vod od rastveljenja odvojen od audio opreme onda možeš da "vešaš" šta hočeš.
Jeste, ali... uzgred, konkretno pricamo o sobi za vezbanje violine... pasivne... akusticne... nema monitoringa :da: :p
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=319669#post319669
Jeste da video sam ali samo odgovoram BlasterMaster-u i drugima koji to čitaju, da se ne bi pitali otkud neprijatni zvukovi kod monitoringa.
BlasterMaster
08-01-2012, 12:01 AM
da u pravu je nlp, ja sam (kod mene) razveo na drugu fazu bas zbog toga, samo mu nisam za to napomenuo jer mu treba za vezbanje mislio sam da mu tu nece trebati monitoring... ali hvala na podseti :wink:
Student
08-01-2012, 12:03 AM
Pre 2 meseca sam se uselio u kucu i sve radnje rasvete sam obisao kako bih je opremio rasvetom, kupio sam zvezdano nebo to jest 8 armatura sa led lampicama i sa onim transformatorom ili ne znam sta je...neka kutija... 11000 dinara u Halogenu u NS.
Za te trake sa led diodama sam cuo ali su mi rekli da je to vise dekor nego da bude glavna rasveta.
U toj sobi cu imati i aktivne monitore, msm vec ih imam ali ce soba biti prvenstveno namenjena za vezbanje violine.
Pozdrav, nadam se da ne smaram :)
Student
08-01-2012, 12:06 AM
Upravo sam sada ukljucio monitore i primetio sam da imam neko brujanje iako nemam led diode vec samo jedno grlo sa sijalicom. A na taj utikac mi je povezana i mikseta.
Ako sam skrenuo sa teme molim da se izbrise odgovor :)
... ma zna? kod audia sva?ta se de?ava, tako da nisi posve skrenio sa teme:D ... i ja sam zbog obične previdnosti, malko rekao oko struje i rasvjete.
Student
08-01-2012, 01:03 AM
Moracu da vidim i da se raspitam za tu elektriku... Jer cu ja tamo verovatno i slusati muziku...
BlasterMaster
08-01-2012, 01:36 AM
pa ako vec sve ide na jednu fazu i nemas mogucnosti da razvedes iz druge sobe jos jednu ne bi bilo lose investirati u jedan korektor napona za kompjuter (ups), mislim da bi to pomoglo, procesljaj ovde govorilo se o nekim modelima
npr. APC Smart linija nije lo? odabir.
Student
08-01-2012, 11:19 AM
Hvala na odgovoru. Vec imam UPS od 3000w samo ga nisam spojio jer soba nije gotova.
Sutra idem da kupim materijal. Ovako sam ja odlucio da napravim:
Napravicu cloud 200 x 230 debljine 10 cm koji cu napuniti kamenom vunom i preko toga cu staviti tkaninu. Na zidove cu staviti azmafon od 2 cm i preko toga cu staviti azma AD ploce perforirane presvucene tkaninom. To cu staviti na dva zida. Na zidu gde su mi vrata cu staviti sundjer primeacoustic (mislim da se tako pise) onaj sto ima u artistu po 512 dinara. A na zidu gde mi je prozor, tamo cu staviti trakaste zavese a na coskovima cu verovatno staviti neku tkaninu da izgubim ugao od 90 stepeni. Javicu se sa slikama kad krenem da radim.
Eomsy
08-01-2012, 01:09 PM
Napravicu cloud 200 x 230 debljine 10 cm koji cu napuniti kamenom vunom i preko toga cu staviti tkaninu.
NE BILO KAKVU TKANINU!!! Mikrofibru, jer će ti u protivnom curiti čestice vune kroz tu "nekakvu" tkaninu, pa če? onda pas-mater i Rumskom ...
Na zidu gde su mi vrata cu staviti sundjer primeacoustic (mislim da se tako pise) onaj sto ima u artistu po 512 dinara
Ovdje će ti reć da izbjegava? spu?ve :wink: ...
...a na coskovima cu verovatno staviti neku tkaninu da izgubim ugao od 90 stepeni
Sama tkanina u uglove, kako bi izgubio ugao od 90 stupnjeva, je ravna pi?anju u taj ugao .... To ti neće ni?ta pomoć ...
Jeste da.
Daj ti prvo stavi sve ideje na "papir", skica isl. da ne?to ne zaj****.
Student
08-01-2012, 10:48 PM
Prvo sto cu uraditi su dva zida sa azmafonom i ad plocama. Sledece cu Napravidi cloud...pa cu videti za dalje.
hmmm malo materijala - malo če? popraviti... a i "malo" materijala pogre?no upotrebljenog je bačen novac!
boggy
09-01-2012, 10:50 AM
Student,
thread koji si koristio za svoju sobu je zapocet 2005. godine (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10862) i do danas se ponesto promenilo i po pitanju shavatanja nacina na koji je najbolje srediti sobu za odredjenu namenu, ali i po pitanju materijala koji su na raspolaganju.
Znaci, jedan sloj azmafona na zidu i preko toga azma ad ploce NE preporucujem za ovu namenu, te je bolje nista nemati na zidovima i srediti plafon kako sam vec predlozio. Ako zidove vec zelis da sredjujes onda je bolje nastaviti slojem Ecose kamene vune, platnom i letvicama preko, posto bi adekvatna kolicina azmafona sigurno bila preskupa za tvoj budzet.
Zapoceo sam novi thread koji se tice samo tvoje teme, a onaj stari cemo ostaviti da miruje...
Student
09-01-2012, 01:38 PM
Pozdrav svima. Danas sam bio malo po gradu da gledam letve, daske, mikrofiber, knauf kamenu vunu... Medjutim, nigde nisam nasao ECOSE kamenu vunu vec samo ovo http://www.knaufinsulation.rs/sr/mineralna-vuna-sa-ecose%C2%AE-technology a za nju kazu da je staklena vuna i da nije dobra za zvucnu izolaciju vec za toplotnu izolaciju, dok na sajtu kazu da je dobra i kao zvucna izolacija.
Mislim da cu odustati od azmafona pa cu staviti i na zidove ovu mineralnu vunu ECOSE ako je to ta. 2100 dinara je jedno pakovanje. A preko nje cu staviti AD ploce ali mislim da necu staviti one perforirane da mi ne ispadaju cestice te vune kroz rupice vec cu staviti obicne.
A sto se clouda tice, napravicu ram od daske sirine 12 cm unutra cu staviti mineralnu vunu obmotacu je mikrofiberom i sa spoljnje strane cu staviti AD ploce. Sta mislite o toj varijanti?
