View Full Version : Monitori naopako
Solozabal
07-01-2012, 07:37 PM
Razmisljao sam o tome da postavim monitore naopako jer diy stalci koje imam nisu podesivi, pa visinu tweetera nemogu podesiti u razini usiju (osim
kad su nagnuti prema naprijed kako je sada)..
Kada su monitori okrenuti naopako tweeteri su na idealnoj visini, jedino sta me zabrinjava da li taj polozaj donosi neke druge probleme jer ipak nisu
predviđeni da rade tako?!
boggy
07-01-2012, 08:13 PM
Razmisljao sam o tome da postavim monitore naopako jer diy stalci koje imam nisu podesivi, pa visinu tweetera nemogu podesiti u razini usiju (osim
kad su nagnuti prema naprijed kako je sada)..
Kada su monitori okrenuti naopako tweeteri su na idealnoj visini, jedino sta me zabrinjava da li taj polozaj donosi neke druge probleme jer ipak nisu
predviđeni da rade tako?!
Vaznije je da ti tweeteri budu u visini usiju, te ako ne mozes da podignes stolicu vise, ili spustis stalke... jedino ti preostaje to sto si uradio. Ostaje samo da nadjes najbolju poziciju za slusaoca i zvucnike, po horizontali.
Solozabal
07-01-2012, 09:19 PM
Vaznije je da ti tweeteri budu u visini usiju, te ako ne mozes da podignes stolicu vise, ili spustis stalke... jedino ti preostaje to sto si uradio. Ostaje samo da nadjes najbolju poziciju za slusaoca i zvucnike, po horizontali.
U medjuvremenu sam ih malo slusao naopako i mogu rec da se primjecuje razlika! Nekako se cine preciznijima, a primjetna je razlika u stereo slici koja se osjetno poboljsala..
Ali nekako jos ne vjerujem sebi dok to ne isprobam malo bolje.:)
Pikovi niskih frekvencija su ostali otprilike na istim mjestima jer to mogu odrediti pomicanjem glave sa pozicije odakle slusam, ali cu isto izmjeriti frekv. odziv u oba slucaja da vidim razliku.
loclso
09-01-2012, 10:45 PM
Nisam propratio koje zvucnike imas, ali ako to ne podize visinu visokotonaca, mozes probati i da ih polozis vodoravno (tipa NS10 Studio style) pa da vidis sta dobijas od slike. Basovi ka unutrasnjoj strani.
Pozdravi
boggy
09-01-2012, 10:49 PM
....... Basovi ka unutrasnjoj strani.
...
Nije i ne treba da bude pravilo, treba probati i basove "na unutra" i "na spolja", te izabrati najmanje lose.
Solozabal
10-01-2012, 06:37 PM
Nisam propratio koje zvucnike imas, ali ako to ne podize visinu visokotonaca, mozes probati i da ih polozis vodoravno (tipa NS10 Studio style) pa da vidis sta dobijas od slike. Basovi ka unutrasnjoj strani.
Pozdravi
Nisam ih jos probao vodoravno, iako bi i to moglo s obzirom da je u tom polozaju visokotonac isto negdje u razini usiju. Jedino je problem drugi set monitora koji stoje odma do njih pa kad su ovi vodoravno zauzimaju vise mjesta.. Monitori su bm6a.
Kad uhvatim vremena snimit cu odziv u svim kombinacijama pa cu postati ovdje..
loclso
10-01-2012, 10:19 PM
(-: naravno da treba da proba sve sto moze kad vec mora da odstupa od uobicajenog.
Citajuci o iskustvima sa horizontalno postavljenim zvucnima, stekao sam utisak da ljudi uglavnom sticu utisak 'sirine' zvucne slike kada su basovi "na unutra", jer i tako kod nizih frekvencija slabije rezonuju odakle dolazi zvuk, otuda i predloga.
Kako god, neka covek proba, ne treba mraciti, mozda ispadne i super (-;
Pozdravi
Nije i ne treba da bude pravilo, treba probati i basove "na unutra" i "na spolja", te izabrati najmanje lose.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.