Bockie
09-01-2012, 01:48 PM
Ovdje će ti reć da izbjegavaš spužve :wink: ...
Samo da napomenem, znam o kojoj "spužvi" je reč, dakle nije neki obican "tapetarski" sunjdjer za kauč, vec je u pitanju Primacoustic (http://www.primacoustic.com/), vrlo ozbiljna firma i imaju vrlo ozbiljan proizvodni program,to je sundjerst materijal, specijalne gustine,itd... ...i ne verujem da je bas onoliko jeftino, znam da je "ceeling cloud" ili kako vec,3-delni bio oko 250€... Sad, mozda je neka "akcija" , ali ne moze bas onoliko...al, nije sad ni bitno...
Koliko je to delotvorno, necu da ulazim u tu pricu, jer nisam kompetentan, ali znam da jako puno ozbiljno uradjenih soba i rezija ima njihova resenja po zidovima,plafonima,uglovima etc... ...i svakako (bar po budzetu) nije za "studentske" sobe...
Evo ga, ovo je u pitanju...:
http://www.studiocare.com/store/images/products/Primacoustic/SPRJRCCLOUD9_2.jpg
Poz'
Student
09-01-2012, 01:52 PM
512 dinara je kocka dimenzije 30 x 30 cm. Kupio sam 2 i stavio sam iza Tv-a jer na zidu gde mi je tv imam kamen i jako odzvanja...Kako sam stavio ta dva sundjera resio sam problem.
Bockie
09-01-2012, 01:55 PM
512 dinara je kocka dimenzije 30 x 30 cm. Kupio sam 2 i stavio sam iza Tv-a jer na zidu gde mi je tv imam kamen i jako odzvanja...Kako sam stavio ta dva sundjera resio sam problem.
Aha, da,to je ona kockica, ok, ovo je par kvadrata, verujem da je i druga gustina, itd...
boggy
09-01-2012, 02:09 PM
........
Koliko je to delotvorno, necu da ulazim u tu pricu, jer nisam kompetentan, ali znam da jako puno ozbiljno uradjenih soba i rezija ima njihova resenja po zidovima,plafonima,uglovima etc... ...i svakako (bar po budzetu) nije za "studentske" sobe...
........
Mozes li da navedes imena tih studija sa "ozbiljno uradjenim sobama i rezijama" primacousticsovim sundjerom...
EDIT: Ja sam koristio Primacoustics Scandia pakete u RES Mediji, i odgovorno tvrdim da je njihov uticaj marginalan.... trebalo je spreciti refleksije od nekih povrsina a nije bilo nacina da se to estetski uklopi u celinu, bez sundjera, otprilike manje od 1% uticaja na ukupni utisak..... btw... Scandia im je najjeftinija.
boggy
09-01-2012, 02:15 PM
Meni to zvuci malo prejeftino da bi imalo Primacoustics marku na sebi... ali ne pratim sta rade.
Student
09-01-2012, 02:15 PM
Boggy molim vas odgovorite mi na gore posvljeno pitanje vezan za Ecose?
Hvala
boggy
09-01-2012, 02:20 PM
Boggy molim vas odgovorite mi na gore posvljeno pitanje vezan za Ecose?
Hvala
Jesam, pre dva dana...
boggy
09-01-2012, 02:37 PM
.......
Mislim da cu odustati od azmafona pa cu staviti i na zidove ovu mineralnu vunu ECOSE ako je to ta. 2100 dinara je jedno pakovanje. A preko nje cu staviti AD ploce ali mislim da necu staviti one perforirane da mi ne ispadaju cestice te vune kroz rupice vec cu staviti obicne.
A sto se clouda tice, napravicu ram od daske sirine 12 cm unutra cu staviti mineralnu vunu obmotacu je mikrofiberom i sa spoljnje strane cu staviti AD ploce. Sta mislite o toj varijanti?
Sve u redu, samo ja nikako ne bih stavljao AD ploce. Nego Ecose + tekstil + krovne letve kao binarni difuzor.
AD ploce su za hotele, trpezarije i cekaonice... ne treba ih koristiti u studijima i vezbaoicama.
Student
09-01-2012, 02:54 PM
Da li govorite za cloud ili za zid?
Meni se cini da lepse izgleda soba sa tim AD plocama nego da po celoj sobi imam tekstil. Ja sam cak i alergicann na kucnu prasinu a znam da tekstil upija dosta prasine.Zato sam mislio da stavim AD ploce, jer su mi rekli da one ne skupljaju prasinu.
boggy
09-01-2012, 03:13 PM
Da li govorite za cloud ili za zid?
Za zid (i cloud)
Meni se cini da lepse izgleda soba sa tim AD plocama nego da po celoj sobi imam tekstil.
rekoh tekstil + letve. A to je lepse od AD ploca, mada je meni licno lepsi i lep tekstil od AD ploca, ali se ovde ne bavimo toliko estetikom...
Ja sam cak i alergicann na kucnu prasinu
Ako si alergican na prasinu u tolikoj meri onda je najbolje da ne stavljas nista u sobu... sve je to prasnjavije od golog parketa, zidova i plafona... ukljucujuci i "svemoguce" AD ploce :rolleyes:
Porozni apsorberi su vecinom na bazi vlakana - staklenih, mineralnih, sintetickih ili pamucnih ako nisu sundjeri (a i sundjeri su porozni pa upijaju sve sto mogu)... Ako nisu porozni onda nisu apsorberi..... prema tome... svi porozni apsorberi "upijaju" prasinu zajedno sa vazduhom... ako to ne rade onda ti ne trebaju za tu namenu.
a znam da tekstil upija dosta prasine.Zato sam mislio da stavim AD ploce, jer su mi rekli da one ne skupljaju prasinu.
:rolleyes:
Djavola ne skupljaju...
Student
09-01-2012, 03:28 PM
Jel ima neka slika gde mogu da vidim kako izgleda tekstil + letve? Ne mogu da zamislim kako bi to izgledalo.
Ja cu morati da nesto uradim po pitanju te akustike jer moram da magistriram a ne bih da batalim instrument jer nemam gde da vezbam.
Ovi iz Azme su mi rekli da se te ploce lako odrzavaju, to jest da i ako se skupi prasina na njih krpom se prebrisu. Iz tog razloga toliko potenciram azma ploce. Meni je bitno da soba izgleda lepo i da bude funkcionalna a sada ako cu potrositi 100 eura vise ili manje, nije bitno.
Ja vam se svima zahvaljujem sto mi pomazete da resim ovaj problem.
Eomsy
09-01-2012, 03:32 PM
Jel ima neka slika gde mogu da vidim kako izgleda tekstil + letve?.
I vraćamo se na ...
Pozdrav svima. Citam vas forum redovno ...
Pogledaj ovdje (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=68)
boggy
09-01-2012, 03:33 PM
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=174870395942481&set=a.129190153843839.25826.108419192587602&type=3
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=174610365968484&set=a.129190153843839.25826.108419192587602&type=3
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=117427478353440&set=a.117427398353448.21683.108419192587602&type=3&theater
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=109073969188791&set=a.109073312522190.17143.108419192587602&type=3
BlasterMaster
10-01-2012, 01:47 AM
ako je to "tvoja" soba, mislim ako planiras da sredis sobu za sebe, a da je ujedno i akusticki akomodiras (tvoja - mislim na to ako tu provodis veci deo dana, recimo sedis uz komp, tv, spavas...) a pritom si alergican na prasinu, onda je bolje da sredis neku drugu prostoriju u koju bi ulazio bukvalno samo za vezbanje, jer dakle, treba da magistriras, vezbaces po nekoliko sati, pa ne bi bilo pozeljno da se i preko toga izlazes uticaju prasine na tvoj organizam... zdravlje pre svega :wink:
a ako je to neka prazna slobodna soba u kojoj ne nameravas da boravis osim kad vezbas, mislim da azmafon i gusta tkanina (mikrofiber) za tih par sati nece toliko da udaraju na alergiju :) naravno ako je cistis i provetravas...
Student
10-01-2012, 11:06 AM
Tako sam i ja mislio... Taj prostor je planiran za radnu sobu i ja boravim tamo samo kada vezbam kada slusam muziku ili kada pisem nesto. A posto i ja i devojka sviramo violinu, trebalo bi da imamo adekvatan prostor za tako nesto. Hvala svima na pomoci, krenuo sam sa radom i uskoro stavljam slike...( jos kada bi mi neko i reko kako da ih stavljam) :)))))))))
boggy
10-01-2012, 01:24 PM
ako je to "tvoja" soba, mislim ako planiras da sredis sobu za sebe, a da je ujedno i akusticki akomodiras (tvoja - mislim na to ako tu provodis veci deo dana, recimo sedis uz komp, tv, spavas...) a pritom si alergican na prasinu, onda je bolje da sredis neku drugu prostoriju u koju bi ulazio bukvalno samo za vezbanje, jer dakle, treba da magistriras, vezbaces po nekoliko sati, pa ne bi bilo pozeljno da se i preko toga izlazes uticaju prasine na tvoj organizam... zdravlje pre svega :wink:
a ako je to neka prazna slobodna soba u kojoj ne nameravas da boravis osim kad vezbas, mislim da azmafon i gusta tkanina (mikrofiber) za tih par sati nece toliko da udaraju na alergiju :) naravno ako je cistis i provetravas...
Potpuno se slazem, nije ni malo zdravo ziveti (i spavati) u prostoriji koja je akusticki tretirana... koliko god pazili sta se stavlja na zidove, nijedna vrsta prasine nije "lekovita".
@Student,
ispod formulara koji sluzi za "reply", imas dugme "Manage Attachments" pa tu mozes, do cetiri slike po postu, da prikacis.
Preporuka koju sam u ovom threadu pokusavao da ti predlozim se tice smanjenja i uravnotezenja vremena reverberacije sobe za tvoje potrebe, i NIJE konkretno okrenuto samo slusanju muzike, te predloga o velikim bass trapovima nema, jer ni ne ocekujem da ces imati problem sa bassovima kod sviranja violine. Kako god... soba bi, po mojim savetima trebala da zvuci puno ujednacenije i mirnije, a binarni difuzori bi trebali da obezbede i nesto malo difuznog zvucnog polja koje je inace veoma korisno za vezbanje akustickih instrumenata. Binarni difuzori inace trebaju da obezbede povecanje energije koja se vraca u sobu na visokim frekvencijama, jer se tokom midrange apsorpcije, nezeljeno daleko vise "zadave" visoke frekvencije, pa je to i "trik" da se one ponovo vrate u sobu, a da se midrange apsorpcija ne narusava.
Student
10-01-2012, 01:40 PM
Jos jedno pitanje... kao sto sam rekao, Krenuo sam sa radovim, napravio sam konstrukciju, medjutim posto je ova ECOSE kamena vuna mekana dobijam na svakoj vecoj povrsini stomak... Da li preko kamene vune smem da stavim lesonit pa onda preko lesonita da stavim mikrofiber? Jer ako bih stavio samo mikrofiber i letve svugde gde mi je povrsina od platna imao bih ispupcenje i ne izgleda lepo.
boggy
10-01-2012, 02:11 PM
Jos jedno pitanje... kao sto sam rekao, Krenuo sam sa radovim, napravio sam konstrukciju, medjutim posto je ova ECOSE kamena vuna mekana dobijam na svakoj vecoj povrsini stomak... Da li preko kamene vune smem da stavim lesonit pa onda preko lesonita da stavim mikrofiber? Jer ako bih stavio samo mikrofiber i letve svugde gde mi je povrsina od platna imao bih ispupcenje i ne izgleda lepo.
Kupis tanak kanap i zakucas eksere ispod nivoa gde ce biti platno, ili izbusis stafne/letve/daske ispod tog nivoa, i razapnes kanap u cik-cak.to je dovoljno da pridrzava vunu uza zid a nece pokvariti rad apsorbera.
lesonit bi napravio problem.
EDIT: ta soba, kada se zavrsi, bi se dobro pokazala i za snimanje violine (bilo kog akustickog instrumenta, u sirem smislu)
EDIT2: platnom se znacajno moze promeniti vizuelni utisak zajedno sa osvetljenjem... te tu mastovitost moze doci do izrazaja.
BlasterMaster
10-01-2012, 04:37 PM
i obrati paznju da kad budes zavrsio cloud, nemoj da ga fiksiras "za stalno", budi spreman ako dodje do toga da se mnogo stvara prasina ili ne daj boze krene alergijska reakcija da mozes da ga lako skines i eventualno "popravis"
Ako ima? mogučnost da nabavi? http://www.homatherm.com/uk/products-new/flexible-insulation-batts/flexclR.html (cca. 70kg/m3), to je celulozna izolacija, ba? sad pravimo več drugi studio sa njom i nikoga ni?ta ne bocka, a ionako če na kraju se zapakirati u dobru tkaninu. Jeste malo skuplja od kamene slične gustine (80kg/m3) ali nije uop?te stra?no. I povr?ina je dosta ravna.
Student
10-01-2012, 09:00 PM
Pozdrav svima.... danas sam stavio jednu kocku te ECOSE kamene vune... To je toliko puno prasine da je to strasno... svrbe me ruke i kasljem...hoce li se to ublaziti kad stavim mikrofiber i letve?
Stavio sam samo jedno parce visine 270 i sirine 120 i vec nema toliko odzvanjanja u sobi. Znaci da radi posao. Samo se brinem zbog zdravlja tog materijala.
I koji tacno mikrofiber posto kad idem u radnju da trazim pitaju me koju vrstu zelim.
Jos jednom hvala!
Student
10-01-2012, 09:25 PM
Prva slika...
Pročitaj do kraja:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32768&highlight=akusti%26%23269%3Bka+tkanina&page=7
ja stavljam pre tkanine jo? filc za vrtove, deblju - zimsku! varijantu, u trgovinama za vrtove je skup ali ako kupi? direktno onda je jeftin, recimo eto:
http://www.tosama-trgovina.si/b/84_VRTEKS
toliko je dobro mikro "isprepleten" da ne treba ni neka specijalna tkanina...
boggy
11-01-2012, 11:43 AM
Prva slika...
Deluje mi kao da si nabio kamenu vunu... ne treba je pritiskati jer gubi svojstva.
Stavio si eksere na povrsinu gde ce kasnije da dodje platno (i filc koji savetuje NLP), tako da ce tu smetati. Takodje na tu povrsinu treba da dodju letve od binarnog difuzora.
Ako ti je prostor "plitak" za kamenu vunu onda dodaj jos jedan sloj letvi preko.
Ne znam zasto prvo nisi nacrtao to sto treba da radis, ne izgleda da si to radio sto puta do sada, pa da znas kako ces to napraviti.
Za crtanje mozes da koristis google sketchup.
Za zastitu prilikom izrade, mozes koristiti zastitne rukavice, zastitnu masku za oci i usta. Sve to ima da se kupi po prodavnicama.
Student
11-01-2012, 04:49 PM
Pozdrav... Oblozio sam dva zida sa kamenom vunom... I moram da priznam da sam dosta toga dobio, medjutim i dalje ima malo odjeka, pogotovu kada dublje pricam. Naravno jos nisam napravio cloud, ali se sada dvoumim da li da oblozim i zid gde su mi vrata ili da stavim primacoustic sundjere?
Preko ovih letvi od konstrukcije stavicu lamperiju posto je ona tanka i taman ne bih imao stomake od kamene vune. (necu stavljati preko cele kamene vune lamperiju vec samo preko letvi da malo izdignam osnovu konstrukciju.)
Da li da stavim (u ovoj situaciji pre nego sto zaheftam platno ) letve popreko izmedju zida i plafona recimo na zidu spustim 25 cm i na plafonu isto 25 cm kako bih izgubio ugao od 90 stepeni? Jel bih dobio time nesto? I posle izracunam koliko mi je prostora ostalo da napravim cloud.
Student
11-01-2012, 04:54 PM
Slike su sve okrenute sa strane... ne znam kako da ih okrenem. Ovo belo sto se vidi je plafon.
boggy
11-01-2012, 06:02 PM
Slike su sve okrenute sa strane... ne znam kako da ih okrenem. Ovo belo sto se vidi je plafon.
Okreni drugacije fotoaparat kada budes ponovo slikao (ako ne znas drugi nacin)
boggy
11-01-2012, 06:06 PM
Pozdrav... Oblozio sam dva zida sa kamenom vunom... I moram da priznam da sam dosta toga dobio, medjutim i dalje ima malo odjeka, pogotovu kada dublje pricam.
nema tu nekog bass tretmana, ali je cloud potpuno druga prica, te ocekujem da ce on dosta popraviti tu situaciju, iako ni cloud nije svemocan.
Naravno jos nisam napravio cloud,
On ti i dalje treba.
ali se sada dvoumim da li da oblozim i zid gde su mi vrata ili da stavim primacoustic sundjere?
Ne verujem da su ti sundjeri jeftiniji od ovoga... uzgred... napisi koliko te je sta kostalo u ovoj tvojoj akciji da i drugi steknu neki utisak.
Preko ovih letvi od konstrukcije stavicu lamperiju posto je ona tanka i taman ne bih imao stomake od kamene vune. (necu stavljati preko cele kamene vune lamperiju vec samo preko letvi da malo izdignam osnovu konstrukciju.)
To je u redu, ali bolje za to koristi ponovo letve, a lamperiju cuvaj za binarni difuzor. Lamperiju spolja mozes da lakiras lazurnim premazom na vodenoj bazi, to ne smrdi uopste (bez mirisa) a sav alat i fleke mozes da peres vodom dok se ne stvrdne.
Da li da stavim (u ovoj situaciji pre nego sto zaheftam platno ) letve popreko izmedju zida i plafona recimo na zidu spustim 25 cm i na plafonu isto 25 cm kako bih izgubio ugao od 90 stepeni? Jel bih dobio time nesto?
nista senzacionalno ne bi dobio
I posle izracunam koliko mi je prostora ostalo da napravim cloud.
Cloud resi i rasvetu na cloudu... to ti je vazan problem... ostalo nismo ni doticali jer se radi o vezbanju violine, i povremenom slusanju muzike... tako da je sve savetovano u smislu tog redosleda prioriteta.
Student
11-01-2012, 07:28 PM
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148058185293&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148053225169&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3147317646780&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
Student
11-01-2012, 07:37 PM
Jel bi puno toga trebalo da se menja da uklonim i te basove? Ako jos mogu nesto da uradim dok je sve prasnjavo i prljavo. :) Mozda bih jednog dana hteo da snimam neke vokale tamo :)
Cene cu staviti kad sve izracunam, jer sada samo idem do drvare i uzimam a nista ne placam...jer nesto vracam nesto uzimam...
Ne bih da stavim letve jer puno imam lufta onda izmedju vune i platna, a vec imam puno lamperija pa mi je jednostavnije a ne gubim toliko prostora. A preko mikrofibera cu staviti pervais jer je malo deblji a i lepse izgleda.
Bio sam danas u prodavnicama da nadjem filc, to mi je jako skupo. 500 dinara je po metru kvadratnom. Meni treba 20 kvadrata pa mi je to malo skupo. Kupio sam mikrofiber (spandeks) po ceni od 400 dinara metar.
Da li postoji nesto jeftinije sto bih stavio ispod mikrofibera?
- Kako da znamo kakva je tvoja prostorija ako nisi ni?ta nacrtao?
- Oko tkanine i (jeftinog) vrtnog filca si nisi ba? ni?ta pročitao je li?:rolleyes:
- Vidim da se pitanja svake toliko ponavljaju...:(
Student
11-01-2012, 07:44 PM
A kako da nacrtam prostoriju kad ja nisam arhitekta nego violinista... mogu samo da slikam kako znam i umem.
Rekao sam da sam trazio filc i da kosta 500 dinara po metru i da mi je to skupo.
boggy
11-01-2012, 07:59 PM
Ako se slucajno ne setis sam, cloud ne moras praviti iz jednog dela, nego iz dve polovine... ili tri (trecine)... kako ti je lakse da ih podignes. Poenta je da se ta povrsina pokrije visecim plafonskim apsorberom. Pri tom napravi rostilj od letvi kod koga su "okca" dovoljno mala da ti vuna ne propada kroz njih, te samo narolaj vunu preko, bez nekog znacajnog pricvrscivanja (samo kanap). Trbuhe sa donje strane ne ocekujem, u tom slucaju.
boggy
11-01-2012, 08:01 PM
A kako da nacrtam prostoriju kad ja nisam arhitekta nego violinista...
.........
Ako ti je stalo, naucices sve sto treba...
http://lmgtfy.com/?q=google+sketchup
Google SketchUp 3D program ume djeca da sa njime crtaju, a mogao bi i da sa rukom nacrtaš, poskeniraš (kao što sam ti predložio nekoliko postova unazad).
Taj filc za vrtove košta ako pogledaš link koji sam ti posredovao 2,18m X 100m 55,67€ to je 0,26€/m2 (mislim da je to cca. 5.710 RSD za 100 metara, možeš kupiti manje).
Student
11-01-2012, 09:32 PM
Ovo je maksimum sto sam ja mogao da uradim ovako mrtav umoran
prva slika...slikao sam kroz preozor
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148887006013&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
zuti zid je sa desne strane i na tom zidu su vrata.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148053225169&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
na sledecoj slici ce se videti vrata
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148889926086&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
Sa spoljasnje strane je prozor
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148892606153&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
boggy
11-01-2012, 09:44 PM
Ovo je maksimum sto sam ja mogao da uradim ovako mrtav umoran
prva slika...slikao sam kroz preozor
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148887006013&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
zuti zid je sa desne strane i na tom zidu su vrata.
na sledecoj slici ce se videti vrata
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148889926086&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
Sa spoljasnje strane je prozor
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3148892606153&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
Meni izgleda ok.
Student
11-01-2012, 09:50 PM
Znaci predlazete da uradim i onaj zid gde su vrata?
Da li postoji nacin da obradim sobu kako bih izgubio i baseve?
Jel bi ova soba bila adekvatna za snimanje vokala?
boggy
11-01-2012, 10:03 PM
Znaci predlazete da uradim i onaj zid gde su vrata?
da (ja, barem)
Da li postoji nacin da obradim sobu kako bih izgubio i baseve?
Ako mislis na sredjivanje niskih frekvencija, odgovorno ti tvrdim da ce se (bassovi) ovako (sa cloudom!) bolje srediti nego najskupljim primacoustics paketom koji mozes kupiti (vidi po netu posto su)
EDIT:
Inace ne mislim da bi ti odgovaralo da sada preterano siris tehnicke zahteve koje si postavio na pocetku, jer ces vrlo brzo doci do toga da neces prihvatiti gubitak korisnog prostora (vec si kukao za gubitak visine), jer dobar bass tretman moze da potrosi i 40% zapremine sobe, sa cime se, siguran sam, neces sloziti, a i kostace daleko vise od ovoga sto si planirao.
Jel bi ova soba bila adekvatna za snimanje vokala?
Da. (Bez ikakvih izmena, ukljucujuci i binarni difuzor)
BlasterMaster
11-01-2012, 10:08 PM
Ako jos mogu nesto da uradim dok je sve prasnjavo i prljavo. :) Mozda bih jednog dana hteo da snimam neke vokale tamo :)
eee bre student pa sto nisi odma rekao to da bi i snimao u toj prostoriji, da ljudi ovde mogu da ti daju savete shodno tome i uracunavajuci i to u obzir... a ti si naglasio "treba mi samo za vezbanje violine"... ti mozes i u ostavi da vezbas i u kupatilu, i u shupi nekoj da niko ne cuje :) akustika ti tu ne daje znanje i tehniku u prstima i gudalu, i sigurno bolja akustika u sobi nece da ti donese magistraturu... Ali, ako vec hoces da snimas ... to je vec drugo, tu ti treba vrlo promishljeno sredjivanje...
-drugo, drugacije se ponasa akusticni instrumet (u tvom slucaju violina) a drugacije tvoj glas, to nisu iste frekvencije, i ako ti mi ovde pomognemo uzeci u obzir tvoje znanje,vreme i finansije da sa sto manje dobijes sto vise vezano za violinu (dajemo ti savete samo za jedno otpisujuci ostalo jer ti ne treba) to ti nece u velikoj meri koristiti i za vokal (ili sta znam...bubanj :) )
Izvini sto te kritikujem i udaram retrospektivu celog plana, nemoj da se ljutis, ovo ti kazem najrealnije...da bi dobio nesto dobro, moras i dobro da se pripremis, zato, da bi mi znali sta da ti kazemo, ti lepo osmisli : kako ce da ti dodje setup, gde ide komp i eventualno oprema, gde ide monitoring, gde ces stajati/sedeti dok snimas, gde ide fotelja/krevet (i to dosta deluje na zvucnu sliku u sobi), sta ces da uradis sa vratima, sta sa prozorom (koji je poprilicno velik), da li ces da imas neke pokretne akusticne panele koje bi pomerao....? ajde pa da mozemo da ti damo neki konstruktivni savet...
Malo si ti brzo navalio i napravio mnogo i onda se tek pitao kako če sa basevima.
Takva laka kamena vuna i toliko tanka ne absorbuje mnogo niske.
Da bih sad mogao nekako popraviti situaciju kod niskih, skoro jedini ti je spas helmholtz ili membranski absorberi (iako nisam ba? jako odu?evljen nad njima) a njih treba znati napraviti.
Membranski su lak?i i ima ih mnogo različitih tipova.
Student
11-01-2012, 10:29 PM
[quote=BlasterMaster;319945] ti mozes i u ostavi da vezbas i u kupatilu, i u shupi nekoj da niko ne cuje :) akustika ti tu ne daje znanje i tehniku u prstima i gudalu, i sigurno bolja akustika u sobi nece da ti donese magistraturu...
Meni prvenstveno treba soba za sviranje violine kao sto sam rekao. Ne mogu violinu svirati u supi, kupatilu ili ostavi zato sto se gubi kvalitet tona. Jer jedno je kada vezbas u akusticnoj prostoriji i sve ti izlazi i zvuci super a drugo je kad vezbas u gluvoj sobi gde sve cujes, posle toga je lako svirati u akusticnoj. Ja sam samo pitao da li moze da se snima u toj sobi?
Vec i u ovom stanju je jako prijatno svirati violinu u toj sobi. Samo sto je puno prasine.
Uradicu sve kao sto ste predlozili i siguran sam da ce da bude dobro.
Pozdrav svima
boggy
11-01-2012, 10:52 PM
.........Samo sto je puno prasine.
......
Tu ti moze pomoci usisivac sa vodenim filtrom, bez standardne kese, nego vazduh koji usisava prolazi kroz vodu. Raspitaj se u Merkuru ili gde vec... pa vidi... mislim da ih sada ima po prihvatljivim cenama. Dobro bi ti sluzio i kada usisavas sobu (jer ne podize dodatno prasinu), a i za preciscavanje vazduha, koje mozes raditi svakog dana. Vodeni filter znaci da sve sto od prasine udje sa vazduhom u vodu, ostane u vodi, a izadje cist vazduh, malo vlazniji.
Student
11-01-2012, 10:58 PM
Imam takav usisivac. Donela ga devojka u miraz. Marke hyla, koštao je 1000€
boggy
11-01-2012, 11:00 PM
onda mozes da resis svoj problem.
Odmah usisavaj sve sto nadjes na podu ujutru, a povremeno ukljucuj usisivac dok radis da skuplja prasinu iz vazduha.... a pre nego sto bacis vodu mozes cak da pogledas sta se sve "u'fatilo" ako smes. :shock:
... malo bih vas stavio u high end studie Wes Lachota i sličnih da malo vidite što "nudi" staklena Owens Corning + akustičko standardna tkanina (odlična za stolnjake) Guilford of Maine FR701:D
Student
12-01-2012, 08:43 PM
Pozdrav svima :)
Evo posle teskog i napornog dana pokusavam da napisem nekoliko reci posto su mi ruke otpale od heftalice :)
Prva slika - Ovako izgleda soba nakon sto sam oblozio i zid na kome su vrata
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3154995598724&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
Druga slika - zakucao sam lamperiju na mesto gde su letve kako bih malo udaljio konstrukciju od platna. Kupio sam filc i zaheftao sam ga. Filc sam stavio u tri sloja.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3155002318892&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=1&theater
Treca slika - Ovako izgleda posle nekoliko sati rada, zavrsio sam sa heftanjem filca.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3155005318967&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
Cetvrta slika - Ovako izgleda cloud. Napunio sam ga kamenom vunom ali je nisam jako presovao, stavio sam 20 cm kamene vune. Nisam napravio rostilj od letvi jer bi jako tezak bio nego sam napravio rostilj od plazstificiranog kanapa koji je strasno tvrd.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3157113891680&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
Peta slika - Pitanje? Da li su dobro rasporedjene letve za cloud? Izmedju letvi i filca ce jos doci mikrofiber ali nisam stigao da ga zaheftam. Da li treba vise ili manje letvi?
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3157115131711&set=a.3148073145667.2164913.1380212864&type=3&theater
Hvala svima!
boggy
12-01-2012, 08:58 PM
.......
Peta slika - Pitanje? Da li su dobro rasporedjene letve za cloud? Izmedju letvi i filca ce jos doci mikrofiber ali nisam stigao da ga zaheftam. Da li treba vise ili manje letvi?.........
Ponovicu...
Redjas ih po ovoj pseudoslucajnoj sekvenci:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=297151#post297151
Recimo, 0 je "nema letve" prazno polje sirine letve... 1 je "ima letve". Letve mozes da stavljas jednu do druge (gde su jedna za drugom jedinice).
boggy
12-01-2012, 09:02 PM
Kod Eomsy-ja smo ovde negde poceli da pricamo o binarnim difuzorima:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=34
Student
12-01-2012, 09:17 PM
Tek mi sada nista nije jasno...
Ovako, imam sirinu clouda od jednog metra i letve su mi od 8cm i od 5 cm? Kako ja mogu po toj semi da rasporedi letve?
boggy
12-01-2012, 09:24 PM
Tek mi sada nista nije jasno...
Ovako, imam sirinu clouda od jednog metra i letve su mi od 8cm i od 5 cm? Kako ja mogu po toj semi da rasporedi letve?
Nismo ti savetovali da kupujes razlicite letve.
Ako ih imas od ranije, onda ove sire mozes staviti na zidove, a ove uze stavi na cloud.
Letve su jednake u binarnom difuzoru
Student
12-01-2012, 09:34 PM
Nije probelm za letve... letve mogu da vratim i da uzmem druge jer nista nisam platio. Na kraju ce da mi izracuna sta sam odneo i sta doneo.
Ja se izvinjavam ali i dalje mi nije jasno. Ja sam mislio da stavim letve vodoravno 45 cm jedna do druge kao sto sam video u nekoj od slika koju ste mi stavili da pogledam. Znaci, celu sobu sam misl da obsijem letvama vodoravno 45 cm visine. Ostalih ostalih 215 cm od visine sam mislio da stavim letve uspravno ali nisam znao da tu postoji redosled.
Znaci na jednom zidu koristim samo jednu sirinu letvi?
boggy
12-01-2012, 09:42 PM
........
Znaci na jednom zidu koristim samo jednu sirinu letvi?
Da, ali ako planiras stereo slusanje preko zvucnika, u toj sobi, dobro je i otpostovati levo-desno simetriju.
Pocetak jedne ranije price o mls difuzoru sam ti dao... ako neko zeli da ti ponovo objasnjava, necu mu smetati.
boggy
12-01-2012, 09:44 PM
To sto ne crtas pre pravljenja je problem... ne saznamo sta si naumio dok to ne uradis...
EDIT: nemam pojma kako ces orijentisati delove clouda.
Student
12-01-2012, 09:47 PM
Recimo ako su mi letve 8 cm sirine a zid mi je 220 sirine. Ja tu imam prostora za 27,5 letvi.
Od toga ako krenem po ovom rasporedu sekvenci kao sto pise u onaj tabeli krenem od polozaja 126 pa do polozaja 99. U tom slucaju ja imam da stavim osam letvica i ostaje mi prazno mesto za 19.5 letvica?
Jel sam shvatio?
Ako je to tako kao sto sam napisao interesuje me da li svaki zid da krenem od polozaja 126 ili da nastavim gde sam stao sa predhodnim zidom?
boggy
12-01-2012, 09:57 PM
Recimo ako su mi letve 8 cm sirine a zid mi je 220 sirine. Ja tu imam prostora za 27,5 letvi.
Od toga ako krenem po ovom rasporedu sekvenci kao sto pise u onaj tabeli krenem od polozaja 126 pa do polozaja 99. U tom slucaju ja imam da stavim osam letvica i ostaje mi prazno mesto za 19.5 letvica?
Jel sam shvatio?
Mozes da krenes i "od pozadi" posto je i spisak napisan otpozadi.
Ako je to tako kao sto sam napisao interesuje me da li svaki zid da krenem od polozaja 126 ili da nastavim gde sam stao sa predhodnim zidom?
Ne... kada krenes od pocetka iz sredine na levo i na desno (u odnosu na zvucnike) onda koristis sekvencu sve do sredine iza ledja. Leva i desna strana su kao u ogledalu. Ako u toj sobi neces slusati muziku, onda krenes od jednog ugla i koristis sekvencu dok ne stignes do kraja zida.
cloud mozes nastaviti odatle gde si stao sa zidovima... itd.
Eomsy
12-01-2012, 09:57 PM
.. ako neko zeli da ti ponovo objasnjava, necu mu smetati.
Ajd, probat ću ja :) ...
Pogledaj prvu sliku (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=298757&postcount=332) ... zid iza stojeće lampe, gledajuć sa desna na lijevo, raspored letvica ide po sekvenci 1,1,1,1,1,0,1,1,1,1,0,0,1,1,1,0 ...itd di ti je "1" letva, a "0" je prazan prostor ?irine letve koju upotrebljava? ...
Prema Boggy-jevoj sekvenci (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=297151#post297151) rađeno, di ne mora? ić od polo?aja 1. pa na dalje, već mo?e? ić od kojeg god polo?aja, samo da prati? dalje niz ...
Nadam se da si sada sku?io :wink: ....
Student
12-01-2012, 10:03 PM
Mislim da polako kontam.../
Cloud ce biti napravljen iz dva dela? Prvi deo je gotov 200 cm x 100 cm.
Da li i drugi deo clouda treba da bude iste velicine ili moze manje? Cloud koji ce ici do zida preko puta prozora sam mislio malo da nagnem prema zidu, jel to dobro ili nije?
boggy
12-01-2012, 10:06 PM
Mislim da polako kontam.../
Cloud ce biti napravljen iz dva dela? Prvi deo je gotov 200 cm x 100 cm.
Da li i drugi deo clouda treba da bude iste velicine ili moze manje? Cloud koji ce ici do zida preko puta prozora sam mislio malo da nagnem prema zidu, jel to dobro ili nije?
Moze. Ako ces slusati zvucnike onda treba pratiti simetriju (levo-desno)
Student
12-01-2012, 10:15 PM
Mislim da sam shvatio.
Da li je problem ako obsijem sobu letvama u visini od 45 cm?
Da li zvucnici moraju biti na sredini sobe ili mogu biti malo povuceni u stranu... Recimo moj sto je sirine 165 i imam aktivne monitore wharfedale 8.1 i mislio sam da sto stavim sa one strane zida preko puta vrata. Pitanje je da li sto da podesim na sredini sobe( a sirina tog zida je 280) ili mogu sto da stavim skroz na kraju zida?
Student
12-01-2012, 10:38 PM
... a posto cu slusati zvucnike, da li treba i na cludu da napravim tu simetriju kao ogledalo?
BlasterMaster
13-01-2012, 12:28 AM
mislio sam da sto stavim sa one strane zida preko puta vrata.
generalno, pravilo je da vrata ne budu iza tebe dok sedis za stolom (paralelno sa vratima) osim ako bas nikako drugacije ne mozes da namestis sto...
... a posto cu slusati zvucnike, da li treba i na cludu da napravim tu simetriju kao ogledalo?
pa ako ti je cela soba vec simetricna po sredini i dva clouda tako zelis da postavis da budu simetricni u odnosu na sredinu sobe a radis stereo slusanje onda bi trebalo
generalno, pravilo je da vrata ne budu iza tebe dok sedis za stolom (paralelno sa vratima) osim ako bas nikako drugacije ne mozes da namestis sto...
Ako su vrata na leđnoj povr?ini - izza sweet spota slu?anja ako dobro razumijem - to "generalno pravilo" nije OK?!
Ne kontam. Mo?da sam ?to propustio, pogre?no shvatio... mo?e skica.
Student
13-01-2012, 09:22 AM
Napravio sam skicu sobe. E sada me zanima koji zid da tretiram kao ogledalo?
I sta mislite jel bolje da mi sto bide na ovom mestu ili da bude na onom zidu od 225, pa da mi monitori gledaju u prozor ?
Eomsy
13-01-2012, 07:07 PM
Napravio sam skicu sobe. E sada me zanima koji zid da tretiram kao ogledalo?
I sta mislite jel bolje da mi sto bide na ovom mestu ili da bude na onom zidu od 225, pa da mi monitori gledaju u prozor ?
Stavi ga na zid 225, po sredini ... sve ti "mora" bit simetrično u sobi, tako i razmak od stola do oba zida ....
Student
13-01-2012, 07:14 PM
Ako ga stavim po sredini, onda ne moram da izracunam sredinu pa da letve stavljam kao u "ogledalu" jer mi monitori gledaju na prozor.
Znaci krenem redjanje od bilo kog polozaja i nastavljam da redjam po onoj semi?
Hvala!
boggy
13-01-2012, 11:21 PM
Ako ga stavim po sredini, onda ne moram da izracunam sredinu pa da letve stavljam kao u "ogledalu" jer mi monitori gledaju na prozor.
Znaci krenem redjanje od bilo kog polozaja i nastavljam da redjam po onoj semi?
Hvala!
Zvucnici moraju biti na sredini, i nije uslov da ako ih stavis na sredinu moras praviti mls difuzor "u ogledalu"...
Simetrija nije zbog polozaja zvucnika nego zbog toga sto imas dva (simetricna) uveta, te ako zelis da slusas sa oba na isti nacin, moras im obezbediti punu simetriju za slusanje (stereo) zvucnika.
Ako hoces zvucnike slusati u toj prostoriji onda mora simetrija. Ako ces samo vezbati violinu onda ne mora simetrija.
Student
14-01-2012, 12:00 AM
Da li na svakom zidu treba simetrija ili samo na jednom u slucaju da slusam zvucnike?
boggy
14-01-2012, 06:35 AM
Da li na svakom zidu treba simetrija ili samo na jednom u slucaju da slusam zvucnike?
Simterija ti treba u odnosu na osu slusanja. Osa slusanja je simetrala izmedju levog i desnog zvucnika koja prolazi kroz slusaoca.
Student
14-01-2012, 06:57 PM
Postovanje svim forumasima!
Danas sam zavrsio oba clouda i jedan sam zakacio.
Ovako to izgleda...
Student
14-01-2012, 07:01 PM
Naravno da cu ga presvuci mikrofiberom i stavicu letvice...
Ovako bi izgledao cloud sa letvicama pocevsi od polozaja 127 pa nanize.
boggy
14-01-2012, 07:05 PM
Postovanje svim forumasima!
Danas sam zavrsio oba clouda i jedan sam zakacio.
Ovako to izgleda...
Po mojim iskustvima, trebao bi da cujes ozbiljnu promenu sadasnjeg stanja u sobi kada stavis cloud (ne samo kvantitativnu, nego i kvalitativnu).
Takodje ce letvice uneti kvalitativnu promenu (cujnu, ne samo vizuelnu)...
Student
14-01-2012, 07:23 PM
Probao sam da sviram danas, sa samo jednim zakacenim cloudom....TO JE ONO STO SAM TRAZIO...
HVALA SVIMA IZ SRCA!
Cucemo kako ce tu zvucati monitori? Mada to i nije najbitnija stavka.
Student
21-01-2012, 04:41 PM
Radovi se privode kraju.
Student
27-01-2012, 04:25 PM
Kraj radova, soba izgleda predivno po mom misljenju. A dobio sam sve sto sam ocekivao. Jedino imam mali problem sa rasvetom :(
boggy
27-01-2012, 04:43 PM
.....Jedino imam mali problem sa rasvetom :(
Podna lampa, 14. strana.
http://www.metro.rs/metro_mail/mcc-rs/catalog/1187515/neprehrana.pdf
soundman
27-01-2012, 05:03 PM
Kraj radova, soba izgleda predivno po mom misljenju. A dobio sam sve sto sam ocekivao. Jedino imam mali problem sa rasvetom :(
Koliko vas je sve ovo kostalo ako nije tajna ???
Student
27-01-2012, 05:11 PM
Posto su radovi zavrseni sada bih mogao da izbacim i rachun...
Racun u drvari ... Letve, lamperije, 4 daske za cloudove i brodski pod kao binarni difuzori cena 18.000 dinara
Kamena vuna ECOSE 2 pakovanja od 10 cm debljine ,cena 4200 dinara
Racun u Hoby marketu..... Ekseri, samokucajuce tiple, obicne tiple, srafovi svih vrsta i velicina, 2m lanca za cloud, luster kuke...x16 , ulosci za heftalice, plastificirani kanap kojim sam pricvrstio kamenu vunu... 5000 dinara
Bastenski filc 20 metara duzine x 6,5 metara sirine 2600 dinara.
Mikrofiber (Spandex) Zeleni je 300 din po metru a teget 500 din. Nije bilo ni jednog ni drugog dovoljno pa sam morao da kombinujem dve boje.
Rasveta koja ne obeacva 3500 dinara.
Ako sam nesto zaboravio pa se usput setim,napisacu naknadno... H V A L A S V I M A!!!
U?ivaj u sviranju!:thumbsup:
Eomsy
27-01-2012, 08:41 PM
U?ivaj u sviranju!:thumbsup:
Sla?em se sa gore navedenim :D
Student
30-01-2012, 10:54 PM
Imam jos jedno pitanje.
Da li je dozvoljeno i da li bi se nesto pogorsalo u zvuku ako bih stavio na zidu 2 police od drveta?
boggy
30-01-2012, 10:56 PM
Imam jos jedno pitanje.
Da li je dozvoljeno i da li bi se nesto pogorsalo u zvuku ako bih stavio na zidu 2 police od drveta?
slobodno stavljaj police
nebes
17-08-2013, 08:49 AM
Posto su radovi zavrseni sada bih mogao da izbacim i rachun...
Racun u drvari ... Letve, lamperije, 4 daske za cloudove i brodski pod kao binarni difuzori cena 18.000 dinara
Kamena vuna ECOSE 2 pakovanja od 10 cm debljine ,cena 4200 dinara
Racun u Hoby marketu..... Ekseri, samokucajuce tiple, obicne tiple, srafovi svih vrsta i velicina, 2m lanca za cloud, luster kuke...x16 , ulosci za heftalice, plastificirani kanap kojim sam pricvrstio kamenu vunu... 5000 dinara
Bastenski filc 20 metara duzine x 6,5 metara sirine 2600 dinara.
Mikrofiber (Spandex) Zeleni je 300 din po metru a teget 500 din. Nije bilo ni jednog ni drugog dovoljno pa sam morao da kombinujem dve boje.
Rasveta koja ne obeacva 3500 dinara.
Ako sam nesto zaboravio pa se usput setim,napisacu naknadno... H V A L A S V I M A!!!
Ako moze mala pomoc? kakav je to bastenski filc tj. gde se moze kupiti
Hvala
Dino74
09-01-2014, 08:06 PM
@nebes Imas ga u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Ja sam ga kupio prije par dana i cijena je oko 0,20 EUR po metru. Ja sam trazio "agro filc" i kada mi je trgovac pokazao (bunt visok 2 metra), odmah mi je bilo jasno da je to to ... ;) Pozdrav!
Je li mo?e ko reći kako se naziva 'ba?tenski filc' ili 'agro filc' u Hrvatskoj? :)
I di se po Zagrebu mo?e to naći?
Hvala!
Eomsy
15-04-2014, 07:40 PM
Je li mo?e ko reći kako se naziva 'ba?tenski filc' ili 'agro filc' u Hrvatskoj? :)
I di se po Zagrebu mo?e to naći?
Hvala!
Pribaj pitati u poljoprivrednim apotekama, mo?da tamo ima. I meni će trebati uskoro, pa me ba? to isto zanima ... Ajd javi za rezultate :thumbup:
Sent from Predator's phone
voomighty1
28-05-2014, 10:55 AM
Ukoliko neko kupuje AZMAFON, ima ga u termodomu (http://www.termodom.rs/kontakt.html). imaju 4 lokacije, samo konkretno, nemote se zajbete da krenete sa karticom, primaju samo kesh....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.